Психологија, психијатрија и религија

mišljenja sam da za tih 200,300 godina ljudi neće blejati na netu,na forumima
dolaziće u dodir sa ovom tehnologijom od malih nogu,tako da će im se kasnije vjerovatno smučiti i internet,i bilo kakav ekran u koji će da bulje..
sve u svemu,biće zanimljivo sa onog svijeta posmatrati razvoj situacije,prepričaće nam oni novi što budu dolazili...ko zna,možda se nađemo gore i u istom društvu...:sanke:

mišljenja sam da za tih 200,300 godina ljudi neće blejati na netu,na forumima
dolaziće u dodir sa ovom tehnologijom od malih nogu,tako da će im se kasnije vjerovatno smučiti i internet,i bilo kakav ekran u koji će da bulje..
Možda :)

sve u svemu,biće zanimljivo sa onog svijeta posmatrati razvoj situacije,prepričaće nam oni novi što budu dolazili...ko zna,možda se nađemo gore i u istom društvu...:sanke:
Ajd kad već znaš o tom drugom svetu, reci, ima li tamo interneta? Koja se kola voze i koje marke? :D
Je li ti uviđavni, jesi li došao da spamuješ temu?

Možda :)

Ajd kad već znaš o tom drugom svetu, reci, ima li tamo interneta? Koja se kola voze i koje marke? :D
Je li ti uviđavni, jesi li došao da spamuješ temu?

ne znam,čita sam jednog lika,Svedenborg...tvrdi da je bio u tom svijetu..nema kola itd,kaže kad neka osoba pomisli na neku drugu,ta osoba se momentalno kao stvori ispred,licem u lice..tvrdio je da su gore prostor i vrijeme samo privid...svašta nešto je još tvrdio..
neke njegove izjave imaju mnogo smisla..
neki su ga smatrali i ludakom...

ne znam,čita sam jednog lika,Svedenborg...tvrdi da je bio u tom svijetu..nema kola itd,kaže kad neka osoba pomisli na neku drugu,ta osoba se momentalno kao stvori ispred,licem u lice.tvrdio je da su gore prostor i vrijeme samo privid...svašta nešto je još tvrdio..

vjerovatno sa vise dijagnoza :fdlan:

al mi se svidja ono ja pomislim a on se stvori ispred mene :rumenka:

ne znam,čita sam jednog lika,Svedenborg...tvrdi da je bio u tom svijetu..nema kola itd,kaže kad neka osoba pomisli na neku drugu,ta osoba se momentalno kao stvori ispred,licem u lice..tvrdio je da su gore prostor i vrijeme samo privid...svašta nešto je još tvrdio..
Ne znam šta da kažem. Izgleda dopadljivo na prvi pogled. Samo bih morao da pazim šta mislim. :D
A kaže li nešto o seksu? Ima li seksa? Ako nema, ne sviđa mi se. A šta ako neko poželi da me naguzi? :eek:

VLADO, navikni se da je forum i svojevrsna sprdnja. :)

Ne znam šta da kažem. Izgleda dopadljivo na prvi pogled. Samo bih morao da pazim šta mislim. :D
A kaže li nešto o seksu? Ima li seksa? Ako nema, ne sviđa mi se. A šta ako neko poželi da me naguzi? :eek:

VLADO, navikni se da je forum i svojevrsna sprdnja. :)

sve zavisi u kakvo društvance upadneš tamo...kaže onaj iz zlog društva ne može da dozove onog iz dobrog,tako nekako...
ne sjećam se da je spominjao seks...
a ti peškani su u svom posebnom društvancu gore,tako da se se ne brineš...hehe

pa ti čovječe
reče gore da si mudar...
:sanke:
e bježim sad sa teme
Jaaa?! Mudar?
Ja znam da nisam baš glup.
Ne znam čime sam zaslužio takvu kvalifikaciju.
Jeste da sam genije i najpametniji na forumu, a uz to i skroman :andjeo: ali mudar... Pa to mi laska. :flert:

Ali odaću vam tajnu.
Ma nisam mudar, samo se pravim. :D

Ali počastvovan sam. :smeker:

Ne vredi, neozbiljan sam. Ode tema krivim tokom. Strašno, strašno :D

- - - - - - - - - -

pa dobro uvjek moze i bolje al bolje ista nego nista :fdlan:

E jebg. :lol:

Мужијак,

написао си (твоје речи су на латиници а моје на ћирилици):

Za sada je najbolje da se držiš ovog viđenja sveta gde navodno postoji podeljenost da duh i materiju. Za sada smatraj da se radi o jedinstvu duha i materije gde ni jednom ni drugom ne daješ prednost, ali oba uvažavaš. Praktično nije ni bitno da li duh upravlja telom ili telo duhom.

Значи ли то да си пантеиста? Пантеизам као веровање у природу. То је веровање у творевину а без веровања у Творца, Створитеља, Бога. Јел то твоја вера, твој став?

Кажеш:

Ali mi sada nije momenat za to, a i kako bRu zLi reče, nije dobro da ti objašnjavam nešto što je teško za razumevanje. Ne radi se o tome da je previše komplikovano, već o tome da je potreban napor da se shvati, jer se izlazi iz sfere realnog iskustva.

Па хајдемо у сферу нереалног или иреалног или надреалног или подреалног искуства, па ми објасни. Само нећеш ми ваљда рећи да морам неком магијом да то схватим, да погледам у магичну куглу, или у тарот карте као неки психијатри што раде.

Кажеш:

Hrišćanstvo pravi razliku. Ovde sada ulazimo u semantiku i to kako ko tumači ove reči. Veoma bitna je suština. U hrišćanstvu duša predstavlja jedinstvo duha i tela. Tako da ispada da je duh deo duše. Pojmovi po sebi nisu bitni već kakvo im značenje pridajemo.

Није тако. Хришћанство каже да је спој душе и тела – дух. Из Божијег Духа су створене све људске душе и тела. А такође из Божијег Духа су пре људи створени и бестелесни духови који се зову анђели, од којих је највишљи анђео, први до Бога, хтео да буде Бог и кренуо у побуну и назвао се Сатана или Ђаво и за њим је кренула трећина анђела и они су пали анђели или демони или зли духови. И они се боре за људске душе против Божијих анђела и Бога. Тако то каже хришћанство, па и Ислам и Јудаизам а слично и друге неке вере.

Хвала на подсећању на емоционалну интелигенцију, чуо сам давно за то, а сад сам скинуо књиге са нета о томе, па ћу ако нађем времена да читам.

Написао си:

Psihologija je opširna oblast. Ponekad je bolje ne znati ništa nego polovično ili pogrešno. Problem nije u tome što se zna polovično, već što se može doći do pogrešnih zaključaka usled nepoznavanja svih važnih elemenata za zaključivanje. Zato osoba koja nešto zna ne treba previše da veruje tome što zna i olako donosi zaključke.

Потпуно тако исто је и у религији, а мислим и у свим наукама. Рекао си општу истину.

А питао си ме да ли желим да ми објасниш одговоре на моја питања. Мој одговор је „да“. А не брини за моје лекаре, они немају баш много времена са мном да често причају а и мене је срамота да их јурим и досађујем им јер они имају хитније и теже случајеве, и не говоре о тим општим и теоретским питањима, већ говоримо о мојим проблемима који су углавном у вези мог односа са мојим родитељима, али то је интимно и није за јавно писање на теми, о томе ти могу писати приватним порукама ако хоћеш, као што сам написао и Бруз лију. Нека ти он проследи те моје поруке или ћу ја. Не мешаш се ти у посао мојих лекара, већ допуњујеш моје знање и саветујеш ме као пријатељ, схвати то тако. То и лекари саветују и називају као у квизу „Помоћ пријатеља“ z:) која је добродошла и препоручује се јер не може лекар све да стигне и није лепо да га цимамо за сваку ствар. 

Значи ли то да си пантеиста? Пантеизам као веровање у природу. То је веровање у творевину а без веровања у Творца, Створитеља, Бога. Јел то твоја вера, твој став?
Zašto je bitno u šta ja verujem. :)
Evo objasniću ti moj stav. Recimo neko veruje u teoriju "velikog praska". Ja ne verujem. Ja kažem ne znam.
Neko veruje u Boga. Ja kažem ne znam. Mislim da je moj stav po tom pitanju iskren i pošten. Kako da znam ono što ne znam? Ja verujem u praktične i prizemne stvari. Verujem da ću sutra da se probudim. A možda i neću. Verujem da ćeš da pročitaš ovo što pišem.

Па хајдемо у сферу нереалног или иреалног или надреалног или подреалног искуства, па ми објасни. Само нећеш ми ваљда рећи да морам неком магијом да то схватим, да погледам у магичну куглу, или у тарот карте као неки психијатри што раде.
Ne, nije reč o magiji već o logici. Nije sve što je logično baš lako shvatljivo. Uverio sam se već ovde na forumu. Ali kada shvatiš, onda možeš reći - znam. Ali priča ide naširoko. Ja imam jednog stručnjaka za religiju u svojoj okolini i on ovo što ti nagoveštavam zna, ali je u okvirima vere.
Ja nisam religiozan jer je to za mene ograničavajuće. A evo kako. Kada je nešto nesaznatljivo, a to nesaznatljivo (metafizičko) je suština našeg postojanja, onda može biti mnogo mogućnosti (jer je nesaznajno), kako onda da verujem u jednu. Jednostavno kažem ne znam. To je kao da igraš loto i neko te pita, da li veruješ da će tvoji brojevi da budu izvučeni. Možda ćeš ti reći verujem. Meni to izgleda malo verovatno, ali nije nemoguće. Nije ni bezveze verovati. Ali ja kažem ne znam.

Hrišćanstvo pravi razliku. Ovde sada ulazimo u semantiku i to kako ko tumači ove reči. Veoma bitna je suština. U hrišćanstvu duša predstavlja jedinstvo duha i tela. Tako da ispada da je duh deo duše. Pojmovi po sebi nisu bitni već kakvo im značenje pridajemo.

Није тако. Хришћанство каже да је спој душе и тела – дух. Из Божијег Духа су створене све људске душе и тела. А такође из Божијег Духа су пре људи створени и бестелесни духови који се зову анђели, од којих је највишљи анђео, први до Бога, хтео да буде Бог и кренуо у побуну и назвао се Сатана или Ђаво и за њим је кренула трећина анђела и они су пали анђели или демони или зли духови. И они се боре за људске душе против Божијих анђела и Бога. Тако то каже хришћанство, па и Ислам и Јудаизам а слично и друге неке вере.
Citat: Čovek se, prema učenju Svetog pisma, sastoji iz tela i duše (Post. 2,7 ; Mt. 10,28), koja oživljava telo, nadahnjuje ga. Zato dušu u Bibliji često nazivaju dahom života, duhom života ili duhom.

Filozofija je logički došla do sličnog saznanja. S tim što su duša i telo nerazdvojni. Ali to nije ovo telo koje vidiš. E pa sad ne bih da komplikujem, jer to traži puno objašnjavanja.

А питао си ме да ли желим да ми објасниш одговоре на моја питања. Мој одговор је „да“. А не брини за моје лекаре, они немају баш много времена са мном да често причају а и мене је срамота да их јурим и досађујем им јер они имају хитније и теже случајеве, и не говоре о тим општим и теоретским питањима, већ говоримо о мојим проблемима који су углавном у вези мог односа са мојим родитељима, али то је интимно и није за јавно писање на теми, о томе ти могу писати приватним порукама ако хоћеш, као што сам написао и Бруз лију. Нека ти он проследи те моје поруке или ћу ја. Не мешаш се ти у посао мојих лекара, већ допуњујеш моје знање и саветујеш ме као пријатељ, схвати то тако. То и лекари саветују и називају као у квизу „Помоћ пријатеља“ z:) која је добродошла и препоручује се јер не може лекар све да стигне и није лепо да га цимамо за сваку ствар.
Ono što želiš da znam i eventualno dam komentar, lično mi pošalji.

Malo sam uzdržan u tome što ti pišem i šta dajem kao informaciju, jer bolje da se uzdržim nego da napravim neku štetu. I ovo što sam napisao je možda previše jer imaš neke detalje, ali nemaš celinu. A onda možeš nešto pogrešno da protumačiš. Budi oprezan u donošelju zaključaka koji mogu bitno da utiču na tebe.

Ево, Мужијак, послах ти у приватним порукама, конкретно о мом проблему па ми тамо одговори ако хоћеш. А овде ћемо наставити уопштено и теоретски, ако хоћеш.

Срећна свима Нова година по старом календару! :zjelka2:

Ево, Мужијак, послах ти у приватним порукама, конкретно о мом проблему па ми тамо одговори ако хоћеш. А овде ћемо наставити уопштено и теоретски, ако хоћеш.

Срећна свима Нова година по старом календару! :zjelka2:
Hvala Vlado, srećna i tebi Nova godina.
Upravo čitam tvoje poruke i odgovoriću ti. :)

Back