Psiholoski problemi

thisisraza

Početnik
Poruka
1
Ne znam da li je ovde pravo mesto i vreme sto bi rekli da se postavi ovaj post ali hajd da probam. Trazio sam odgovore na ovaj moj problem sto me muci evo vec 2,3 godina ali nisam imao da pitam nekoga ili se posavetujem sa istim vec samo ovako preko interneta. Setio sam krstarice da je baza velikih podataka jos bila hit kada je tek uveden dial up konekcija kod nas pa reko da probam ovde da nadjem odgovor na ovaj moj problem ili barem upoznam nekoga ko ima slicnih problema.
Naime imam neki strah od mraka, neceg nevidljivog ljudskim okom i slicnog jer sam imao gadnih iskustava kroz zivot sa vec pomenutim od strane drugih ljudi, ali bas naprotiv tome ja obozavam horor filmove i ove psycho kao da se hranim istim kao da hranim taj strah sto je u meni, i te takve bolesne emisije o tim vesticarenjima i toga ali strah nastaje sam od sebe posle toga. Na primer kada pratim devojku do kuce posle toga kada se vracam do moje jedva cekam da udjem u kucu i kao da pobegnem od noci ne znam kako to da opisem na pravi nacin. I ako sam zacrtao to u glavi da je obicna iluzija, ja jednostavno ne mogu to da izbacim iz nje. Ne znam stvarno sta da uradim, nisam bas u mogucnosti da placam psihoterapeute pa zato gledam ovako da nadjem odgovor na ovaj problem, ako je neko imao slican neka me uputi kako je on to prebrodio.

Ne znam da li je ovde pravo mesto i vreme sto bi rekli da se postavi ovaj post ali hajd da probam. Trazio sam odgovore na ovaj moj problem sto me muci evo vec 2,3 godina ali nisam imao da pitam nekoga ili se posavetujem sa istim vec samo ovako preko interneta. Setio sam krstarice da je baza velikih podataka jos bila hit kada je tek uveden dial up konekcija kod nas pa reko da probam ovde da nadjem odgovor na ovaj moj problem ili barem upoznam nekoga ko ima slicnih problema.
Naime imam neki strah od mraka, neceg nevidljivog ljudskim okom i slicnog jer sam imao gadnih iskustava kroz zivot sa vec pomenutim od strane drugih ljudi, ali bas naprotiv tome ja obozavam horor filmove i ove psycho kao da se hranim istim kao da hranim taj strah sto je u meni, i te takve bolesne emisije o tim vesticarenjima i toga ali strah nastaje sam od sebe posle toga. Na primer kada pratim devojku do kuce posle toga kada se vracam do moje jedva cekam da udjem u kucu i kao da pobegnem od noci ne znam kako to da opisem na pravi nacin. I ako sam zacrtao to u glavi da je obicna iluzija, ja jednostavno ne mogu to da izbacim iz nje. Ne znam stvarno sta da uradim, nisam bas u mogucnosti da placam psihoterapeute pa zato gledam ovako da nadjem odgovor na ovaj problem, ako je neko imao slican neka me uputi kako je on to prebrodio.
Stotine miliona ljudi se boji mraka, to nije nista ni neobicno ni cudno.

Rafael Nadal se boji mraka
Za igru Rafaela Nadala, svako može da kaže - nema mana - vidi se da Španac nema straha ni od koga. Ipak, postoji nešto od čega Rafael Nadal strahuje. Naime, prvi reket planete se boji mraka!
Rafael Nadal

"I kada spavam moj TV-prijemnik radi. Takođe, noću ne volim da budem sam u kući", kaže levoruki Španac.

Moj ti je savet da batalis te filmove strave i uzasa, citaj neku finu knjigu, a inace svaki se covek ovako ili onako boji totalnog mraka.
Ja licno moram da imam neki majushni izvor svetlosti jer inace imam utisak kao da sam u crnoj rupi, citaj u grobu.
Nije to nikakav problem i nemoj da se zamaras s tim.

Ne opterecuj se mnogo, smanji horore gde se pojavljuju ti vukodlaci i vampiri.

Stavi cesanj belog luka pod jastuk, to negde skoro pročitah da je dobro i protiv negativne energije i bolje se spava.

Upali noćnu lampicu ako spavaš sam u sobi i ostavi neku tihu muzikicu i videćeš da ćeš manje da se plašiš.

Ni ja ne volim mrak i od detinjstva spavam sa upaljenom lampicom, kad sam više pod stresom ostavim i uključen tv da me uspava ako me ne drži koncentracija za knjigu i ništa mi ne fali.

tako se oslobadjas napetosti i stresa...evo ti ovde i lista ekstremnih sportova da prosiris repertoar

http://sport.blic.rs/ostali-sportovi/zimski-sportovi/lista-najopasnijih-sportova-na-svetu/1gmlvp5

ne brini sa tobom je sve ok

Kako mozes da dajes ovakve savete? Ne, nije sa njim sve ok. Od kada je sve ok kada neko boluje od neke neuroze, fobicno-anxioznog poremecaja? Od kada je ok kada se neko ne sme voziti liftom (klaustrofobija) ili ne sme otici na koncert ili preci most, voziti je savnim prevozom (agorafobija) ? Od kada je normalno da se neko boji mraka i da oseca bilo kakvu anksioznost pa cak i umerenog oblika? To na duze staze psiholoski trosi i onesposobljava a osoba se sve vise i vise maladaptira i stvara komorbiditete sa ostalim stvarima, te se javlja na kraju klinicka depresija i razni somatoformni somatizacijski poremecaji koji ukljucuju i razne organske bolesti na "psihickoj bazi" sto bi rekao obican svet.

Covek treba da uradi nesto u vezi svog FOBICNOG PONASANJA, a njegova dijagnoza je NIKTOFOBIJA. I to nije samo "strah od mraka". I mene je strah od mraka - moze izleteti neka budala, neki manijak i nasrnuti na tebe, ili jos gore - antivakser i teoreticar zavera. Ali to je racionalni, dobar strah, evolutivno ustanovljen, koji je produktivan. Fobicni strah od mraka je maladaptivna stvar, i to je IRACIONALNI STRAH + strepnja, + katastrofiranje dogadjaja + razne kognitivne distorzije u razmisljanju koje pale disfunkcionalne emocije, koje zatim pale citavu psihosomatiku.

Nije mozda nuzno odmah da mu psihijatar da farmakoterapiju, ali bi lepo bilo da bar pokusa kod psiholoa-psihoteraputa REBT ili KBT psihoterapije da se resi ovakve fobije, i to ce veoma brzo uraditi, jer je KBT kao rodjena za te stvari.

I jos nesto - To sto covek voli horore, slusa npr bend Misfits, Alice Cooper-a i Kiss, ne znaci da zbog toga ima "strah od mraka i cudovista, djavola", i da ce izbacivanjem toga da se resi fobije. To je pogresan zakljucak, to nije uzrok problema vec jedna od posledica. Uzrok je IRACIONALNI ODGOVOR MOZGA NA sasvim bezopasnu draz, i onda se pale disfunkcionalne emocije koje uslovljavaju odr bihejvioralne reakcije.

Tako isto npr i agorafobicar moze OGOZAVATI DA IDE NA KONCERTE SVETSKI POZNATIH NAJVECIH BENDOVA, a da ne sme da izadje iz kuce jer dobija panicne napade i raznu psihosomatiku. To ne znaci da su koncerti i veliki broj ljudi uzrok tome i da su oni krivi, vec iracionalnost, NEUROTICNI POREMECAJ.

Takodje, neko ko ima zoofobiju, nema je zato sto su macke opasna i zla bica, nose "negativnu energiju", i da treba da ih izbegava i kloni se njih, vec obrnuto, njegov emotivno-kognitivni odgovor na draz (bilos ta u vezi sa mackom, cak i dlake) je takav da je iracionalan i maladaptivan.

Dakle, nije problem u horor filmovima.

Da ne izvrtis sve naopako opet, sto sam rekao, kao sto i umes, ne kazem da je decko "lud", da je psihotican, da gubi kontakt sa realnoscu i bilo sta slicno sto ces ti Strawman pseudoargumentom napakovati, ali NIJE BAS SA NJIM OVO SVE OK kao sto ti kazes, jer jednostavno, to sto se laicima cini da sa "covekom nije nista posebno i da malo ima cudne neke sklonosti i osecaje" ne znaci da on treba da ovo negira, potiskuje i gura pod tepih i da se pravi da to ne postoji i da gura dalje.
Ukoliko to radi, ojacace fobicno reagovanje, dodace komorbiditete i dok se okrene eto njemu i panicnog poremecaja sa agorafobijom, pa nece smeti posle ni tu devojku da ispraca nego ce ona dolaziti samo kod njega, a posle toga ide i klinicka depresija kao rezultat osiromasenja licnosti i invalidnosti na ljubavnoj, socijalnoj i profesionalnoj sferi.

Dakle psihoterapija, ukoliko ide tesko i sa njom onda psihoterapija + farmakoterapija i ne moze a da mu ne bude dobro i da se oslobodi toga 100%.
Njega ovo muci vec prevelikih 2-3 godine, da je htelo samo da prodje, proslo bi za nekih 3-6 meseci najvise. On je sada iscrpeo odavno vec sve svoje mehanizme odbrane, i otud i psihicka energija da se seti cak Foruma Krstarice i potrazi pomoc.

Ovo je zapravo VAPAJ ZA POMOC i svaki savet koji ne ukljucuje da se odmah ne javi psihoterapeutu/psihijatru je veoma, veoam los i kontraproduktivan savet, a pogotovo "ne brini sa tobom je sve ok". To je najgori savet skoro koji je mogao da dobije, jedini gori je onaj koji dobija tesko depresivan covek - "sta cekas ubij se, bas si jadan".

Ne opterecuj se mnogo, smanji horore gde se pojavljuju ti vukodlaci i vampiri.

Stavi cesanj belog luka pod jastuk, to negde skoro pročitah da je dobro i protiv negativne energije i bolje se spava.

Upali noćnu lampicu ako spavaš sam u sobi i ostavi neku tihu muzikicu i videćeš da ćeš manje da se plašiš.

Ni ja ne volim mrak i od detinjstva spavam sa upaljenom lampicom, kad sam više pod stresom ostavim i uključen tv da me uspava ako me ne drži koncentracija za knjigu i ništa mi ne fali.

beli lukac pod jastuk...wtf??

- - - - - - - - - -

:zcepanje:

Beli lukac nego kako i da vidiš kako se sve karakondzule razlete, nijedna ne sme ni da prismrdi.

Misliš da je psihijatar ovog iznad tebe zadovoljan svojim učinkom, bolje da mu prepisuje i beli luk nego tu medecinu z:)

Uzgred, lepo ti stoje te kikice :okok:

a zato ja nemam sreće u ljubavi...idem sutra na pijacu po bijeli luk, čitav dzak ću da stavim pod krevet...možda naiđe odgovarajuća., a karakondze i kalkulantkinje se razbježe....:D

a zato ja nemam sreće u ljubavi...idem sutra na pijacu po bijeli luk, čitav dzak ću da stavim pod krevet...možda naiđe odgovarajuća., a karakondze i kalkulantkinje se razbježe....:D

Nemoj džak ako Boga znaš, potamanices i komšiluk, dovoljan ti jedan češanj iz glavice i ako hoćeš uvi ga u papirne maramicu i pod jastuk.

Ti ga nećeš ni osetiti al će karakondzule odleprsati, dajem garanciju z:D

thisisraza - Na internetu možeš naći odgovore u pravcu dijagnostifikovanja ili lepljenja etiketa sa naslovom "šta je meni", ali ne verujem da ćeš uspeti da nadješ rešenje koje je optimalno za tebe. Mnogo ljudi ima isti problem, ali to radi iz višestrukih motiva. Svakako, ukoliko to tebi predstavlja problem, stručno lice (psihoterapeut) je najbolji način da uvidiš od čega to potiče, na koji način je nastalo i čemu služi. Ukoliko si iz Beograda, imaš pregršt jeftinih psihoterapeuta koji su isto tako dobri kao i oni skupi.

Možda nije prava tema, ali ne znam gde bih mogla da pišem.
Kada mi dođu negativne emocije, pogodi me nešto ili se razočaram - osetim bol u ručnim zglobovima, u venama. Ovo mi se dešava već par godina, a u zadnje vreme baš često, i evo danas u toku dana više puta. Ima li neko iskustva sa ovim?

Ne plašim se mraka, ja imam blagi oblik agorafobije (strah od otvorenog prostora). Treba mi celo prepodne da se nateram da izađem napolje (nelagodniji su mi sunčani i lepi dani, a prija mi mrak i magla), takođe jako mi je neprijatno u gužvi. Međutim ja znam uzrok svoga problema i iz dana u dan se osećam bolje.
Probaj da razlučiš šta je to, čto te plaši (neko/nešto u mraku, neko ružno, neprijatno osećanje ili sećanje koje mrak pokreće kod tebe)?
Što se tiče pomoći - ja sam praktikovala da recitujem u sebi, kada izađem iz kuće ("Stojte, galije carske"...). Ako voliš muziku - probaj. Ako se pogorša, idi kod lekara. Nije sramota biti ćaknut ;). Svi imamo svoje bubice :)
Želim Ti sve najbolje!

Imati fobiju ne znaci "biti caknut". Ne biti okrutni prema sebi. Nekog mozete i nauciti na fobiju emocionalnim uslovljavanjem. Takav covek nije caknut. Neki za "caknut" zargon uzimaju i psihoticne poremecaje, otudjenja od realnosti, sumanuta razmisljanaj i totalno bizarna i grozna ponasanja. Pa cak ni to nije nista strasno i ne treba disktiminisati.

P.s. A kako znas ti uzrok svog problema i koji je to uzrok problema, ako smem pitati ?

Back