``Psihologija portreta``...?

Tárrega

Primećen član
Poruka
996
Zanima me da li ste se ikada sreli sa portretom koji je u vama izazvao spontanu potrebu da pokušate da proniknete u ličnost naslikane ili naslikanog?

Ja sam, od kad znam za postojanje dotičnog odnosno njegovog opusa, bio veoma impresioniran portretima i autoportretima Lisijena Frojda.

a-young-painter.jpg

lucien-freud.jpg

Imate li vi nekog svog favorita?

Dajte primer, opišite iskustvo...

Da, sjajan je.

Ali šta si zaključila iz portreta o njoj?

Ili o autorovoj projekciji u krajnjem slučaju?

Pa nisam baš puno razmišljala :rumenka:

Svidio mi se portret, znala sam da mora imati neku priču iza sebe.. I malo sam istraživala, saznala da je na osnovu slike napravljen film. Odgledala film- tako da ne mogu zaključivati svoju priču, već mi je film nametnuo svoju priču :ljutko:

Vidiš, imam ideju, pronađeš neki portret i osmislimo život lika sa slike. Šta misliš? :)

Hmm :think:

Bivši general u građanskom ratu. Prilikom bitne bitke izgubio nogu, pa se morao povući iz vojske. Trenutno neoženjen, ima drvenu nogu i ogorčen je na čitav svijet, svi su mu krivi zbog nesreće koja ga je zadesila.

Jesam blizu? :lol:

Izvol'te.. Rembrandt van Rijn

rembrandt-van-rijn1a1.jpg

Hmm :think:

Bivši general u građanskom ratu. Prilikom bitne bitke izgubio nogu, pa se morao povući iz vojske. Trenutno neoženjen, ima drvenu nogu i ogorčen je na čitav svijet, svi su mu krivi zbog nesreće koja ga je zadesila.

Jesam blizu? :lol:

Izvol'te.. Rembrandt van Rijn

Pa baš i ne... :)

S obzirom da znam da je reč o predvodniku holandskog Zlatnog doba slikarstva teško mi je da ga zamislim kao nekakvog umirovljenog militanta.

Čak ne slutim u njemu gorčinu, pre bolnu odvojenost od svega što je ikada voleo...

Pa čekaj, zanima me tvoje mišljenje?

Uopšte ni druga nije lakša, jer je tehnika slikanja kao u crtanim filmovima. Veoma je teško pročitati nešto iz ovih portreta..bar meni :/

Jedino što vidim na drugoj slici jeste da je djevojka zamišljena..vjerovatno zbog ugla slikanja.

Da čujem tebe?

Pa čekaj, zanima me tvoje mišljenje?

Uopšte ni druga nije lakša, jer je tehnika slikanja kao u crtanim filmovima. Veoma je teško pročitati nešto iz ovih portreta..bar meni :/

Da čujem tebe?

Evo recimo drugi portret.

Na slici je Žani Butern ili kako ko već voli da transkribuje.

Najveća Modiljanijeva ljubav i mislim da je na ovoj slici prikazana ljubav autora prema liku svoje prelepe i na kratko veoma srećne žene.

Ljubav, nema ni naznaka tragedije koja sledi.

Idealizacija nekog ko je već bio idealan na neki način...

images

http://4.***************/-S5G7h2Hbvmo/UHRpz0YSEYI/AAAAAAAAC0k/c39KEw-uqC0/s400/jeanne_hebuterne.jpg

Potuna pripadnost, ludačka ljubav.

- - - - - - - - - -

Ali i ova fotografija je zanimljiv portret.

Šta vidiš na njoj?

Jesi li možda gledao film "Modigliani"?

Dokaz ljubavi je i sama činjenica da joj je naslikao oči, jer je on rekao da oči slika tek kad spozna dušu žene, i sretne pravu ljubav..

Ne volim te romansirano-biografske filmove o slikarima još od kad sam jako davno gledao Kirka Daglasa u ulozi Vinsenta van Goga. :)

Uglavnom su bazirani na na stereotipima i nakaradnim interpretacijama.

Jesam, odgledao sam ga jedva i nije mi se dopao.

Da me ko pita zabranio bih blokbastere u pokušaju o životima slikara i umetnika uopšte.

Ako već voliš da gledaš filmove o umetnicima gledaj Paradžanova recimo. Ako to uopšte može više negde da se nađe.

Ima njenih portreta na kojima joj nije slikao oči tako da ne verujem u pretpostavku očima.

Lijeva se može shvatiti kao zaštitnica desne. Kao da je spremna na sve da zaštiti nju.
Očigledna je ljubav i požrtvovanost između njih dvije.

Prelijepa slika..

Meni je ta slika uvek delovala kao alegorija na dve jako karakteristične crte ženskog karaktera. Obest i ranjivost.

Limpicka je bila čudovište :)

http://3.***************/-Hd0ZoUOD5hQ/TcCSvXEgdgI/AAAAAAAAADU/3A6EwxpPj80/s1600/tamara+de+lempicka.jpg

Poslednja izmena:

Back