Psihološka Maska?

meni teško bre i ovo moje natečeno lice kamoli maske
osim ako nisu kožne i u službi bdsm
što naravno ne znači da podržavam ideju o apsolutnoj iskrenosti i otvorenosti
maske su rezervisane za ljude koji moraju da ih nose, koji moraju da se foliraju
slobodan čovek, i to u svim poljima je bez maske
e sad model ponašanja u datim okolnostima i nije neka maska

Апсолутно сви носе маске и то се може доказати једноставним експериментом. Изађите у град са пријатељима и почевши од првог сустрета немојте се поздрављати стандардим узвицима, љубљењима и грљењима него се правите да причате са, рецимо, вашим шефом. Дакле иде персирање, пристојан вокабулар и тако цело вече. У првом тренутку ће се збунити мислиће при том да се, наравно, шалите. Али након некон времена, кад схвате да се не смејете и не вичите да је то само шала, мало ће се запитати да ли је са вама све у реду, да ли вам је потребна помоћ, шта се десило? Зашто? Зато што виде погрешну маску. Маску која није намењена њима . . .

a smisao tog eksperimenta bi bio šta?
ljudi regaju na nas i dožvljavaju nas kako smo ih mi izdresirali
isto iznenadjenje nastupa kada osoba promeni svoje ponašanje u bilo kom smeru
ne vidim masku u tome što ćeš sa šefom biti uzdržan, distanciran, formalan isl a sa prijateljima opušten, glasan isl
to je otprilike osnovna logika

e sad doduše nismo definisali psiho-masku
promena ponašanja u različitim oklnostima i sa različitim ljudima u svhu ostvarivanja odredjenog samousmerenog cilja?
onda da, maskenbal je svaki dan
pa i u slučaju šefa

Počeo sam da pišem knjigu i treba mi vaša pomoć... Knjiga se zove i autobiografska je...

Evo sledećih pitanja na koja želim čuti odgovore:

- Psihološka maska...?
- Koliko je često stavljate...?
- Da li koristite različite maske za različite ljude, prilike i neprilike...?
- Šta za vas ona predstavlja?
- Da li je dobre ili loša?
I poslednje Da li je korisna?

Kada kažem Psihološka maska govorim o vašem ponašanju koje prilagođavate prema drugim ljudima i drugačijim prilikama...

Maske? Nisam sigurna da to mislis...ali ako zaista mislis na maske, njih koristimo kada ne zelimo da pokazemo da smo tuzni, razocarani i sl. vec zelimo da nabacimo masku sa osmehom i srecom na licu, ta maska obicno nikad nije verodostojna.

Pre bih rekla da te vise interesuju "uloge" koje mi ljudi imamo u odnosu na svet koji nas okruzuje.Moje uloge su razlicite kao i vase.Moja uloga majke se razlikuje od moje uloge .domacice, uloge na poslu(na poslu postoji ponovo nova podela na uloge u odnosu na funkciju koju imate, tako da direktor ima jednu ulogu, sekretarica drugu, psiholog trecu itd), ulogu koju imate u odnosu na majku, oca, brata, komsinicu, ljubavnika, itd. Bilo bi smesno da se ponasamo isto prema suprugu/decku kao sto se ponasamo prema detetu ili da nabacimo sebi ulogu direktora a cistimo wc.

Maske? Nisam sigurna da to mislis...ali ako zaista mislis na maske, njih koristimo kada ne zelimo da pokazemo da smo tuzni, razocarani i sl. vec zelimo da nabacimo masku sa osmehom i srecom na licu, ta maska obicno nikad nije verodostojna.

Pre bih rekla da te vise interesuju "uloge" koje mi ljudi imamo u odnosu na svet koji nas okruzuje.Moje uloge su razlicite kao i vase.Moja uloga majke se razlikuje od moje uloge .domacice, uloge na poslu(na poslu postoji ponovo nova podela na uloge u odnosu na funkciju koju imate, tako da direktor ima jednu ulogu, sekretarica drugu, psiholog trecu itd), ulogu koju imate u odnosu na majku, oca, brata, komsinicu, ljubavnika, itd. Bilo bi smesno da se ponasamo isto prema suprugu/decku kao sto se ponasamo prema detetu ili da nabacimo sebi ulogu direktora a cistimo wc.
To jesu uloge i naravno da nisu iste za svakog,ali ljudi koje poznajes znaju da su to tvoje uloge,ti ne krijes lice iza te maske,ti ljudi koje poznajes svesni su da si ti u kuci majka,zena,domacica,ali si isto tako i uspesna poslovna zena,kad odes na posao ti si poslovna zena koja profesionalno uradi svoj posao ali sef takodje zna i da si majka,tu se nista ne krije.To su medjuljudski odnosi.

Počeo sam da pišem knjigu i treba mi vaša pomoć... Knjiga se zove i autobiografska je...

Evo sledećih pitanja na koja želim čuti odgovore:

- Psihološka maska...?
- Koliko je često stavljate...?
- Da li koristite različite maske za različite ljude, prilike i neprilike...?
- Šta za vas ona predstavlja?
- Da li je dobre ili loša?
I poslednje Da li je korisna?

Kada kažem Psihološka maska govorim o vašem ponašanju koje prilagođavate prema drugim ljudima i drugačijim prilikama...

maska koliko god je nekima olaksica i pomoc, ume biti i zapreka coveka da se izrazi.
ako grupi ljudi das da naprave neke maske ili da sa gomile napravljenih maski uzmu najadekvatniju za sebe, videces nakon jedne runde eksperimentisanja sa istima, da su jednima pomoc, drugima smetnja, inhibicija.

maska je izlaz, nacin da izbegnes sebe pred drugim, u komunikaciji sa drugima.
pitanje je-zasto, sta je to u nama sto drugima smeta?
ko nas je to i kada naucio da ugadjamo na taj nacin drugima, sta mislimo/vidimo u nama kao ostricu koja povredjuje taj okolni svet i kakav je taj okolni svet AKO CE od toga biti povredjen?

isto tako, maska nas tera da i bez reci odustanemo od sebe, da uvek(?) pristanemo da budemo neko drugi.
kada cemo, pobogu, onda da odzivimo sebe?????!!!

Back