Susan Sto Helit
Poznat
- Poruka
- 8.713
Izvinjavam se, Snejpe, mada nije moja greška jer si TI menjao sliku na profilu.Neću se spuštati na primitivni nivo razgovora poput tebe. Dao si tačno 0 argumenata mom stavu. Psihologija nije egzaktna nauka, ona je zasnovana na analitičkim proračunima. Uzimaju uzorak ljudi, vrše testiranje i na osnovi dobijenih rezultata definišu bolest ili problem. Nije psihijatar da leči mozak lekovima. Psihologija je razgovor.
Oni su učeni da razumeju ljudsko ponašanje, da shvate zašto neko pravi greške, kako da ispravi iste. Ali, ponavljam, ali, psiholog je savetnik, a ne lekar. Psihijatar determiniše da li si mentalno oboleo, ne psiholog. Psiholog je tu da ti preporuči savet da rešiš problem i to je to.
Svako može dati savet. Mojim drugaricama dajem savete i pokaže se dobrim savetom. Da li sam psiholog? Ne.
Šta znači ovaj tvoj odgovor? Kao prvo, žensko sam, ne muško, stoga mi se (na sveopštu radost feminista) molim te obraćaj u rodu koji mi pripada.

Drugo, nemoj da se izvlačiš. Tvoj je post, na koji sam reagovala, bio neverovatna koncentracija gluposti koju niko, imao diplomu ili ne, ne bi smeo sebi da dozvoli. Zato što, kao prvo, i laički, nije kulturno, niti su te roditelji dobro odgojili, ako bolesne ljude zoveš ružnim imenima, i njihov defekt proglašavaš kao nešto što su u svojoj sopstvenoj ludoj glavi izmislili, a što, kad se tiče medicine, nikako ne drži vodu. Hebena hipohondrija drži vodu kad se tiče medicine, a hipohondar umišlja bolesti koje nema, i medicina svejedno smatra da se radi o poremećaju koji zaslužuje pozornost. Depresija nije izmišljena bolest, i negirati je i s prezirom odbacivati kao što si ti uradio, ne samo da će mi reći da nemaš pojma šta pričaš i da se usuđuješ govoriti o stvarima o kojima bi ti bilo bolje da budeš kuš, nego mi kompletnu tvoju obranu šrink profesije stavlja u (dodatnu) sumnju. Ako nemaju nikog boljeg od tebe da ih braniš, bolje odmah da se, ko leminzi, bace preko litice.
Depresija JE mentalni oboljenje. Nikoja količina razgovora koje ćeš mrčiti sa psihologom neće ti mnogo pomoći. Psihijatar JE da leči lekovima, jer ima medicinsku diplomu (koju nijedan psiholog nema) i ima zakonsko i svako drugo pravo da piše recepte. Ali šta ja to objašnjavam čoveku koji daje dobre savete drugaricama? Otkud ti pa znaš da su dobri? Da li si nekoj dao savet pre deset, petnaest godina, pa dočekao da vidiš je li joj pomogao? Teško, obzirom da sumnjam da si uopšte dovoljno star da uticaj svog saveta čekaš toliko dugo. Kratkoročne savete sam ja davala stotinama tokom gimnazije (ne preterujem). To su gluposti, i ako ti je to argument validnosti, majke ti izmisli nešto bolje. Davao savete drugaricama? I to ti je argument da depresiju okarakterišeš kao izmišljenu bolest dokonih?
Okani se drugarica, i idi da lečiš narcizam. Ako uspeš, obzirom da je to praktično nemoguće lečiti.
Na moj se nivo ne možeš spustiti, avaj, da citiram onoga, mogao bi se samo popeti, ali sumnjam da ti je u moći.