Psihoterapija

N.Prospekt

Zainteresovan član
Poruka
253
Pozdrav svima!

Interesuje me, koliko znate o psihoterapiji i da li ste imali prilike da se susretnete sa nekim ko se bavi psihoterapijom ili ste sami imali potrebu za psihoterapijom? Da li Vam je pomogla? Koliko ste uvereni u ovu, ako tako mogu da je nazovem, granu ili oblast nauke?

Pokušaću da "ukratko" objasnim šta je psihoterapija.

Psihoterapija je proces unapredjenja emocionalnog i mentalnog zdravlja ili lečenje istih putem razgovora sa za to obučenim licem - psihoterapeutom. Psihoterapija je način da upoznate sebe, saznate više o svojim emocijama, mislima, motivima i ponašanju, oslobodite sopstvene potencijale i otkrivajući lične istine o sebi steknete veštine koji će vam pomoći da se nosite sa aktuelnim problemima i odgovorite na svakodnevne životne izazove.

Zvuči lepo, onako školski, ali - da li je zapravo sve tako jednostavno? Ne.

Kada logički razmišljamo o reči psihoterapija ima nečeg pomalo čudnog u celom tom procesu i na pamet nam padaju šarolike asocijacije. Jedan ili više puta na nedeljnoj bazi po sat vremena provedete kod nekog „učenog“ stranca. Taj stranac koji sedi prekoputa vas - sluša, postavlja pitanja, analizira i deli neke uvide. Ali tu još jedna stvar postaje kristalno jasna. Psihoterapija je fokusirana na klijenta. Šta to znači? To znači da je u samoj žiži interesovanja klijent – ne otac i majka, ne prijatelj, ne komšija, a čak ni terapeut. Klijent i njegov unutrašnji svet – njegovo opažanje, njegove misli, osećanja i motivi. Iz toga se razvija jedinstven odnos izmedju klijenta i terapeuta. Ne, to nije ni prijateljski odnos savetovanja, niti roditeljski prekoravanja, pa ni učiteljski podučavanja kako treba živeti. To je posebna vrsta odnosa izgradjena zajedničkim snagama i terapeuta i klijenta, medjusobno stvorena atmosfera na temeljima poverenja, razumevanja, prihvatanja i saosećanja, koja će pospešiti klijenta da slobodnije i bez straha govori o sebi i na taj način da dodje u kontakt sa svojim emocijama, bolje upozna sebe i unutrašnje mehanizme koji sprečavaju da udiše život punim plućima. Dakle oni u mikrosvetu (terapeutskoj ordinaciji) stvaraju makrosvet, odnosno repliku spoljašnjeg sveta klijenta, koji terapeut posmatra, razume, empatiše i deli svoja razmišljanja sa klijentom.

Od čega zavisi uspešna psihoterapija i kako dolazi do promene?

Pod uspešnom psihoterapijom se podrazumeva da klijent ima nove i efikasnije načine funkcionisanja koji doprinose na izgradnji zrelog samopoštovanja i samopouzdanja, prepoznaje i menja misli i ponašanja koji negativno utiču na njegov život i medjuljudske odnose, stiče bolji uvid u sebe i svoje emocije, stiče osećaj kontrole i time postiže veće zadovoljstvo sobom i svojim životom, razvija svoje potencijale i još mnogo toga. U kom će se stepenu sve ovo razviti i kako će psihoterapija napredovati zavisi od mnogo faktora. Neki od tih fundamentalnih faktora su: sposobnost terapeuta da razume klijenta, empatiše se sa njim, da se nadje na istoj talasnoj dužini i razume njegove emocija, ali takodje i uloga klijenta je značajna. Njegova volja i želja, sposobnost da podnosi frustracije, očekivanja od same terapije itd. i još mnogo drugih faktora koji bi mogli ovde da se istaknu.

Svaki komentar bi dobrodošao, tako da izvolite. ;);)

U kom smislu šablona?
Ako misliš na mentalne vežbe koje se primenjuju na pojedinim psihoterapijskim pravcima poput R.E.B.T.a i K.B.T.a , ima ih par. Meni one ne deluju nimalo primamljivo.
Što se tiče same psihoterapije, ona nije jednodimenzionalna i uopšte, po mom mišljenju, kvalitetan psihoterapeut mora da bude intuitivan i kreativan i ne bi trebalo da se oslanja na neke šablone i kojekakva "psihička razgibavanja".

Супер је то грана медицине, мени се допада.

Ако мене неко пита, најважније је да пацијент буде добар ''штоф'' јер није сваком човеку дата интелигенција да проникне у самог себе.

Da, postoji to što vi zovete "štof" odnosno odredjena doza internalne inteligencije kako bi neko upoznao sebe. Medjutim nije presudna, i sa ispodprosečnom inteligencijom, emocionalno može sasvim solidno da se napreduje.

U kom smislu šablona?
Ako misliš na mentalne vežbe koje se primenjuju na pojedinim psihoterapijskim pravcima poput R.E.B.T.a i K.B.T.a , ima ih par. Meni one ne deluju nimalo primamljivo.
Što se tiče same psihoterapije, ona nije jednodimenzionalna i uopšte, po mom mišljenju, kvalitetan psihoterapeut mora da bude intuitivan i kreativan i ne bi trebalo da se oslanja na neke šablone i kojekakva "psihička razgibavanja".

po tebi da iz ugla pacijenta,a po njegovom si samo jos 1 sablon pacijent kome se primenjuje vec vidjeno

Kako kome, ima svakakih. Ja se inače bavim psihoterapijom. Imaš psihoterapeuta kojima si šablon i kojima si čovek. Preporučujem svima da se drže podalje od šabloniziranih terapeuta. Doduše ima ljudi kojima odgovara, daš par vežbi i to je to. ;)

Sto imas od skole, i da li si psihodinamicar, ili si druge neke orijentacije?

Po uvodnom postu rekao bih da ti nikako nisi neko ko je zavrsio neku skolu psihoterapije, nego lik koji je ipak samo citao knjige, a i ne zna engleski da procita sve od Frojda, sto bi rado i uradio? PLUS ti je kod mene sto ne volis KBT i REBT.

- - - - - - - - - -

Ако мене неко пита, најважније је да пацијент буде добар ''штоф'' јер није сваком човеку дата интелигенција да проникне у самог себе.
Vama zenama je u svakom smislu bitno da je muskarac inteligentan, da je snazan, hrabar, izdrzljiv, da se ne zamara lako, da moze da vas zastiti Karateom, i da je dobar "stof".

Pozdrav besan. Bavim se psihodinamskom psihoterapijom, otkrivajućom. KBT kao pokrivajuća psihoterapija mi nikada nije "legla" kako treba. Možda nekome prija, šta znam...

Na osnovu kog dela uvodnog posla misliš da nisam završio neku školu psihoterapije?

Ако мене неко пита, најважније је да пацијент буде добар ''штоф''
јер није сваком човеку дата интелигенција да проникне у самог себе.

Taj stof bi u ovom sliucaju bio neki imaginarni genetski ",materijal".

Tvoji pacijenti na njihovu srecu i ne znaju sta je to "stof" ( sam izraz stof se kroiristi i u miljeu zavisnika droge, al valjda barem to za tebe nije
neka terra incognita).
Psihologija stvarno nema nikakve , ama bas nikakve veze sa stofovima od vune, perja ili nekakvim koje nam farma preporuje.

Ako te ne mrzi, budi ljubazna pa nam objasni sta je to dobar ili los, ili nikakv stof, a koji
mozda propusta vodu i koji je to stof koji obraduje patologa?

Poslednja izmena:
Taj stof bi u ovom sliucaju bio neki imaginarni genetski ",materijal".

Tvoji pacijenti na njihovu srecu i ne znaju sta je to "stof" ( sam izraz stof se kroiristi i u miljeu zavisnika droge, al valjda barem to za tebe nije
neka terra incognita).
Psihologija stvarno nema nikakve , ama bas nikakve veze sa stofovima od vune, perja ili nekakvim koje nam farma preporuje.

Ako te ne mrzi, budi ljubazna pa nam objasni sta je to dobar ili los, ili nikakv stof, a koji
mozda propusta vodu i koji je to stof koji obraduje patologa?

Врло једноставно, не може свако да проникне у себе.
Није свако способан да буде самокритичан, да призна сопствене грешке, да се ратосиља погрешних шаблона усвојених у примарној породици, мало је људи који су способни да прихвате родитељску несавршеност,......листа је бескрајно дуга.

Многи људи крену код терапеута и чим их овај суочи са њима самима, они побегну, прекину терапију.

Кад кажем ''штоф'' мислим на комплексност личности. И да, она јесте и генетиком условљена. Свиђало ти се или не, генетика је закон над законима.

Врло једноставно, не може свако да проникне у себе.
Није свако способан да буде самокритичан, да призна сопствене грешке, да се ратосиља погрешних шаблона усвојених у примарној породици, мало је људи који су способни да прихвате родитељску несавршеност,......листа је бескрајно дуга.

Многи људи крену код терапеута и чим их овај суочи са њима самима, они побегну, прекину терапију.

Кад кажем ''штоф'' мислим на комплексност личности. И да, она јесте и генетиком условљена. Свиђало ти се или не, генетика је закон над законима.

Tek sada videh ovaj tvoj post, potpisujem svaku rec, Ja sam uvek sama sa sobom izlazila na kraj, ali poznajem ljude koji idu vec godinama
na psihoterapije i nemam utisak da im psihoterapeuti pomazu, ali pa opet nisam sigurna da li je problem sa neiskusnim psihoterapeutima ili
ovi ljudi nece, ne umeju, da otvore dusu i da lepo kazu sta ih tishti. Trenutne probleme covek bi trebalo da resava sam jer oni i dodju, prodju.

Rayela, ne radi se o tome da ljudi ne zele da otvore dusu. Mozda dusu ne zeli da otvori neko ko ima antisocijalni poremecaj licnosti, sta vise, ili pak narcisoidni por. licnosti, ali ima ljudi koji zele, ali se upravo o tome i radi - Kada bi osoba mogla da otvori dusu i kaze sta ih tisti, ne bi ni bili potrebni "otvaraci duse", da se tako populisticki izrazim.

To je najteza stvar, da se neko otvori i da kaze sta ga tisti, cak i kada zelis, ti zapravo nemas pojma sta te tisti a ono sto navodis je samo pseudopriznanje, prave stvari se kriju unutar tebe a tvoji mehanizmi odbrane licnosti ih stite od saznavanja, pa tome i sluze. Medjutim kada se "dosta toga nakupi unutar tebe", coveku vise ne mogu pomoci ti mehanizmi i onda imamo ono sto u narodu cujemo "prso covek". Bilo da se radi o nekom dugogodisnjem poremecaju licnosti na kome se nije radilo, pa je osobi opustosio i ljubavni i socijalni i profesionalni zivot, pa sada dolazi komorbiditet - depresija, pokusaji suicida, psihosomatske bolesti, ili da se radi o klasicnoj depresiji, zatim negovanju raznih fobicnih i anksioznih stanja itd.

Naravno da ima i neiskusnih psihoterapeuta, pa svi su poceli kao neiskusni. A da bi neko postao iskusan, mora da pocne i da radi kao neiskusan. Ne u smislu tabula rasa, pa sad svako sa ulice moze da pocne i postace vremenom maher, nego mislim na iskustvo, kolicinu klijenata, vreme provedeno u praksi, strucna usavrsavanja itd.

Samo kod nas u Srbiji imamo paradoks za sve profesije, da traze ljude sa iskustvom, a iskustvo ne mozes maltene steci.

Terapeut i klijent treba da ostvare jedan transfer, i naravno da zavisi i od jednog i od drugog, i od svega. I od boje glasa osobe.

Ti ljudi sto idu godinama na psihoterapije, hm....ok idu. Idu i kada se kaze tako, strasno i porazavajuce zvuci.

Nije to lose tako zapravo. Naime, da je srece da svi idemo dugo godinama kod pravih savetodavaca za sve i sva u zivotu a ne da smaramo prijatelje, partnere, kolege, komsije.
Ode zena kod drugarice na kafu da se "posavetuje" da li da razvede svoj brak posle 15-20 godina. Ova bas tog dana ustala na krivu nogu, a i uvek bila ljubomorna na nju jer uhvatila odlicnog muza, i savetuje je iz ko zna kog razloga, podsvesno da se razvede. Ova to uradi. A mogla je lepo sa svojim muzem da ode recimo na porodicnu sistemsku terapiju.

Ti ljudi sto idu godinama kod psihoterapeuta, idu ocigledno jer im treba i fali nesto. Zapitajmo se samo, a sta bi bilod a ne idu, mozda bi bili mrtvi ! (pogotovo ako nisu na farmakoterapiji, a imaju distimiju ili razviju depresiju sa suicidalnim mislima, pa uz to i panicni poremecaj kao verni pratilac uz agorafobiju itd).

Da ne idu bilo bi jos gore, a nije nista perfektno na ovom svetu i prosto, ni strucno lice, ni bolesno lice, ni bolest/poremecaj, ni farmakoloski lek.

To je slicno kao na onoj temi sto se mnogi zale da neko mora piti lekove za pritisak celog zivota....Kao veliki je to smor i tragedija, pa hajde da pljujemo kardiologiju, farmaciju i uopste medicinu i sve strucnjake, a da se tesimo raznim sarlatanima i nadrilekarima da cemo sokom od limuna i cvekle izleciti svaki oblik, cak i najslozenijeg raka za nedelju dana.
Pa valjda bolje je da piejs lek za pritisak i dozivis 90 godina nego da umres u 50 jer si do tada preziveo 2-3 infarkta i mozdana udara? Cak i ovi "nizi" visoki pritisci su tihe ubice, kada se hronicno zivi sa njima.

Na trecoj temi, roditelj koji ima perfektan vid, kao i njegova supruga, ne moze da predje psiholosku barijeru, i racionalno izadje na kraj sa frustracijom sto mu dete mora nositi naocare. Umesto da slusa oftalmologe, on pocinje da tako iracionalan i emotivno izmesten "iz lezista" GUGLA. Sa sve jednom negativnom emocijom (bes) i kognitivno distorziranim zakljuccima "ma kako ej to moguce, ja imam vid kao soko, supruga isto, nemoguce moje dete da ne vidi lepo tako rano, mora da nas lazu, mora da su to losi strucnjaci, hoce da mi daju naocare da mi dete pokvari vid, pa da mora posle da kupuje od njih ceo zivot naocare i nosi". I voala, zacas smo dobili teoriju zavere, koja pretenduje da preraste u pravu paranoidnost.
Na kraju je ispalo - Strucnjaci nemaju pojma, vid moze da se poboljsa guglanjem na YouTube-u i radjenjem 10001 stvari (gde su bar pola glupost i pseudoanuka) a lekari su "farmakomafija" koja nema pojma i daje ti naocare kojima ces jos vise da pokvaris vid, da bi kupio jos deblje naocare, pa jos deblje i tako celog zivota da im finansiras letovanja, skupa kola, petosobni stan, tim zlim mafijasima lekarima.

Ako neko treba da nosi naocare ceo zivot, tako je kako je, ne znaci to da je oftalmologija kvazi nauka i da se tu kriju neki Masoni i Laminati koji rade protiv ljudi i da se sve to radi nemoralno kako bi se zaradjivalo na njima. Bolje da nosi nego da bude corav i da se pati celog zivota, ali eto, da kapriciozno nece, bunt bree!

Tako je i sa psihoterapijom. Ne postoje u tom smislu 2 identicna slucajeva bas, ne reaguju svi isto na sve, istom brzinom, dubinom, razumevanjem.... Postoje i recidivi i faze poboljsanja.

Kada kazemo da neki ljudi "gooodinama idu begde", obicno ne uracunavamo faze poboljsanja izmedju a to je velika stvar, veruj mi. Znas li sta znaci nekom ko ima bilo kakvu muku psihicku da je nema recimo samo par dana da se samo fizicki odmori? A tek pola meseca da je nema.... e onda dodje recidiv... Pa opet malo aktivnije psihoterapija a mozda i farmakoterapija.

Na kraju krajeva, postoje i slucajevi koji ne reaguju ni na psihoterapiju kako bi se ocekivalo, a cak ne ni na farmakoterapiju i jos mnogo toga. Jednostavno to postoji, i treba se traziti resenje sto bolje a ne krivac.

Btw, znam da nisi imala losu nameru, tako da ne shvati ovaj moj odgovor kao napadanje.......
Btw ovde se i ja slazem sa Sofijom 100%.

Poslednja izmena:

Back