Psorijaza

Easy_Ride

Zainteresovan član
Poruka
486
Imao sam psorijazu pre 2.god. ali se opet povratila,koristio sam diprosalic salicilnu kiselinu (mast) i pio pronison,uspesno sam izlecio.Zanima me da li ima neka slicna mast za lecenje jer diprosalic ne mogu kupiti bez recepta a da ne bih davao 20e za pregled kad vec znam sta je da li ima neka slicna krema za to ?

Gorane, psorijaza je hronicno oboljenje, ako ne razumes, zasto se mesas kad ne pomazes.

@Easy_Ride: zasto da placas 20 evra bilo kome? idi kod lekara opste prakse, ako ti u kartonu pise vec da imas psorijazu, onda moze da ti da lek ili ce te poslati kod dermatologa, gde takodje nista ne treba da placas.

Psorijazu ne mozes da izlecis ,mozes samo da je zalecis...Uglavnom se javlja po zglobovima (kolenima,laktovima itd...
Dermatolozi uglavnom prepisuju sinoderm ili esperson...
Ovo je uglavnom nasledno oboljenje a najveci okidac mu je stres.Toliko ja znam o tome...

'Alo, gospodo !,... Psorijaza nema blage veze sa stresom ... !

Etiologija (povod, nastanak) ...
Psorijaza (grčki >psoriasis < = psao = svrab, grebanje) je dobrućudna, ne-infektivna ( ne zarazna) uglavnom genetski hronična upala kože...izazvana izostankom/poremećajem imuniteta ćelija kože !

Morfologija (forma, oblik) : ...
Psorijaza može da obuhvati razne regione tela te tako ne samo nokte, kožu (laktova, kolena, spoljne i unutrašnje strane butina, leđa, grudi, nadlaktice itd.) i u vrlo retkim slučajevima neke sluznice već i same zglobove ... što je terminologijom nazvano > psorijatičnim artritisom < koji je u odnosu na kožnu i kerotičnu (nokti) psorijazu... daleko više bolan i skoro nikako zalečiv !

A apropo lečenja... psorijaza je, obzirom da je nasledno hronična, samim tim i persistirana (uvek ponovo prisutna!) ...prognozom jedna NE IZLEČIVA bolest kože !!! Međutim, postoje jako dobre hemijske, homeopatske, hidro i ultravioletne metode za vrlo uspešno zalečenje ove izuzetno (estetski) neprijatne a vrlo često i bolne promene na koži, sluznicama i zglobovima. Tretman zalečenja je izuzetno dugoročan proces i iziskuje neverovatno strpljenje.

Genetika ...
Uzroci ove kožne bolesti su do sada, na žalost i u 21 veku, samo delimično istraženi. Istini za volju, evidentno je ipak utvrđeno da je bolest prenosiva genima.Naime, ako je nosioc za ranu pojavu psorijaze jedan roditelj, verovatnoća oboljenja kod naslednika isnosi nekih 30 %.
Međutim, ukoliko je ta pojava definitivna kod oba roditelja, u tom slučaju, verovatnoća naslednog oboljenja je neminovna u 75 % slučajeva.

Psorijaza se nikako ne bi mogla da broji kao bolest civilizacije jer je hiljadama godina i ranije bila poznata i rasprostranjena ali prvi put > konkretno kao bolest < je tek pre 150 godina opisana i dijagnostikovana ?!
Difuzna pojava ove bolesti kod svih ljudskih rasa u svetu ne stoji u > vagi < tj. najviše je pogođena evropsko - kavkazska rasa (2 do 3 % populacije...ili kao u Nemačkoj = između 3 i 5 miliona stanovnika) a među domorodcima američkog kontinenta (Indijanci i Eskimi) ova bolest jedva da je i poznata.

Ja, ovo, samo "ukratko" sklepah...proguglajte malo ... tema je vrlo opširna te i individualna tj. kod nekog je ispoljena parcijalno dok je kod mnogih... radijus upaljene kože mnogo širi.
U svakom slučaju, svima koji sa psorijazom muku muče želim ... uspešnu terapiju ! :super::klap:

Poslednja izmena:
'Alo, gospodo !,... Psorijaza nema blage veze sa stresom ... !

Etiologija (povod, nastanak) ...
Psorijaza (grčki >psoriasis < = psao = svrab, grebanje) je dobrućudna, ne-infektivna ( ne zarazna) uglavnom genetski hronična upala kože...izazvana izostankom/poremećajem imuniteta ćelija kože !

Morfologija (forma, oblik) : ...
Psorijaza može da obuhvati razne regione tela te tako ne samo nokte, kožu (laktova, kolena, spoljne i unutrašnje strane butina, leđa, grudi, nadlaktice itd.) i u vrlo retkim slučajevima neke sluznice već i same zglobove ... što je terminologijom nazvano > psorijatičnim artritisom < koji je u odnosu na kožnu i kerotičnu (nokti) psorijazu... daleko više bolan i skoro nikako zalečiv !

A apropo lečenja... psorijaza je, obzirom da je nasledno hronična, samim tim i persistirana (uvek ponovo prisutna!) ...prognozom jedna NE IZLEČIVA bolest kože !!! Međutim, postoje jako dobre hemijske, homeopatske, hidro i ultravioletne metode za vrlo uspešno zalečenje ove izuzetno (estetski) neprijatne a vrlo često i bolne promene na koži, sluznicama i zglobovima. Tretman zalečenja je izuzetno dugoročan proces i iziskuje neverovatno strpljenje.

Genetika ...
Uzroci ove kožne bolesti su do sada, na žalost i u 21 veku, samo delimično istraženi. Istini za volju, evidentno je ipak utvrđeno da je bolest prenosiva genima.Naime, ako je nosioc za ranu pojavu psorijaze jedan roditelj, verovatnoća oboljenja kod naslednika isnosi nekih 30 %.
Međutim, ukoliko je ta pojava definitivna kod oba roditelja, u tom slučaju, verovatnoća naslednog oboljenja je neminovna u 75 % slučajeva.

Psorijaza se nikako ne bi mogla da broji kao bolest civilizacije jer je hiljadama godina i ranije bila poznata i rasprostranjena ali prvi put > konkretno kao bolest < je tek pre 150 godina opisana i dijagnostikovana ?!
Difuzna pojava ove bolesti kod svih ljudskih rasa u svetu ne stoji u > vagi < tj. najviše je pogođena evropsko - kavkazska rasa (2 do 3 % populacije...ili kao u Nemačkoj = između 3 i 5 miliona stanovnika) a među domorodcima američkog kontinenta (Indijanci i Eskimi) ova bolest jedva da je i poznata.

Ja, ovo, samo "ukratko" sklepah...proguglajte malo ... tema je vrlo opširna te i individualna tj. kod nekog je ispoljena parcijalno dok je kod mnogih... radijus upaljene kože mnogo širi.
U svakom slučaju, svima koji sa psorijazom muku muče želim ... uspešnu terapiju ! :super::klap:
Nemaš pojma, da se ceo život boriš sa psorijazom, jako dobro bi znao da IMA veze sa stresom. Sve ono što si nabrojao, stoji, ali, nakon preživljenog stresa, stanje psorijaze se drastično pogoršava i to u roku od pola sata. Kao, i na prmer, nakon konzumiranja pomorandže, jako kiselih namirnica...
A za postavljača teme... traži u privatnim apotekama, ako imaju Derma vajt, mađarsku kremu. I to je kortikosteroid, kao i većina onih za psorijazu. Koristi se do 21 dan, dva puta dnevno, tretirane delove ne smeš izlagati suncu jer ćeš dobiti depigmentaciju i ko zna šta još, a tako se ponašaju sve kortikostroidne kreme. Postoji i esperson krema i mast. Najbolje da pitaš apotekara.

Marge Simpson
Nemaš pojma, da se ceo život boriš sa psorijazom, jako dobro bi znao da IMA veze sa stresom. Sve ono što si nabrojao, stoji, ali, nakon preživljenog stresa, stanje psorijaze se drastično pogoršava i to u roku od pola sata.

Obzirom da si ti od toga hronično obolela ... verovatno imaš više. Super!
Ali 'ajd' sad' ovako ... neznam gde sve imaš psorijazu međutim, pokušaj još jednom, polako i sa razumevanjem da pročitaš šta ja (na)pisah - a o čemu ti !?
U daljnjem, meni Derma (tologija) nije uža specijalnost ali nam ti, striktno sa medicinskog aspekta pojasni (mene bi to posebno interesovalo) kakve veze IMA nedostatak imuniteta u ćelijama kože - sa CNS odnosno kompletnim, neurovegetativnim sistemom (stress) ? ? ? :eek:
Inače da, kad već pomenu, konzumacija citrus voća je kompletno kontraindikovana uostalom, kao i čokolada (slatkiši uopšte) pomfrit, jaki začini (ljuto,gorko,slano,kiselo), sunce, Duš – das, parfemi, dezodoransi, i još mnogo toga drugog – što nije “iznervirano” ali se akomulira putem cirkulacije krvi, želudačnim i žučnim kiselinama(fermentima) ili preko kože.
Sa ovim bih da završim moj komentar na temu !

е ти си помого.
толко о твом знању...
и мешању.

pa pomogao sam koliko se ovde pomoci moze. ja mogu da mu napisem sve moguce vidove terapije, ali mu to nista nece pomoci dok ga ne pogleda doktor i kaze mu sta od toga treba da uzme.
evo sta sve moze da se koristi: salicilna kiselina, lokalni kortikosteroidi, retinoidi (lokalni ili sistemski), kalcipotriol, UVA zracenje, Psoralen + UVA zraci, Cignolin + Psoralen + UVA, UVB zracenje... u teskim slucajevima i metotreksat, ciklosporin. u jednom obliku se obicno daju i antibiotici.
sta ce on sad sa tom informacijom?

@Nott
sto se tice stresa, on je jedan od najvaznijih faktora za pojavu pogorsanja, to jest za ponovno pojavljivanje koznih promena u psorijazi. verovatno ne ucestvuje u samom nastanku bolesti, ali je za pojavu simptoma jako znacajan. ne znam da li ste medicinski radnik, ali bi trebalo da znate da je psorijaza idiopatsko oboljenje, a to znaci da u principu ne znamo bas sasvim kako i zasto nastaje, te da se veruje da je genetski faktor jako znacajan, kao i faktori spoljne sredine (medju kojima je jedan od najvaznijih stres).

Poslednja izmena:
@Nott
sto se tice stresa, on je jedan od najvaznijih faktora za pojavu pogorsanja, to jest za ponovno pojavljivanje koznih promena u psorijazi. verovatno ne ucestvuje u samom nastanku bolesti, ali je za pojavu simptoma jako znacajan. ne znam da li ste medicinski radnik, ali bi trebalo da znate da je psorijaza idiopatsko oboljenje, a to znaci da u principu ne znamo bas sasvim kako i zasto nastaje, te da se veruje da je genetski faktor jako znacajan, kao i faktori spoljne sredine (medju kojima je jedan od najvaznijih stres).

I ako naznačih da sam okončala komentar na temu ali me mikelo90 “prozva” te bih samo, jednom zdravom logikom i sa ono malo znanja koliko imam (jer dermatologija nije moj fah)... da definitivno razgraničimo neke elementarne stvari u etiologiji psorijaze a to je :
1. Ako se konstatovalo, citiram : “neznamo baš sasvim kako i zašto nastaje !” PRVO -> odakle tvrdnja, bez iole fakti da je psorijaza idiopatska bolest ako se i dan danju ZNA, da na svim svetskim simpozijumima u krajnjoj linji ...tek od nedavno na jedvite jade (is) tolerisaše da je to samo > polu idiopatska bolest < ... jedino naši lekari 150 godina tupe jednu te istu mantru ?!,....DRUGO -> da je stress najvažniji faktor za pojavu pogoršanja (koja je ovo simptomatična dijagnoza ?) tj. ponovno pojavljivanje kožnih promena u psorijazi ?!Teška kontradiktornost ? Ili dajte primer tome ! Ponavljam,opet, što i u prošlom postu navedoh: “ U čemu je sprega CNS _a i kompletnog neurovegetativnog sistema (najglavniji faktor stressa) sa NEPOSTOJANJEM IMUNITETA ĆELIJE KOŽE ? ? ? “ Dajte već jednom za to objašnjenje !Ali po mogućnosti validno...da sve ima “i noge i ruke”! :)
2. Ne samo da se veruje ...nego je još onomad DOKAZANO da je nastanak psorijaze u 30, 75 a Boga mi i kad' - kad' procentualno mnogo više zavisno od stepena jačine psorijaze genetskog izvora (roditelja)... nasledna bolest a ne stress !! Hajdemo malo, med. Enciklopediju u ruke :) ne bih ja više da predajem i pametujem :) Ima za to mnogo boljih :)
3. Primarni, spoljni faktor, koji inicira i iritira persistiranje(reaktiviranje) psorijaze je >sunce< a zatim i sve ostalo, unošenjem organskim putem ili impliciranjem preko kože ! Pa to je bolest kože ....logično ili ? Primere za to sam navela više nego dovoljno.Za stress nemam !

Prvo, nisam vas prozvao. Drugo, opismenite se, jako je mučno čitati to što napišete. Kad već citirate delove mog komentara, onda ih bar citirajte pravilno, onako kako sam ih napisao, a ne da spajate "ne znamo" u "neznamo". Sramota ako ste visoko obrazovana osoba. Treće, ne mora dermatologija biti vaš fah da biste znali neke osnovne stvari, ako ste već lekar, u šta počinjem da sumnjam. Četvrto, sramota je ako ste lekar a mislite da je stres stanje koje se zadržava isključivo na CNS-u. Peto, šta je poluidiopatska bolest? Ja do sad za takav izraz čuo nisam. Šesto, agresivni ste i neprijatni za vodjenje bilo kakve polemike i zato neću ni pokušavati da raspravljam bilo šta sa vama, a neka ostali korisnici procene ko je u pravu. To da je stres važan deklanširajući faktor piše u svim modernim knjigama iz dermatologije.

mikelo i meni je dermatolog proslog puta rekao da je to zbog stresa,prepisao mi je gore navedenu mast,tablete i preporucio mi je da pijem sto vise cajeva (kamilica).Kupio bih isto te preparate ali ne mogu se kupovati bez recepata.
Probacu ove esperson,Derma vajt pa nek mi je Bog u pomoci :)

Ne bi smeo tako da lecis psorijazu na svoju ruku. Naravno, ti sam odluci sta ces, ali moj ti je savet da odes kod lekara da ti napise recept. I nemoj da ides kod privatnog, nego lepo knjizicu u ruke i ne placas nista.

Ja sam nasledio od oca.On je imao ogroman ko pecat na levoj nozi za koji su mu lekari pre 30 godina rekli da ce umreti jer je rak.:hahaha: Posle se smanjilo.
Meni se pre par godina pojavila ko ranica na zglobu srednjeg prsta leve shake I zayebano je to mazati kad stalno peresh ruke :lol:
I ispod obrva crvenilo ali to mi je proslo od suncanja.

Imao sam psorijazu pre 2.god. ali se opet povratila,koristio sam diprosalic salicilnu kiselinu (mast) i pio pronison,uspesno sam izlecio.Zanima me da li ima neka slicna mast za lecenje jer diprosalic ne mogu kupiti bez recepta a da ne bih davao 20e za pregled kad vec znam sta je da li ima neka slicna krema za to ?

Ima masti koje se prave u apoteci istog sadrzaja ali potrebno je da odes kod dermatologa da ti napise preskripciju...mozda ti je to komplikovano ali sa jednom napisanom preskripcijom uvek mozes kupovati tu mast a i usput mozes dobiti neki koristan savet u vezi lecenja tvoje psorijaze...;)

Od rođaka iz Jagodine sam dobila Herba melem mast, rekao mi je da je recept iz Švajcarske, a da su biljke od kojih se pravi naše i da će sigurno delovati. Imala sam sreću da u mom slučaju deluje, pa preporučujem svima koji imaju problema sa psorijazom.

Kozije mleko koziji sir i surutka kad se jedu dva meseca zaredom od jutra do veceri srede tu psorijazu za sva vremena i onda samo treba odrzavati situaciju sa normalnim unosom kozijeg mleka .Moj komsija je silne muke mucio i od kad je poceo da pije kozije mleko sve se sredilo.

Ne bi smeo tako da lecis psorijazu na svoju ruku. Naravno, ti sam odluci sta ces, ali moj ti je savet da odes kod lekara da ti napise recept. I nemoj da ides kod privatnog, nego lepo knjizicu u ruke i ne placas nista.

Psorijazu je jedino moguće lečiti na svoju ruku, isprobavati razne meleme i načine ishrane i sl iz prostog razloga što ne postoje dva čoveka sa istim oblikom psorijaze. Dijagnoza će biti ista, ali se promene na koži uvek razlikuju, bar za nijansu, a različiti su i okidači za njenu pojavu. Ja je imam preko četrdeset godina tako da sam je apsolvirala.
Stres jeste okidač, ali može da dovede i do povlačenja, i to za dan, dva. Ja sam je dobila kao dete par sati posle primljene vakcine. Dešavalo se da se sve povuče i da je nema po godinu dana, da bi se pojavila preko noći ponovo,.bez nekok logičnog razloga. Sem kad se desi teško pogoršanje tipa zahvaćen nokat ili baš velike površine, ne tretiram je ničim, samo se namažem posle tuširanja bilo kojim mlekom ili maslinovim/kantarionovim uljem. Butavate mast samo za otvorene rane na dlanovima, prolazi za dan, dva. Režim ishrane, kafa alkohol i duvan takođe ne deluju na sve podjednako.
Najbolji savet koji sam ja dobila od jednog iskusnog dermatologa pre mnogo godina: Borba protiv psorijaze je kao borba protiv vetrenjače. Ako je blaži oblik, jednostavno je ignoriši, samo neguj kožu masnijim kremama, puno se kreći i hrani se zdravo. Ako padate u očaj zbog bolesti, samo će da se pogoršava, takva je to napast.
Za one sa ozbiljnim promenama, naleteh skoro na fejsu na tipa koji pravi melem, ljudi ga hvale,otvorena grupa je u pitanju.

Psorijazu je jedino moguće lečiti na svoju ruku, isprobavati razne meleme i načine ishrane i sl iz prostog razloga što ne postoje dva čoveka sa istim oblikom psorijaze. Dijagnoza će biti ista, ali se promene na koži uvek razlikuju, bar za nijansu, a različiti su i okidači za njenu pojavu. Ja je imam preko četrdeset godina tako da sam je apsolvirala.
Stres jeste okidač, ali može da dovede i do povlačenja, i to za dan, dva. Ja sam je dobila kao dete par sati posle primljene vakcine. Dešavalo se da se sve povuče i da je nema po godinu dana, da bi se pojavila preko noći ponovo,.bez nekok logičnog razloga. Sem kad se desi teško pogoršanje tipa zahvaćen nokat ili baš velike površine, ne tretiram je ničim, samo se namažem posle tuširanja bilo kojim mlekom ili maslinovim/kantarionovim uljem. Butavate mast samo za otvorene rane na dlanovima, prolazi za dan, dva. Režim ishrane, kafa alkohol i duvan takođe ne deluju na sve podjednako.
Najbolji savet koji sam ja dobila od jednog iskusnog dermatologa pre mnogo godina: Borba protiv psorijaze je kao borba protiv vetrenjače. Ako je blaži oblik, jednostavno je ignoriši, samo neguj kožu masnijim kremama, puno se kreći i hrani se zdravo. Ako padate u očaj zbog bolesti, samo će da se pogoršava, takva je to napast.
Za one sa ozbiljnim promenama, naleteh skoro na fejsu na tipa koji pravi melem, ljudi ga hvale,otvorena grupa je u pitanju.
Kupio sam ponovo onu mast ''diprosalic'' i prolazi mi polako ali sigurno.

Dali ste probali sa ''Kartalinom'' ?
Poznajem ljude a od njih sam i cula i videla, koji su nakon par meseci upotrebe uspeli da je drze pod kontrolom.
Koriste se sa jednom kutijom antihistamin grckih tableta ( neznam sad koji je tacan naziv, al mogu da pitam )
i obavezno promenom ishrane , sto podrazumeva totalno izbacivanje jaja i mleka , svinjetine i jos ponesto
To je totalno biljni lek . Po meni , podseca na ' rusku 'topovsku mast'' ali u blazem obliku .
Te ruske topovske masti je jako tesko naci a da je u odgovarajucem procentu ... i inace je hvale da je jako dobra ,
Stim , sto ovde prodaju kojekakvi , nema veze sa njom , vec samo podseca ... isto razblazena ... jer kolicine originala koji se mogao naci po vojnim skladistima posle akcija kod nas, su totalno nedovoljne za mas proizvodnju ... tako da pazite se prevaranata.

Back