Psiholoski profil Urosa Nejakog

• Začetnik teme Začetnik teme minos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Али који синови? Немању, који је и сам био најмлађи син, је наследио средњи, Стефана најстарији. А њега три сина (од 4 - Првослав је постао архиепископ Сава Други), дакле браћа смењују браћу , па од најмлађег синови, који су опет један другог наследили. Тек линијом Милутин-Стефан-Душан-Урош имамо смену оца и најстаријег сина, а и ту није ишло без проблема (сукоб Стефана и Константина, проглашење Симеона-Синише за цара).

Да ли си некада размишљао како то да се најстарији син звао Вукан, најмлађи Растко, а средњи и наследник престола Стефан? Следе Владислав и Радослав и тако даље.

Дакле, читава породица има словенска имена, само престолонаследник има грчко име, и то оно које значи "овенчани" или "крунисани". То заправо и није име, него је пре краљевски атрибут и као такав се и појављује код неких владара из династије: Стефан Урош, Стефан Душан итд.

Имам бизарну претпоставку: Стефан Првовнечани је добио на крштењу словенско име као и његова браћа, али је, поставши краљ или претендент на круну почео да користи само свој краљевски атрибут не би ли нагласио своју изабраност за круну, па га је под тим именом запамтила историја заборавивши његово рођено име.

И друга претпоставка, да је Немања од рођења из неког разлога наменио Стефану да га наследи, и то означио давши му такво име.

Имао је и ћерку Јефимију, што је ваљда такође грчког порекла. Зар то не квари мало концепцију?

Мени је чудно Стефан у Немањином имену. Питам се је ли то име уопште.

Ево погледај печат:

Nemanja_pecat.jpg

Пише: "Печат Стефана великог жупана Немање" , уместо "Печат великог жупана Стефана Немање", како би ваљда било правилно на српском. Овако на грчком, испаде као део титуле, а не име. Има у изворима примера где се по замонашењу помиње као Симеон Немања, а не само Симеон.

Што се Стефана Немањића тиче, могуће је, поготово ако немамо извора о њему пре него што је постао владар. Је ли беше Св. Стефан био слава Немањића? Можда је сину дао због тога такво име - првом Вук, као јак тотем, другом хришћанско, по знаштитнику, трећем опет "јако" име.

Мени је чудно Стефан у Немањином имену. Питам се је ли то име уопште.

Ево погледај печат:

Nemanja_pecat.jpg

Пише: "Печат Стефана великог жупана Немање" , уместо "Печат великог жупана Стефана Немање", како би ваљда било правилно на српском. Овако на грчком, испаде као део титуле, а не име.

О томе причам. Немања је сасвим очито користио "Стефан" као атрибуцију, да би нагласио да је "окруњени" господар, мада знамо да није био.

Нисам најбољи познавалац свих изданака династије, да ли је уопште био неки који се звао Стефан а није владао?

Био је нејаки - то је све што је битно. Сетих се оне приче из одличног "Prince of Egypt" када стари фараон говори старијем сину како само једна слаба карика може да сруши и најјачу династију.

О томе причам. Немања је сасвим очито користио "Стефан" као атрибуцију, да би нагласио да је "окруњени" господар, мада знамо да није био.

Нисам најбољи познавалац свих изданака династије, да ли је уопште био неки који се звао Стефан а није владао?

Вукан је имао сина Стефана (али то је побочна грана), Владислав и Урош такође (али је Урошев умро млад), Драгутин Стефана Владислава, који је био конкуренција Дечанском при наслеђивању Милутина.

jel ima neko da se razume u dinasticke borbe u Bugarskoj od smrti Jovana Asena II do Jovana Aleksandra?
pade mi nesto na pamet
Stefanova majka, Dusanova majka i Uroseva majka su bugarske princeze, a njihovi carevi su u glavnom bili u nekoj vezi sa Jovanom Asenom... koliko je moguce da su Dusan ili Uros plod incesta i da je Uros mozda zbog toga bio "zaostao"? :think:

Back