Psiholoska varka da je demokratija najkorektniji oblik upravljanja i odlucivanja

Tema jasna...
Psiholoska varka da je demokratija najkorektniji oblik upravljanja i odlucivanja

Odkud ta psiholoska pojava?
Da li je drustveni konstrukt ili je na osnovama neke druge pojave ili nekih drugih prirodnih nagona...?

Демократија је диктатура већине над мањином.

Најбољи облик владавине је кад нема репресије никога ни над ким (нпр. либертаријанизам, класични либерализам)

У тој хијерархији, ужасан је политички систем где ваша аутократска љубав влада над осталим људима.

Jedan ugao gledanja je taj, demokratija kao funkcija zelje pojedinca u konacnom, to ste ovde pomenuli...tj da li je i koliko ispostovana odluka pojedinca i interesi pojedinca u konacnom...

Drugi moze biti efekat demokratske odluke...tj kako ce neki sistem koji znamo da je demokratski davati izlaz i onda na osnovu toga odredjujemo da li je efikasan , koristan za tu populaciju ili nije....
Da li je korektan prema njih 1,2,3,4,pola 90%....?
Totalno razlicito pitanje od pitanja da li se prihvatila njihova odluka....

Treci moze biti dugorocnost korektnosti...tj zbog osobine bolje metak u bulji nego vrabac na grani vazi pravilo pare na ruke i kupi me za pola....
Tako da tu ce vecina koja utice, a demokratija gleda vecinu na ovaj ili onaj nacin, uticati da dugorocna korektnost ne bude ni malo ili vrlo malo ispunjena...

Npr da ne postoji navika, i isprobanost plodoreda, danas bi ga u demokratiji bilo jako tesko uvesti, jer zahteva razmisljanje nekoliko godina unapred....i zrtvu da se seje slabije profitna kultura...

Izimamo da se bez muljanja i coravih kutija odredjuje demokratski rezultat...znaci kao neka anketa ili neko takvo sredstvo , bez mucke...ili lobiranja u trenutku demokratskog procesa...

...
...

Кад се Хрватска циганија одвајала од СФРЈ деведесетих,
сећам се каже један уја (на ТВ):

- Обећавају идемо у најсавршенији политички систем који постоји,
а ја се мислим
Госпе ти, нећу најсавршенији систем,
долазим из једног таквог (самоуправљање),
хоћу обичан неки као што је у Шведској, Швицарској ... тако некој земљи !

Neverovatno je koliko ljudi smatra demokratiju naprednom i psiholoski samo , ne politicki...
Znaci i samo u okruzenju 5 ljudi , ocigledno je da smatraju demokratiju ili neki demokratski princip kao maksimalno fer i dobar...

Ja cak ni sa tri osobe ne vidim demokratiju kao neki dobar izbor...
Znaci dovoljna je treca osoba da se jave risiko strategije interesa...nazivam to po onoj igrici ratovanja gde mozes upotrebiti diplomatiju i nemuste pregovore...

Namerno sam postavio i druge vrste racionalisanja znaci emotivno racionalisanje, da vidim tu kako stoje stvari, i opet dobijam da demokratija nema nikakvog smisla kao povoljan sistem donosenja odluke , ali nebitno to oko odluke, najlaksi je sistem za prebrojavanje, i shvatanje, nego shvatanje demokratije kao ciste, fer metodologije za donosenje odluka....to je veci problem..

A ne, bojim se da niste razumeli temu...
Prvo ne radi se o obliku vlasti , jer demokratija ne postoji kao oblik vlasti...postoji kao oblik tj argument donosenja odluka, ali ne kao oblik vlasti...bar ja nisam cuo da to postoji do sad...to sto se zove demokratija to nema veze sa demokratijom , vec je uslovno receno demokratski izbori....a vlast je ili republika ili nije republika...tj ili je parlament ili nije parlament...cak nema veze sa samim izbornim procesom vec kako je zacrtano ustavom neke zemlje ili praksom te zemlje..
U svakom slucaju izborni proces i proces vladavine nemaju nikakve veze.

Ono sto je tema je upravo ta psiholoska floskula da ako je nesto doneseno demokratskim zakonom odlucivanja da je kao vise fer ka ucesnicima u procesu i onih koje pogadja ta odluka..
Sto naravno nije tacno , nego je psiholoska varka...
E sad zasto to prolazi kod ljudi i koji su razlozi prolaska, vi ste na svom primeru pokusali da objasnite..

Znaci koliko vidim naveli ste da postoje osobe koje jednostavno ne razlikuju proces izbora ljudi od procesa vladavine, bukvalno se moze reci negovatelji diktature i diktatora, cak nema veze da li je monarh , republikanska diktatura, parlamentarna diktatura, gde parlament postoji fiktivno , ali ocigledno da je nebitno koja je diktatura, jer se ne razlikuje proces izbora i proces vladanja.

Pa su neki naveli ili nisu ovde na temi ali jesu u realu , da je to zbog pseudo nade da su svi ljudi jednake sanse da se sutra budu lecili ako im zatreba, a taj pseudo utisak se dobija ako im glas isto ucestvuje u brojanju.

Pa onda razne postapalice tipa seoskih pseudo prava, gde domacin uskracuje svim ukucanima pravo u kuci pa onda demokratiju spolja vide kao jedini vid svog ispoljavanja i prava da nesto kazu...prava govora....totalno nakaradno odradjeno shvatanje demokratije, tj ventil za ono sto nemaju unutar kuce...

Pa imamo jos , demokratija tacnosti, tj da imas pravo da budes 50% izgovorenog u pravu, kao kod kafenisanja zena gde svaka ucesnica ima pravo na svojih 100%/N ucesnica prava da je u pravu....sto obicno ne bude tako , jer neka predsednica prisvoji 20% u startu vise, a ostale se gloze za ostatak pa podeljeno demokratski..

Eto taj izraz demokratski podeljeno...cista zloupotreba izraza jednako podeljeno , ili podeljeno na ravne casti...to je neko uvalio kosku i koska ostala..

Misljenje koje se javlja zbog pseudovrednosti demokratskog je vrlo stetno..
Npr sama odluka koja moze biti ili 1 ili 0 donosi bipolarno razmisljanje...
Demokratija tako donosi svadju, bez ikakve sanse da se to zaobidje...
Narocito sa asertivnoscu kao osnovom...
Lobiranje i ismejavanje alternativnog izbora postaje neizbezno..

Mi mozemo sve to zaobici jednostavno ali to nije demokratija....
Npr bodovanje sa 100 poena, npr %....
Tada se zaobilaze mnogi problemi , nema zadrtosti , oni koji jesu oni ce ostati, ali vecina ljudi nece biti za neku opciju 100% nego ce raspodeliti , 10% ovi , 40% ovi, 50% ovi...To nije demokratija , ali je drugi vid donosenja odluka tj izbora..
Nije uopste neprirodna jer ljudi donose tako mnoge odluke ,upravo preko kvantifikatora, kako se ovo strucno zove....

Nemogucnost da se rasclani i shvati mesto i pojam demokratije bez neke druge orjentirne tacke takodje dosta govori o nejasnoci i apstrakciji demokratije kao pojma...za vecinu ljudi..
Iako je demokratija kao pojam relativno prosta i jasna...svaki covek se opredeljuje za jednu opciju i samo jednu , pa bi tumacenje demokratije bilo tako je odlucila vecina, a nikako demokratija je fer ili pogodna za odlucivanje, vladanje ili za ljude...nikakve veze sa tim...
Naprotiv vecina je tako odlucila kazuje nasilni karakter koji je prikazan a izbegnut je sukob...tj umesto fizickog nasilja prisutno je brojcano nasilje koje je tako donelo odluku po principu da smo se pobili sansa je da bi oni brojniji pobedili sa istim gubicima kao jednaki ratnici.

Sustina demokratije upravo moze da se gleda tako , kao prebrojavanje pred bitku dva klana.....i prihvatanje rezultata bez krvoprolica...
Malo ko to vidi tako , nego se idealizuje, ali upravo zbog te i drugih idealizacija i postoji tema..

Recimo zanimljiv obrt je demokratija na svemirskom brodu i demokratija na Zemlji.
Ono sto ljudima nece nikad biti jasno je da na svemisrkom brodu postoji zajednicki interes pa ce svako imati u vidu da mora da budu ispunjeni funkcionalni zahtevi opstanka zajednice, tj svemirskog broda...
A na Zemlji kod ljudi ta svest opstanka ne postoji...
Tj prilikom donosenja odluke nema nikakvih misli o tome da funkcionalnost Zemlje kao zatvorenog i ogranicenog sistema mora biti zadovoljena i obezbedjena..
Naprotiv , zemljani ce uvek ici na pljacku kao najjednostavniji oblik pripajanja vrednosti svom imetku...
Zato ne postoji nacin da opstane bilo sta osim animalnog na zemlji....dok je totalno nemoguce da tako nesto postoji u zajednici koja je na nekoj kosmisckoj zajednici bez obzira na brojnost zajednice, bila ona 5000 50 000, ili 5 milijardi stanovnika na star trek krstarici....Svih tih 5 milijardi ce itekako shvatati ranjivost svog ekosistema, dok na zemlji to nece nikada da se desi....pricace se, ali nikada nece da se desi.

Uzmimo jedno obicno pitanje, da li bi ziveli u nekoj Azijskoj zemlji?
Ono sto vecina ljudi izjavi je , tamo ima tako malo demokratije.

Sta su oni ustvari rekli?
Nisu videli ni D od demokratije ni na zapadu , nego gledaju ustanovljenost protokola bezbednosti i zakonitosti kao i primenu policijskih metoda i koliko je to vidljivo na ulici.
U nekim drzavama Azije je mnogo vise demokratije nego sto je u EU drzavama, ali to je politicki sistem. Bukvalno se raspravljaju o tome koja ce odluka biti donesena, to je demokratija. Dok na zapadu u EU , se trguje interesima, tj dogovara se ko ce kome da nabaci koji biznis od interesa, sto siguran sam nije vasa vizija demokratije...mozda birokratije ali demokratije nije sigurno...

Da vidimo sta onda obican svet , svi vi smatrate da je demokratija...

Najcesce sta smeta zapadnjacima u Aziji je sto je cena promenljiva, tj danas 5000 sutra 1000, zavisno da li ima slobodnog vremena ili se ne radi osobi...Majca pise 1000, ti dodjes usred trznog centra brand name i cenkas se kao sefte kupac (sujeverje) na 150 necega..dakle na 15% od pocetne cene.
Ja ne verujem da je nabavna cena niza od te, jer znam pancevacki buvljak i ljude koji siju...i to gole majce.

Drugo sto im smeta je sto vladaju drugi obicaji, npr nekulturno je ici bos, skoro zabranjeno je dodirnuti teme coveka, religioznog ili ne. Ali to nije demokratija zar ne...
To da oni puste da vladaju vasa uverenja sta je dozvoljeno i sta nije...
Vi sebi mozete raditi sta hocete, dodirivati teme , lupati cvoke, nece reagovati i tu je problem....to se shvata kao bezakonje jer nemaju iste arsine prema cinu , a ne prema osobi...

Tj vise gledaju da li je vama uvredljivo a ne sta je ucinjeno...stavljaju coveka i njegov utisak i dozivljaj na prvo mesto...

Zahtev za rigidnoscu cene i odnosa, postupaka...kod zapadnjaka kao procena demokraticnosti drzave i drustva je ustvari prikaz da zapadnjaci dresuru zamenjuju sa demokratijom....oni ne donose odluke, oni nemaju pravo debate, oni moraju da se drze dresure na koju su navikli pa im pruza sigurnost i olaksanje a ne opterecenje.
Kad nisu navikli onda je to opterecenje kao u Aziji , drugi obicaji.

Pravda , pravni sistem i pravicnost...
Srbija je poznata po tome, ali malo sutra....
Tu se upravo suprotno tumaci, sto vise ti gledaju kroz prste to je vise demokraticna zemlja, a sto su ljudi , npr kao ja, dosledni da se neka (ja izaberem najvise 10% pravila koja su mi bitna, ali tu je zaebano ako ih prekrsis , rigoroznost ogromna (navodim najblesaviji primer, mozes kasniti na posao pola sata, nije u redu ali desi se, ali ne mozes imati korpu za smece koja se preliva u svojoj kancelariji, iako je to relativno malo bitno za biznis, ali je bitno za tvoje shvatanje kolektiva i biznisa bez obzira da li su u korpi banane , papiri , jabuke , torta , flashe, limenke).
Profesionalnost znaci nikako ne ulazi u procenu sta je demokraticno i demokratija a sta nije, bar ne kod Srba...
Niti ulazi jednak tretman prema ljudima, jer bi stalno da imaju protekciju a buse sistem kad god mogu...

Da li postovanje prava (uz busenje i protekciju , ne znam kako ovo zvuci) jeste kriterijum i dominantan faktor za utisak da je neko drustvo demokraticno...
Trebalo bi da, ali svi bi da buse pravo, kao nemoj bas sad, ne za mene, nisam ja kriminalac i slicno , jeste pise ne gazi travu ali trava je to...jeste pise nije dozvoljeno za kucne ljubimce, ali zivo bice je to , jeste laje po ceo dan, ali nije vaspitano , ja ga huskam da bude slobodno , komsije nek se strpe....pa ljudi smo majku mu..

Dakle demokratija je u glavi zapadnjaka neki sistem slobode ispoljavanja svojeg a sigurnosti da nece biti mnogo drugacijeg i stranog, tj prilicno naviknutost na rigidan sistem dresiranog ali integrisanog primitivizma na koji smo navikli pa nam je super i ne smeta nam...

Demokratija nema veze sa samom politikom jer to nas ne interesuje u svakodnevnom zivotu...mi gledamo nasu zivucu demokratiju, da mozemo da savijamo pravila a da nam se nista ne desi, nego da neko ide za nama i samo upozorava...
Tutor i no no demokratija...
Kao mala deca.

Da vidimo da li zelimo rigidan pravni sistem, to je kod pravnog sistema pozitivnost...
Rigidan znaci da niko ne moze da ga savija prema svojim potrebama...
Tada zakon postaje objektivniji cak i kad je diskriminacion po odredbama...
Bar znas da nece da te zveknu po glavi kad ne ocekujes...znaci jeste da si nizi sloj, jeste da neces dobijati kredite kao elita ili povlascene grupe, ali naviknes na to da si dno pa ti i ne smeta nego radis u svom domenu prava...

Da li danas ljudi idu ka vecoj ili manjoj demokraticnosti?
Ka manjoj, jer ne zele primenu koja je rigidna...i direktna...imaju vaspitanje da je demokratija ono sto se njima radi i zeli...
Pa sta je onda taj osecaj demokratije....bahatost i samovolja...tako izgleda...
Pravo da se namece svoj hir ako se neko drugi ne pobuni , a ako se pobuni?
E onda prvo svadja pa onda ako treba mozda fajt, tuca, trvenje, pretnje, psovke...urlanje...

To je demokratija tj osecaj da si u demokratiji?

Uzmimo jedno obicno pitanje, da li bi ziveli u nekoj Azijskoj zemlji?
Ono sto vecina ljudi izjavi je , tamo ima tako malo demokratije.
pa sad...malkice ziveo u najlepsem delu kine i dovoljno mi je za 3 zivota...mozda i bi ali samo kao stranac, pod jedan jer sam vislji od svih njih, pametniji ofc, lepsi a i sposobniji za skoro sve osim prislnog manuelnog rada 0-24h i nekih sofisticarnih zanimanja koje zahtevaju izuzetnu strpljivost i preciznost.

poenta zivota u drugoj kulturi je za mene vezana iskljucivo ne za politicke varijacije neke drzave, vec iskljucivo za istorijske i naravno kulturoloske. sistemi su manje vise isti svuda, sutra bi jedna britanija prigrlila mao-a kao najrodjenijeg da je tradicija parlamentarizma u tome ne sprecava. ali sacekajmo da kraljica ode na pocinak, pa cete videti novu britaniju koja ce biti gora rupa nego najgora na balkanu.

Back