Pulska garež

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Da Kang

Zainteresovan član
Poruka
400
Svi smo mi dio jedne svjetlosti. Netko to zove bog, netko karma, to je u stvari ljubav. Energija ljubavi nas je pokrenula i uvijek je uz nas, baš kao sunce. Ponekad ga ne vidimo, ali uvijek nas grije. Kada se svjetlost u jednome tijelu ugasi, prijeđe na drugo. Kao da zadnjim plamičkom dotrajale svijeće palimo drugu, novu svijeću. Svjetlost se ne može ugasiti, svjetlost je u svima nama. Poneki su je zakrilili oblacima u sebi pa je ne vide, ali ona svijetli u svakom živom biću. Ponekad, prilikom duboke meditacije, vidim svjetlost čak i vani. Ponekad samo zraku, ponekad svijetli poput sunca negdje van fokusa. Ako je pokušam pogledati, nestane. Shvatio sam da se ne može gledati direktno u svjetlost, sve do onoga trenutka kada je predajemo. Odavno je njegujem u sebi, moje malo predivno sunce koje me osvjetljava iznutra. Trudim se što više odagnati oblake kako bi me što jače osvijetlila. Jednom će me prožeti u potpunosti, stotine, tisuće dogorjelih svijeća rasvijetliti će mi put. Tada više neću vidjeti ružno u ničemu. Samo ljepotu i ljubav.

Svi smo mi podvojene ličnosti. Lijeva i desna polutka mozga. Dva odvojena entiteta, svaki zadužen za svoje funkcije. Spojeni su corpus callosumom, žuljevitim tijelom, po naški. Bio je slučaj u ne tako davnoj povijesti da su čovjeku morali prerezati spone među dvjema polutkama mozga. Čovjek bi zatvorio oči, uzeo u ruku bananu ali nije mogao reći što ima u ruci. Centar za osjet je u jednoj polutci a centar za govor u drugoj, jedna polutka nije mogla javiti drugoj što ima u ruci. No u cijeloj toj priči o mozgu najzanimljiviji je onaj dio o čeonom režnju. To je „najnoviji“ dio mozga, najkasnije se razvio. Tu je čovjekova osobnost. Ima puno primjera gdje čovjek, uslijed traume čeonog režnja mozga, u potpunosti promijeni osobnost. Ono na što želim skrenuti pozornost je to da je i čeoni režanj podijeljen na pola. Dvije osobnosti koje se pokušavaju pomiriti. Koliko ih netko uspije uravnotežiti, utoliko je sretan čovjek. Ja zamišljam da moje dvije polutke igraju šah. Mozak protiv penisa. Um protiv srca. Razum protiv ludila. Ustati ili odustati, pitam se ponekad. Neodlučan sam, a možda i nisam. Kao i uvijek odgovor je sredina. Srednji put.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back