Pupcana vrpca

lanavi

Aktivan član
Poruka
1.908
Neke price se mogu ispevati u nekoliko koraka. Neke su pak preduge ali ih nestrpljivost gledalaca, citalaca, slusalaca znatno skracuju. Ova je jedna od duzih ali je zarad boljeg, lakseg (?) razumevanja svedena na jednocinsku predstavu. Simbolika obavezna, a polovi ravnopravni u podeli uloga, cak i onih koji u realnom nisu moguce.

Zivotno pozoriste. Na sceni su 3 oblicja: izvor problema, nosilac problema, problem.
Sve pocinje jednim sasvim obicnim, solidnim, mirnim ali prihvatljivim nacinom zivota. Ne prizivaju se vremenske niti prostorne promene, jednostavno se zivi tako, lako, ili onako kako izbori obecavaju. U jednom neocekivanom trenutku pojavljuje se izvor, ali se i ne sluti cega, sta on to svojom pojavom u stvari unosi u svaki dan. Stavise, deluje sasvim zanimljivo, dovoljno drugacije da bi ga nosilac (jos uvek uslovnog imena iz gornje podele uloga, ali je lakse koristiti termin zbog prepoznavanja) u svakodnevicu ukljucio, ne sluteci pritom...
Jednog sasvim obicnog dana, nosilac se budi sa istinom u sebi. Odbija da poveruje da se to desava, stavise hvata ga panika, uzasan strah, pometnja. Shvata da se u njemu zaceo problem. Ostao je u “drugom stanju” i nosi nezeljeno, mrsko "cedo" koje ce se jednog dana roditi. U panici razmislja da li da uradi “abortus” toga, problema u stvari, nekom silom, fizickom, misaonom, ali shvata da nema nikakve moci i da se stvar izmakla kontroli. Shvata da je “porodjaj” neminovan i da ce jednog dana problem postati potpuno vidljiv, opipljiv objekat sa kojim nesto treba uciniti jer je to uljez koji dovoljno, vec unapred unistava zivot.
Jednog sasvim obicnog dana, kada postane dovoljno tesno, nosilac problema svoj problem donese na svet, nekada cak i ne dajuci da ga drugi vide ili znaju za njega, ali za nosioca je on tu, sveprisutan, vristav, zahtevan. Sa potencijalom da izraste u nesto vece, jos teze, jos gore, sa jos manjom kontrolom da se savlada, da moze i da ojaca i da u potpunosti upropasti vec poremeceni mir.

Nosilac se pita:
Kako raskinuti i sa kim pupcanu vrpcu – sa izvorom problema (koji mozda zna da je nesto zaceo i da se nesto rodilo a mozda i ne zna, ili ga nije briga) ili sa problemom (koji ce svakako rasti, bez obzira da li je nosilac prihvatio da bude odgovoran "roditelj" ili ne)? Da li je vreme to koje ce doneti razresenje? Da li ce ono, vreme ubiti nosioca, mozda problem, ili izvor koji je ovde samo ...sta?

Prica ima svoje slojeve ali je ovo sustina. Nadam se dovoljno razumljiva.

Poslednja izmena:
Neke price se mogu ispevati u nekoliko koraka. Neke su pak preduge ali ih nestrpljivost gledalaca, citalaca, slusalaca znatno skracuju. Ova je jedna od duzih ali je zarad boljeg, lakseg (?) razumevanja svedena na jednocinsku predstavu. Simbolika obavezna, a polovi ravnopravni u podeli uloga, cak i onih koji u realnom nisu moguce.

Zivotno pozoriste. Na sceni su 3 oblicja: izvor problema, nosilac problema, problem.
Sve pocinje jednim sasvim obicnim, solidnim, mirnim ali prihvatljivim nacinom zivota. Ne prizivaju se vremenske niti prostorne promene, jednostavno se zivi tako, lako, ili onako kako izbori obecavaju. U jednom neocekivanom trenutku pojavljuje se izvor, ali se i ne sluti cega, sta on to svojom pojavom u stvari unosi u svaki dan. Stavise, deluje sasvim zanimljivo, dovoljno drugacije da bi ga nosilac (jos uvek uslovnog imena iz gornje podele uloga, ali je lakse koristiti termin zbog prepoznavanja) u svakodnevicu ukljucio, ne sluteci pritom...
Jednog sasvim obicnog dana, nosilac se budi sa istinom u sebi. Odbija da poveruje da se to desava, stavise hvata ga panika, uzasan strah, pometnja. Shvata da se u njemu zaceo problem. Ostao je u “drugom stanju” i nosi nezeljeno, mrsko "cedo" koje ce se jednog dana roditi. U panici razmislja da li da uradi “abortus” toga, problema u stvari, nekom silom, fizickom, misaonom, ali shvata da nema nikakve moci i da se stvar izmakla kontroli. Shvata da je “porodjaj” neminovan i da ce jednog dana problem postati potpuno vidljiv, opipljiv objekat sa kojim nesto treba uciniti jer je to uljez koji dovoljno, vec unapred unistava zivot.
Jednog sasvim obicnog dana, kada postane dovoljno tesno, nosilac problema svoj problem donese na svet, nekada cak i ne dajuci da ga drugi vide ili znaju za njega, ali za nosioca je on tu, sveprisutan, vristav, zahtevan. Sa potencijalom da izraste u nesto vece, jos teze, jos gore, sa jos manjom kontrolom da se savlada, da moze i da ojaca i da u potpunosti upropasti vec poremeceni mir.

Nosilac se pita:
Kako raskinuti i sa kim pupcanu vrpcu – sa izvorom problema (koji mozda zna da je nesto zaceo i da se nesto rodilo a mozda i ne zna, ili ga nije briga) ili sa problemom (koji ce svakako rasti, bez obzira da li je nosilac prihvatio da bude odgovoran "roditelj" ili ne)? Da li je vreme to koje ce doneti razresenje? Da li ce ono, vreme ubiti nosioca, mozda problem, ili izvor koji je ovde samo ...sta?

Pa ja mislim da nosilac jednostavno treba da se riješi svoga imena. Problem će onda propasti kroz ruke i razbiće se poput voćke. Nije problem ni u problemu ni u izvoru (izvori su nepresušni) problem je u onom ko ga nosi.

Nema na Psih ali ima u Zivotu i Zabavi. Nema druge no da preseces Kamaele vrpcu sa ovom temom i podforumom. Tesko da ces ovde vizuelno uzivati.

Sad mi treba, ostavljam i druge komentare ali kada je mozak nastimovan na taj herc, obicno prepodnevom. Sad mi treba barem rame, vizuelno da gricnem

Sa vrpcom sam imao iskustva ali nije za ovu temu, Janov se posvetio tome, psiholoska terapija sa moje tacke gledista najbolja. Drugi put cemo o

U veti tvoje teme i kako prekinuti vrpcu, pa jednostavno, makazama (vizualizacija). Vrpca moze biti odnos sa nekim ko izrabljuje.... kada dete zeli da se odvoji od roditelja a oni mu ne daju, on tako moze prekinuti vezu, naglo. Ali, zabelezeni su slucajevi makaza sin/majka da se ona ubrzo nakon odlaska sina razboli. Udje u bolest da bi ga manipulisala i vratila.

pa konkretizuj, onako, sranje je pa je sranje ne mozes nista tu da uradish : )
pre toga je bilo manje sra.nje a mozda ono nisi namerno stavio kondom a mogao si, imao si paketice svezih a nisi iz cefa

onda ima ljudi kojima je josh gore nego tebi, znaci kad mislis da ti je mnogo lose - moze i gore da ti bude
===
mozda, moras da porodis, ali pazi gde radish, znaci ne npr kod mame i tate nego kod nekog psihica, mozda, ili nemoj da porodish nego ga nosi

Poslednja izmena:
Zamoli da ti ovu temu prebace tamo na Politiku
Najverovatnije će ti one zamlate sa budžeta objasniti da postoji više pupčanih vrpci

dakle postoje američka i ruska vrpca
zatim postoji EU vrpca ali i Ukrajinska kao i ProRuska tu je naravno i Kineska
pa onda postoji komunjarska i štatijaznam neka nekomunjarska vrpca
pa onda postoji izdajnička i patriotska vrpca
a na koncu krajeva VRPCA je HR reč a mi SER koristimo reč TRAKA

Poslednja izmena:
Pa ja mislim da nosilac jednostavno treba da se riješi svoga imena. Problem će onda propasti kroz ruke i razbiće se poput voćke. Nije problem ni u problemu ni u izvoru (izvori su nepresušni) problem je u onom ko ga nosi.

Vidis...tu postoji vise mogucnosti, koje sam zaobisla u postavci teme. Najpre to da izvor problema mozda jeste u stvari i nosilac problema - jedna te ista osoba, a da je ono sto se mislilo da je izvor (covek izvan, neko drugi) u stvari samo podstrekac (kao neka vrsta povoda, detonator)a ne razlog. A onda i to, da mozda to jesu dve razlicite osobe ali da je nosilac najodgovorniji sto je dozvolio da se problem zacne (ruzno, bukvalno prevedeno - iako su oboje krivi, Ona je kriva sto je sada u drugom stanju...Ona moze biti i On, i On trudan a neka Ona izvor problema, a drugo stanje je ta teskoba nosenja gde bilo koji pol u simbolici moze da ostane drugostanjenosiv). Da li mislis da je onaj koji nosi problem u stvari i najvise kriv za to stanje? Ili ce time sto ce se odreci svog imena kao nosioca otarasiti i problema, da jednostavno ne prizna, odbije da problem postoji?
I sta sa time da ako si svestan da je problem tu, ti ipak jesi odgovoran, em zato sto si ucestvovao u njegovom stvaranju, em sto moras pokazati odgovornost sta ces dalje s njim?

Sad mi treba, ostavljam i druge komentare ali kada je mozak nastimovan na taj herc, obicno prepodnevom. Sad mi treba barem rame, vizuelno da gricnem

Sa vrpcom sam imao iskustva ali nije za ovu temu, Janov se posvetio tome, psiholoska terapija sa moje tacke gledista najbolja. Drugi put cemo o

U veti tvoje teme i kako prekinuti vrpcu, pa jednostavno, makazama (vizualizacija). Vrpca moze biti odnos sa nekim ko izrabljuje.... kada dete zeli da se odvoji od roditelja a oni mu ne daju, on tako moze prekinuti vezu, naglo. Ali, zabelezeni su slucajevi makaza sin/majka da se ona ubrzo nakon odlaska sina razboli. Udje u bolest da bi ga manipulisala i vratila.

Tvoj navedeni primer nije na istom polju, ali se moze razmotriti kao jedna od potencijalnih prica. Sta tvoje iskustvo kaze u vezi vrpce?

pa konkretizuj, onako, sranje je pa je sranje ne mozes nista tu da uradish : )
pre toga je bilo manje sra.nje a mozda ono nisi namerno stavio kondom a mogao si, imao si paketice svezih a nisi iz cefa

onda ima ljudi kojima je josh gore nego tebi, znaci kad mislis da ti je mnogo lose - moze i gore da ti bude
===
mozda, moras da porodis, ali pazi gde radish, znaci ne npr kod mame i tate nego kod nekog psihica, mozda, ili nemoj da porodish nego ga nosi

Uvek moze gore Hiro, ali to nije uteha...bar ne odmah. A i "trudnoca" ne moze vecito da traje, to nekad mora napolje, hteo to ili ne :). Mislis ako se nosi, moze da umre u tebi od prestarevanja, presazrevanja, truljenja (slucaja)?

Zamoli da ti ovu temu prebace tamo na Politiku
Najverovatnije će ti one zamlate sa budžeta objasniti da postoji više pupčanih vrpci

dakle postoje američka i ruska vrpca
zatim postoji EU vrpca ali i Ukrajinska kao i ProRuska tu je naravno i Kineska
pa onda postoji komunjarska i štatijaznam neka nekomunjarska vrpca
pa onda postoji izdajnička i patriotska vrpca
a na koncu krajeva VRPCA je HR reč a mi SER koristimo reč TRAKA

Ah da, u pravu si. Ova tema moze da vazi i za to sto si naveo. Ali ce ipak ostati ovde. Nemam dovoljno nervnih zavrsetaka da pratim razvoj situacije na temu u tom podforumu, ostavljam drugima da se time bave.
Vrpca jeste hr rec ali ovde nikada necemo reci pupcana traka...a trebalo bi, m?

Pa onda imamo dvije glavne vrste problema unutrašnji i spolajšnji. Unutrašnji podrazumjevaju da su izvor i nosilac jedno te isto, spoljašnji da je izvor izvana i da je nosilac primoran da ga osjeti. E sada šta nosilac treba da uradi jer je on taj koji pati ili mu je samo nelagodno. U prvom slučaju treba da se skonta sa glavom, eto to, da se odrekne imena ,da pokaže tu odgovornost i sve što ide uz to. Silni ''mudraci'' uvijek kažu riješi ti sve sa sobom, budi dobar plemenit pa će biti u redu. Sve je to fino i u redu, ALI, ali to nije rješenje za drugi vid problema, onaj spoljašnji. Tu ti neće pomoći da postaneš svetac, ako se keša nema da prehraniš dijete. Šta onda ostaje čovjeku da radi, da egzistira zajedno sa problemom, da pokušava da se ne brine, jer mu to samo oduzima današnji mir, a sutrašnje probleme ne rješava, da radi što je u njegovoj moći i pored tog problema i da čeka njegovo razrješenje spolja kako je i došlo. Drugog izbora se nema, osim da svi počnu u isto vrijeme da sređuju svoje probleme, a to se neće desiti nikad.

Hajde ovako...
Spoljasnji postoji, on/ona je bice koje je unelo tu pometnju. Ti i ne shvatas da je pometnja na pomolu, jer i ne ocekujes da stvari uopste mogu da krenu nekim tokom. Ali se pometnja desi, a iz nje i problem. Spoljasnji je svestan pometnje ali je odrzava, nekada svesno, nekada ne. Najgore od svega sto i ti sam tu pometnju odrzavas, nekada svesno, nekada ne iako si itekako svestan da od goreg ne moze biti bolje. U tom slucaju, ispada da je nosilac istovremeno i izvor, koliko god na pocetku ispalo drugacije, jer ako je dovoljno mudar onda nece ni pod kakvim uslovima dozvoliti da mu pometnja boji zivot, zar ne? Patnja i nelagoda kao posledice su izvesnost. Patnja u slucaju dubljeg prezivljavanja pometnje, nelagoda tek ako ga je ona okrznula. Ti kazes da treba kao protivmeru upotrebiti glavu-razum...slazem se, ali da li covek koji pati moze da racuna na to, koliko mu vremena treba da se spoji sa svojom glavom? Onaj deo gde pominjes kes za prehranjivanje deteta mi nije jasan...nadam se da sam ipak bila jasna kada sam koristila simboliku i "trudnoce i abortusa i deteta" :). "Dete" je cinjenicni problem koji kao i svako dete moze da poraste, da se uveca, a sta neko ko nije uspeo da stvari resi kada su mu moci bile vece, ili pak problem drugim recima bio mali, moze da uradi sada kada je on postao dzin? Ili je problem u ocima posmatraca :)? Mislim da sam malo zakomplikovala, ali pomislih da mozda neko ipak razume o cemu pricam.
Samo mi je sumnjiv taj pojam da vreme leci sve. Da li?

stvar sa kešom za prehranu djeteta nije bitna, upotrijebio sam je samo kao primjer u vezi problema na koje nemamo uticaja :) hoću reći ima nekih problema kao što je problem sa materijalnim stanjem gdje su ljudi pretežno nemoćni... ali nevažno. Baziramo se onda na one probleme koje čovjek može da riješi ako upotrijebi glavu.
Znaš kako mislim ... Ima više stanja jedne patnje i jedan od njih je onaj koji uči čovjeka i čini ga jačim ... tačnije on ako se ne prepusti skroz patnji uči kroza nju sve vrijeme... i ako bude sposoban i ne 'ubijen' od iste izliječiće se sam, doduše, kroz određeno vrijeme koje samo od sebe ne može da liječi (to je glupa mudrosna izjava :) ), čak štaviše patnje te, ako ih prebrodiš, nužno načine boljim nego što si bio i mislim da ako čovjek nema za čim da pati, neka sebi pronađe jednu, neka pati npr. što izumiru slonovi, kitovi i sl. : )))

Mislim da postoji vise i stanja i stadijuma patnje. Stanja su ona gde se ne nauci nista, pa ni sa vremenom (kada covek ponovi gresku), ili ona gde se nesto nauci a opet se ponovi greska (lud, glup, ili zaljubljen za adekvatnu pricu?), ili ona gde naucis da nista nisi naucio ali si dovoljno kukavica da izbegnes slicne situacije, sto ipak govori da je neko zrno mudrosti kanulo i u tebe. A stadijumi...oni su laksi za objasnjenje, samo nisu izriciti i svuda prisutni. Ovaj koji si ti naveo je najbolniji jer najduze traje, i zove se - ono sto te ne ubije, ojacace te. Mislim, da, osnazices, tako sto ili neces vise misliti o tome, ili ce problem uvenuti od nezalivanja :). Da li covek zaliva problem suzama (zaljenja i samosazaljenja)? Ili je dovoljno razmisljanje o tome? I ako ga zakljucas u neki podrum, koja je garancija da nece njegov duh da te sustigne nekad? Da li covek treba da se pripremi na egzorcisticke seanse :)?
A ta patnja o izumiranju flore i faune...jeste, to je ...ljudskija patnja. No, covek je previse sebican da bi svet stavio ispred sebe. I vecnost nekog makro sveta.

Nosilac se pita:

Nemoj da se ljutiš,ali nemaš pojma šta ti se dešava,a izgleda da nećeš ni saznati...
Ja sam ti kolega tikvan u tome...Ma i u svemu drugom...:lol::manikir:

Meni to lici na guranje prasine pod tepih. Ili kostura u orman. Ili Skarletino - Razmisljacu o tome sutra.
A tepih jednog dana mora da se iznese. I presredi orman. I da dodje sutra.
Gde je tu danas? I jos sutra koje ne garantuje ... pa bolje prekosutra :).
Ili se to ne zove pupcana vrpca nego vrpcani pupak - sve je u sebi samom, odakle pocinje i zavrsava se? Cak i izvor koji se prozeo kroz tebe, ili problem koji mozes da smatras iluzijom, ili izmisljotinom :)?

KOsturi će istrunuti u ormaru, a prašinu će pojesti grinje. Eto, sutra se pobrinulo za sebe, a danas je danas te uživaj u ovoj prijatnoj noći. Sjedi nalakiraj nokte, ili ako piješ kafu, popij evo i ja ću pa ćemo zajedno ?

KOsturi će istrunuti u ormaru, a prašinu će pojesti grinje. Eto, sutra se pobrinulo za sebe, a danas je danas te uživaj u ovoj prijatnoj noći. Sjedi nalakiraj nokte, ili ako piješ kafu, popij evo i ja ću pa ćemo zajedno ?

aleksa ndar, ne znam da li ti je poznata tehnika feng shui-a. :)...covek i da ne veruje u neke njene obrasce, valjalo bi ipak da na psiholoskoj ravni usvoji njenu srz - ukloniti sve viskove koji guse, smetaju, ugrozavaju prostor (u ovom slucaju - prostor duse). Hocu reci, tvoj savet je lep ali nepraktican, kratkotrajan, samo do sutra :).

vrlo je jednostavno, zapravo, kao i svaki problem
ako ga dovoljno dugo ignoriras nestat ce...barem u teoriji
eto, molim i drugi put. : )

:D Hvala vragana. Ono sto ignorises - ne postoji...ah, svidja mi se! Bar u teoriji.

ne znam nisam pametan. ja samo mogu reći iz svoga iskustva da sam ignorisao neke probleme i okrenuo se tamo gdje ih nemam. Ako im se prepustim biće mi vjerovatno loše, a ovako mi je dobro, da ne kažem odlično da ne ureknem. : )

aleksa ndar, ne znam da li ti je poznata tehnika feng shui-a. :)...covek i da ne veruje u neke njene obrasce, valjalo bi ipak da na psiholoskoj ravni usvoji njenu srz - ukloniti sve viskove koji guse, smetaju, ugrozavaju prostor (u ovom slucaju - prostor duse). Hocu reci, tvoj savet je lep ali nepraktican, kratkotrajan, samo do sutra :).

:D Hvala vragana. Ono sto ignorises - ne postoji...ah, svidja mi se! Bar u teoriji.

pazi, to je navodno sustina muskog pristupa problemima
i cini se da kod njih to fercera
pa zasto ne probati... : )))

probajte :D
female_logic_24.jpg

Poslednja izmena:
ne znam nisam pametan. ja samo mogu reći iz svoga iskustva da sam ignorisao neke probleme i okrenuo se tamo gdje ih nemam. Ako im se prepustim biće mi vjerovatno loše, a ovako mi je dobro, da ne kažem odlično da ne ureknem. : )

Cestitke! Moracu da menjam svoj "potpis" u nalogu :D, mozda je to resenje.

pazi, to je navodno sustina muskog pristupa problemima
i cini se da kod njih to fercera
pa zasto ne probati... : )))

Vragana! Mislis obucem pantalone, pocnem da pustam brkove i preuzmem muski princip resavanja problema, i gotovo?!

Savrseno! I tako...istinito zenstveno :). I kako onda ocekivati da bi ignorisanje problema uklonilo izvor kada ignorisanje ignorisanog i ignorisanosti dovede do ...:P?

Back