Put oko sveta

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Da pare nisu problem...Da imate vremena...

Da li biste krenuli na put oko sveta? Koje biste destinacije/drzave/mesta posetili? Koliko dugo bi trajao taj put? Da li biste isli sami ili sa kim? Kakve smestaje bi birali? Sta mislite koliko bi vam para trebalo za takav poduhvat? Zasto biste uopste krenuli na taj put? Kojim prevoznim sredstvima? Sta biste voleli da dozivite na tom putu?
Da li biste birali neki aranzman za put oko sveta (postoje) ili biste sami planirali put? Da li bi odstupali? Mozda usput pravili planove ili unapred? :ceka:

images

Uuu dobra tema!

Krenula bih naravno
Najverovatnije bih sve obisla u odredjenom roku (na primer godinu dana, manje, vise), a posle toga bih zelela da zivim po nekoliko meseci u nekima koje su mi se posebno svidele
Najverovatnije bih sama putovala ili sa nekim mojim istomisljenikom, jer ljude koje ja poznajem ne bi pristali na to XD
Ali samo iz razloga sto to ne bi bilo bas luksuzno putovanje. Jer tako mi je zanimljivije i mislim da se nekako tad vise moze osetiti srz, kultura neke zemlje

Putovala bih svim prevoznim sredstvima i obilazila bih sve zivo
Verovatno bih sama pravila plan, ali i mozda preko neke agencije, jer danas postoje koliko sam videla razlicite pogodnosti za putnike
I naravno uz pomoc mog (nepostojeceg) budzeta

Da li biste krenuli na put oko sveta? Koje biste destinacije/drzave/mesta posetili? Koliko dugo bi trajao taj put? Da li biste isli sami ili sa kim? Kakve smestaje bi birali? Sta mislite koliko bi vam para trebalo za takav poduhvat? Zasto biste uopste krenuli na taj put? Kojim prevoznim sredstvima? Sta biste voleli da dozivite na tom putu?
Da li biste birali neki aranzman za put oko sveta (postoje) ili biste sami planirali put? Da li bi odstupali? Mozda usput pravili planove ili unapred? :ceka:

images
Brate, kada ismislis lepo plan koja drzava koliko dana sa cim avionom vozom ili tenkom, onda mi se javi! Povescu i tebe! 😅

images

Proputovati svet možeš za48 sati, ali istražiti svet je već druga priča koja traži vreme.
Da...bio sam u Drezdenu celih sat vremena. Da li se to računa? Od celog Drezdena sam video samo železničku stanicu :)

images

Da, naravno. Gledao bih da zakačim sa svakog kontinenta po nešto, ostajao bih po potrebi tj u zavisnosti koliko mi se svidi. Ako mi pare i vreme nisu problem onda se ne bih opterećivao time koliko dana gde, jednostavno ako me dojmi budem mesec dana ako ne samo protrčim na siti brejk.

Generalno bi ovako:

Evropa:

1) Italija jedno mesec dana najmanje od Alpa do Sicilije, uživao u kulinarstvu i prizorima,
2) Španija oko tri nedelje...Madrid,Barselona, Andaluzija :heart: najduže, Costa del Sol, Tenerife
3) Portugal: Lisabon 2 dana, Azori jedno 5 dana
4) Francuska: dvorci Loare, Pariz, vina Bordoa i sl. 10-14 dana
5) Švajcarska- uživao u pejsažima jedno 5-7 dana
5) Nemačku sam već obišao u zapadnom delu a u Berlinu sam barem jednom godišnje po nedelju dana tako da bih svratio čisto par dana da obiđem bavarske dvorce i Alpe,možda još po neko mesto ali ne bih se zadržavao dakle 5 dana. Da nisam inače vezan porodično za tu zemlju i da idem prvi put dao bih joj 10 dana barem
6) Austrija: Beč, Halštat ,Salcburg, Alpi-10 dana minimun
7) Slovenija: vikend
8) Hrvatska: Istra,Dalmacija i Plitvička jezera jedno desetak dana
9) Grčka: toliko sam puta bio i svašta video sem nekih exkluzivnijih ostrva...sa jedne strane tamo sam "domaći" pa nema taj efekat novog ali zemlja zaslužuje barem 2-3 nedelje da se istraži i svuda proviri
10) Turska...istanbul 3 dana, priobalje 7 dana sa svim mestima od interesa, možda i Kapadokija
11)Mađarska: Budimpešta :heart: volim taj grad ali sam bio više puta tako da za jedan produženi vikend i još jednu nedelju da dam ostatku Mađarske priliku da me pozitivno iznenadi
12) Češka -Prag,Karlovi Vari....3 dana dosta(već bio)
13) Poljska čisto da štikliram par mesta dakle 3-5 dana,
14) Holandija-3 dana Amsterdam
15) Belgija čisto da overim neki vikend
16)Skandinavske zemlje....iskreno nikada me nešto nisu privlačile iako imaju svojih lepota tako da bih planski za sve od Danske do Finske možda 10 dana odvojio...a možda i manje
17)Rusija- isto mi je uvek bila odbojna ali definitivno ima šta da se vidi...ja lično možda St. Petersburg i Moskvu čisto da je overim,dalje ne bih zalazio...dakle nedelju dana puna kapa...moguće manje
18) UK i Irska- London da se overi, Liverpul tačnije Enfild da otpevam YNWA uživo jednom (to mi je inače ultimativna želja pre nego odem "Bogu na istinu"), Edinburg i Glazgov i Dablin...možda neka priroda u škotskoj...deset dana dosta
19) Island-čisto da se overi i okupa u nekom toplom izvoru 5 dana one depresije meni dosta

:lol:

Nastavak sledi....

Poslednja izmena:
Severna Amerika:

USA- samo Havaji 2 nedelje, pa NY, Majami, New Orleans, Veliki kanjon, Yellowston, Las Vegas,Aljaska(aurora borealis)...i svašta ponešto još...ma mislim da bi mi dva meseca trebala tamo

Kanada- 2-3 nedelje...obožavam onu prirodu i divljinu

Centralna:
Kuba- iako sam bio ponovio bih jedno mesec dana
Karibi- ne znam ni sam koliko bih dugo...ali bez mesec dana ne polećem(bojim se da ne bih hteo da se vratim :lol:)
Mexiko- Zemlja koja me interesuje a opet prilično opasna...ali od actečkih i majanskih ruševina, preko onih letovališta...barem mesec dana
Čisto još neka zemlja da se vidi tipa Kostarika ili sl

Južna:
Kolumbija-dve nedelje
Peru-dve nedelje
Čile- da se overi
Argentina- da gledam utakmicu River Plate i možda San Lorenca, da probam onaj njihov biftek, palo da uživam u tangu i divljini...jedno 2 nedelje minimum
Brazil- svašta nešto sem Amazona koji me ič ne privlači ali eto voleo bih da kažem da sam bio i na toj reci- 2-3 nedelje
Urugvaj- da overim...ne dugo 5 dana

Poslednja izmena:
Afrika(kontinent koji me najmanje interesuje preliminarno):

Egipat-7 dana
Maroko-3 dana
Tanzanija(Zanzibar)-7 dana na plaži
Zambija-Zimbabvr gde su već Viktorijini vodopadi i onaj most sa kog se skače bandži ispred :lol) -3 dana
Madagaskar- ono zbog flore i faune a ni plaže nisu za baciti 5 dana

Između:

Mauricijus
Sejšeli
Maldivi

sve za izležavanja po rajskim resortima dok mi se ne smuči :mrgreen:

Bliski istok:

Izrael-7 dana čisto zbog neke istorije
Liban - 3 dana...zbog hrane
Jordan- Petra izlet i dan je dovoljan
UAE- par dana u Dubaiju
Katar- Par dana u Dohi

dosta

Poslednja izmena:
I sada onaj deo sveta koji najviše volim

Tajland- i život je malo :lol: ali za potrebe teme mesec dana
Kambodža- 15 dana
Vijetnam- pročitati pod Tajland a hrana mi još draža dakle mesec dana sigurno
Laos- 7 dana čisto da se istraži
Singapur- 10 dana
Malezija- Kuala Lumpur, Borneo - 3 nedelje
Indonezija- Bali,Sumatra,Džakarta,ona silna ostrva.... mesec dana
Filipini- mesec dana

pa ako ne dobijem želju da ostanem :lol:

Kina-15 dana čisto da vidim kineski zid, Peking, Sečuan zbog hrane i Hong Kong
Tajvan- 5 dana
Japan- mesec dana cela zemlja
J. Korea - 7-10 dana zbog hrane

Pacifička ostrva- Bora Bora, Tahiti,Fidži, tuvalu,vanuatu.....dok se ne smorim :lol:

Australija- mesec dana na tenane...veliki greben, zlatna obala, Sidnej, Melburn,malo divljina,Tasmanija aurora australis....
Novi Zeland- hobiton :lol:, Oklend,one planine....2 nedelje

Eto....otprilike

Moj ipak veceras nece biti dugacak post...nesto sam umorna da se raspisem...

Ukratko...Ukoliko bih imala bezgranicno puno para, ne bih puno ni planirala.

Smatram da bih tada imala 0 brige i sve mogucnosti da na licu mesta improvizujem i istrazim sve sto me zanima, bez obzira na vreme i novac. Ne bih se brinula oko troskova, smestaja, nicega...samo sta videti/doziveti.

Odabrala bih drzavu koju bih da posetim, pocetnu tacku gde bih i ispranila ostatak puta na osnovu istrazivanja, zelje, volje, sta mi predlazu lokalci. Ne bih se ni vremenski ogranicavala.

Ono sto bih jako zelela da dizivim/vidim...odavno...

kupanje nocu sa onim svetlecim planktonima

fitoplancton-bioluminescente-en-Vaadhoo-Beach-madlivas.jpg

auroru

1629403713135.jpeg

sumu svitaca

images

naravno sve poznate i nepoznate lepote prirode, razna arheoloska nalazista, ostatke starih civilizacija, kultura...

Da predjem kompletnu Francusku Polineziju, JI Aziju, Juznu Ameriku, Italiju, Spaniju...mislim da bih na ovim destinacima najvise boravila i zelela da vidim bas bas sve sto je moguce...Kanada me isto privlaci ali na drugaciji nacin...

E sada...za ovakav jedan poduhvat bi mi trebalo beskonacno puno para i vremena :mrgreen:

Dakle definitivno bih odstupala od planova koje u sustini ne bih ni imala :)

Zasto bih krenula na takav jedan put? Jedan je zivot a nasa planeta toliko lepaaaa i cudesna....neopisivoooo...grehota je ne doziveti ako se moze tako nesto...Zivot nema reprizu.

Sa kim bih isla na put? Ako treba i sama...ljudi ima svuda...Mada naravno...ako se nadje bas srodna dusa koja ima iste poglede na svet, stil zivota, zelje, ciljeve i vizije, koja me cini sretnom i ja nju...svakako bi bilo lepse sa tom osobom :) ali ne i nuzna komponenta ukoliko ne postoji :)

Nisam znala da postoji, ali ikada ikoga bude zanimalo...avionom... :)

Put oko sveta – jednostavnije i jeftinije nego ikad. Star Alliance ima novu ponudu za Globetrottere. U najmanje 24 sata i samo dva zaustavljanja od sada možete da obiđete svet u okviru RTW – Round The World tarife udruge avio prevoznika Star Alliance.

Udrugu čini 28 avio prevoznika koji dnevno obave više od 18.400 letova povezujući 1300 odredišta u 191 zemlji.

Rezervacija je jednostavna. Treba da otvorite web stranu Star Alliance i potražiti Star Alliance Book & Fly. Nakon rezervacije i kupovine karata, iste stignu na e-mail. Karte mogu da se kupe i kod bilo koje kompanije učlanjene u Star Alliance.

Putnici na putu oko sveta moraju da se zadrže u najmanje dva mesta u trajanju od 24 časa. Celokupni put može da uključuje najviše 15 zaustavljanja. U ponudi se takođe nalaze povoljne tarife koje uključuju najmanje tri, pa do 12 zaustavljanja.

Opseg zemlje na ekvatoru je 24.901 milja. Planovi puta mogu da budu i veći i pokrivaju od 26.000 do 39.000 milja. Svako može da odredi svoj plan puta. Putovanje treba da počne i da završi u istoj zemlji i treba da bude jednosmerno ili prema zapadu ili prema istoku. Atlantski i Tihi okean treba preći jednom.
Predložena su i tematski osmišljena putovanja kao što su : World Wonders, World Food, Architecture Hotspots, Nature Trail, Aquatic Wonders, Wine Tasting, Luxury Lifestyle i druga.

Star Alliance

Tarife za put oko sveta udruge Star Alliance dostupne su za putovanja prvom, poslovnom, višom ekonomskom i ekonomskom klasom i vrede 12 meseci. Više od pola putnika na putu oko sveta putuje poslovnom klasom, a više od trećine ekonomskom klasom. Na svim letovima članovi Frequent Flyer programa skupljaju milje bez obzira kojim avio prevoznikom lete ako je član udruge Star Alliance.

Put oko sveta – jednostavnije i jeftinije nego ikad

RTW tarife su povoljnije od pojedinačnih jednosmernih karata. Cena zavisi o odabranom itinereru, razredu prevoza, miljaži, izabranim rutama i promeni kursa valuta. Za mnoge kojima je put oko sveta san, ovom ponudom postaje lakše pristupačan.

(travel-advisor.eu)

Back