Psovanje kao ventil nezadovoljstva i strahova ili nekultura

Psovka je, po meni, nekulturan izraz kojim se ispoljava frustracija, a koja se u izvesnim situacijama moze ocekivati i od inace kulturnog sveta.
Ja sam prvi put opsovala u svojoj dvadeset i sestoj godini dok sam slusala neke vesti i to je bila psovka Bem ti drzavu a presla sam kasnije i na jos neke blazhe varijante (uglavnom na temu politike i propagande)... dok moja baka kad neko kazhe Koj ti je djavo odmah znacajno i zabrinuto pogleda doticnu osobu i blago kazhe Nemoj da psujes, to nije lijepo :lol:

Koliko chesto psujete?
Da li smatrate da se psovke moraju strogo zakonski kaznjavati?
Zashto psujemo?
Jao kakav si lik...:hahaha:
Zamisli da se psovanje strogo novčano kažnjava...pa ljudi bi bankrotirali načisto:hahaha:
Ma ne bi me čudilo to da uvedu...taman da imaju razlog da uzmu još para ljudima...
A što se mene tiče, psujem kad me baš neko iznervira...Nervira me kad neko psuje i kad ima i kad nema razloga, kad mu to dođe kao neka navika...pa ponekad kažem alo bre oladi malo....Mada kad često slušam ljude oko mene da psuju izleti po koje *ebote...Kao npr.ono kad stalno slušam brate, brate...pa i ja počnem tako...

E, taj će jednog dana da se rasprsne k'o balon!:lol:

"Puuuffffffff! Etoi tako ce da odlepi, taj psiholog, ko kad izduvas balon!"

Molim drage nam doktorke da se dogovore šte će mu se desiti. Da bih znala da li će da završi u delovima ili u komadu :eek:

Šalim se. To je jedan fini gospodin i mnogo sam srećna što ga imam za prijatelja. Eto, deli savete koje sam ne primenjuje (mislim na psovanje) i uspeva da bude OK :)

Псовање је недостатак основне културе и на жалост данас су се жене изједначиле са мушкарцима у вулгарности. То никако не може бити оправдање за бес или кратак фитиљ јер данас га сви имамо...а ипак се да изјавити нешто без ружних речи. Мислим да је то узело маха у нашем језику а веома је ружно и знак је неваспитања и немања укуса у понашању. Посебно ми смета што се псује и у филмовима, серијама и новинама...Значи неваспитање се проширило у све сегменте живота где је било незамисливо да се чује и напише тако шта. Посебно што то даје поруку свима да је то нормално изражавање...а није...

Не знам само да ли они што псују чују друге када то чине и да ли им то пара уши...

Puuuffffffff! Etoi tako ce da odlepi, taj psiholog, ko kad izduvas balon! :)

A to sa psovanjem je kulturoloska stvar. Japanci nikad ne psuju, na primer (umeju da ti zaustave rad srca pritiskom prsta kad su besni, doduse, ali ne psuju, sto jes - jes! :) )

Ovo za Japance nije tačno. Kulturološki fenomen je u pitanju: tzv. viši i niži govor. A ako smatraš da nije uvreda da ti neko kaže da si 'recimo-neka-vrsta-životinje-koju-ne-voliš', onda se donekle može smatrati da to nije psovanje. Kod njih je "uvreda" nešto što nosi određenu težinu, a da psuju, bar na engleskom - garantovao bih...

Псовање је недостатак основне културе и на жалост данас су се жене изједначиле са мушкарцима у вулгарности. То никако не може бити оправдање за бес или кратак фитиљ јер данас га сви имамо...а ипак се да изјавити нешто без ружних речи. Мислим да је то узело маха у нашем језику а веома је ружно и знак је неваспитања и немања укуса у понашању. Посебно ми смета што се псује и у филмовима, серијама и новинама...Значи неваспитање се проширило у све сегменте живота где је било незамисливо да се чује и напише тако шта. Посебно што то даје поруку свима да је то нормално изражавање...а није...

Не знам само да ли они што псују чују друге када то чине и да ли им то пара уши...

z:shock:Ti nikad ne psuješ... ni kad si sama i kad te niko ne čuje ne .....:worth:
Zaboravila si da kažeš i da bi novčano kažnjavala nekulturne i nevaspitane psovače:mrgreen:

:rotf:

Ja ne volim psovanje. Ali ne iz onih klasichnih razloga da je to nekulturno...
Nekako...u razgovoru sa nekim kada chujem da taj neko opsuje imam utisak da je ta psovka samo nedostatak argumenata, i onda mi se na neki nachin mishljenje o toj osobi (ukoliko chesto psuje) srozava.
Naravno uvek postoje izuzeci kad zaista treba opsovati jer je psovka terapeutskog dejstva, u sluchaju akutne prekomerne nervoze, ali kad neko non stop psuje... stichem utisak vremenom da je osoba nedovoljno inteligentna. :neutral:
Mada sad kad razmislim, u svom sistemu nekako mi je isto da li ce neko da opsuje ili u svakodnevnom govoru da koristi uzrechicu "brate" i slichno...

Ma, meni se cini da psujemo samo kad nemamo sta da kazemo a neke teze emocije nas uhvatile pod svoje..a ti ventili su cudo- moja najbolja drugarica snifuje iliti smrkne, tj. cuteci uvuce vazduh brze i jace kroz nos no obicno kad je neko naljuti :lol: ona kaze da joj to zbog samokontrole..hmm, sad, posle ovih vasih postova, mislim da cu ipak da joj preporucim da je bolje, u tim prilikama da opsuje jer je zdravije :) Inace je , pre 30-te vec navatala jedan infarkt, pa mislim da treba hitno da menja taj ventil..
Ja pocela da psujem javno, tj. pred roditeljima tek kad sam se razvela, j*b*te mi je neko vreme tada bila uzrecica, ciju sam primenu uspela prilicno da smanjim kad sam je postala svesna..

Koliko chesto psujete?
Da li smatrate da se psovke moraju strogo zakonski kaznjavati?
Zashto psujemo?
ne psujem uopste, najgora psovka mi je sunce ti poljubim
na ostale psovace se ne obazirem, jedino me nervira kada mala decica psuju, kada ih roditelji uce neke psovke, pa ih teraju da ih ponove u nekom vecem drustvu, pa je onda to kao smesno i zabavno, a meni dodje da se ispovracam :)

ne psujem uopste, najgora psovka mi je sunce ti poljubim
na ostale psovace se ne obazirem, jedino me nervira kada mala decica psuju, kada ih roditelji uce neke psovke, pa ih teraju da ih ponove u nekom vecem drustvu, pa je onda to kao smesno i zabavno, a meni dodje da se ispovracam :)

Moja najgora psovka je IDI U PERŠUN, i uglavnom se ne obazirem na ljude koji psuju. Takodje me strahovito nervira kada deca psuju, a u tome ih podržavaju odrasli. :dontunderstand: Mada i tu ima caka, podržavaju ih do 4 - 5e godine, a onda teško njima. Odjednom ono što je bilo prihvatljivo ponašanje, postaje problem,kreću priče tipa: kako te nije sramota :confused:( pa nije,niko nije rekao da je to sramota), od koga si to čuo-la,(:eek: pa od tebe), pa zar tako nešto babi da kažeš, počinju da ih kažnjavaju. A deca naravno ne znaju gde su pogrešila i ništa im nije jasno.:think::confused::dontunderstand:

z:shock:Ti nikad ne psuješ... ni kad si sama i kad te niko ne čuje ne .....:worth:
Zaboravila si da kažeš i da bi novčano kažnjavala nekulturne i nevaspitane psovače:mrgreen:

:rotf:

Не знам зашто не можеш да разумеш неког ко није као ти :roll: ;) ето видиш ја разумем само не налазим оправдање за такво понашање и чисто ми смета и ништа више ни мање од тога. Ако мислиш да је то исправно слободно...ко кочијаш што се мене тиче само немој очекивати да те сматрају за културну особу...Забога не...то је сада и овде постало јерес...И хајде да исмејемо и извргнемо руглу све који то не раде. Нека падну ниско сви који иоле штрче изнад нас...то и јесте наш менталитет, тако да се не чудим твом коментару. Ако те баш занима, не псујем и нема разлике да ли сам сама или сам са неким, ја не глумим живот ја га живим сваког минута тако да све што мислим то и кажем, немам потребу да се правим боља него што јесам. Значи не псујем ни када сам сама...и ако си помислила да би кажњавала то што неко псује...па и не бих...довољно су кажњени чињеницом да ће их сви сматрати непристојним, у иоле нормалном друштву...да не причам да делују и необразовано јер то псовка псовку стиже чак и објашњавање је кроз посовку...и шта треба да кажем на то ...баш маштовито :rotf: а овамо се види да није прочитао две књиге у животу јер би му свакако фонд речи био већи и не би имао потребу да се изражава као уличар...већ као нормалан човек. Значи ја мислим да су они већ довољно казнили сами себе да не мора нико више то да ради. Али би медије свакако кажњавала, јер они дају пример деци... као образац понашања да је то нормално:dash:...а није...
Нека свако ради како мисли да му одговара, ја имам право на своје мишљење као и ти на твоје те стога ми свакако нећеш наметнути твоје мишљење, нити ме изврнути руглу тиме што ми не верујеш да не псујем. Ја сам дама...и то не само у облачењу ...све су данас дамице јер набаце модерне крпице и мисле да су рибе...е то је далеко од тог појма...дама је и опхођење...и манири...и свашта нешто...али претпостављам да то псовачице неће и не желе да разумеју. Само навалите...свако бира свој начин и свој пут...

Не знам зашто не можеш да разумеш неког ко није као ти :roll: ;) ето видиш ја разумем само не налазим оправдање за такво понашање и чисто ми смета и ништа више ни мање од тога. Ако мислиш да је то исправно слободно...ко кочијаш што се мене тиче само немој очекивати да те сматрају за културну особу...Забога не...то је сада и овде постало јерес...И хајде да исмејемо и извргнемо руглу све који то не раде. Нека падну ниско сви који иоле штрче изнад нас...то и јесте наш менталитет, тако да се не чудим твом коментару. Ако те баш занима, не псујем и нема разлике да ли сам сама или сам са неким, ја не глумим живот ја га живим сваког минута тако да све што мислим то и кажем, немам потребу да се правим боља него што јесам. Значи не псујем ни када сам сама...и ако си помислила да би кажњавала то што неко псује...па и не бих...довољно су кажњени чињеницом да ће их сви сматрати непристојним, у иоле нормалном друштву...да не причам да делују и необразовано јер то псовка псовку стиже чак и објашњавање је кроз посовку...и шта треба да кажем на то ...баш маштовито :rotf: а овамо се види да није прочитао две књиге у животу јер би му свакако фонд речи био већи и не би имао потребу да се изражава као уличар...већ као нормалан човек. Значи ја мислим да су они већ довољно казнили сами себе да не мора нико више то да ради. Али би медије свакако кажњавала, јер они дају пример деци... као образац понашања да је то нормално:dash:...а није...
Нека свако ради како мисли да му одговара, ја имам право на своје мишљење као и ти на твоје те стога ми свакако нећеш наметнути твоје мишљење, нити ме изврнути руглу тиме што ми не верујеш да не псујем. Ја сам дама...и то не само у облачењу ...све су данас дамице јер набаце модерне крпице и мисле да су рибе...е то је далеко од тог појма...дама је и опхођење...и манири...и свашта нешто...али претпостављам да то псовачице неће и не желе да разумеју. Само навалите...свако бира свој начин и свој пут...

Dobro damo pošto si iz Singidunuma poznatijeg kao Beograd...da li si nekad vozila kola kroz najveću gužvu, da li te je isekao neki manijak (mislim na prevoz), da li ti neko nije dao migavac na vreme pa za malo da ga zakucaš,
da li si se zaglavila u liftu u nekom soliteru i satima nisi mogla da izađeš, da li su komšije galamile i puštale muziku celu noć pa nisi mogla da spavaš....da ne pominjem mnogo neprijatnije stvari i opasnosti kroz koje se ljudi svakodnevno suočavaju, kroz kakve probleme nailaze, pa zamisli molim te opsuju, besni su, opsuju u sebi, na glas...
Prosto ljudi nailaze na teškoće u životu i psuju i *ebe im se šta će reći neko poput tebe...
Da, ti si takva mirna staložena dama , ne nerviraš se ni kad bi se rušio svet oko tebe, i dalje bi bila dama na nivou, jer šta će reći svet sramota da se brukaš..strašno...:thumbdown:
Ne podržavam psovanje bilo kad, bilo gde, iz bilo kog razloga...prosto mislim da neko u afektu opsuje kad je nervozan i kraj priče...nije nenormalna stvar uopšte prestani da tripuješ ljude...
Deca ne vide sve na televiziji...deca koliko znam gledaju crtaće a na televiziji je prikazano ograničenje do koliko godina je prikladno gledati određenu emisiju ili film...

I dalje mislim da se foliraš ili nisi imala dodir sa stvarnim svetom oko sebe...

Back