Pusti ribnjaci Srbije

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Radio-televizija Srbije

Proizvođački i prerađivački kapaciteti ribnjaka u Srbiji, rade sa čak 10 puta manje ribe nego što bi mogli. To znači da gubimo milione evra, jer samo Evropskoj uniji godišnje nedostaje više od milion i po tona ribe.

Stanovnik Srbije godišnje pojede i do četiri puta manje ribe nego stanovnik EU, a u Srbiji je pod ribnjacima oko 14 hiljada hektara, od kojih je petina površina zapuštena.

"Uglavnom su problemi to što podsticaji ne postoje, a nameti za vodoprivredne doprinose su veliki, da su tržišne prilike u okruženju problematične jer svi u okruženju", ističe Krum Anastasov zaposlen na ribnjaku "Kapetanski rit" u Kanjiži.

Ni Predlog zakona o podsticanju poljoprivrede, koji bi uskoro trebalo da se nađe u Skupštini, ne predviđa subvencije za ribarstvo. A ribari traže tretman koji imaju stočari.

"Predložili smo da bude podsticaj po kilogramu proizvedenog konzumnog šarana i pastrmke od 50 dinara. Predložili smo da matice šarana, odnosno toplovodnih vrsta riba budu podsticane sa 500 dinara, a matice hladnovodnih poput kalifornijske pastrmke sa 300 dinara", objašnjava Zoran Marković sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Donošenje novog zakona zaštitili bi proizvođače od konkurencije, ali i omogućili da se promet ribe legalizuje. Veća proizvodnja ribe pokrenula bi i industriju.

"Možemo da povećamo naše kapacitete za oko 50 do 60 odsto. Nama bi najveća podrška bila kada bi država podržala ribare i ribnjake, što bi automatski značilo i da bi koristili više riblje hrane i nama bi to već bio dovoljan podsticaj", smatra Žolt Pinter iz Veterinarskog zavoda u Subotici.

Kilogram šarana u maloprodaji u Srbiji je oko 400 dinara, dok je u Zapadnoj Evropi i preko pet evra. Cena raste ako se riba preradi, pa tako riblja pašteta u zemlji košta oko 45 dinara, a kilogram dimljenog šarana oko 1000 dinara. Za izvoz, cene su nešto više, zbog čega ribari iz Srbije nisu konkurentni na stranom tržištu.

"Samo zato što nemamo subvencije i zato što kapaciteti nisu popunjeni. Nama su troškovi proizvodnje sada daleko veći, nego kada bi proizvodili punih 2000 tona godišnje proizvoda. U tom slučaju bi bili apsolutno konkurentni i jeftiniji, objašnjava Siniša Simić iz DTD "Ribarstvo".

U Srbiji se godišnje proizvede oko 15 hiljada tona ribe, što je u odnosu na mogućnosti više nego skromno. Iako bi mogla da bude veliki izvoznik, Srbija uvozi čak 70 odsto ribe koja se koristi u ishrani.

Procenjuje se da bi proizvodnja ribe u Srbiji mogla da se udesetostruči, jer samo u Vojvodini ima oko 100 hiljada hektara neplodne zemlje, idealne za ribnjake.

/copy/

...............................................................................

Ko kaze da u Srbiji NEMA POSLA!?

Ima samo NERADNIKA, NESPOSOBNJAKOVICA i KUKAVICA! :besan2:

Рибњак код Б. Градишта шљака ко сингерица.
Нисам неки љубитељ рибе, али знам да су јесенас изловљавали масовно и камионима слали за БГ и НС.

Ne znam zasto je samo taj ribnjak aktivan?

Vojvodina ima OGROMNE MOGUCNOSTI da proizvodi kvalitetnu ribu za srpsku evropsku trpezu.

Које субвенције они хоће? Па само је у Србији риба скупља од пилетине. Свуда је по белом свету редослед ''сиротињског'' меса риба-пилетина-свињетина.

Које субвенције они хоће? Па само је у Србији риба скупља од пилетине. Свуда је по белом свету редослед ''сиротињског'' меса риба-пилетина-свињетина.

Riba je svuda postala neplativa jer je nema. Svakako da ima tovljenih sarana, pastrmki, lososa i somova, ali je i ta riba barem troduplo skuplja od piletine.

Ribe vise po morima i okeanima ( ali ni rekama, jezerima) nema. Morska riba dostize astronomske cene, pa tako kosta kilo najjeftinije ( neka vrsata svezeg
bakalara) i 20 evra kilo. Ove malo skupocenije ( recimo neka riba list) idu i do 40 evra kilo.

Riba je svuda postala neplativa jer je nema. Svakako da ima tovljenih sarana, pastrmki, lososa i somova, ali je i ta riba barem troduplo skuplja od piletine.

Ribe vise po morima i okeanima ( ali ni rekama, jezerima) nema. Morska riba dostize astronomske cene, pa tako kosta kilo najjeftinije ( neka vrsata svezeg
bakalara) i 20 evra kilo. Ove malo skupocenije ( recimo neka riba list) idu i do 40 evra kilo.

Gde to riba kosta 40 eura kg? :eek:

Odmah da izvozim ribu tamo!

Ja mislim da ne trebaju nikakve subvencije.

Treba samo da ih OSTAVE NA MIRU.

I drzavna i lokalna vlast.

Sigurno je mislila na koi,koi ribu e ona košta više.

E ne znam koja je ta.
Mislila sa konkretno na ( pisem engleske izraze, jer nemacke verovatno ne znate, a na srpskom i ne postoje)
monkfish, turbot i sole. ( Seeteufel, Steinbutt i Seezunge). Kostaju zaista od 35 do 40 evra, ima ih nekada
jeftinijih ( i do 29 evra) ali su to ili neke promocije ili se radi o nesto sitnijim primercima.

A koja je to koi riba? To neki japanski?

Ајде Блајби да удружимо капитал да гајимо пастрмку у Бачкој.

Za pastrmku se udruzi sa nekim iz Slovenije.

U Backoj (jos bolje u Banatu, na kubicima Starog Tamisa) ja bi radije gajio sarana, linjaka, zlatnog karasa, stuku......

Tamo su IDEALNI TERENI za uzgoj ovih riba!

Uz malo hrane ()moze i pokvarenog raznog zrnevlja koje ni jedna zivotinja nece da jede i moze se kupiti za bagatelu po svim silosima!) se mogu postici izuzetni rezultati.

A sve troskove proizvodnje pokriti od pecarosa i izdavanja dnevnih dozvola.

Za pastrmku se udruzi sa nekim iz Slovenije.

U Backoj (jos bolje u Banatu, na kubicima Starog Tamisa) ja bi radije gajio sarana, linjaka, zlatnog karasa, stuku......

Tamo su IDEALNI TERENI za uzgoj ovih riba!

Uz malo hrane ()moze i pokvarenog raznog zrnevlja koje ni jedna zivotinja nece da jede i moze se kupiti za bagatelu po svim silosima!) se mogu postici izuzetni rezultati.

A sve troskove proizvodnje pokriti od pecarosa i izdavanja dnevnih dozvola.

Ja sam pre neki dan pazarila dorade ( filete), cena je bla jako " prihvatljiva", malo sam se cudila jer znam da je to jako skupa riba,
kad ono vidi, ta dorada je gajena u ribnjacima. Malo proguglah i videh da se i dorada gaji u ribnjacima ( Grcka, Turska, Spanija)
pa bih vam savetovala da svi zajedno krenemo na tu ribu. Ccaterpillar ce se bavi fizickim poslom, logistikom,a ti i ja finansiramo projekat:)
Fifti/fifti. Pusti sarane, to niko ne jede.

Ма нема од тога ништа, прогуглајте мало, порез на храну за рибе није 8 него 18%, ако хоћеш да саградиш комерцијални рибњак мораш да набавиш сев неопходне дозволе, а на то се овде чека годинама плус мораш да подмићујеш надлежне.
Уз такво стање, наши произвођачи не могу да буду конкурентни онима из окружења, у Хрватској и у БиХ је нпр. порез на рибљу храну 8%, плус држава даје субвенције...

Наравно, ово не значи да не би вредело пробати са неким мањим базеном и мањом количином рибе, али ако говоримо о Војводини, не са пастрмком наравно, пастрмка јесте укусна и на цени, али тражи бистру воду пуну кисеоника, Војводина је добра за шарана, сома, амура, толстолобика, њима не мораш ни да бетонираш базен јер им треба муљ у коме спавају зими и рију тражећи храну.

Ма нема од тога ништа, прогуглајте мало, порез на храну за рибе није 8 него 18%, ако хоћеш да саградиш комерцијални рибњак мораш да набавиш сев неопходне дозволе, а на то се овде чека годинама плус мораш да подмићујеш надлежне.
Уз такво стање, наши произвођачи не могу да буду конкурентни онима из окружења, у Хрватској и у БиХ је нпр. порез на рибљу храну 8%, плус држава даје субвенције...

Наравно, ово не значи да не би вредело пробати са неким мањим базеном и мањом количином рибе, али ако говоримо о Војводини, не са пастрмком наравно, пастрмка јесте укусна и на цени, али тражи бистру воду пуну кисеоника, Војводина је добра за шарана, сома, амура, толстолобика, њима не мораш ни да бетонираш базен јер им треба муљ у коме спавају зими и рију тражећи храну.

Srbija, ako hoce da izadje iz krize mora prvo da UKINE SVE DOZVOLE!

APSOLUTNO SVE!

Da oslobodi preza prve godine SVAKU DELATNOST!

I da STROGO ZABRANI mesanje drzav ne i lokalne administracije u projekte.

Evo recimo kako je u Juznoj Americi:

Hocu da otvorim radnju mesovite robe...(Ili restoran)

Imam lokal ...

Podnesem zahtev opstini...

U roku SEDAM (RADNIH) DANA opstina je DUZNA da pismeno odgovori.

Ako ne odgovori - smatra se da je DOZVOLA DOBIJENA!

I mogu da radim bez ikakvih problema.

NIKAKVE druge dozvole ne traze, niti mere koliki je lokal, ima li klozet (za restoran mora da ima), koliko je visok, sirok i slicne gluposti...

Srbija, ako hoce da izadje iz krize mora prvo da UKINE SVE DOZVOLE!

APSOLUTNO SVE!

Da oslobodi preza prve godine SVAKU DELATNOST!

I da STROGO ZABRANI mesanje drzav ne i lokalne administracije u projekte.
А шта мислиш од чега ће да живе на хиљаде паразита позапошљаваних по разним органима, од општинских структура, преко покрајинских, па све до разних комитета и агенција по Београду?

Back