Psihoneuroinmunología

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Veoma stara lekarska dilema je: da li reci prognozu o duzini zivota pacijentima koji su oboleli od neizlecivih bolesti (rak, slabosti srca, neka neizleciva plucna oboljenja...)?

Prema najnovijim istrazivanima NE TREBA RECI pacijentu teminantnu prognozu jer u tom slucaju se UBRZAVA kraj. pacijent pada u depresiju, imuni siustem mu naglo slabi i kraj dolazi brze nego sto bi to bilo da nije znao da su mu ...... dani odbrojani.

Uz to, neki pacijenti izazivaju sve prognoze: cesto se desi da im lekari prognoziraju 2-3 mesca zivota, a oni zive i po 10 godina nakon toga!

Izmadju psihe, imuniteta i duzine zivota postoji uska korelacija i nova nauka koja se time bavi se zove Psihoneuroinmunología

Да ли пацијенту треба рећи или не, зависи од пацијента.

На лекару је да процени да ли ће пацијент потпуно пасти кад му се каже, или ће то доживети као стимуланс да се бори, јер сада зна против чега се бори.

Уосталом, и сама породица зна ко је какав и да ли је боље лагати га и лечити, или му рећи све и тиме га подстаћи на озбиљну борбу.

Тако да ту нема генерализације, све зависи од пацијента.

Да ли пацијенту треба рећи или не, зависи од пацијента.

На лекару је да процени да ли ће пацијент потпуно пасти кад му се каже, или ће то доживети као стимуланс да се бори, јер сада зна против чега се бори.

Уосталом, и сама породица зна ко је какав и да ли је боље лагати га и лечити, или му рећи све и тиме га подстаћи на озбиљну борбу.

Тако да ту нема генерализације, све зависи од пацијента.

Prema najnovijim istrazivanjima NE TREBA RECI pacijentu ni u jednom slucaju!

Cak i rec "rak" ili "kancer" treba izbeci jer dovodi do stresa kod SVAKOG pacijenta.

Umesto toga treba upotrebljavati frazu: "bolest sa visokim rizikom".

Prema najnovijim istrazivanjima NE TREBA RECI pacijentu ni u jednom slucaju!

Cak i rec "rak" ili "kancer" treba izbeci jer dovodi do stresa kod SVAKOG pacijenta.

Апсолутно нетачно.

Ко год да је радио истраживања, морао би да зна да постоје различити људи.

Та истраживања не треба узимати здраво за готово, врло су склона трендовима, за пар година ће неко други урадити истраживање и рећи да је упутно рећи пацијенту против чега се бори.

А пацијенти трпе, као и њихове породице.

Апсолутно нетачно.

Ко год да је радио истраживања, морао би да зна да постоје различити људи.

Та истраживања не треба узимати здраво за готово, врло су склона трендовима, за пар година ће неко други урадити истраживање и рећи да је упутно рећи пацијенту против чега се бори.

А пацијенти трпе, као и њихове породице.

Ja ti pisem sta su najnovije tendencije u medicini, a ti mozes to da ne prihvatis, nemam nista protiv.

Ma koliko da su razliciti, niko ne opstane ravnodusan kada cuje PRESUDU da ima kancer....

Svako dozivi stres, ako nista drugo onda bar na materijalnom polju jer lecenje bolesnih od raka je jako skupo....

Ja ti pisem sta su najnovije tendencije u medicini, a ti mozes to da ne prihvatis, nemam nista protiv.

Ma koliko da su razliciti, niko ne opstane ravnodusan kada cuje PRESUDU da ima kancer....

Svako dozivi stres, ako nista drugo onda bar na materijalnom polju jer lecenje bolesnih od raka je jako skupo....

По најновијим тенденцијама у медицини бебе треба купати једном недељно.

Да ли теби то звучи нормално?

Izmadju psihe, imuniteta i duzine zivota postoji uska korelacija i nova nauka koja se time bavi se zove Psihoneuroinmunología

Psihoneuroimunologija se bavi proučavanjem uticaja nervnog, endokrinog i imunog sistema na psihičke procese i ponašanje jedinke. U suštini ona povezuje telo i um, i objašnjava kako neki procesi koji se dešavaju na periferiji (poput recimo nekog zapaljenja) mogu da naruše normalno funkcionisanje centralnog nervnog sistema i dovedu do određenih mentalnih smetnji (recimo do nekih psihičkih problema, poput depresije).
Ok, sve ovo zaista može da utiče na dužinu života, ali indirektno.

Je l' moze neki link? Voleo bih da malo vise procitam o tome.

На локалној телевизији је гостовала начелница породилишта, па је пола сата дробила о томе како бебе не треба купати сваки дан, него их брисати влажним марамицама или топлом крпом, а купати само једном недељно.

По најновијим истраживањима, која она наравно прати, бебе се не зноје као одрасли и нема потребе да се купају сваки дан.

Е, сада, за линк извини, јер то није РТС, него мала локална телевизија, али докторка је тако рекла, а ја сам остала у шоку.

На локалној телевизији је гостовала начелница породилишта, па је пола сата дробила о томе како бебе не треба купати сваки дан, него их брисати влажним марамицама или топлом крпом, а купати само једном недељно.

По најновијим истраживањима, која она наравно прати, бебе се не зноје као одрасли и нема потребе да се купају сваки дан.

Е, сада, за линк извини, јер то није РТС, него мала локална телевизија, али докторка је тако рекла, а ја сам остала у шоку.

Nema veze, dobio sam link za vest na vesti-online. Pa cekaj, na osnovu cega ti mislis da to nije tacno? Ja, evo, mogu samo da kazem da ne znam.
Uzgred, ako zanemarimo politiku, ne postaje se nacelnik porodilista tek tako, pa ne znam zasto sumnjas da zaista i prati istrazivanja. I kad za nekog kazes da "drobi" nekako odmah gubis kredibilitet.

Poslednja izmena:
Nema veze, dobio sam link za vest na vesti-online. Pa cekaj, na osnovu cega ti mislis da to nije tacno? Ja, evo, mogu samo da kazem da ne znam.
Uzgred, ako zanemarimo politiku, ne postaje se nacelnik porodilista tek tako, pa ne znam zasto sumnjas da zaista i prati istrazivanja. I kad za nekog kazes da "drobi" nekako odmah gubis kredibilitet.

Добро, види сад овако.

Мом детету сам мењала пелене на 1,5 сат, нека буде и два.

И увек су биле мокре.

Бар упишане.

И након десет упишавања и бар једног какања дневно, треба дете да добро обришем марамицом и ставим да спава?

Питала бих госпођу да њој неко стави пелену 24 сата, да у њу каки и пишки, да ли би јој пред спавање пријало само брисање, или би много лепше спавала да је окупана?

Ја полазим од себе, мени више прија купање.

Зато сам рекла да дроби.

А и своју је децу купала сваки дан, они су сада исто лекари и није им се истањила кожа од купања.

И сама каже да је, до тог семинара, препоручивала мајкама да свакодневно купају своје дете.

Dobro, znaci, jedino te to sto si majka preporucuje kao znalca? Nemoj da me razumes pogresno, ili da se vredjas, ali hocu da kazem da nije dosta da imas mobilni telefon da bi znala kako funkcionise mobilna mreza. Bebe su sasvim posebna bica, potpuno drugacija od odraslog coveka. Ja se nikad ne bih usudio da kazem da to istrazivanje nije tacno, prosto ne znam dovoljno o tome.

Dobro, znaci, jedino te to sto si majka preporucuje kao znalca? Nemoj da me razumes pogresno, ili da se vredjas, ali hocu da kazem da nije dosta da imas mobilni telefon da bi znala kako funkcionise mobilna mreza. Bebe su sasvim posebna bica, potpuno drugacija od odraslog coveka. Ja se nikad ne bih usudio da kazem da to istrazivanje nije tacno, prosto ne znam dovoljno o tome.

Па не мораш да будеш мајка.

Само кажем да ставиш себе у тај положај.

Зар ти не би више пријало купање?

Бебе су мали људи, и треба их доживљавати тако.

Бар ја тако доживљавам децу.

И не, не вређам се, само размењујемо мишљења :)

Само кажем да ставиш себе у тај положај.

Зар ти не би више пријало купање?

Beba kao takva ne razmislja previse da li je dobila kupku, njoj prija da joj se ispunjavaju najosnovne potrebe.

Бебе су мали људи, и треба их доживљавати тако.

Бар ја тако доживљавам децу.

Ali ja sam bas zbog ovoga i napisao ono da su bebe sasvim posebna stvorenja. Njihov organizam funkcionise veoma razlicito nego organizam odraslog coveka, jer su im mnogi sistemi jos nepotpuno razvijeni.

Beba kao takva ne razmislja previse da li je dobila kupku, njoj prija da joj se ispunjavaju najosnovne potrebe.

Ali ja sam bas zbog ovoga i napisao ono da su bebe sasvim posebna stvorenja. Njihov organizam funkcionise veoma razlicito nego organizam odraslog coveka, jer su im mnogi sistemi jos nepotpuno razvijeni.

Да, беба не размишља о купки.

Само јој поцрвени гуза и закачи по коју бактеријицу јер је по цео дан у пеленама.

Ima jos nesto: svaki covek, a dete pogotovo, na kozi razvija odredjenu MIKROFLORU (skup KORISNIH bakterija) koja svakako ima svoju ulogu, mozda jos nedovoljno proucenu, kako trenutno tako i na duzi zivotni rok.

Ako mi tu telesnu floru svaki dan uklanjamo sa koze sapunima u deterdzentima - na kraju ce ispasti nesto sto ipak nije u redu!

Narusice se PRIRODNA RAVNOTEZA organizma u opstenju sa okolinom i prirodom, pa to mozda u poznijim godinama moze da rezultira nekim teskim i neizlecivim oboljenjima za koje danas jos neznamo odakle dolaze.

Cesto smo zrtve lukave komercijale, proizvodjaca novih pelana, sapuna, sampona i td za kupanje i cuvanje dece, zelimo svojoj deci najbolje, pa u tome nasedamo i preterujemo.

Poslednja izmena:

Back