Psovanje pred decom

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Nikada nisam psovao pred decom....

Tako su mi ona odrasla, bez psovki...

Neki dan mi dosla u posetu cerka sa unucima i ja prvi put u zivotu pred njom nesto gadno opsovah....

Postidesmo se jako i ona i ja....Jos ne mogu da dodjem sebi sta mi bi...

Psujete li vi pred decom?

Maksimalno ne.. nekad mi se omakne, tipa nešto mi ispadne iz ruku, u saobraćaju...ali ne, ne zato što sam mnogo fin, nego zato što ne želimo da budemo psovači ( :

Inače imaju sami oni fazu, srećom je kratko trajala kad su čuli npr. za nešto, pa ponavljaju neke reči koje su bezobrazne ....

Šta sam hteo...psovaće i verovatno psuju sa društvom, ali to nikad neće biti kao u meri gde se u samim porodicama psuje...

Poslednja izmena:
psovanje pred decom ne smatram ništa strašnim
ko psuje pred drugima, psuje i pred decom

doduše, mnogo zavisi od od psovke....ima razlike između
- 1) psovke kao uvrede: npr kad neko kaže "mrš ***** ti materina"
ili 2) kad se neko iznervira kaže kao poštapalicu, uzrečicu "a u ***** materinu"

ova pod jedan se ne razlikuje od fino izrečenih uvreda

ranije sam se i ja neprijatno osećala kad moj otac opsuje preda mnom..sad kad je prestao da psuje, meni je svejedno..

- - - - - - - - - -

..i naravno, ima razlike i pred kim se psuje..nećemo psovati u finom društvu, ali među drugarima , gde je opuštena atmosfera, može se izreći uopštena psovka, ona od 2)

Maksimalno ne.. nekad mi se omakne, tipa nešto mi ispadne iz ruku, u saobraćaju...ali ne, ne zato što sam mnogo fin, nego zato što ne želimo da budemo psovači ( :

Inače imaju sami oni fazu, srećom je kratko trajala kad su čuli npr. za nešto, pa ponavljaju neke reči koje su bezobrazne ....

Šta sam hteo...psovaće i verovatno psuju sa društvom, ali to nikad neće biti kao u meri gde se u samim porodicama psuje...

da ne pisem sve kad sve isto

Jedna od jasnih odrednica,da mi Srbi,kao narod,ne pripadamo kultoroloski,civilizovanom delu,evropskih naroda,upravo je i to:Uzasne psovke,koje se koriste uvek,svuda,i na svakom mestu.Repertoar

psovackih reci,je upravo,da se covek zgadi.Ono sto je po meni,jos najgore,u zadnje vreme,pocela su i deca da psuju.Ali i od toga ima gore.Sada psuju i zene.Psuju devojke srednjoskolke.Psuju

studentkinje !Da li je neko mogao da zamisli,da devojka na ulici,u kolima gradskog saobracaja,psuje,kako se to kaze,kao kocijasi (kojih vise i nema).Ta ruzna navika,na zalost,kod mnogih pripadnika

ove nacije,ima sasvim suprotan efekat.Muskarac koji ne psuje,moza lako da dobije epitet,da bas i nije "neki" muskarac.Ali sta da radimo.Ova nacija,bila je cetiri ipo veka,u "zagrljaju" jedne jos

civilizacijski na nizem nivou nacije -Turske.Da smo bili pod Austro-Ugarskom,sigurno da bi i mi,bili na nivou tih naroda,u kulturoloskom smislu.

Moj tata je psovadzija,mami se retko kad omakne ali mi kao deca iz postovanja nikada nismo pred roditeljima psovali.A kada se posvadjamo ispod glasa da ne cuju zna se :lol: I jednom prilikom pre par godina sedimo tata brat i ja,razgovaramo i brat onako opsuje.I tata skoci na brata ,,Ma p.ti materina sta psujes pred sestrom ,,Iskidala sam se :lol: Kao eto..:zcepanje:

Jedna od jasnih odrednica,da mi Srbi,kao narod,ne pripadamo kultoroloski,civilizovanom delu,evropskih naroda,upravo je i to:Uzasne psovke,koje se koriste uvek,svuda,i na svakom mestu.Repertoar

psovackih reci,je upravo,da se covek zgadi.Ono sto je po meni,jos najgore,u zadnje vreme,pocela su i deca da psuju.Ali i od toga ima gore.Sada psuju i zene.Psuju devojke srednjoskolke.Psuju

studentkinje !Da li je neko mogao da zamisli,da devojka na ulici,u kolima gradskog saobracaja,psuje,kako se to kaze,kao kocijasi (kojih vise i nema).Ta ruzna navika,na zalost,kod mnogih pripadnika

ove nacije,ima sasvim suprotan efekat.Muskarac koji ne psuje,moza lako da dobije epitet,da bas i nije "neki" muskarac.Ali sta da radimo.Ova nacija,bila je cetiri ipo veka,u "zagrljaju" jedne jos

civilizacijski na nizem nivou nacije -Turske.Da smo bili pod Austro-Ugarskom,sigurno da bi i mi,bili na nivou tih naroda,u kulturoloskom smislu
.

ho ho
pa backa cela je bila pod austrougarskom, pa se ne razlikuje puno od ostalih delova nase zemlje... u psovanju se mozda malo i razlikuje jer bacvani psuju vise od ostalih.
@tema - ne psujem. niko u kuci ne psuje, ali je cerka donosila takve psovke iz vrtica da cesto nismo mogli da verujemo da cujemo to sto cujemo.
inace, veoma su retka mesta gde se ne psuje... u zlatiborskom kraju, tamo gde idemo, retko ko izgovori recenicu koja ne pocinje psovkom. i to sve sa osmehom.
sad "smo veliki", pa ne usvajamo svaku psovku koju cujemo, tako da mi ne smeta.

Neki dan mi dosla u posetu cerka sa unucima i ja prvi put u zivotu pred njom nesto gadno opsovah....

Nemam decu,psujem ponekad,ako budem imala nadam se da necu pred njima:lol:

- - - - - - - - - -

Moj tata je psovadzija,mami se retko kad omakne ali mi kao deca iz postovanja nikada nismo pred roditeljima psovali.A kada se posvadjamo ispod glasa da ne cuju zna se :lol: I jednom prilikom pre par godina sedimo tata brat i ja,razgovaramo i brat onako opsuje.I tata skoci na brata ,,Ma p.ti materina sta psujes pred sestrom ,,Iskidala sam se :lol: Kao eto..:zcepanje:

Moj tata ko kocijas:lol:I posle kaze 'ja nikad ne psujem' :lol:

- - - - - - - - - -

Al dobro kazu da je to zdravo za izbacivanje emocija:rotf:

Dok sam živio u Slavoniji bilo je uobičajeno da ovako pozdravljamo drugara kojeg nismo dugo vidjeli: " Idi u pič materinu
pa nisam te vidio sto godina ! " - a on ovako odgovori - pa ebo te ker , ništa se nisi promijenio !
Opsujem a da uglavnom nisam ni svjestan da sam upotrijebio psovku .
Ružno ali jbg .:)

- - - - - - - - - -

"Svaka psovka demolira covekovo najvece otkrice,
jezik.Ko psuje vredja dusu.To je ubilacki udar na
milost.U tome je podjednako kriv i onaj ko tacno ne
vaze reci.Jer govoriti znaci meriti i ogranicavati.Rec
je odluka izmedju zivota i smrti"...

Kafka

Ne sudi o čovjeku prema njegovim riječima
nego prema njegovim djelima .

Sarvaš

Ne sudi o čovjeku prema njegovim riječima
nego prema njegovim djelima .

Sarvaš

"
COVECE, POSMATRAJ SVOJE MISLI....ONE CE SE PRETVORITI U RECI.

POSMATRAJ TVOJE RECI....ONE CE SE PRETVORITI U DELA.

POSMATRAJ TVOJA DELA....ONA CE SE PRETVORITI U OBICAJE.

POSMATRAJ SVOJE OBICAJE....ONI CE SE PRETVORITI U KARAKTER.

POSMATRAJ SVOJ KARAKTER....ON CE TI SE PRETVORITI U SUDBINU......!"

Tata je prava raja !
Tatu za predsednika Vlade....

Trudim se da psujem samo pred ljudima koje znam i koji znaju da je meni psovka deo književnog jezika. Pred decom izbegavam, ali kad me ponese .....
Mislim da i deci tako treba objasniti, izbegavaj psovku, al kad se desi i to je za ljude. Nije psovka ništa strašno. Ljude koji psuju ne smatram nekulturnim ni manje vrednim.
Puno gore sam prolazio s onima kulturnima, sve na finjaka a zabiju čakiju u ledja da ne trepnu.

Psujem kad poppizdim i deca to znaju i odmah slušaju.:lol:
Nikada nisam morala da galamim, ali kad krenem da bogaram, odmah se postroje i izvršavaju naređenja.
Znaju da tu prestaje dogovaranje i da više nemam živaca da im popuštam.

Mm kad telefonira sa nekim ume da opsuje, ali ga deca odmah teraju da se izvini.
U našoj kući se ne psuje kada smo pitomi. Samo kada smo besni. :lol:
To je znak za uzbunu i da treba dobro naćuliti uši i slušati mamu.

Psovali ne psovali pred decom, ona ce psovke svakako pokupiti.

Ne treba psovati generalno, jer je to stvar vaspitanja.

Tu psovku sam cula od coveka iz Saraoraca (okolina Smedereva), i slazem se da je najodvratnija od svih... I psuje pred svima, nevazno veliki mali, musko zensko... Jos doda raznih epiteta na psovku. Uzas, uzas!

Verovala ili ne, ja sam je tek nedavno cuo , prvi put od detinjstva.
Onda sam "naćulio" uši i počeo da primećujem.. kad čuješ da psuju decu, znaš da dolaze iz neke selendre ili debele periferije. Toga nema čak ni kod Beograđana od oba roditelja sa sela.

Samo kod onih "najsvežijih"

Back