psihologiziranje filozofije

fisherman1

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.583
U vezi iste teme imamo veoma različite stavove...Evo več oko toga da li je svet subjektivna

predstava ili objektivno postoji...
Kako su moguća toliko različita mišljenja?Šta se to dešava u psihi filozofa...?
I može li se tragom filozofskog učenja shvatiti filozofov način razmišljanja te šta je uslovilo takvo razmišljanje...?
Nije li ,čak,Isus Hrist bio siromašno i društveno ugnjeteno dete obzirom na etiku visokih moralnih principa milosrđa i sazaljenja?
Može li se metodima i principima psihologije dopreti do misli filozofa i kakve su te misli?

U vezi iste teme imamo veoma različite stavove...Evo več oko toga da li je svet subjektivna

I može li se tragom filozofskog učenja shvatiti filozofov način razmišljanja te šta je uslovilo takvo razmišljanje...?
Nije li ,čak,Isus Hrist bio siromašno i društveno ugnjeteno dete obzirom na etiku visokih moralnih principa milosrđa i sazaljenja?
Može li se metodima i principima psihologije dopreti do misli filozofa i kakve su te misli?

svet subjektivno postoji i objektivna je predstava...:mrgreen: ...pa meni je bas bogatstvo u tome sto postoje raznovrsna razmisljanja i filozofije....svaki covek je mikrokosmos,svet za sebe a li opet s druge strane kao da postoje neke ideja i razmiljanja koje prozimaju sve te mikrokosmose....arhetipski modeli koji su svim ljudima zajednicki....

Da ,to šta je zajedničko...Imali smo na temi o Demijurgu i fraktalnu geometriju,Fibonačijev niz-zlatni presek koji su
evidentni oko nas i u nama...A opet su razlike između filozofskih učenja ogromne...Mada u poslednje vreme,zahvaljujući
analizi jezika i dekonstrukcijama i nema novih ekstremnih učenja...Više filozofija kaska za naukama...Recimo-teorija
struna mnoge filozofe prosto nateruje da oprezno govore o objektivnoj stvarnosti,o ontologiji jer je sve vidljivije da znamo samo
delić postojanja,a da je nepoznato grandiozno...

Da ,to šta je zajedničko...Imali smo na temi o Demijurgu i fraktalnu geometriju,Fibonačijev niz-zlatni presek koji su
evidentni oko nas i u nama...A opet su razlike između filozofskih učenja ogromne...Mada u poslednje vreme,zahvaljujući
analizi jezika i dekonstrukcijama i nema novih ekstremnih učenja...Više filozofija kaska za naukama...Recimo-teorija
struna mnoge filozofe prosto nateruje da oprezno govore o objektivnoj stvarnosti,o ontologiji jer je sve vidljivije da znamo samo
delić postojanja,a da je nepoznato grandiozno...

pa da..samo sto je sustina samo jedna..a razliciti su posmatraci i njihova sposobnost percepcije.....najveci je problem sto su neki nasi pogledi(mozda i vecina) zapravo pogledi drugi ljudi koje sami nismo doziveli, i koje su oni opisali u skladu sa svojim poimanjem stvarnosti....knownig the path and walking the path is not the same....:mrgreen:

Pa, kroz ovo pitanje dao si sebi i čist i jasan odgovor. Svijet je subjektivna predstava a objekti te predstave, kao takvi, dakle kao objekti, postoje samo u toj predstavi. Ono što postoji iza subjektivne predstave jesu ODNOSI svih individualnih Znanja-o-sebi (svakog jednog Ja izvan apsoluta sa svakim drugim Ja) a u jednom zajedničkom Centru. Svojom razmjenom oni stvaraju utisak (doživljaj) kretanja koje jedino duh može da doživi (a ko ili ŠTA bi drugo moglo da to doživi) postavljajući se unutar svih Ja (čineći ih tako subjektima) koji se odnose prema drugim Ja (objektima) a koje duh uz subjekat takođe sam sebi projektuje zarad mogućnosti manifestacije kreacije kroz 'kretanje'. I samo tijelo subjekta, kao i tijela objekata, pripada toj predstavi, projekciji. Kretanje i nije ništa drugo do doživljaj razmjene znanja-o-sebi. U odnosu na 'parametre', dakle na izabrana znanja-o-sebi kojim se ti parametri određuju, stvara se i doživljaj koji je adekvatan kompleksnosti predstave. Kompleksnost ove predstave postaje jednostavnost kada se shvati kako UM univerzuma funkcioniše. Stoga, kada shvatimo da je UM jedan-zajednički svim subjektima, pa i samom univerzumu kao subjektu, možemo shvatiti i kako je moguće da svaka subjektivna predstava simultano biva a da se ne sudara i ne kosi ni sa kojom drugom subjektivnom predstavom, iako bivaju projektovane u jednom te istom nematerijalnom Centru. To je moguće samo zahvaljujući činjenici da se svaka projekcija dešava u sebi po sebi. Duh dakle, projektuje subejktivnu predstavu simultano, u SADA, kroz svaki jedan subjekat, pri tome koristeći svaki drugi subjekat u kojemu je on-duh istovremeno, i objekat tih sopstvenih subjektivnih predstava. Da bi se to razumjelo moramo da znamo šta je RAZ-UM i kako funkcioniše. To sam već par puta, čak i sa ilustracijama objasnio. Dakle, Svako jedno 'Ja' je u isto vrijeme i subjekat i objekat. To je čak jednostavno i lako za shvatiti samim posmatranjem odnosa u samoj predstavi. Na energetskom nivou ti odnosi su nešto drugačiji jer se ne dešavaju u vremenu i prostoru. Razlog tome je što su i vrijeme i prostor elementi razuma. Sam Um ne biva u vremenu niti prostoru, već u SADA. Na energetskom nivou razmjene između subjekta i objekta radnja je čist odnos između dva znanja-o-sebi. Ta znanja vibriraju uz UM kako bi kroz vibraciju postala vidljiva onim drugim znanjima koja sebe žele da iskuse kroz određeni odnos.

Stoga, iako je svaki subjekat uistinu objekat nekom drugom subjektu, niti jedan subjekat ne može da doživi stvarnost objektivnom, a to bi trebalo da bude jasno i zašto. Subjekat je centar jedne predstave, koja se stvara percepcijom onoga što jeste (odnosi). Percepcija onoga što duh kroz subjekat misli da jeste stvara predstavu koja tek tada u sebi postavlja svjetlo na objekte te predstave. Odnoseči se prema sada 'vidljivom' objektu, subjekat stvara zaključke o realnosti koju naziva 'objektivnom'. Objektivna realnost ne može da postoji, jer se svi objekti svakog subjekta uvijek i uvijek doživljavaju kroz taj određeni subjekat i njegovu percepciju.

Poslednja izmena:
Stoga, iako je svaki subjekat uistinu objekat nekom drugom subjektu, niti jedan subjekat ne može da doživi stvarnost objektivnom, a to bi trebalo da bude jasno i zašto. Subjekat je centar jedne predstave, koja se stvara percepcijom onoga što jeste (odnosi). Percepcija onoga što duh kroz subjekat misli da jeste stvara predstavu koja tek tada u sebi postavlja svjetlo na objekte te predstave. Odnoseči se prema sada 'vidljivom' objektu, subjekat stvara zaključke o realnosti koju naziva 'objektivnom'. Objektivna realnost ne može da postoji, jer se svi objekti svakog subjekta uvijek i uvijek doživljavaju kroz taj određeni subjekat i njegovu percepciju.
Ma nije tema o tome-već o psihi koja se opredeljuje,da li tako subjektivno,dali objektivno,da li kroz egzistenciju,da li kao sklop reči samo,da li samo kao neko isijavanje puta,kao zrak svetla plave zvezde...
ŠTA JE TOLIKO RAZLIČITO U PSIHAMA FILOZOFA šefe ! ! !? ? ?

2-format23.jpg

filozofija koja se bavi sama sobom i svom odnosu prema društvu, nije nikakva filozofija.

Kada filozofija postane nauka onda su i nauka i filozofija u problemu. Dok se to ne desi postavljeno pitanje je bitno svakom ( slobodnom ) filozofu. Pretpostavljam da si mislio ono sto i ja mislim o filozofiji da ne postoje razlicita misljenja, tacnije lako bi se slozili ozbiljni posmatraci i mislioci, postoji razlicitost interesa, a filozofija bez duhovnosti je samo to : Skup razlicitosti interesa.

Dokaz za ovu tvrdnju je jednostavan i sasvim je jasan istoricarima i strucnjacima za istoriju filozofije ( ako i sami nisu filozofi ). Filozof je psiholoski lik koji svojim tvrdnjama dokazuje da ima novu viziju sveta (i okoline) i da bi svojim iskricavim umom mogao da pomogne vlasti ili pretendentima na vlast da je ostvare ili odrze, ne umajujuci pri tome vrednosti slobodnog misljenja, koje kao sto znamo ostaje ili anatemisano i nepoznato ili ceka svoje vreme i priliku, kao sto je slucaj sa nekada nepoznatim filozofima cije ideje naglo dobijaju svoju savremenost.

Sasvim je opravdano postaviti pitanje psiholoskog stanja filozofa, sredine, ucenika iliti ubedjenih sledbenika, a najvise vlasti ( pod vlast podrazumevam onaj deo svesti koji ima moc da upravlja, tacnije da stvara ili usmerava psihu mase ).

Poslednja izmena:
Kada filozofija postane nauka onda su i nauka i filozofija u problemu. Dok se to ne desi postavljeno pitanje je bitno svakom ( slobodnom ) filozofu. Pretpostavljam da si mislio ono sto i ja mislim o filozofiji da ne postoje razlicita misljenja, tacnije lako bi se slozili ozbiljni posmatraci i mislioci, postoji razlicitost interesa, a filozofija bez duhovnosti je samo to : Skup razlicitosti interesa.

Dokaz za ovu tvrdnju je jednostavan i sasvim je jasan istoricarima i strucnjacima za istoriju filozofije ( ako i sami nisu filozofi ). Filozof je psiholoski lik koji svojim tvrdnjama dokazuje da ima novu viziju sveta (i okoline) i da bi svojim iskricavim umom mogao da pomogne vlasti ili pretendentima na vlast da je ostvare ili odrze, ne umajujuci pri tome vrednosti slobodnog misljenja, koje kao sto znamo ostaje ili anatemisano i nepoznato ili ceka svoje vreme i priliku, kao sto je slucaj sa nekada nepoznatim filozofima cije ideje naglo dobijaju svoju savremenost.

Sasvim je opravdano postaviti pitanje psiholoskog stanja filozofa, sredine, ucenika iliti ubedjenih sledbenika, a najvise vlasti ( pod vlast podrazumevam onaj deo svesti koji ima moc da upravlja, tacnije da stvara ili usmerava psihu mase ).
Ništa drugo tema i ne pita! Prostim (da ne kažem -prostačkim) rečima:
Kako to da je stvarnost jedna ,a filozofskih učenja skoro koliko i filozofa...?
Mora da nešto sa psihom tih ljudi nije baš sve potaman...:mrgreen: A u kojim slučajevima šta?
Da vidimo šta kaže prvo K.G.Jung o tom problemu?

isus je bio nesto mngo vise od filozofa... neki kazu superstar
a meni je zanimljivo da ga bas ti uzimas za primer

Koliko znas o njihovom svakodnevnom zivotu, navikama, da li postoji takva literatura? Pretpostavljam da su svi bili neki osobenjakovici u svakom slucaju ne vjerujem da su imali mnogo prijatelja jer su u prici sigurno smarali ljude.

isus je bio nesto mngo vise od filozofa... neki kazu superstar
a meni je zanimljivo da ga bas ti uzimas za primer

Šta mi to fali...?
Pa i ja sam mnogo više od filozofa...Čak i praktičar...
Ali da izvineš-iz prethodna dva posta proizilazi da je i on bio neki smarač-bar u nekim situacijama...
Ti nisi?
Ja, bogami,jesam i kad me veca mune laktom-obično je već kasno-pola njih je smoreno...:mrgreen:

Šta mi to fali...?
Pa i ja sam mnogo više od filozofa...Čak i praktičar...
Ali da izvineš-iz prethodna dva posta proizilazi da je i on bio neki smarač-bar u nekim situacijama...
Ti nisi?
Ja, bogami,jesam i kad me veca mune laktom-obično je već kasno-pola njih je smoreno...:mrgreen:

mjok bre covi
ne volim da se zezam sa nekim stvarima
svetim ili prokletim, svejedno
osvrt na tvoj post je bilo osecanje tipa ko da sam pilat i cekam tvoju manipulaciju :lol:

pagani ce da nadvladaju sve
zapamti

mjok bre covi
ne volim da se zezam sa nekim stvarima
svetim ili prokletim, svejedno
osvrt na tvoj post je bilo osecanje tipa ko da sam pilat i cekam tvoju manipulaciju :lol:

pagani ce da nadvladaju sve
zapamti
Vežbaj malo kolega...Rvanje s bogom je dobra vežba i za tebe...Ne plaši se-neće ti biti zamereno-naprotiv...
Imaš ti taj kapacitet...
Kad se upitaš:Bože,a što učini to i to,zar iz hira moćnika?
Takva pitanja su na mestu,čak i ironija kojom častim Demijurgova stvaranje s greškom....
Živa istina da ćemo mi (naši potomci) bolje!
Tada ne huliš na bogove-tad si svesniji da si i ti od te rase...
Ma znaš ti te stvari-ni Kabala ti ne treba za to...

Prethodni moj post moguće deluje (čak verovatno) kao prepotencija,ali ja se i sebi podsmevam,jer mi jasno koliko malo toga znam,a koliko mnogo
nazirem i slutim...Bivam ironičan i prema sebi ,jer i meni srce hoće a dope klopoće...Sujeta i jadni napaćeni ego-da ne pričamo...:mrgreen:

Prethodni moj post moguće deluje (čak verovatno) kao prepotencija,ali ja se i sebi podsmevam,jer mi jasno koliko malo toga znam,a koliko mnogo
nazirem i slutim..
.Bivam ironičan i prema sebi ,jer i meni srce hoće a dope klopoće...Sujeta i jadni napaćeni ego-da ne pričamo...:mrgreen:

De podeli sa nama, ne uskracuj Srbiji pravo da poseduje tvoje misli, pogotovo sto mnogo nazires i slustis. Sebicno je da to ostavis samo sebi :sad2:
:lol:

Ne pružam otpor,ali je smaračina čitati šta se matorcu mota po glavi...
Uz to:tvoji nagovori nisu ni časni ni iskreni...:mrgreen::hahaha:
Eh, zbunio te smajli, naravno da su casni. Ne moze se sam od sebe pobeci, reci :)
Uostalom i o ovom je reč u temi...

Ma to je bre suvisna drama, slusao sam x filozofa i svi su normalni i nisu dosadni. Jedino ovde na Krsti malo odudaraju...:lol: Ali ne ti, ti ides u ribu, pijes pivo, slusas zenu, zivis paralelni internet zivot.... Jedino... da mozda ti nemas veze sa filozofijom i nisi neki filozof ? :think: Onda u redu :mrgreen:

Eh, zbunio te smajli, naravno da su casni. Ne moze se sam od sebe pobeci, reci :)

Ma to je bre suvisna drama, slusao sam x filozofa i svi su normalni i nisu dosadni. Jedino ovde na Krsti malo odudaraju...:lol: Ali ne ti, ti ides u ribu, pijes pivo, slusas zenu, zivis paralelni internet zivot.... Jedino... da mozda ti nemas veze sa filozofijom i nisi neki filozof ? :think: Onda u redu :mrgreen:

Iskoristio si to što sam zbunjive prirode...:mrgreen:
Pa šta ako si slušao x filozofa-ja sam i preostalih po Y ,ali i po z osi...Dosadni nisu,a i normalni baš nisu...Bar privatno...A kao što vidiš i dobro
zapažaš-i nisam neki filozof...mada i ti nisi baš neki...,ali eto tu -tako kako možeš...Mada primećujem da solidno napreduješ...:lol:Reputacija ti ko od Šajinovića...:rotf:

Iskoristio si to što sam zbunjive prirode...:mrgreen:
Pa šta ako si slušao x filozofa-ja sam i preostalih po Y ,ali i po z osi...Dosadni nisu,a i normalni baš nisu...Bar privatno...A kao što vidiš i dobro
zapažaš-i nisam neki filozof...mada i ti nisi baš neki...,ali eto tu -tako kako možeš...Mada primećujem da solidno napreduješ...:lol:Reputacija ti ko od Šajinovića...:rotf:

A lepo, bitno je da je razum prevladao :)

Vežbaj malo kolega...Rvanje s bogom je dobra vežba i za tebe...Ne plaši se-neće ti biti zamereno-naprotiv...
Imaš ti taj kapacitet...
Kad se upitaš:Bože,a što učini to i to,zar iz hira moćnika?
Takva pitanja su na mestu,čak i ironija kojom častim Demijurgova stvaranje s greškom....
Živa istina da ćemo mi (naši potomci) bolje!
Tada ne huliš na bogove-tad si svesniji da si i ti od te rase...
Ma znaš ti te stvari-ni Kabala ti ne treba za to...

a sto bi sumnjao u nesumnjivo?
neke stvari su jasne ko dan

a sto bi sumnjao u nesumnjivo?
neke stvari su jasne ko dan

Da pozdravim Maestra,

Bio sam odsutan par dana, [napadali u coporima, zene statirale,] u medjuvremenu zatvorise "zenstvenost".
Tvoj prosli avatar i komentar na njega je zaista nesto sto je pomerilo bivsu temu za par svetlosnih godina. :super:

Malo je bilo onih cvrstih sto Nesto potvrdjuju. Mnogo mlitavih koji su negirali... ;)

---
Srdacan pozdrav
Ja

Back