Pulsni Oksimetar - merač kiseonika u krvi i pulsa treba svako da ima u kući

Sensei

Master
Moderator
Poruka
88.932
Veoma korisna spravica koju treba imati u kući pored termometra i eventualno merača pritiska.

Meri saturaciju kiseonika u krvi. Zdravi ljudi imaju saturaciju od 98-100.

Kod bolesti respiratornog sistema gde upada i kovid, saturacija pada. Ako padne ispod 92 onda ste za lekara. Ako padne ispod 88 onda ste za bolnicu

Evo videh jedan na oglasu, ne unagde sve ima da se kupi.

235454248.jpg

Veoma korisna spravica koju treba imati u kući pored termometra i eventualno merača pritiska.

Kod bolesti respiratornog sistema gde upada i kovid, saturacija pada. Ako padne ispod 92 onda ste za lekara. Ako padne ispod 88 onda ste za bolnicu

Pogledajte prilog 1084433
Provereno, uzumati samo pouzdane.

Da li pulsni oksimetar pomaže u ranom otkrivanju COVID-19?

Dr Konoli: Novi koronavirus koji izaziva COVID-19 ulazi u telo kroz respiratorni sistem, izazivajući direktnu povredu pluća kod osobe putem upale i upale pluća — oba mogu negativno uticati na to koliko se kiseonik prenosi u krvotok. Ovo oštećenje kiseonika može se javiti u više faza COVID-19, a ne samo kod kritično bolesnih pacijenata koji se nalaze na respiratorima.

U stvari, postoji fenomen koji smo klinički primetili gde osoba sa COVID-19 može imati veoma nizak nivo kiseonika, ali inače izgleda dobro, nazvan „srećna hipoksija“. Zabrinjava jer ovi pacijenti mogu biti znatno bolesniji nego što se osećaju, što svakako zahteva veću pažnju u medicinskom okruženju.

Zbog toga se možda pitate da li oksimetar može da vam pomogne da rano otkrijete COVID-19.

Međutim, neće svi koji su pozitivni na COVID-19 razviti nizak nivo kiseonika. Postoje ljudi koji kod kuće mogu imati veoma neprijatan napad sa temperaturom, bolovima u mišićima i gastrointestinalnim poremećajem, ali nikada ne pokazuju nizak nivo kiseonika.

Na kraju krajeva, ljudi ne bi trebalo da razmišljaju o pulsnom oksimetru kao o skrining testu za COVID-19. Imati normalan nivo kiseonika ne znači da ste slobodni od infekcije. Ako ste zabrinuti u vezi sa izloženošću, formalno testiranje je i dalje potrebno.

Dakle, može li pulsni oksimetar biti korisno sredstvo za praćenje COVID-19 kod kuće?

Dr Konoli: Ako osoba ima blagi slučaj COVID-19 i samoleči se kod kuće, oksimetar može biti od pomoći za proveru nivoa kiseonika kako bi se niski nivoi kiseonika mogli rano uhvatiti. Generalno, ljudi koji su teoretski u većem riziku od problema sa kiseonikom su oni sa već postojećim bolestima pluća, srčanim oboljenjima i/ili gojaznošću, kao i aktivni pušači.

Pored toga, pošto „srećna hipoksija“ može biti prisutna kod ljudi koji bi se inače smatrali asimptomatskima, pulsni oksimetar može pomoći da se osigura da se ovaj klinički tihi znak ranog upozorenja ne propusti.

Ako ste bili pozitivni na COVID-19 i zabrinuti ste zbog bilo kakvih simptoma u razvoju, odmah se obratite svom lekaru. Sa stanovišta zdravlja pluća, pored objektivnih merenja pulsnog oksimetra, predlažem svojim pacijentima da ako imaju bilo kakvo otežano disanje, jak bol u grudima, nekontrolisani kašalj ili sumračne usne ili prste, vreme je da odu u hitnu pomoć.

Za osobu sa COVID-19, kada merenja oksimetrom postaju zabrinjavajuća?

Dr. Connolli: Ne postoji jedan, univerzalni broj SpO2 koji ukazuje da je nivo kiseonika kod osobe zdrav i idealan.

Da bi oksimetar bio efikasan alat, prvo morate da znate svoj osnovni SpO2 i imajte na umu da na vaše osnovno očitavanje može uticati već postojeća HOBP, srčana insuficijencija ili gojaznost.

Zatim, važno je znati kada promena u vašem očitanju SpO2 postane značajna. SpO2 od 100% ima efektivnu nultu kliničku razliku do očitavanja od 96%.

Kao dobro pravilo, osoba sa COVID-19 koja prati svoj klinički status kod kuće će želeti da osigura da očitavanje SpO2 ostane konstantno na ili iznad 90 do 92%. Ako broj stalno pada ispod ovog praga, blagovremena medicinska procena je opravdana.

Kamera meri. Pomoću svetla. SpO²
Da, ima nekoliko aplikacija. Ispitivanja su zaključila da je najbolja

1. Blood Oxygen App​

Aplikacija, jednostavno nazvana Blood Okigen App, može se koristiti za dobijanje informacija o zasićenosti kiseonikom i pulsu. Aplikacija ima jednostavan korisnički interfejs i veoma je laka za korišćenje čak i kada je koristite po prvi put. Dobila je ukupnu ocenu 4,6 od 7.000 ocena na App Store-u, dok je to aplikacija za rani pristup na Android-u. Aplikacija Blood Okigen je besplatna za korišćenje i ne sadrži dosadne oglase.

Dostupna je za Android, iPhone i Apple Watch. Dakle, ako nemate najnoviji sat serije 6, možete ga koristiti kao alternativu na svom Apple Watch SE ili drugim modelima.

Blood Oxygen (iPhone)
Blood Oxygen (Android)

Pogledajte prilog 1084433
Nemam ni merac pritiska,iako imam dobrih problema s njim.Samo imam toplomer.Sta mi znaci da merim pritisak,kad iovako znam kada mi nije dobro.Treba da se potresam,jos vise.

Nemam ni merac pritiska,iako imam dobrih problema s njim.Samo imam toplomer.Sta mi znaci da merim pritisak,kad iovako znam kada mi nije dobro.Treba da se potresam,jos vise.
nema smisla ako ne menjaš nešto u svakodnevnom životu, bilo to ishrana, vežbanje-šetnja ili lekovi

Poslednja izmena:
nema smisla ako ne menjaš nešto u svakodnevnom đivotu, bilo to ishrana, vežbanje-šetnja ili lekovi
Pijem lekove redovno i retko kad mi se desi,da se aritmija pokrene.I kada se desi,popijem casu vode sa kockom secera i legnem dok se ne smiri.Kada je zesce,onda me odvedu u ambulanru,a tamo ne mogu da mi izmere pritisak,jer se stalno i brzo menja,pa mi daju neku injekciju i infuziju.

nema smisla ako ne menjaš nešto u svakodnevnom životu, bilo to ishrana, vežbanje-šetnja ili lekovi
Aritmija ume da bude zestoka.

Back