Psiholoski trileri

Bodljikavo Prase

Primećen član
Poruka
737
Volite li psiho trilere? Ja veoma ! Jer, The triler psihološki je podvrsta suspenzija koji svoje spletke plete oko igara ili psiholoških sukoba likova, budući da film svoju napetost temelji na prilično intelektualnim pitanjima, a ne toliko na akciji ili kriminalu, koliko triler klasična.
The Game (1997)

Žanr:

Drama / Misterija / Triler

Režija:
David Fincher

Uloge:
Michael Douglas, Deborah Kara Unger, Sean Penn…
Radnja filma:
Nakon što bogati bankar dobije priliku da učestvuje u misterioznoj igri, njegov život se okreće naopačke kada ne uspijeva da razlikuje igru i stvarnost. …

Insomnia (1997)

Žanr:

Krimi / Horor / Misterija

Režija:
Erik Skjoldbjærg

Uloge:
Stellan Skarsgård, Maria Mathiesen, Sverre Anker Ousdal …
Radnja filma:
U norveškom gradu gdje dan traje 24 sata, švedski istražitelj ubistava angažovan je posebnom slučaju. Lišen sna, on čini grešku koju je otkrio ubica za kojim on traga …

P.S

Pocela sam od onih starijih da bi stigli do najnovijih,ne zamerate>!

Eyes Wide Shut (1999)

Žanr:

Režija:
Stanley Kubrick

Uloge:
Tom Cruise, Nicole Kidman, Todd Field…
Ljekar iz New Yorka, koji je oženjen umjetničkom kustosicom, potiskuje se u groznu i opasnu noćnu odiseju seksualnog i moralnog otkrića, nakon što njegova žena prizna da ga je jednom skoro prevarila …

eyes-wide-shut-poster.jpg

Volite li psiho trilere? Ja veoma ! Jer, The triler psihološki je podvrsta suspenzija koji svoje spletke plete oko igara ili psiholoških sukoba likova, budući da film svoju napetost temelji na prilično intelektualnim pitanjima, a ne toliko na akciji ili kriminalu, koliko triler klasična.
The Game (1997)

Žanr:

Režija:
David Fincher

Uloge:
Michael Douglas, Deborah Kara Unger, Sean Penn…
Radnja filma:
Nakon što bogati bankar dobije priliku da učestvuje u misterioznoj igri, njegov život se okreće naopačke kada ne uspijeva da razlikuje igru i stvarnost. …

Volim taj žanr
Sećam se ovog filma
Gledao sam u bioskopu davno
Iako ga ne smatram nekim velikim dometom, sećam se dosta detalja i znam o čemu se radi i raspleta se sećam

Ajd da kažem dobar holivudski film

Eyes Wide Shut (1999)

Žanr:

Režija:
Stanley Kubrick

Uloge:
Tom Cruise, Nicole Kidman, Todd Field…
Ljekar iz New Yorka, koji je oženjen umjetničkom kustosicom, potiskuje se u groznu i opasnu noćnu odiseju seksualnog i moralnog otkrića, nakon što njegova žena prizna da ga je jednom skoro prevarila …

eyes-wide-shut-poster.jpg
Ovo uopšte nisam gledao
Iako cenim Kjubrika
Jel vredi pogledati?

American Psycho (2000)

Godina: 2000

Žanr:
Krimi / Drama

Režija:
Mary Harron

Uloge:
Christian Bale, Justin Theroux, Josh Lucas, Bill Sage, Chloë Sevigny, Reese Witherspoon, Samantha Mathis, Matt Ross, Jared Leto, Willem Dafoe …

Radnja filma:
Patrick Bateman je zgodan, obrazovan i inteligentan. Ima 27 godina i živi svoj američki san. Preko dana radi na Wall Street-u, a preko noći odlazi u svijet ludila, gdje eksperimentiše sa strahom i nasiljem …

The Experiment / Eksperiment
Godina: 2001

Žanr:
Drama / Triler

Režija:
Oliver Hirschbiegel

Glavne uloge:
Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Oliver Stokowski, Wotan Wilke Möhring, Stephan Szasz, Polat Dal, Danny Richter, Ralf Müller …

Radnja filma:
20 muškaraca angažovano je da na dvije sedmice jedni glume zatvorenike a drugi čuvare u zatvoru. “Zatvorenici” moraju slijediti naizgled blaga pravila, a “stražarima” je rečeno da zadrže red ali bez upotrebe fizičkog nasilja …https://i0.wp.com/filmonizirani.net/wp-content/uploads/2015/06/das-experiment
das-experiment-poster.jpg

Nisu u tom reonu ali su u komsijskom cak sa primesom krimi desavanja.Ali film je FILMCINA +10
Meni je bas to skolski primjer za triler.
Kao npr i Seven i I Saw the Devil.
Zanimljivo, svaki put to ljudi trpanu u horor zanr, meni je horor kad ima neke elemente kakvi u stvarnom svijetu ne postoje (vampiri, vukodlaci).
Cak sam u par navrata dobio prozivke od ljudi kada sam im preporucio I Saw the Devil da sam bolestan u glavu.
The Game mi je isto u triler kategoriji kao i ovi gornji, ali kvalitetom znatno zaostaje.

Meni je bas to skolski primjer za triler.
Kao npr i Seven i I Saw the Devil.
Zanimljivo, svaki put to ljudi trpanu u horor zanr, meni je horor kad ima neke elemente kakvi u stvarnom svijetu ne postoje (vampiri, vukodlaci).
Cak sam u par navrata dobio prozivke od ljudi kada sam im preporucio I Saw the Devil da sam bolestan u glavu.
The Game mi je isto u triler kategoriji kao i ovi gornji, ali kvalitetom znatno zaostaje.
Slažem sa sa ovim mišljenjem o filmovima Kad jaganjci utihnu i Sedam. Mislim da bi granice psihološkog trilera trebalo postaviti dosta široka. Npr neki u psihološke trilere ubrajaju i Fatalnu privlačnost mada je meni to čista drama sa par krimi/triler elemenata

Slažem sa sa ovim mišljenjem o filmovima Kad jaganjci utihnu i Sedam. Mislim da bi granice psihološkog trilera trebalo postaviti dosta široka. Npr neki u psihološke trilere ubrajaju i Fatalnu privlačnost mada je meni to čista drama sa par krimi/triler elemenata

Upravo to, s tim da je od svega navedenoga trilera tu ponajmanje.
Iako postoje neke iznimke, kao npr. u slucaju Saw serijala (koji bog ne bi uspio ispratiti tko tu koga).
To bi ipak prije svrstao u horor nego u triler, zbog toga sto iako nema klasicnih horor elemenata, oni mehanizmi i ubojstva toliko nisu s ovog svijeta i prenategnuti su da bi ih tesko svrstao u triler.
Ali ono sto sam bec napisao, po meni je The Silence of the Lambs utemeljenje modernog trilera, sam vrh vrhova zanra, i dan danas mi je taj film super pogledati.

Uvek mi je problem da odredim žanr filma ili serije, tako da nisam sigurna spadaju li tu i filmovi poput "Black Swan", "Fight Club", "Donnie Darko" ili "Shutter Island"... :think:Možda "The Talented Mr. Ripley"... :think:

Back