HRONOLOGIJA
16:50 Pripadnik MUP-a interveniše zbog mladića koji preskače ogradu bazena
17:00 Dok policija privodi mladića, devojčica se u bazenu bori za život
17:04 Primećeno telo devojčice, a doktorka i kupači pokušavaju da pomognu Isidori
17:05 Hitna pomoć prima poziv da se devojčica utopila i za nekoliko minuta stiže na bazen
17:11 Lekari pokušavaju reanimaciju
17:20 Konstatovana smrt
Još se priča o tome da je tog dana na bazenu bilo 300 kupača, ali da niko nije uspeo da pomogne bespomoćnom detetu.
Imam utisak da tragedija koja se dogodila na bazenu u Kuršumliji veoma dobro ilustruje primer kolektivnog ponašanja determinisanog Teorijom nastajućih formi odnosno povodljivošću rulje.
300 ljudi uopšte nije obraćalo pažnju na dete koje se davi jer im je pažnja bila usmerena na obračun dva lokalna bilmeza i intervenciju policije.
Mislim da ovde ima posla psihologe. Mislim da bi oni morali da izvrše pritisak na državu da se ozbiljnije okrene pitanjima javne bezbednosti jer da je iko tog dana bio svestan da se u senci jednog incidenta koji okupira pažnju mase može dogoditi prava tragedija do nje svakako ne bi došlo.
Koliko se uopšte u Srbiji uzima u obzir faktor psihologije rulje u obezbeđivanju javnih zbivanja sem kada je reč o fudbalskim navijačima i utakmicama?