Psihologija njemca

jednostavniji “inteligentan sporazum” bi bio danas plaćam ja, slijedeći put ti. nebi bio tako peinlich, bio bi efikasniji, i plaćanjem iz jednog zug-a bi bio simbolično podcrtan utisak jednog miteinander - ali njemcu je to sve durcheinander, on treba uvjek sve kirurški jasno auseinander i u zadnju centu. pa ako to nije sitničavost, ne znam šta je.
poznajem najskrovitije uglove njemačkog društva, vertikalno i horizontalno: kad sam došao u njemačku, obitavao sam u krugovima domaće i njemačke narko scene i svakojakog društvenog šljama. potom sam bio kraće vrijeme u braku sa njemicom. preko nje sam upoznao buduće i sadašnje profesore, sudce i industrijske magnate. bio sam na njemačkim gala, rave i grill partijima, stamm-tischevima i pod zeltovima.

Pa ima i takvih sporazuma.

Nego, zasto onda ne pises o tvojoj bivsoj zeni ( jel‘ je ona ta jedna cigla koju si spomenio?) … pisi o tim ljudima koje si upoznao i sa kojima si ziveo, umesto da pausaliziras i pricas o nemackom mentalitetu kao da ne postoji diferenciranost - man kann nicht alle über einen Kamm scheren!

Covek bi trebao potpuno izbegavati da prica o mentalitetu jednog celog naroda, mislim da nije ok. jer u njoj vidim uvek neku opasnost da se ljudi navode da stvaraju predrasude. Kaze se npr. da su svi Francuzi feinschmeckeri i degustatori a ja svake godine idem u Francusku i svake godine obavezno dozivljavam neke kulinarske katastrofe; ili npr. da su Srbi i Hrvati gostoprimiv svet a ja bi mogla knjigu da pisem sta sam sve dozivela u Hrvatskoj sa nemackim prijateljima, kao npr. kako su nas kelneri olajavali neznajuci da ja sve razumem; ili, npr. da su Italijani lopuze a ja uvek davala mojoj bivsoj italianskoj komsinici kljuceve od kuce da mi zaliva cvece i hrani macku dok ja nisam bila tu. ... eto ... ima dosta primera... pozdrav :)

Poslednja izmena:
Pa ima i takvih sporazuma.

Nego, zasto onda ne pises o tvojoj bivsoj zeni ( jel‘ je ona ta jedna cigla koju si spomenio?) … pisi o tim ljudima koje si upoznao i sa kojima si ziveo, umesto da pausaliziras i pricas o nemackom mentalitetu kao da ne postoji diferenciranost - man kann nicht alle über einen Kamm scheren!

Covek bi trebao potpuno izbegavati da prica o mentalitetu jednog celog naroda, mislim da nije ok. jer u njoj vidim uvek neku opasnost da se ljudi navode da stvaraju predrasude. Kaze se npr. da su svi Francuzi feinschmeckeri i degustatori a ja svake godine idem u Francusku i svake godine obavezno dozivljavam neke kulinarske katastrofe; ili npr. da su Srbi i Hrvati gostoprimiv svet a ja bi mogla knjigu da pisem sta sam sve dozivela u Hrvatskoj sa nemackim prijateljima, kao npr. kako su nas kelneri olajavali neznajuci da ja sve razumem; ili, npr. da su Italijani lopuze a ja uvek davala mojoj bivsoj italianskoj komsinici kljuceve od kuce da mi zaliva cvece i hrani macku dok ja nisam bila tu. ... eto ... ima dosta primera... pozdrav :)

Hehehhe, gde ti pade na pamet Francuska i katastrofalna kuhinja:D
I ja sam svake godine barem 4 nedelje u Francuskoj, ranije je bilo finih restorancica, cene pristojne, kuhinja bas kako zamisljamo rafiniranu francusku
kuhinju, danas je katastofa, narocito u delovima gde ima turista, a covek ne ide tamo da bere pecurke,.

Sto se gostopljubivosti tice licno mislim da su Nemci gostoljubivljiji od Francuza, mada meni odgovara ta francuska uzdrzanost jer ne zelim da sklapam prijateljstva
sa Kurtom i Murtom, a ni oni sa mnom.

Nemci su vrlo pouzdani, covek moze uvek u nevolji da im se obrati za pomoc i moze da racuna na njihovu pomoc. Naravno ne sada da ti pozajmljuju
pare, ali da te odvezu nekuda, pa i da ti zalivaju cvece ili pripaze na psa:)

Nemaca ima 80 miliona, razlike mendju ljudima su odgromne tipa Sever Jug, predela gde ima vina , dobro se jede, smisla za humor, uostalom kao
i kod nas ili Francuskoj, Italiji.

Ne znam koja je muka i bes spopao ovoga da pise pamflete o glupim Nemcima!

Sto se tzice placanja u kafanama ja svoj Vaterlo uglavnom dozivljavam u Srbiji:D

• Podržavam
Reactions: !JO
.. umesto da pausaliziras i pricas o nemackom mentalitetu kao da ne postoji diferenciranost - man kann nicht alle über einen Kamm scheren!

mentalitet je apstrakcija i kao takav ne isključuje nego upravo podrazumjeva individualnosti.
postoje njemac i njemac, jedan je tipus, drugi pojedinac. ne možeš očekivati da apstraktni njemac suštinski opisuje svakog pojedinačnog njemca. iz istog razloga ne možeš očekivati da ću te uzeti ozbiljno ako mi navedeš dva ipo protu-primjera iz tvog osobnog iskustva, tipa "moj prijatelj fritz ne studira cjenovnike".
kao što na osnovu izvjesnih ponavljanja u iskustvu s jednom osobom dobijaš karakterne konture te osobe, tako na osnovu ponavljanja u iskustvu s jednom populacijom 'vataš određenu quintesencu koju mi nazivamo mentalitet. to je prvenstveno zadatak intuicije. intuicija vrlo dobro apstrahira iskustvo. diskurzivno zaključivanje je samo u funkciji davanja forme amorfnoj masi intuicije. svi ljudi imaju intuiciju, ali malo njih se zna ophodit s tim. neki nemaju nikakav link sa svjetom diffuznih slutnji i signatura, drugi imaju ali ne znaju to konvertirat u jasnu misao.

Sto se gostopljubivosti tice licno mislim da su Nemci gostoljubivljiji od Francuza, mada meni odgovara ta francuska uzdrzanost jer ne zelim da sklapam prijateljstva
sa Kurtom i Murtom, a ni oni sa mnom.

njemci i francuzi su se 1000 godina oduševljeno bavili smiptomatologijama jedni drugih. dijagnoze su im otprilike iste, samo sa različitim vrijednosnim akcentima. suma sumarum je da su njemci šizoidan narod, dok je esprit gaulois uvjek njegovao sve ono što se može subsumirat pod druželjubivost - šarm, esprit, galanterija, vic, igra. to je crvena nit koja se provlači kroz sva kulturna ospoljenja ova dva naroda, francusko dialogno, njemačko monologno. francusko plemstvo se interesiralo za kunst, kako privući nekog, njmačko za barut, kako otjerat nekog.
isto važi i danas. u francuskim restoranima ili kafićima je rastojanje među stolovima takvo da su iskušenja komunikacije među neznancima ogromna. njemci bi u tendenci volili da u svojim restoranima imaju berlinski zid među stolovima. njemac treba jedan debeli mjehur privatnosti oko sebe. na njemačkim festovima možeš stajati mirno posred struje guste, uzburkane gomile, ako te netko skučajno očeše taj sigurno ne izgleda kao njemac. njemac te neće ni pijan dodirnuti. s obzirom koliko su njemci smotani i neosjetljivi, pitam se koliko ih samo budnosti i pažnje košta taj manevar čuvanja tjelesne privatnosti (obzirnost sigurno nije).

Nemci su vrlo pouzdani, covek moze uvek u nevolji da im se obrati za pomoc i moze da racuna na njihovu pomoc. Naravno ne sada da ti pozajmljuju
pare, ali da te odvezu nekuda, pa i da ti zalivaju cvece ili pripaze na psa:)

pouzdanost i spremnost na pomoć su dvije odvojene stvari. njemci nisu ćudljivi, ono što ti obeća je otprilike i rezultat. pitanje je samo dali će ti uopće nešto obećat, ako se uzme u obzir da je
pod specifičnostima njemca jedna izrazita međuljudska nezainteresiranost + nespremnost na žrtvu. ove dvije karakteristike se tako masivno potvrđuju u životnoj praksi da onaj koji tvrdi suprotno ili nema iskustva ili je tup.
kao što već rekoh, liberalizam se kod njemaca odlično primio, prije svega u pogledu izvjesnog individualističkog amoralizma ili jednog njegovanog izoliranog obitavanja, nebeneinander umjesto miteinander (i kad su fizički miteinander), a da ne spominjem ineinander. ljudi gledaju sebe, drugi ne dopiru do njih. javno se deklarirati kao šupak u njemačkoj? "null problemo, svi smo mi manje više šupci" bi bio otprilike verbalni izraz reakcije na to. otvorene šupčine u njemačkoj nitko ne osuđuje.

bolje da nisi spomenula posuđivanje novca. to se ne odvaja od kategorije uzajamno pomaganje i opisuje fino (ne)sebičnost njemca. kolegama njemcima kojima je kasnila plata sam u više navrata nudio novac da ne razbijaju rezerve ili da "prežive". na taj prijedlog su reagirali zbunjeno i kategorički bi odbili. zašto nisu htjeli uzeti? zato što ti sami nebi dali. to je apsolutni tabu u njemačkoj. pored sebičnosti i iz razloga koje sam već naveo - bazno nepovjerenje među ljudima. i osim toga, njemci imaju jedan izrazito konspirativni odnos prema materijalnim vrijednostima. njemačka je specifična po prinudnoj konspiratvnosti u vezi zarade kolega.

jesi li pokušala potražiti spontanu pomoć od susjeda? ako nisi ne pokušavaj: dobit je nećeš iz dvostrukog razloga - zato što je njemac izrazito nespontan i zato što pomaže samo od principijelno ne, do iskalkulirano. iskustvo iskalkulirane pomoći njemca su imali svi južnjaci. to je ono: izvolite bakice, sjednite na moje mjesto, pa mi ga za 10 min. molim lijepo opet ustupite. njemac ništa ne radi poletno (schwung) tako da za zaokružene velikodušnosti ala balkan ne zna.
kod nevolje koja podrazumjeva rizik ili žrtvu drugog si među njemcima nemilosrdno prepušten samom sebi. ako bi ti se npr. dogodi da padneš u u-bahn šaht i slomiješ kuk, možeš molit boga da je u blizini neki "asso", jer njemac sigurno neće preći ni preko minimuma rizika za svoj život.

Nemaca ima 80 miliona, razlike mendju ljudima su odgromne tipa Sever Jug, predela gde ima vina , dobro se jede, smisla za humor, uostalom kao
i kod nas ili Francuskoj, Italiji.

postoje njemci A njemci B njemci C i td, kao individue i kao regionalne varijacije, ali uvjek postoji i njihov zajednički nazivnik. ni ti regionalni njemački mentaliteti nisu iz jednog komada, i oni su zajednički nazivnik, pa ipak ih uzimaš zaokruženo. ja sam pisao o sumi sumarum. to sve što sam pisao o njemcima ćeš naći sa neznatnim varijacijama upadljivo koncentrirano na istoku zapadu sjeveru i jugu. osim toga, njemačka brzo gubi svoje regionalnosti, mobilnost na rostoru njemačke je izuzetna. danas na jugu masovno viđaš i one korpulentne, kvadrataste njemce sa oteknutim gornjim kapcima (niedersachsen tipus) i one štrkljaste, blijede, asteničare sa sjevera, i na sjeveru one krompiraste južnjake katkih udova.

Poslednja izmena:
Upravo tako.
Jako se razlikuju po mentalitetu (i ljudskim kvalitetima, rekao bih) Bavarci, Svabe i Niski (neki kazu Donji) Nemci.
I to nabrojanim redosledom.

Taj bavarski mentalitet slican je nasem ( znaci kumovi,burazeri, korupcija, oni to zovu Amigo sistem), uostalom u Nemcakoj i postoji izraz
da Balkan pocinje tamo gde pocinje Bavarska. Shvabe su savrseno druga prica, iako se granice sa Bavarskom, katolici su, ali su njihovi pogledi
na zivot i svet oko sebe dijametralno suprotni od bavarskog. U samoj Nemackoj oni se vaze za jako solidne gradjane ( sto i nije uvek kompliment),
cicije, dijalekt kojim govore odvratan je svakome, ali je i svakome jasno da je bas ta njihova solidnost i radna disciplina temelj uspesne Nemacke.

Ovi pa sa Severa sebe smatraju nekakvom gospodom, a zive od dotacija iz Shvbanelanda, bivsi DDR-ovci misle da su svuda zakinuti,
moje je iskustvo takvo da mislim da su jedini srecni Nemci ovi iz najvece pokrajine (Diseldorf, Keln, Dortmund), ali i ljudi iz bivseg Zapadnog Berlina.

mentalitet je apstrakcija i kao takav ne isključuje nego upravo podrazumjeva individualnosti.
postoje njemac i njemac, jedan je tipus, drugi pojedinac. ne možeš očekivati da apstraktni njemac suštinski opisuje svakog pojedinačnog njemca. iz istog razloga ne možeš očekivati da ću te uzeti ozbiljno ako mi navedeš dva ipo protu-primjera iz tvog osobnog iskustva, tipa "moj prijatelj fritz ne studira cjenovnike".
[/
njemci i francuzi su se 1000 godina oduševljeno bavili smiptomatologijama jedni drugih. dijagnoze su im otprilike iste, samo sa različitim vrijednosnim akcentima. suma sumarum je da su njemci šizoidan narod, dok je esprit gaulois uvjek njegovao sve ono što se može subsumirat pod druželjubivost - šarm, esprit, galanterija, vic, igra. to je crvena nit koja se provlači kroz sva kulturna ospoljenja ova dva naroda, francusko dialogno, njemačko monologno. francusko plemstvo se interesiralo za kunst, kako privući nekog, njmačko za barut, kako otjerat nekog.
isto važi i danas. u francuskim restoranima ili kafićima je rastojanje među stolovima takvo da su iskušenja komunikacije među neznancima ogromna. njemci bi u tendenci volili da u svojim restoranima imaju berlinski zid među stolovima. njemac treba jedan debeli mjehur privatnosti oko sebe. na njemačkim festovima možeš stajati mirno posred struje guste, uzburkane gomile, ako te netko skučajno očeše taj sigurno ne izgleda kao njemac. njemac te neće ni pijan dodirnuti. s obzirom koliko su njemci smotani i neosjetljivi, pitam se koliko ih samo budnosti i pažnje košta taj manevar čuvanja tjelesne privatnosti (obzirnost sigurno nije).

pouzdanost i spremnost na pomoć su dvije odvojene stvari. njemci nisu ćudljivi, ono što ti obeća je otprilike i rezultat. pitanje je samo dali će ti uopće nešto obećat, ako se uzme u obzir da je

jesi li pokušala potražiti spontanu pomoć od susjeda?

postoje njemci A njemci B njemci C i td, kao individue i kao regionalne varijacije, ali uvjek postoji i njihov zajednički nazivnik. ni ti regionalni njemački mentaliteti nisu iz jednog komada, i oni su zajednički nazivnik, pa ipak ih uzimaš zaokruženo. ja sam pisao o sumi sumarum. to sve što sam pisao o njemcima ćeš naći sa neznatnim varijacijama upadljivo koncentrirano na istoku zapadu sjeveru i jugu.

Nisi ti ni igrac, a ni sagovornik za mene jer je tvoja premisa dijametralno suprotna od moje.
Ja nisam slucajno dosla u Nemacku putujuci trbhom za kruhom, Germanistiku sam zavrsila ( Beograd) i sa vec 23 godine, onda su mi se otvorile karte,
dobila sam radno mesto o kome sam mastala, dosla sam u grad o kome sam takodje mastala citajuci kao dete knjigu za devojcice Hajdi, ali i
studirajuci Getea ( vise silom nego milom jer da je trebalo milom onda bi Libek grad mojih snova) i tu sam i ostala. Ti si nateran da zivis medju Nemcima,
mrzish ih, a ipak moras tu da zivis, a to nije dobro za tvoju psihu.

Da sam na tvom mestu ja bih tu omrazenu zemlju ( bilo koju, ne samo Nemacku) napustila i pobegla glavom bez obzira jer ne bih zelela da svoj zivot unistavam
medju ljudima koji glupi, tupi, zatucani.
Ova tvoja lupetanja o Francuskoj mogu da imaju veze sa vremenom iz 19.veka, mozda i pocetak dvadesetog, ali ti ne poznajes Francusku ( ja je mnogo bolje poznajem
od Nemacke jer je i volim pa sam jako cesto tamo, ne postoji ni jedan gradic u Francuskoj koji mi je nepoznat) i ponavljam, prosecan je Francuz zatvoreniji od prosecnog
Nemca, razlog je verovatno taj sto Nemci vec decenijama putuju, Francuzi ne, Nemci uce strane jezike, Francuzi ne, Nemci imaju mnogo vise avanturistickog duha,
Francuzi nikakvog.

A o pomoci koja mi je licno trebala u Nemackoj i Srbiji i kako sam se provodila mogla bih romane da pisem, u Francuskoj nisam upucena ni na ciju pomoc,
ali znam ako bi bilo potrebno da bi i Francuz kao i Nemac pritekli u pomoc.
U Srbiji bi morao prvo da molis, onda i da platis, narocito posle ukazane pomoci jer je jel, to tako u Srbiji red.

I da, pare mi niko nije trazio, hvala Bogu dobro stojim s parama, a i krecem se u takvom svetu gde niko ni od koga ne trazi pare.

Poslednja izmena:
Taj bavarski mentalitet slican je nasem ( znaci kumovi,burazeri, korupcija, oni to zovu Amigo sistem), uostalom u Nemcakoj i postoji izraz
da Balkan pocinje tamo gde pocinje Bavarska. Shvabe su savrseno druga prica, iako se granice sa Bavarskom, katolici su, ali su njihovi pogledi
na zivot i svet oko sebe dijametralno suprotni od bavarskog. U samoj Nemackoj oni se vaze za jako solidne gradjane ( sto i nije uvek kompliment),
cicije, dijalekt kojim govore odvratan je svakome, ali je i svakome jasno da je bas ta njihova solidnost i radna disciplina temelj uspesne Nemacke.

u tendenci je tako, ali potkupljivost bavarca važi samo u njemačkim okvirima. u odnosu na korumpiranost balkanca su anđeoski korektni. na balkanu je to princip života, tako da ga ja nebi dovodio u vezi s njima.

Ovi pa sa Severa sebe smatraju nekakvom gospodom, a zive od dotacija iz Shvbanelanda, .

to je relativno nov fenomen. katolici su uvjek bili paraziti na tkivu protestanata.

Ti si nateran da zivis medju Nemcima,
mrzish ih, a ipak moras tu da zivis, a to nije dobro za tvoju psihu.

ja sam završio s njemcima. već sam jednom nogom u italiji, druga samo što nije pristigla.

Ova tvoja lupetanja o Francuskoj mogu da imaju veze sa vremenom iz 19.veka, mozda i pocetak dvadesetog, ali ti ne poznajes Francusku ( ja je mnogo bolje poznajem
od Nemacke jer je i volim pa sam jako cesto tamo, ne postoji ni jedan gradic u Francuskoj koji mi je nepoznat) i ponavljam, prosecan je Francuz zatvoreniji od prosecnog
Nemca, razlog je verovatno taj sto Nemci vec decenijama putuju, Francuzi ne, Nemci uce strane jezike, Francuzi ne, Nemci imaju mnogo vise avanturistickog duha,
Francuzi nikakvog.

1. mentaliteti se ne mjenjaju, samo na liniji seosko-urbano, esenca ostaje uglavnom nedirnuta. kad sam čitao opise njemca iz 17. ili 18. stoljeća ostao sam paf zbog podudarnosti tih opisa sa mojim privatnim poopćavanjima. ništa nebi mjenjao u tim opisima.
2. bio sam često u francuskoj. spontanih poznanstava sam stekao u jednom tjednu više nego u njemačkoj u jednoj godini. razlike su drastične. sve što piše u knjigama o francuzima sam tamo imao priliku opažat: esprit i šarm.
3. svaki drugi njemac koji je neko vrijeme proveo u francuskoj i vratio se kući je zamišljen nad nedruštvenošću svojih sugrađana.

ja sam završio s njemcima. već sam jednom nogom u italiji, druga samo što nije pristigla.

1. mentaliteti se ne mjenjaju, samo na liniji seosko-urbano, esenca ostaje uglavnom nedirnuta. kad sam čitao opise njemca iz 17. ili 18. stoljeća ostao sam paf zbog podudarnosti tih opisa sa mojim privatnim poopćavanjima. ništa nebi mjenjao u tim opisima.
2. bio sam često u francuskoj. spontanih poznanstava sam stekao u jednom tjednu više nego u njemačkoj u jednoj godini. razlike su drastične. sve što piše u knjigama o francuzima sam tamo imao priliku opažat: esprit i šarm.
3. svaki drugi njemac koji je neko vrijeme proveo u francuskoj i vratio se kući je zamišljen nad nedruštvenošću svojih sugrađana.

Ti ovde pises kao covek iz Hrvatske, ti Srbiju ne poznajes tako da je mucno da bilo koji covek ovde tebe razume.
Pokusaj na nekom hrvatskom forumu, ovde delujes ljudima kao neki Ero sa onoga svijeta.

Da ti malo odes na neki kurs da se opismenis je4r jezik koj9im se ti ovde sluzis nema veze ni sa srpskim, a jos manje sa hrvatskim.
To bi znacilo da mrtav ladan prepisujes neke nebuloze od neke budaletine, a imas problrem da razumes sta prepisujes.
Ne znas ni srpski ni hrvatski.

prepisujem? otkud ti to? izvoli, potrazi dokaze. strpljivo ću sačekati rezultat.
higijena jezika je dio tvog profesionalnog idiotizma. to nikog ne interesira ukoliko je poruka stigla na cilj.

prepisujem? otkud ti to? izvoli, potrazi dokaze. strpljivo ću sačekati rezultat.
higijena jezika je dio tvog profesionalnog idiotizma. to nikog ne interesira ukoliko je poruka stigla na cilj.
Pa prepisujes, juce si napiso nesto oko reci "welsh", ali si zaboravio da napises da je i Prnic od Velsa iz te price o Vlasima.
Tako da prepisujes materiju koju ne razumes.

Pa prepisujes, juce si napiso nesto oko reci "welsh", ali si zaboravio da napises da je i Prnic od Velsa iz te price o Vlasima.
Tako da prepisujes materiju koju ne razumes.

wa'? "welsche" je izraz koji su germani koristili za latiniziranu galsku/keltsku populaciju, znači i za britanske velšane. kod nas su se ti isti zvali vlasi, dok se izraz nije ograničio na gorštake. njemci su kasnije izraz "welsch" ograničili na francuze.

Back