PUNO MANASTIRA - MONAHINJA NIGDE!

Ova nasa lepa zemlja Srbija,pored ostalih lepota,ima mnogo predivnih manastira,
i to podignutih na najlepsim delovima ove zemlje.Ali tuga je videti,te prazne manastire,bez monahinja.Tek gde gde,u nekom manastiru ima dve do najvise tri
monahinje,a i to,vecinom vec starijih zena.Mislim da pod hitno,treba preko svih javnih
glasila,objasniti lepotu sluzenja i zivota u manastiru.Mnoge devojke,prosto neznaju gde ce,i kuda ce.Zbunjene devojke,idu od nemila do nedraga,neznajuci i neumeci da nadju
mesto,u koje ce baciti kotvu svog zivota.Dakle,vlada pravi mrak,u tom pogledu,sta zivot
u manastiru,nudi jednoj pristojnoj devojci.Nudi je pre svega,fizicki mir,u manastiru,
okruzenom predivnom prirodom.Nudi joj,tako potreban danas,dusevni mir.Monahinje u
manastiru,ima svaka svoje radne obaveze.Ali to su slatke obaveze,koje slozno
sestrinstvo manastira,sa radoscu otaljava.Zasto kazemo,sa radoscu?Pa zato,sto
kroz stalne molitve,horska pevanja,i predavanju svoje duse Isusu Hristu,monahinje
postizu jedno blazenstvo,koje ispunjava i njihove duse,i njihova tela.Ali,kada bi medija,samo deseti deo,koji posvecuju u svojim listovima i televiziji,pisuci o nekim
"starletama",nabiflanih groznih usana i napumpanih dojki,kada bi kazem,samo deo
svoga angazovanja,posvetili pisuci i objasnjavajuci devojkama,lepotu zivota u manastiru,sve bi bilo drukcije.Treba skinuti tu koprenu,sa objasnjavanja kako se
u manastirima zivi.Treba istina,o lepoti zivljenja u manastiru,kao i o lepoti,koju monahinje osecaju,time ,sto su se predale Bogu i njihova radost,kada svakodnevno
kroz molitve,slave Isusa Hrista.

Mislim da je apel,koji je Lord uputio,sasvim na svom mestu,Ali ja smatram,bez obzira,sto to,nije uvek tako,da u manastire za monahinje,treba da
idu potpuno nevine devojke.Samo nevina devojka,moze nositi taj laskavi naziv Nevesta Isusova.Znam da ima zena,koje su zivele nemoralnim
zivotom,u nekom zivotnom dobu,dobiju zelju,da se zakaludjere.I to je u redu.Neka to budu monahinje,koje ce u molitvama,i blagougodnim zivotom,
pokusati da sa svoje savesti,speru ljage,iz dotadasnjeg zivota.Ali mislim,da je svakom ocu i majci,dika i ponos,kada nevina mlada devojka,izrazi
svoju neopozivu odluku,da se zamonasi.

Back