Psihološka Maska?

An0nymus

Početnik
Poruka
34
Počeo sam da pišem knjigu i treba mi vaša pomoć... Knjiga se zove
Priča o dečaku sa maskom
i autobiografska je...

Evo sledećih pitanja na koja želim čuti odgovore:

- Psihološka maska...?
- Koliko je često stavljate...?
- Da li koristite različite maske za različite ljude, prilike i neprilike...?
- Šta za vas ona predstavlja?
- Da li je dobre ili loša?
I poslednje Da li je korisna?

Kada kažem Psihološka maska govorim o vašem ponašanju koje prilagođavate prema drugim ljudima i drugačijim prilikama...

Зар нисмо сви ми глумци? И то одлични? Колико дневно маски промените? За родитеље, за пријатеље, за брачног пара, за професора/ученика, за продавца/купца? Можемо овако у недоглед. А шта би се десило када бисте случајно помешали маске? Маске нису ни нешто добро ни нешто лоше. Маске једноставно јесу. Оне постоје и без њих ми не бисмо функционисали.

Ne moze svako da glumi niti to zna.
Ko zna moze pomoci u zivotu... ako izabere dobre maske :D

Tako je maske jesu one stite.

Nista posebno.

Valjda nas bliski ljudi poznaju.

Lose je kada se glumi pred bliskim ljudima... tu onda nema niti ljubavi niti prijateljstva.

Зар нисмо сви ми глумци? И то одлични? Колико дневно маски промените? За родитеље, за пријатеље, за брачног пара, за професора/ученика, за продавца/купца? Можемо овако у недоглед. А шта би се десило када бисте случајно помешали маске? Маске нису ни нешто добро ни нешто лоше. Маске једноставно јесу. Оне постоје и без њих ми не бисмо функционисали.

Ovo...

Počeo sam da pišem knjigu i treba mi vaša pomoć... Knjiga se zove i autobiografska je...

- Psihološka maska...?

Kada kažem Psihološka maska govorim o vašem ponašanju koje prilagođavate prema drugim ljudima i drugačijim prilikama...

pa kad znam da se nekolako nervira ili je nelogican po nekim pitanjima,u zadnje vreme se trudim da sve vise izbegavam nepotrebne svadje,iako sam svadjalacke prirodeXD

mislim ja bi se raspravljala,ali posto to ne bi imalo nikakvu pozitivnu svrhu,trudim se da udahnem 2 3 puta i da se ponasam stabilno,tj pasivno ka nekim ljudima,sto zbog njih i njihovog zdravlja,sto zbog mene i mog...

a inace svako to radi,sto otvoreno,tipa neko mi se umiljava da mu ucinim nesto i ja znam da me radi al jbgXD
sto prekriveno(sa dobrim ilosim namerama)..po meni je najbolja stvar ako razumes kako ko razmilsja i sata ceni,u takvim situacijama ustedis sebi i vreme i zivce i sve ostalo...

naravno to citanje ljudi moze da se uporebi i u dobre i u lose svrhe...

a prilagodjavanje ako ide u ekstreme nije zdravo,to je cista gluma,ili bolest,ili se radi iz koristi..

znaci:
- Psihološka maska...? da svako je ima i izvlaci po potrebi...
- Koliko je često stavljate...? zavisi na sta mislis(postoji blaga modifikacia svoje prezentacije i ekstremna).
ekstremnu masku: nikad,
blagu masku: ponekad,zavisi od sitaucije ali kad sam okruzena ludacima ili mi nesto treba naravno da je tu..al opet to i nije maska to je deo nas(pre bih rekla da samo ovo extremno moze da se nazove maskom).
- Da li koristite različite maske za različite ljude, prilike i neprilike...?da..sa nervozom izbegavam svadje,umem da budem umiljata kad ocu neko nesto da mi donese(al to su sve sitnice):)
- Šta za vas ona predstavlja?ova ekstremna je cesto zastita od nekih negativnih osecanja,i neg ljudi..a blaga je normalnost u svakodnevnoj socijalizaciji..
- Da li je dobre ili loša? I poslednje Da li je korisna?moze biti i dobra i losa..i izuzetno korisna..

Maske su neka vrsta štita prema okolini.
Neki ljudi ih nikad ne skidaju, samo ih mijenjaju ovisno o sredini u kojoj se kreću.
Neki su glumci dostojni Oskara.
Neki ih nikad ne stavljaju i takvi obično u životu najgore prođu.

Мислим да је нормално имати их јер не можеш према сваком да се понашаш једнако, што опет не значи да је лоше имати психолошке маске.

Psiholoska maska je svesno ili nesvesno verbalno i/ili neverbalno predstavljanje sebe drugima kroz laganje, precutkivanje, preuvelicavanje, kroz stil oblacenja, hoda, govora, manira...
Koristim je uvek zbog posla. Koristim je svesno, a ponekad i nesvesno sa poznanicima, okruzenjem, i sa vecinom kolega...
Koristim slicne maske, sa razlicitim nijansama, u zavisnosti od ljudi.
Prestavlja orudje za rad. Ponekad i kao odbrambeni mehanizam. Retko i kao nesvesno bekstvo od stvarnosti.
Ako je svesna, dobr je uvek. I uslovno korisna.

Stavljam masku relativno cesto, imam stvari u vezi sebe koje zelim da sakrijem od drugih, lepse njima, lepse meni.
Naravno da postoje vise maski, i sigurno necu da se ponasam isto kao sa kolegama na poslu se ponasam isto kao i sa prijateljima.

Problem maske je taj sto se zapitas se ko si ti ispod svega toga, da 'l si isti kao i oni koji podriguju i psuju sudiju na TV i komentarisu koja "zvezda" Granda je najbolja u krevetu i zasto dok locu pivo i jedu cvarke, ili si onaj cutljivi i povuceni radnik koji se ne javlja kolegama na poslu i koji ne zeli sa njima da se druzi posle posla, ili si neki intelektualac koji posle celog dana posla sedne i slusa Betovena i pise o psiholoskim maskama, a sutra opet, pivo i cvarci, cutanje na poslu i Betoven uvece, a na kraju skapiras da si ti sve to i da nema neke prave maske, nekog drugog ili treceg "Ja".

Tako da, u neku ruku je dobra, jer ne mozes se uvek isto ophoditi prema svakome, a jos ako uzivas u nekoj toj maski, pa onda i nije maska vec jedan deo tebe. Ima i losa strana, ako kolega sa posla ima neko slavlje primera radi, a obavezan si da dodjes, pa nacrtas osmeh ispred lica i proklinjes ga sto moras da se zadrzis tih sat i kusur vremena sa njim a jedva cekas da cekas da odes. Nacrta se i tada osmeh preko maske, kez, ali pravo lice pokusava da izbije na povrsinu.

Jedno je opet prirodna transformacija i prilagodjavanje, pokazivanje svoje licnosti ili njenih delova razlicitim ljudima, svakom koliko moze, jer ti delovi smo opet i mi sami a drugo je potpuno foliranje sa laznim kezom.
Cak i u prvom "dobrom" slucaju ima lose strane, jer "Ja" zeli da bude prihvaceno u potpunosti, bez maski, bez delica, vec u potpunosti kao jedna celina, a ne znam koliko ljudi ima srecu u tome.

Skrivamo se iza maski,odlazeci u radnju sa kezom od uva do uva,sve je super,a samo nekoliko minuta pre toga,opet maska ravnodusnosti,da zastitis dete jer je deda opet u fazi agresivnosti,pokusavas da ostanes smiren dok gledas oca kako krece da vitla nozem jer je umislio da ga neko ganja,stavljas masku ravnodusnosti i smirenosti i govoris sve je u redu,nema nikoga,pred detetom se smejes to je kao fol neka igra nas odraslih njoj jos uvek nerazumljiva,usput sretnes prijateljicu, osmeh drago ti sto je vidis, a ona pocinje pricu o silnim problemima u zivotu,kako ne moze da se odluci izmedju dve haljine koju da kupi,oterao bi je u tri lepe,ali joj na ljubazan nacin kazes ajde cao vidimo se,poslepodne dodje muz kuci umoran,a vec vidim i da je bilo nekih situacija i da mu je potreban mir i kad pita da li je sve uredu,blag osmeh sve je ok,ali on vec vidi da nije dovoljno dobro me poznaje da se iza nikakve maske ne mogu sakriti,sacekam da se opusti i kazem tek onda desavanja.
Maska je dobar nacin da sakrijes prava osecanja pred nekim ljudima kojih se ne tice tvoj zivot,pred bliskim ljudima mozes da pokusas da se sakrijes iza maske laznog osecanja,osetice to i ako mogu pomocice.
Pre neki dan dosla mi drugarica na kafu sa sinom a ja u minus fazi,pricamo,smejemo se,a ona sta se desilo,ne sad kad budes sama i kad malecka bude spavala,mozda tek veceras kad nam klinci budu spavali razmenimo poruke preko fejsa.
Da,maske su neophodne, samo treba paziti da ih ne koristis previse,jer na kraju izgubis svoj pravi identitet.Potisnes duboko u sebe svoja prava osecanja i onda ti nastane rsum u organizmu.

Skoro su svi postovi odlični...maske su neophodne.....ali sputavaju pravu prirodu, pa i nije dobro koristiti ih stalno.....koristimo ih u skladu sa našim karakterim tako da to i nije baš laž....ako bih ja često koristila masku iz koristoljublja, a ta maska podrazumeva i ljigavost i laž, i koješta sve....onda bih prsla..prosto ugasaila...ali maska kao nemam pojma, šta vidim ne vidim, šta čujem ne čujem....mi odgovara, jer mi je lakše tako...međutim, to pritiska moju, donekle pravu prirodu pa guši i to...znači po potrebi i umereno, aaaliii nije lako...

Апсолутно сви носе маске и то се може доказати једноставним експериментом. Изађите у град са пријатељима и почевши од првог сустрета немојте се поздрављати стандардим узвицима, љубљењима и грљењима него се правите да причате са, рецимо, вашим шефом. Дакле иде персирање, пристојан вокабулар и тако цело вече. У првом тренутку ће се збунити мислиће при том да се, наравно, шалите. Али након некон времена, кад схвате да се не смејете и не вичите да је то само шала, мало ће се запитати да ли је са вама све у реду, да ли вам је потребна помоћ, шта се десило? Зашто? Зато што виде погрешну маску. Маску која није намењена њима . . .

Stavljanje maske ili ti menjanje uloge je podsvest, svakako da tjemo se promeniti od toga gde i sa kim smo, ne mogu se isto ponashati pred roditeljima i drugovima, decom i starcima, ovde i u Japanu. Dodushe postoji mogutjnost da smo uvek isti, u jednom sluchaju to je nekakav zen u drugom to je aristokratija, dakle poker face i zen budizam. Za sebe volim da mislim da naginjem zen-u, te shodno tome trudim se da uvek budem ono shto jesam.

Počeo sam da pišem knjigu i treba mi vaša pomoć... Knjiga se zove i autobiografska je...

- Psihološka maska...?

Ako ti je knjiga autobiografska,sta ce ti tudje misljenje.

- Psihološka maska...?

O ovom sam već pisao pa ću uz neznatne izmene isto ponoviti.

Persona je latinski izraz i označava masku koju antički glumac stavlja da bi odigrao svoju ulogu . Persona je prema Jungu funkcionalni kompleks okrenut ka vani , krinka koja se stavlja zarad prilagođavanja ka spoljašnjem okruženju a spoznaja persone predstavlja prvu stepenicu u procesu individualizacije. Adaptibilna uloga ovog kompleksa je uglavnom višestruka , to jest ličnost može imati više maski koje mogu po svom karakteru biti suprotne. Recimo , na poslu osoba može biti uslužna , blaga i pristupačna no kad se vrati kući ista ta osoba postaje džangrizava i nadmena . Persona je kao odelo a znamo da odelo čini čoveka ali ne i njegovu suštinu pa se takvo odelo može promeniti. Problem nastaje ; Ili kada osoba radikalno bez ikakve doslenosti i vlastitog stava menja maske pa onda kažemo da je takva osoba dvolična Ili s druge strane kada se osoba potpuno identifikuje i stopi sa svojom personom a to je najbolje opisano u mitovima i snovima u kojima osoba ne može da skine svoju masku a da ne otkine deo lica. U ovakvim slučajevima takve ličnosti postaju jednoobrazne , jer im se čitav život sveo na tu jednu masku.

Poslednja izmena:
Ako imamo maske za svaku priliku, nameće mi se pitanje kad smo onda ono što stvarno jesmo?
Kad sam ja - ja?

Ona maska u kojoj uzivas, u kojoj ti nije muka od same same, koju jedva cekas da skines, sa kojom se osecas pritodno, to si ti po mom misljenju ili je to deo sebe koji pokazujes.
Tj. svi smo mi svaka od tih 1000 masaka, samo se menjamo i prilagodjavamo situaciji.

Back