Psihološki uticaj usled nezaposlenosti

Poruka
22.606
Koliko je rad bitan za čoveka ne ogleda se samo u materijanom smislu već i na psihičke uticaje na čoveka.Čovek koji ostane bez posla, usled raznih faktora koji nisu bili u njegovoj moći a pod uslovom koji je trenutno aktuelan ovde kod nas a to je da će sledeći naći u neizvesnom periodu- nekad i po godinu dana traganja narodski rečeno ‚‚za bilo čim‚‚ ne vezano za stečeno obrazovanje..čovek lagano počne da pada u depresiju, jer pri pomisli da nije sposoban da prehrani porodicu stvara u sebi kompleks niže vrednosti i manjak samopouzdanja.

E sad, mislim da nisam videla sličnu temu ako je ima neka se spoji ali čisto sumnjam da će bilo ko biti hrabar da svoje iskustvo vezano za temu podeli sa drugima, jer opšte je poznato da su na ovom forumu sve sami uspešni Supermeni kojima ovo ne može da se dogodi.:mrgreen:

Moja neka poznanstva sa ljudima iz okoline koji nisu dugo mogli da nađu posao, pa su ga posle mnogo muke našli i malo podigli glavu :)..me je doveo do zaključka gore navedenog... e sad, pošto nisam psiholog možda i grešim ali čini mi se da nisam bila daleko.:think:

Naravno da utiče. Dok radi, čovek je okupiran nečim određeno vreme i ne može non stop da misli na neke svoje probleme i frustracije. Ni uticaj kolega nije zanemarljiv. Kad ostane bez posla, šta da radi sem da bulji u kompjuter ili tv i razmišlja kako je nesrećan? Još ako traži bilo šta, naići će na razne situacije u kojima će se poslodavci ili hr menadžeri iščuđavati kako neko ko je _______, traži posao koji bi mogao da radi dresirani majmun , još će više da se smori.

Zivot je, u sustini, krajnje surov... Ako si danas trebao nekom, sutra ne znaci da ces trebati. Mladji, jako agresivni narastaji potiskuju Mladocsu, Snagom, Zivotnom Energijom, Bezobzirnoscu...

Istovetno se odnosi i na poslovni, i na privatni zivot. Ipak, postoji nacin da se dohaka i tome, svakako neko odredjeno vreme (koje je vrlo rastegljiv pojam)...

U srzi tog nacina je jedino moguce sto Coveka moze odrzati u toj igri Trajanja. To je Znanje. Znanje u svom celokupnom, koncentrisanom i integrisanom obliku koje se odnosi na celokupan kontekst Zivota. To znanje tuce SVE pred sobom, jer Znanje traje dok mozak moze da se razvija, a to mozak moze sve do 80tih...

To je barem moja formula. Mladi, uspesni svetski kadrovi me potiskuju u Severoj Americi, medjutim... Znanje me drzi itekako na povrsini, znanje i jos jedna zivotna umetnicka vestina...

(iz biblije prezivljavanja kratkodlakih sibirskih divljih macketinica) :mace:

_nobody_

''Rad oslobađa'':per:Bez šale svaki rad ili sport gde oslobađaš višak stresa i negativne energije nakupljen tokom dana je:worth:Sad što ti posao nekad pričini strašan stres je drugo onda ti opet ostaje sport ili pijančenje čemu mnogi čak i uspešni ''poslovni'' ljudi pribegavaju.

Tačno je. Teško pada svakom a naročito muškarcima. Ne govorim o osobama koje mole boga da ne rade. Tu je vrlo bitna podrška porodice.Čovjek treba da shvati da i na druge načine može da doprinese osim zarađivanjem "plate".
Ništa gore nego kad žena provocira...još u nekom društvu...to kad slušam, ježim se.

Back