Pumpa za vodu koliko prosečno izdrži?

To veliki i mali servis, je sranje koje samo kod nas postoji. Gledam kod Engleza gde imam klijente, kod njih je samo servis. Kod nekih motora se pumpa menja kada menjas rebrasti kais, jer ima smisla. Ako je motor recimo GM 2.8 ili 3.1 nema potrebe da se menja pumpa na servisu. Cekas da crkne, bas kao i kod Lade.
Na Volvou sam je menjao na nekih 200K. Matori je na Renou 19 menjao jednom godisnje kada smo kupovali benzin na flase. Rumunske ili turske pumpe koje su bile smece.

Zavisi od prenosa ako ide preko PK kaiša onda i nije hica ako ide preko zupcastog onda preventiva nije loša stvar .. Za one koji ne znaju moze doci do havarije motora . Meni ide preko PK kaiša pa je opet menjam na 80k a mogao bi da gulim komotno 120 jer ne kupujem kineske delove ali sta znam tako pise tako radim..

To ti je kvalitet izrade tj materijala, kao jugo i mercedes. Na jugu radiš generalnu svakih 50.000 km (uz božju pomoć) a kod mercedesa svakih 5 miliona km :-)
Na jundaiju se svećice menjaju na 40+ soma km ngk bile prva ugradnja. Redovnom zamenom svećica se izbegava spaljivanje bobina i ostalih komponenti ubrizgavanja. Npr.

Kod tih pumpi za vodu je zanimljivo i to da ih je pola turbina od plastike koja se raspadne pa auto počne da diže temperaturu. Sve kao ok nigde ne curi ali diže temp. Prijateljica tako kupila bravo šatro urađen veliki servis, servisna knjižica iz italije blabla naravno zveknula pumpa za vodu.

Majstor joj prekotelefona objasnio kako da vozi do njega da nebi prokuvao. Davno bilo pa sam i zaboravio detalje.

Poslednja izmena:
Ima jedna interesantna stvar oko tih delova. Recimo kod automobila se svecice menjaju na 5 godina 100K, uzimam brojke okvirno kao referencu, a onda ako citas uputstvo kod kosilice za travu menjaju se svecica svake godine. Ispada da kosilica predje godisnje vise od automobila.:rotf:
Ne, nego su na kosilicama dvotaktni motori i tu je u gorivu i ulje tako da se brzo zamasti. Sećam se da sam zato na mopedu menjao svećicu dosta često.

Prijateljica tako kupila bravo šatro urađen veliki servis, servisna knjižica iz italije blabla naravno zveknula pumpa za vodu.
I pored tebe zivog nije uradila veliki servis?
Nisi joj nabacio da joj je mozda servisna knjizica lazna?
Ili cica stisla zube pa vozila misleci kako je srecnica i ne mora nista da radi na autu?
Ti pravis od ljudi debile i to radis konstantno, a ne vidim uopste zasto to radis jer 90% kupaca odradi veliki servis ma sta pisalo u servisnoj knjizici.
Uostalom ajde kad se vec pravis nekim strucnjakom objasni nam sta pise u italijanskoj servisnoj knjizici kad je uradjen veliki servis.
Mislim, pravis se da znas, a ajde nam objasni sta to pise i kako pise.

Bio u ovlašćenom servisu na 65.000 km se proveri lanac, menja pumpa za vodu jer ima svakako 10 godina, antifriz se taman menja na 10 god i to je to što se tiče automobila na lanac. U principu može to još da se tera ali nije sigurica a pošto ja radim ture po 700 km mora se :-)

Back