Psihologija patriotizma

pa ni stereotipi ne postoje tek onako (naravno postoje izuzeci), jel nije istina da se desnicarska ideologija uglavnom povezuje sa ovim negativnim osobinama koje sam naveo?
To su reči koje već imaju određeni ideološki pa i moralni naboj, i nisu najbolje za naučno opisivanje fenomena nacionalizma. Sam nacionalizam ima više različitih lica, a često je i fenomen sa lokalnim karakteristikama pa neke pojave koje u drugim sredinama ne bi bile zapažene kao nacionalističke u jednom drugom kontekstu to postaju

Da parafraziram strukturaliste, ako je nacija konstruisana pojava onda je i nacionalizam konstruisana pojava, bez jasnih međa i jasnih definicija. Dok jedni inzistiraju na negativnom viđenju nekih oblika ponašanja, recimo ksenofobija, drugi u tome vide pozitivn oblik, npr društvenu solidarnost, nesebičnost, zajedničku akciju vođenu zajedničkim ciljem

ne znam da li sam lepo objasnio ali to je otprilike to.

A ne, nisi razumeo. Ja sam baš hteo da čujem tvoje tumačenje pošto izgleda da ti imaš neko svoje tumačenje. Meni sad sama definicija ne znači ništa. tvoj sud, tvoje tumačenje je potrebno
Ја сам то давно гледао, мрзиме да то опет радим и немам своје мишљење, то није ствар мишљења, већ правна ствар.

Сећам се да је било по ставкама, а да је прва била да геноцид мора да постоји као део ратног или окупационог плана. И када он постоји набројани су елементи геноцида, при чему је број жртава небитан.

У тумачењима сам налазио примере, као: убијање талаца ради одмазде (100 за убијеног Немца, 50 за рањеног) није геноцид јер није уништење Срба био Немачки циљ, као што је био циљ уништење Јевреја, и т. д.

У ратовима 90-тих ни једна страна није имала за циљ уништење неке од друге две, чак је питање и да ли се под тим може подвести говор Туђмана на Брионима, јер осим тога то није било у писаним плановима Хрватске.

Међутим, одмазди је било, као и етничких чишћења.

Biti patriota je stvar kucnog vaspitanja. Budi ti gradjanin sveta, niko ti ne brani, ali ako te ne bole nepravde nanete svom narodu, ne osecas ponos sto si to sto jesi, nisi srecan zbog svih pobeda svoje nacije, onda ja imam puno pravo da te zovem autosovinistom. Toliko.

PS. To sto trenutno imas lose politicare i po pitanju standarda ne zivis kao u Sveckoj ne znaci da Srbi ne pobedjuju non stop danas, pre 20 godina, pre 100, 200, 800...

pa ni stereotipi ne postoje tek onako (naravno postoje izuzeci), jel nije istina da se desnicarska ideologija uglavnom povezuje sa ovim negativnim osobinama koje sam naveo?

Taj stereotip o masnom i zadriglom Srbendi je posledica otudjenja srpske elite i to datira 100+ godina unazad...
Nasi skolarci koji su potekli iz opanaka su se po Parizu nagledali svacega i umesto da svom djedu prenesu znanje oni su se stideli i mrzeli...
Naravno komunizam nas je dokrajcio, to je tek siroka tema...

A ako posmatras iz licne perspektive i upijas striktno negativne pojave ti mozes reci evo ovaj zaglavio robiju, a ima istetoviranog Ratka Mladica, ili kad kazu ljudi Arkan mi ogadio srpstvo, druze ti ako imas kucno vaspitanje i zdrav rezon ni sam crni djavo tebi ne moze ogaditi srpstvo... Sta mene briga sta misli Pera, ja imam svoj odgoj...
A na primer iz mog ugla najvise patriota i nacionalista imas medju top ribama... :D Koja ne zna bar 10 cetnickih pesama ne priznajem za zensko ahaha

Poslednja izmena:
Svugde u svetu su ljudi patriote i vole svoju zemlju. Sta tek da se kaze za hrvatski, siptarski i bosnjacki nacionalizam tj.fasizam u njihovom slucaju? Nego kao i obicno, patriotizam je kod nekih naroda pozeljan a kod nekih se potire i dobar si samo ako si nevidljiv. Nece zlo jugoslovenstva jos dugo nestati ovde.

@Sotir zvani djubre , bogati, jel ima neko da studira istoriju a da nije nacionalista? Msm, jesi upoznao nekog takvog? Fenomenološki me zanima, ne prozivam (ja sam pravnica, sve mi je jasno :D)

Ahahahaha pa nadju se i takvi, doduse retko, ali ima..
Nego sta je fora sa istoricarima, to ja uvek kazem, sto vecina nas pre faksa je iz fazona ma Srbi narod najstariji, autohtoni na Balkanu, itd...
I onda nas ubace u masinu i svi od reda becki-berlinasi :D

(Ili jednostavno ukapiras sta ima potvrdu u izvorima, a sta ne)

Niko ne bira zemlju u kojoj će se roditi, zašto onda među građanima neke zemlje postoje vatreni patriotizam i nacionalizam.

Na Politici se redovno susrećem sa vatrenim patriotama koji negiraju genocid u Srebrenici i brane svoju zemlju po svaku cenu.

Ja mislim da je uzrok toga neuspeh u ličnom životu. Ljudi koji nisu uspeli da ostvare svoje motive i ambicije u životu se emotivno vezuju i grade svoj identitet na osnovu uspeha kolektiva i nacije. Imaju osećaj pripadnosti pa uspeh na primer srpskog košarkaša doživljavaju kao sopstveni uspeh i tako se teše zbog sopstvenog neuspeha. To je kao kada se baba sa sela hvali po selu što joj rođak radi u Americi a on možda tamo pere sudove. Isto je i za Nikolu Teslu koji je pobegao iz Srbije i nikad se nije ni vratio. Zabole njega za Srbiju.

Odakle taj patriotizam ?

U Srebrenici nije bilo nikakvog genocida
Srebrenica je laz i propaganda kao i masakar u Racku koju su zapadne sile plasirale da bi opravdale vojnu intrevenciju i okupaciju ovih prostora
Dakle obicna manipulacija i izmisljotina

Lako je pametovati iz Beograda ali da zivis zapadno od Drine da hoce da te ubiju i protjeraju samo zato sto si Srbin i ti bi bio ne samo nacionalista vec i teski sovinista .Ovako daleko u Beogradu ti nemas ta iskustva klanja ubijanja proterivanja ,bacanja u jamu samo zato sto si Srbin i zato si takav

Niko ne bira zemlju u kojoj će se roditi, zašto onda među građanima neke zemlje postoje vatreni patriotizam i nacionalizam.

Na Politici se redovno susrećem sa vatrenim patriotama koji negiraju genocid u Srebrenici i brane svoju zemlju po svaku cenu.

Ja mislim da je uzrok toga neuspeh u ličnom životu. Ljudi koji nisu uspeli da ostvare svoje motive i ambicije u životu se emotivno vezuju i grade svoj identitet na osnovu uspeha kolektiva i nacije. Imaju osećaj pripadnosti pa uspeh na primer srpskog košarkaša doživljavaju kao sopstveni uspeh i tako se teše zbog sopstvenog neuspeha. To je kao kada se baba sa sela hvali po selu što joj rođak radi u Americi a on možda tamo pere sudove. Isto je i za Nikolu Teslu koji je pobegao iz Srbije i nikad se nije ni vratio. Zabole njega za Srbiju.

Odakle taj patriotizam ?
Patriotizam je indoktrinacija.
Coveka odredjuje ono sto je on a ne gde se rodio...

Odakle taj patriotizam ?
Prvo. Ljudi kao ja nisu glupi i vide da je lestvica za tobožnji genocid znatno spuštena u odnosu na druge slučajeve. Znači ljudi uviđaju dvostruki standard zapadnih moćnika u određivanju kriteriuma genocidnosti u odnosu na svoje interese.
Patriotizam kao i sav moralni svetonazor to jest pogled na vrednosti kod pojedinca dolaze iz kolektivne svesti to je ona svest tj. deo psihe koju Frojd naziva super-ego a koja se internacionalizuje još u ranom detinstvu a neke se norme stiču i kasnije.

jna mozda a i tu su se goveda od generala pokazala idiotima sa primenjivanjem politickih odluka koje su imale za rezultat nepotrebno gubljenje zivota mladjih regruta
jasno je da su svi izduvali navodni veterani eno ih u park u satori
al da te potsetim tako je bilo i u prvi svjetski rat kad se vratise prekostali sa solunski front nicega im se nije nesto poboljso zivot

Odakle taj patriotizam ?
Da se nadovezem na ovo za Teslu. Tesla je izuzetno potencirao i isticao svoje srpsko poreklo, takodje iako nije bio religiozan u smislu da je podrzavao konkretno neku religiju, postovao je pravoslavlje kao veru svog naroda.
E sad poceo si temu o patriotizmu, izuzetno duboka tema. Sam patriotizam je ljubav prema otadzbini, svojoj drzavi. Od te drzave u kojoj si se rodio direktno proistice kakve ces ti uslove imati za dobar zivot. Samim tim borba za drzavu odnosno Srbiju u mom slucaju jeste borba za sebe, ali i za sve ostale, pocevsi od najblize rodbine pa do onog komsije kojeg ocima ne mozes da vidis. Pored toga kroz patriotizam cuvas svoju istoriju, veru... sve one esencijalne stvari koje cine tvoju licnost, a bez te licnosti mi smo samo mašina koja živi od danas do sutra.
Ja tebe u potponusti razumem sta hoces da kazes, ali zivimo u svetu gde su ljudi grupisani u drzave i nacije, a patriotizam je satavni deo toga, ne mozemo svi da dobijemo nemacke papire i odemo tamo (neko moze, ali ne svi) , rodjen si u Srbiji i zelis da ona napreduje da bi i sam napredovao.

Odakle taj patriotizam ?

Patriotizam znači ja volim svoju Patriu ili Otadžbinu. U Srebrenici nije bilo genocida već srpska pravda.

Patriote nisu neuspešni ljudi niti sirotinja kako ih ti opisuješ. Patriota ima svakakvih i jako je ružno što opisuješ neke seljačine kao merilo patriotizma.

Back