pusenje ubija lepotu, zdravlje i nasu decu

nekoliko slika na ovu temu
anti_tabak09.jpg
anti_tabak10.jpg

ostecuje zdravlje
anti_tabak02.jpg
anti_tabak03.jpg

To je naravno personalna odluka svakog coveka, ali ipak svaki pusac trebo da ima adekvatnu informaciju o tome sta on sebe cini svaki put kada upali cigaretu.

Pusenje je dobrovoljno trovanje organizma koje dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ja kao bivsi pusac mogu da kazem, razlika je u zdravlju i samosecanju je ogromna.

Deca pusaca sami cesce upadaju u raznorazne oblike zavistnosti.

Najicesce pusenje je socijalna navika. Cesto se desava da je osoba pocine i produzava da pusi zbog okoline u kojoj vecina ljudi su pusaci.

Nikada u Rusije nije bilo toliko pusaca kao ovih dana, a prema statistickim podacima i u Srbije nekada se pusilo mnogo manje, njego sada. Narocito to se odnosi na zene i decu.

Stvarno trebo nesto uciniti po ovom pitanja, a prvi ucinak sami mi.

Mi trebo da uticemo na okolinu a ne okolina na nas! Mi trebo da dajemo primer najibliznima.

Zadnje vreme sve cesce razmisljam o stvaranju nekog kluba nepusaca, u koj bi mogli da se pridruze sve ko ne pusi, ko batalio pusenje ili tek zeli to da uradi. Zasto bi to nismo ucinili? Pusenje je socijalna navika, pa onda mi mozemo to da obrnemo, pa da ucinim nepusenje socijalnim navikom! Zasto da ne?

Sve ove mene palo na pamet nije od jednom vec zbog coveka,koj je divne prirode i pleminitog srca. Ali ima emfizemu (emphysema) pluca koju zaradio bas cigaretima. Ja sa svojim medom i biljkama zaista ne mogu nista da ucunum, kada doktore preporucuje transplantaciju.

To je opomena za sve zdrave ljudi. Dajte da brinemo o sebe dok smo jos zdrave, dok nije kasno, dok su nase bolesti jos uvek u pocenom stadijum. Da uradimo nesto za sebe, neku vezbicu bar 5 -10 minuta dnevno, kriticno pogledamo na nas nacin ishrane i na nase lose navike.

Male promene u stilu zivota mogu da promene zdravlje a znaci i zivot na bolje.

Strucno je dokazano, da je navika se stvara za 9 nedelja. Znaci toliko je potrebno da bi smo mi navikle na nesto dobro ili lose.

znas Olga kako medicinsko osoblje u njemackoj komentarise pusenje i cjelu tu kampanju znajuci da cjeli globus daleko zesci problem ima nego duvan a to je upravo alkohol, mi kazemo "od necega se mora umrijeti" i iskreno ako uzmemo neke brojke sto starij to vise osoba oboljeva od raznih varijanti demenz-a radije odabiramo CA!

Sta stres cini i da je upravo negativni stres uzrok svih oboljevanja sto tijela to i psihe nase zdravstvo (bez obzira gde se nalazimo) i dalje okrivljuje cigarete! Malo je to cudno cak je to svjesno zaglupljivanje naroda. Evo recimo ja, legla sam u 3:00 sata a ustala u 7:00 sati to mi se sve cesce desava dakle fizicki i emocionalni stres koji me trenutno maksimalno nervira!

da se razumijemo cijenim to sto zelis da ukazes na puteve "zdravog zivota hrane i svega ostalog" i drago mi je da ima osoba koje zive sunshine :klap::klap::klap:

A sad posto znam da se ovuda motaju i veoma mlade osobe za vas i dalje vazi Don ´t drink and drive i don ´t smoke, pred vama je zivot i nemojte da pratite glupe trendove, bavite se AKTIVNO sportom.........

Draga, NidjeVeze®SpetljanaUZivot

Vrlo mi drago da sam od tebe dobila pametan komentar.
Mislim da covek u zivotu od necega mora da pocine. Sve jedno da li to bude batalivanje pusenje, ili pocetak bavljenja nekom sportkom aktivnostju, regulisanje hrane - sve jedno. Bitno da covek radi bar nesto za sebe, a ne zive kao robot, vec malo pogleda i sebe, kako zive, sta radi i gde ide.

Sve cemo da umrem - to je istina. Ali velika razlika da li ti u 60 dobijas slog i lezis 15 godina pa umires u 75, ili zives do 95 i umires mirno u snu.

Moj ded po majke umreo od pica, bio je vrlo dobar i pametan covek. Moja baka po majke umrla je od stresa, nervoza i velikih briga (naravno zbog dede) u uzrasti 41 godina. Carstvo njima nebesko.

Ali moja baka po ocu ima vise od 81 godinu, ziva i zdrava - Hvala Bogu! Radi bastu, putuje po Rusije po 2000 km. da vidi praunuke.
Ali njen dan pocine sa vezba - svaki dan, pije caj pre, posle i izmedju jela, hrani se time sta je odgajala u baste, vodi brigu o sebe da ne bi neko drugi vodio brigu o nje. Mislim da je to dobar i pametan primer. Ali moramo da pocinemo dok smo u tredesetim godinama, jer mnogo teze dobija se takve rezultati ako pocines u 50 i jos teze u 65.

Stres - je socijalna pojava. Socijum nama diktira stresni tempo zivota, a mi (posto neznam za drugi) mislimo da tako i trebo i to privatam.

Stres je strasna stvar, koja unistava zdravlje jos gore od pice, cigareta i ostalog. Cigaretu bar ne pusis 24 sati dnevo, ali stres prati savremenog coveka i u snu.
Ali opet moram da kazem - lakse bataliti cigare njego stres. Od njecega mora da se pocine.

Poslednja izmena:
gagili48 i Миле саКлисе a da li ste Vi ikada razmisljali o tome da prestane? I sta je vas eventualno sprecavalo da to ucinite? I da li bi hteli to da ucinite? Zasto pusite i zasto bi hteli da prestanite? Da li pusite zbog uzivanja ili to je samo navika koja Vama smeta a ne mozete da se otarasiti se?
Mnogih sam ljudi pitala o tome. Obicno te ko pusi 2 cigare dnevno govore o uzivanju u procesu, a te ko pusi oko paklice govore o navike i da to njima i samim smeta i hteli bi da prestanu. Kakva je situacija kod Vas?

Poslednja izmena:
Dobro nam dosla Olga....Podrzavam te u potpunosti...Ja radim u zdravstvu,na odelenju gde leze oboleli od plucnih bolesti....Uprkos tome sto svaki dan gledamo posledice pusenja mnoge moje koleginice puse i dalje...I ne samo to,truju i nas uprkos zabrani pusenja na odelenju...Svako ima pravo na svoje izbore,ali zasto moramo da ih trpimo mi nepusaci...Jedna koleginica ne zeli i otvoreno im se suprostavi kada pocnu da puse u njenom prisustvu,a mi ostali cutimo i trpimo...Najgore je koleginicama koje rade u smeni sa pusacem.Treba izdrzati celu noc u dimu...Jer ne vredi,niko ih ne kontrolise,ne kaznjava (puse cak i prostorijama gde se sprema terapija)..A mi bi trebali da budemo nosioci zdravstvenog prosvecivanja.....
Kazem svako ima pravo da sa svojim telom i zivotom radi sta zeli,ali ne po cenu tudjeg....Pusaci su glasni u odbrani svojih prava ,a mi nepusaci?Zar mi nemamo prava da ne udisemo ono sto je stetno i sto nam smeta?
I pravu si Olga,od necega se mora krenuti...

Draga Olga...svesna sam da cigarete nisu dobre za zdravlje ali godinama već pusim i mogu reći da uživam u tome...Naravno da je to stvar navike ali i uživanje...Više puta sam razmišljala da prestanem da pušim ali je to bilo isključivo zbog teže finansijske situacije a ne zbog prezasićenja ili zdravlja...Neki moji najdraži su umrli od bolesti koje kažete izazivaju cigarete a da ih nikada nisu zapalili...Nije da u to ne verujem, taman posla, ali...ali...i dalje uživam u cigareti..(osim kad preteram, malo smanjim, par sati i opet..ponovo...i tako u krug...) Mislim da još nisam odlučila da ih ostavim...nemam želju...a ipak je potrebno to jako želeti ili morati...Treba samo čvrsto odlučiti i može se...bez cigarete, bar mislim...Poštujem vaš stav i mislim da ste u pravu svi koji ste protiv toga ali, stare navike se teško odbacuju...:heart::ok::bye:

Back