Pustinja misli

Sanjao sam jutra, dane i noći,
Tiho sam ronio u sveopšti šum,
Naivno beskraj probao proći,
Lutao prugama tražeći drum.

Mučeći sebe želje stvarao nove,
U težnjama mnogim čekao tren,
Lagano gubeći i sebe i snove,
Besmislu sveta večiti bivao plen.

Negde u krugu iz kog izlaza nema,
U pustinji čežnji pogaslih nada,
Tamo je mesto gde mi misao drema,
U pesku života skrivena je sada.

Mislim sve glasnije, a govorim tiše,
Čudna toplina nemir mi zgreva,
U ljusku gorčine ne prodiru više
Ni vihori vremena, ni naleti gneva.

Ni reči mi ne daju dovoljno moći,
O smislu svega da iskažem stav,
Samo se stapam sa tamom noći,
Ja, ništavni i bezvredni mrav.

Dođu oni trenuci kada čoveku više nije ni bitno šta je bilo i šta dolazi, šta je uradio i šta tek treba da mu se desi, trenuci kada čitav svet počne da postaje mračan, siv i dosadan, i kada svaki treptaj vremena bude nalik na onaj koji je već prošao i kada više i ne znaš šta je danas, šta je juče, a šta sutra. Jednostavno se sve razlije u jednu sliku bez glavnog motiva, kao da čovek zađe pred neku provaliju i posmatra je, u isto vreme i obazriv i nezainteresovan, ne znajući ni šta traži, ni gde će to "nešto" naći. Sve bude pukim postojanjem koje postane univerzalni simbol za sve što mu sudbina uništi ili pruži. Eto, tako to biva kada čoveka ponesu ambicije, kada pomisli da će svet biti njegov, a ne svačiji, da će pokoriti vrhove, a ne samo da ih gleda, da će život zaista dati sve što je on od istog poželeo, i da će u lutanju po toj mračnoj pustinji zaista baš pred njim uvek biti oaza. Ali onda, onda mu stvarnost pokaže svoju drugu stranu, od oaza ne bude ni traga i mora se pomiriti sa retkim kapima kiše koje se povremeno kao niotkud pojave, a život, taj čudni život, nastavi da teče tamo gde on ne želi ni da zalazi. Jednostavno se sve otrgne kontroli, svi neostvareni snovi odjednom počnu zajednički da pritiskaju i pobođuju emocije nezadovoljstva i neispunjenosti. Čim talasi počnu da zapljuskuju čoveka, čim se mrak nadavi iznad njega svojim širokim krilima, čim postojanje počne da prima oblike koje on ne shvata ili ne voli, i čim je ona nejasna zima sa svojim hladom uđe u njega, on se počne polako izvijati, lagano gubeći deo po deo od svojih ambicija, sve više stapajući sa ostatkom sveta i sve manje želeći da isti menja, znajući da ni sebe više ne može promeniti...

Sanjao sam jutra, dane i noći,
Tiho sam ronio u sveopšti šum,
Naivno beskraj probao proći,
Lutao prugama tražeći drum.

Mučeći sebe želje stvarao nove,
U težnjama mnogim čekao tren,
Lagano gubeći i sebe i snove,
Besmislu sveta večiti bivao plen.

Negde u krugu iz kog izlaza nema,
U pustinji čežnji pogaslih nada,
Tamo je mesto gde mi misao drema,
U pesku života skrivena je sada.

Ni reči mi ne daju dovoljno moći,
O smislu svega da iskažem stav,
Samo se stapam sa tamom noći,
Ja, ništavni i bezvredni mrav.

Dođu oni trenuci kada čoveku više nije ni bitno šta je bilo i šta dolazi, šta je uradio i šta tek treba da mu se desi, trenuci kada čitav svet počne da postaje mračan, siv i dosadan, i kada svaki treptaj vremena bude nalik na onaj koji je već prošao i kada više i ne znaš šta je danas, šta je juče, a šta sutra. Jednostavno se sve razlije u jednu sliku bez glavnog motiva, kao da čovek zađe pred neku provaliju i posmatra je, u isto vreme i obazriv i nezainteresovan, ne znajući ni šta traži, ni gde će to "nešto" naći. Sve bude pukim postojanjem koje postane univerzalni simbol za sve što mu sudbina uništi ili pruži. Eto, tako to biva kada čoveka ponesu ambicije, kada pomisli da će svet biti njegov, a ne svačiji, da će pokoriti vrhove, a ne samo da ih gleda, da će život zaista dati sve što je on od istog poželeo, i da će u lutanju po toj mračnoj pustinji zaista baš pred njim uvek biti oaza. Ali onda, onda mu stvarnost pokaže svoju drugu stranu, od oaza ne bude ni traga i mora se pomiriti sa retkim kapima kiše koje se povremeno kao niotkud pojave, a život, taj čudni život, nastavi da teče tamo gde on ne želi ni da zalazi. Jednostavno se sve otrgne kontroli, svi neostvareni snovi odjednom počnu zajednički da pritiskaju i pobođuju emocije nezadovoljstva i neispunjenosti. Čim talasi počnu da zapljuskuju čoveka, čim se mrak nadavi iznad njega svojim širokim krilima, čim postojanje počne da prima oblike koje on ne shvata ili ne voli, i čim je ona nejasna zima sa svojim hladom uđe u njega, on se počne polako izvijati, lagano gubeći deo po deo od svojih ambicija, sve više stapajući sa ostatkom sveta i sve manje želeći da isti menja, znajući da ni sebe više ne može promeniti...

Pobrinuće se već veliki učitelj ,život što se zove
da te povede dalje na put strmen i mučan
gde sa svakim korakom vidici se šire
i ukazuju se stalno poente nove
do one na kraju koja sadrži sve.
Još si ti daleko od kraja i nje
zato ne brini se borbe tek predstoje
i kad zadobiješ u njima bolne rane
ovo sadašnje stanje biće ti ...prijatno sećanje.
ps
bar takvo je moje predvidjanje
jer život takav plan ima za nas sve z:lol:

Poslednja izmena:
Lepo ispisano zxy... Nego, da se razumemo, nije ovo, kao i mnogi drugi tekstovi ovde realna priča iz mog života, ilustracija stvarnih osećanja itd... Ja se više trudim da zađem u misao svih, pronađem opšte i opišem patnju i razočaranje u svetlu nekih svojih misli. Pri tom ne pišem o čoveku o nego ljudima, čak kada to činim u prvom licu:). Znači, ja o životu imam sasvim drugu predstavuz:).

MathPhysics;bt195221:
Lepo ispisano zxy... Nego, da se razumemo, nije ovo, kao i mnogi drugi tekstovi ovde realna priča iz mog života, ilustracija stvarnih osećanja itd... Ja se više trudim da zađem u misao svih, pronađem opšte i opišem patnju i razočaranje u svetlu nekih svojih misli. Pri tom ne pišem o čoveku o nego ljudima, čak kada to činim u prvom licu:). Znači, ja o životu imam sasvim drugu predstavuz:).
Haha kolega
kažem ti ko kolega kolezi
i ovo što ja rekoh je opšte
i važi za sve
sačuvaj bože da je samo za tebe ...ili mene
ustvari mi kao autori
možemo sebe i izuzeti z;)z:lol:

hahaha tražite izuzeće
o što je najbitnije i samododeljujete ga
klasika...muška naravno :manikir:

Ono što jeste i ono što nije
zar bitno je više šta je šta?
Misli se roje bez suze, bez smeha
prihvatanjem mirnim svakakvog peha
put je koji najmanje snage iska
ali i najmanje je daje dok beznadje stiska.

Put kojim se ide utaban je. Posle mladenačkog optimizma dolazi vreme euforičnog realizma, stvaranja....pa kada snaga počne da jenjava poseti nas svesnost o prolaznosti koja donese vreme pesimizma...nakon toga, naravno ko prodje ceo put sa nekim manjim ozledama, a to je moguće samo ukoliko tokom puta radi na sebi, dolazi vreme smirenog prihvatanja i pomirenosti i osmeh.....osmeh duše i osmeh na licu jer razumeš svu lepotu čak i kada je većina ne vidi. Svako dok korača pustinjom jednom naidje na oazu i kada je pronadje odatle dalje na put ne ide.
Svaka čast za pesmu i pojašnjenje....iiiiiiii :cvet:

Poslednja izmena:
"....onda mu stvarnost pokaže svoju drugu stranu, od oaza ne bude ni traga i mora se pomiriti sa retkim kapima kiše koje se povremeno kao niotkud pojave, a život, taj čudni život, nastavi da teče tamo gde on ne želi ni da zalazi. Jednostavno se sve otrgne kontroli, svi neostvareni snovi odjednom počnu zajednički da pritiskaju i pobođuju emocije nezadovoljstva i neispunjenosti. Čim talasi počnu da zapljuskuju čoveka, čim se mrak nadavi iznad njega svojim širokim krilima, čim postojanje počne da prima oblike koje on ne shvata ili ne voli, i čim je ona nejasna zima sa svojim hladom uđe u njega, on se počne polako izvijati, lagano gubeći deo po deo od svojih ambicija, sve više stapajući sa ostatkom sveta i sve manje želeći da isti menja, znajući da ni sebe više ne može promeniti..."

Poetski nacrtana klinička slika početnog stanja sindroma depresije.

Precizno oslikano stanje psihičkog (sve češćeg ) oboljevanja ljudi... odlično,MathPsysics!:ok:

Moglo bi da posluži kao deo eseja o depresiji.. ona i jeste stanje "pustinje misli". :sad2:

..

Poslednja izmena:

Back