Psihologija novca: Kako naši umovi utječu na financijske odluke

Jimmy.B

Aktivan član
Poruka
1.462
Psihologija novca i potrošnje je oblast psihologije koja se bavi proučavanjem uticaja psiholoških faktora na odluke o finansijama, potrošnji, štednji, investicijama i drugim finansijskim stvarima. Ove oblasti su veoma važne u svakodnevnom životu, a psihološki faktori igraju važnu ulogu u našim finansijskim odlukama.
Jedan primer psihološkog uticaja na potrošnju je koncept zadovoljstva potrošnje. Ljudi često kupuju stvari koje im daju osećaj zadovoljstva, a ne nužno stvari koje su im potrebne ili koje koriste. Ovaj koncept može dovesti do prekomerne potrošnje, dugova i finansijskih problema.
Drugi primer je koncept gubitka i dobitka. Ljudi imaju tendenciju da donose finansijske odluke na osnovu svojih emocija prema gubitku i dobiti. Na primer, ljudi su manje skloni da ulažu novac kada su izloženi riziku od gubitka, dok su skloniji da investiraju kada su izgledi za dobitak veći.
Psihologija novca i potrošnje takođe proučava ponašanja vezana za štednju, ulaganje i planiranje budućnosti. Psihološki faktori, kao što su nesigurnost, strah od rizika i preterano samopouzdanje, mogu uticati na odluke u vezi sa ovim pitanjima.
Poznavanje psiholoških faktora koji utiču na finansijske odluke i odluke o potrošnji može pomoći ljudima da donesu bolje finansijske odluke i izbegnu dugove i finansijske probleme.
Dakle, moje pitanje bi bilo: Kako psihološki faktori utiču na naše finansijske odluke i kako ih možemo koristiti za donošenje boljih odluka o novcu?

Kako psihološki faktori utiču na naše finansijske odluke i kako ih možemo koristiti za donošenje boljih odluka o novcu?

Pa ako sam ja oprezan, stidljiv, teško povjerljiv to znači da ću teže prihvatiti "rizičnije" ulaganje i to znači da ću se voditi onom "bolje vrabac u ruci nego golub na grani".
Ako sam ja siguran u sebe i znam da me ulaganje neće koštati i ako ishod bude negativan, naravno da ću uložiti u nešto.

Kako psihološki faktori utiču na naše finansijske odluke i kako ih možemo koristiti za donošenje boljih odluka o novcu?

Pa ako sam ja oprezan, stidljiv, teško povjerljiv to znači da ću teže prihvatiti "rizičnije" ulaganje i to znači da ću se voditi onom "bolje vrabac u ruci nego golub na grani".
Ako sam ja siguran u sebe i znam da me ulaganje neće koštati i ako ishod bude negativan, naravno da ću uložiti u nešto.
Hmmm....Tvoj odgovor ima smisla. Psihološki faktori kao što su razboritost i samopouzdanje mogu uticati na naše finansijske odluke. Međutim, važno je napomenuti da samo zato što si oprezan ne znači da ne bi trebao razmišljati o rizičnijem ulaganju ako je to opravdano i može dovesti do većeg prinosa $$$. Takođe, čak i ako si siguran u sebe i svoje investicione sposobnosti, važno je razmotriti sve moguće rizike i doneti informisane odluke pre ulaganja,zato što cilj psihologije novca i potrošnje je da pomogne ljudima da donesu informisane i racionalne odluke o svojim finansijama, uzimajući u obzir psihološke faktore...

Tako je Lagerta, slažem se u potpunosti sa tobom, dodao bih samo da šopoholizam je često povezan sa drugim poremećajima kao što su depresija, anksioznost ili poremećaji u ishrani, a smatra se da kupovina služi kao oblik utehe ili samopomoći. Terapija i podrška mogu biti od pomoći u lečenju šopingholičara i pomoći osobi da prevaziđe svoju zavisnost od kupovine..

Poslednja izmena:
Akcija u Lidlu.

Food Flying GIF by Tesco

Back