Psihološki fenomen boja, da li je ovo moguće?

Poruka
19.456
Zbog nekog prepucavanja na drugom forumu kopao sam po netu ali sad ne mogu da nađem link da me ubijete... Elem o čemu je reč?
Radi se o pretpostavci da je neko rođen slep, potpuno slep. i godinama ga slepog podučavaju i upoznaju sa svetom oko sebe. I na primer, pričaju mu o jabukama, kao voću koje je zdravo, ukusno, slepi čovek ga je i probao. I kažu mu da jabuke mogu biti crvene, žute ili zelene.
I desi se da čovek progleda. Prvo što ugleda kada progleda je jabuka. i kažu mu da je to jabuka. Na tom sajtu ili blogu se tvrdi da će dotična osoba odmah reći da li je jabuka crvena, žuta ili zelena. :think:
da li je to moguće?

Zbog nekog prepucavanja na drugom forumu kopao sam po netu ali sad ne mogu da nađem link da me ubijete... Elem o čemu je reč?
Radi se o pretpostavci da je neko rođen slep, potpuno slep. i godinama ga slepog podučavaju i upoznaju sa svetom oko sebe. I na primer, pričaju mu o jabukama, kao voću koje je zdravo, ukusno, slepi čovek ga je i probao. I kažu mu da jabuke mogu biti crvene, žute ili zelene.
I desi se da čovek progleda. Prvo što ugleda kada progleda je jabuka. i kažu mu da je to jabuka. Na tom sajtu ili blogu se tvrdi da će dotična osoba odmah reći da li je jabuka crvena, žuta ili zelena. :think:
da li je to moguće?

a sto da nije moguce. prosta verbalizacija, zapamtio je kao podatak, cinjenicu.
zavisi sta je sa njim uceno, odnosno kako.
jabukama je znao oblik, kakvocu, strukturu i teksturu, miris, ukus, nedostajao je jedino taj vizuelni dozivljaj.
secam se jednog mog slepog pacijenta pre dve godine koji me je pitao da mu objasnim kako izgleda voda (55 godina star, profesionalni muzicar, svira sintisajzer).
To je izazov, jer ni svi slepi ljudi nsu jednaki, ne "vide" svet jednakim ocima.
Znaci, ni od koga do sad u svom zivotu nisam dobila tako zivahan opis sveta, cak obuhvatajuci i tu neku vizuelnu pretpostavku, kao od tog slepog pacijenta, muzicara, sto je opet i razumljivo.
Dirljiva je bila njegova molba u jednom momentu da budem prisutna ok on crta kucu i dvoriste, sa drvoredom, kao i molba da mu pomognem da nacrta psa.

Da ne govorim sad o ljudima, pogotovo deci koja rapidno gube vid i koja znaju(!) da za par godina vise nece moci videti nista, deci kojoj svet nestaje sa linije horizonta i naseljava se u neke sasvim druge predele njihove svesti. Nema tame, "tama" je samo za nas koji pogresno pretpostavljamo

Ne znam... Meni je, kad sam gledala neku epizodu Gorkih plodova, koju je rezirao Sinisa Kovacevic, bilo potpuno neuverljiva scena kad je momku nakon uspesne operacije vracen vid i skidaju mu zavoje, on ustaje sa stolice i ide pravo na prozor, gleda na ulicu sa recima: ,,Sta sam sve propustio'', tako nekako. Pa da sam bila bez vida godinu dana, trebalo bi mi malo vremena da aktiviram zapustrene sinapse, a tek ako je neko bio slep od rodjenja iz cuga da reaguje kako treba, meni bas nema logike.

Poslednja izmena:
Iskreno od Sinise Kovacevica i ocekujem da bude temeljan i da se dobro pozabavi se materijom kojom se bavi, ali nekako u toj seriji, o seriji je rec, se vise trudio da izazove odredjene reakcije kod gledalaca, nego da isprica neku pricu, zato mi uopste nije legla, i mnoge scene mi nisu izgledale autenticno.
Znam sta hoces da kazes, ali mislim ipak da, iako svako uci na drugaciji nacin i drugacijom brzinom, mozak ipak postavlja svoja ogranicenja, kao sto nama upravo vid postavlja neka ogranicenja, te se cudimo kako slepi ljudi tacno osecaju prostor i da li im neko prilazi, o eholokaciji i da ne govorim.

Znam sta hoces da kazes, ali mislim ipak da, iako svako uci na drugaciji nacin i drugacijom brzinom, mozak ipak postavlja svoja ogranicenja, kao sto nama upravo vid postavlja neka ogranicenja, te se cudimo kako slepi ljudi tacno osecaju prostor i da li im neko prilazi, o eholokaciji i da ne govorim.[/QUOTE]

ljudi koji ne vide imaju izuzetno dobro razvijena druga cula.
Mnogi od njih i apsolutni sluh, izvanredan osecaj za prostor, cak i bolje organizovani u prostoru od onih koji vide.
Cula su kod mnogih od njih ponekad granicna sa zivotinjskim, do te mere istancana.
To sto o njima vecinom "mislimo", povezujemo sa logikom koja se opet oslanja na nedovoljna nasa znanja, uglavnom i cesto je pogresno.

da li je to moguće?
Naravno da nije moguće.

Postoji ona stara filozofska zagonetka - da li je moja crvena isto što i tvoja crvena? Dakle, čak ni to ne možemo pouzdano da znamo, da li prizor crvene boje izaziva istu ''sliku'' u glavi kod svake osobe. Verovatno da da, jer svi imamo manje-više isti biološki ''hardver'', ali je u praksi nedokazivo.

Tom slepom čoveku možemo reći da jabuke mogu biti crvene, zelene i žute, ali ne postoji način da mu opišemo boju i razlike između boja.

Poslednja izmena:

Back