Razmišljala sam jesam li manje inteligentna od prosečno pametnih nepušača. Nisam došla ni do kakvih zaključaka. Može biti da sam nedovoljno pametna za takve zaključke? Drugim rečima, prosečan pušač je prosečno glup ili prosečno pametan. Pošto sam ja strastveni pušač, strastveno sam neinteligentna. Dugogodišnje pušenje ispunilo mi je mozak duvanskim dimom i – kvrc! – prvo mi je pregoreo jedan osigurač u glavi, zatim drugi, pa treći, i sad razmišljam na leru. S druge strane, ne mogu se setiti jesam li bila pametnija pre nego što sam propušila. Verovatno nisam, zbog same činjenice što sam propušila. Postati zavisan od cigareta = biti glup. Osim što smo manje pametni od pušača, mi pušači smo i ružniji od njih. Ten nam je očajan, smrdimo, prsti su nam žuti, ranije se zbrčkamo, kraće živimo. Zatim, lošiji smo kao ljudi: egoistični (dim naše cigarete davi nepušače u radijusu od nekoliko kilometra), zanemarujemo zdravlje bližnjih koji imaju tu nesreću da žive sa nama, rasipnici smo jer bacamo novac na cigarete. Premda smo sebični, istovremeno smo i mazohisti: znamo da ćemo, 100%, dobiti rak pluća, ali samoubilački palimo cigaretu za cigaretom. Mi smo slabići, jer nećemo da prestanemo s pušenjem. Koliko god tvrdili da uživamo u pušenju, uvek se nađe neko da nam kaže kako mi to, u stvari, ne želimo. Nepušači bolje od pušača znaju šta pušači žele. Takođe smo i nepismeni i nekulturni. Ne umemo da pročitamo upozorenje na paklici cigareta koje se – gle čuda! – još uvek legalno prodaju, baš kao i dezodoransi, osveživači vazduha i „Tigar“ lepak. Umesto da pljujemo – kao sav ostali, normalan nepušački svet, po ulici, mi gutamo, u strahu da će nas komunalna policija, pošto identifikuje pušački šlajm, optužiti za terorizam.
Naravno da postoje kategorije pušača.
1. Pušači koji zavijaju cigarete i filuju ih domaćim duvanom
2. Pušači koji kupuju jeftine cigarete
3. Pušači koji kupuju skupe cigarete
4. Pušači koji puše lule
5. Pušači koji puše cigare (posebna kategorija, koja se vezuje za političke lidere: Kastro, Tito, Če, Čerčil; i da nema Čerčila, ozbiljno bih razmotrila mogućnost da su kubanske cigare svojstvene komunistima

)
6. Pušači koji puše samo uz kafu (tzv. grebatori

)
7. Pušači koji pućkaju
8. Povremeni pušači (ostavljaju duvan na svaka 2-3 meseca)
9. Bivši pušači (ubedljivo najgora kategorija, tzv. „psihički zavisnici“, koja tačno u dan i sat zna kada je popušila poslednju cigaretu i svakog dana vas o tome informiše)
Vremena su takva da smo mi, pušači, diskriminisani. Uskoro ćemo moći da pušimo samo u za to predviđenom ćošku neke zabačene ulice. Staviće nas u geto, ili u lazaret. Nepušači će nam dolaziti u posetu, ukoliko to ne bude kršilo zakon, samo sa gas maskama. Dobićemo i šifru:
periculosum insanum : consectetuer addict. Obeležiće nas trakom oko mišice, na kojoj će biti nactana mrtvačka glava. Svako, ko nas ulovi u za nas zabranjenim zonama, imaće pravo da nas upuca. Izlagaće nas, rasporenih grudi, na časovima biologije, da deca vide na šta liče pluća tih užasnih neprijatelja napredne civilizacije – pušača.
Tu diskriminaciju na svojoj koži osetili su i Hemfri Bogart i Džon Vejn, i prevrću se u grobu zato što su im moralisti i branioci zdravih pluća sveopšte populacije isekli kadrove iz filmova u kojima oni puše. Fali mi ona Lorin Bekol koja graciozno pali cigaretu u muštikli, ili Marlen Ditrih kojoj cigareta zavodljivo visi iz ugla usana. Nema više nijednog noar filma u kojima glavni junaci puše, čak ni posle seksa. Tuga.

Svako se nađe da nam soli pamet šta treba da radimo sa svojim zdravljem i, naročito, sa svojim novcem. „Za te pare koje si tokom pet godina dao na cigarete, mogao si da kupiš mercedes!“ (Mercedes je, naime, zdraviji, tj. nikom ne šteti.) „Jesi li ti nepušač?“ „Jesam.“ „A gde ti je mercedes?“
„Ti si loš, sebičan čovek zato što pušiš“, kaže pušaču nepušač koji se takođe može svrstati u neku od kategorija: nepušač alkoholičar, nepušač narkoman, nepušač od 250 kg, nepušač zlostavljač, nepušač koji trguje radioaktivnim otpadom, nepušač pedofil, nepušač silovatelj, nepušač taliban. Naravno, u kafani, u kojoj nije dozvoljeno pušenje, svi su naizgled jednaki. Možda ćemo moći da pušimo džoint, ali cigarete – nikako!