Punjenje klime suviše česta pojava?

mario80

Stara legenda
Banovan
Poruka
79.151
Par drugara se sad skoro začudilo, kako ja to nikada nisam punio klimu i radi. Oni mučenici jednom mesečno, jednom u dva, jednom godišnje. U suštini sam shvatio da oni samo dopunjavaju niko živi ne rešava problem curenja tj neispravnost sistema. Ista je situacija za kućne klima uređaje i nestručnu ugradnju. Zoveš dopuni 300 grama i ćaos vidimo se ponovo.

Kakve su dugoročne posledice na ovakvo neodgovorno ponašanje građana i servisera? Može li ovo da se kontroliše nekim licencama i kontrolom zaduživanja freona kao u EU?

Kupe se naočare , uv sprej i pregleda curenje klime . Alu je vrlo lošeg kvaliteta na hladnjacima.
Često kvar može bit prva ili druga brzina ventilatora hladnjaka pa dolazi do pregrevanja freona i porasta pritiska
bukvalno u sekundi , što natera da sigurnosni ventil ispusti pregrejani freon u atmosferu .

Ништа више не гарантујем... Ни поштење сервисера ни способност возача.

Како је једно време била мода пуњења гаса у климе по становима, можда је сада мода пуњења по аутомобилима. Или - шишање оваца.
Најважније је наплатити. А колико је допуњено... Чик да неко покаже.

Dešava se nekome da recimo malo curi na hladnjaku klime, a sam hladnjak je skup i onda dopuni malo s vremena na vreme i to je to. Još ako ne može da se vidi u motorskom delu da negde curi onda je negde oko isparivača, a dotle doći je muka živa. Kod većine automobila mora cela tabla da se skida. Ceh može lako preći 200e.

Dešava se nekome da recimo malo curi na hladnjaku klime, a sam hladnjak je skup i onda dopuni malo s vremena na vreme i to je to. Još ako ne može da se vidi u motorskom delu da negde curi onda je negde oko isparivača, a dotle doći je muka živa. Kod većine automobila mora cela tabla da se skida. Ceh može lako preći 200e.
Kako misliš hladnjak klime skup, košta 40-50 evra NOV. Definiši mi to skup izgleda da je sve skupo?
Screenshot_2021-07-12-22-31-54-034_com.kupujemprodajem.android.jpg

Poslednja izmena:
Znači da je veliki servis misaona činjenica za mnoge? U principu se koliko vidim ništa ne popravlja samo se vozi? Nek nam je bog u pomoći na putevima?

Pa ovi francuski automobili su za izbegavanje, teška katastrofa. Jel ima neki skuplji auto za održavanje od francuskog?

Пуњење климе је изузетак, а не правило. Фреон у клими ради у затвореном систему, тј. циркулише, и не би смео да се губи.
То је исти принцио као код фрижидера, а колико знам, код фрижидера је допуна фреона баш ретко и увек се рачуна као квар.
Некад су фрижидери трајали по 30 о кусур година без икаквих поправки, а данас ето праве урешаје да им увек нешто фали.

Meni je na Meganu bila losa jedna cev i tu je pustao freon. Promenjena cev i sve gumice, od tad je proslo sigurno 5-6 godina i nije dopunjavana. Na Touranu nikad nije dopunjavana.
Kako misliš hladnjak klime skup, košta 40-50 evra NOV. Definiši mi to skup izgleda da je sve skupo?
Pogledajte prilog 966137

Ti hladnjaci su smece 3x laksi od fabrickog, jer su mnogo tanji i od losije legure.

Tako se u principu popravlja i održava klima u automobilu ali me šokiralo koliko ljudi u suštini samo dopunjava. Da ne pominjem zamenu filtera i sterilizaciju sistema.

Verujem da su lošijeg kvaliteta ali za parče aluminijumskog hladnjaka dati više od 50 evra je totalno bolesno. Uopšte mije besmisleno da ta instalacija istruli. Nerazumljivo u 21 veku.

Kupe se naočare , uv sprej i pregleda curenje klime . Alu je vrlo lošeg kvaliteta na hladnjacima.
Često kvar može bit prva ili druga brzina ventilatora hladnjaka pa dolazi do pregrevanja freona i porasta pritiska
bukvalno u sekundi , što natera da sigurnosni ventil ispusti pregrejani freon u atmosferu .
kako se to manifestuje , jel pali odmah vetilator kad se ukljuci klima?

kako se to manifestuje , jel pali odmah vetilator kad se ukljuci klima?
Serviseri mere aparatom u opterećenju pritisak freona, i kad skoči na neku meru , ali to je skoro u sekundama treba da se upali ventilator , prvo prva pa posle druga brzina ako ne stize da ohladi freon . Desi se da na primer da ne radi prva na ventilatoru pa pritisak skače preko mere, ili druga pa još gore i za klimu i rashladnu tečnost jer je to uporedo. Kompijuter kontroliše sa senzora , bemga, kompijuter može da rikne da ne računa dobro a i senzori da budu neprecizni.

Serviseri mere aparatom u opterećenju pritisak freona, i kad skoči na neku meru , ali to je skoro u sekundama treba da se upali ventilator , prvo prva pa posle druga brzina ako ne stize da ohladi freon . Desi se da na primer da ne radi prva na ventilatoru pa pritisak skače preko mere, ili druga pa još gore i za klimu i rashladnu tečnost jer je to uporedo. Kompijuter kontroliše sa senzora , bemga, kompijuter može da rikne da ne računa dobro a i senzori da budu neprecizni.
nisam nikad obracao paznju, hvala

Back