Psihologija neverovanja u "natprirodno" i 21. vek

Schrodinger

Elita
Poruka
15.364
Šta mislite da li u ovoj eri bežičnih tehnologija i virtuelnih svetova i dalje postoje ljudi koji sumnjaju u takve pojave kao sto su vidovitost, čaranje, razne magije i šta sve ne... :think: i ako postoje, koji odbrambeni mehanizam se krije iza potrebe za takvim, da kažemo mehanicističko-materijalističkim gledanjem na svet?

Već pre 50 godina sa pojavom televizije bi takav stav bio čudan da nije bilo zvaničnog političko-ideološkog narativa koji je kroz medijski i obrazovni sistem uticao na generacije.

Možda se i sam izraz moze protumačiti kao vid fanatičnog antropocentrizma, da je čovečanstvo iz ničega stvorilo nešto sa čim je nezamisliva analogija u svetu prirode

Poslednja izmena:
Verujem donekle da to postoji, ali u odnosu na mene verujem da ništa nema efekat jer jedini efekat koji osećam duže vreme je efekat vere u Boga.
Kad ti je Bog štit, sve je dobro, pa čak i zlo se izvitoperi, zaroza i odustane od sebe/tebe.
Bog zna moje limite i pušta da na mene sve utiče toliko koliko mogu da podnesem, i samo još malo dalje a da ne poginem, jer iako felerična, i odustajem od mnogo čega, ne odustajem od cveća, životinja, svoje šivaće mašine, i Boga na prvom mestu.

Verujem donekle da to postoji, ali u odnosu na mene verujem da ništa nema efekat jer jedini efekat koji osećam duže vreme je efekat vere u Boga.
Kad ti je Bog štit,
i ta vera spada u kategoriju iz naslova, mozda:
- zastitu daje egregor
- Bog stvarno postoji

treca opcija je da je efekat samo psiholoski. i ako je psiholoski cinjenica da toliko ljudi razmislja o istim stvarima daje egregorsko-internetsku pozadinu temi

treca opcija je da je efekat samo psiholoski.
Pa, jaka sam osoba sa psihološke strane, ali opet zahvaljujući Bogu, jer bila sam i drugačija, ista ja bez Boga. Dakle, za mene postoji nešto još bez čega bi bilo mnogo teško funkcionisati, a nije lako ni danas.
Ne naturam ikome išta, ali eto, u mom slučaju je evidentno da je drugačije kad si psihološki jak sam, i kad si psihološki jak sa Bogom.

Pa... i dokazivo je, ali ne na način koji lako prihvatamo.
Idi kod bilo kog bioenergetičara, osetićeš itekako, ali to se ne može detektovati na instrumentima...
No tvoj um,tj duša, se takođe ne može detektovati na instrumentima. Takođe način kako misliš je natprirodan.
Niko ne zna odakle naš intelekt, tj mogućnost da budemo kreativni.

Pa.... nije to crna magija, to je kako stvari funkcionišu i dato nam je jer je primećeno da treba.
Bez Boga ni luk ne možemo da sadimo, pa tako bez Boga ne bi bilo ničega što nam je danas dostupno ako nije bilo potrebno.
Danas ti je crna magija propaganda i reklamiranje. Dakle ubeđivanje, to je crna magija. Kad nekom nešto ubaciš
u potsvest onda možeš njime manipulisati, pa čak ga navesti i da se razboli...

Pa.... nije to crna magija, to je kako stvari funkcionišu i dato nam je jer je primećeno da treba.
Bez Boga ni luk ne možemo da sadimo, pa tako bez Boga ne bi bilo ničega što nam je danas dostupno ako nije bilo potrebno.
pre potopa je postojala telepatija kao vid bele magije koju su svi koristili,
Idi kod bilo kog bioenergetičara, osetićeš itekako, ali to se ne može detektovati na instrumentima...
naravno da moze ali kriju detektore nema ih u prodaji, kao one PIP kamere koje ne mozes nigde da nadjes

Poslednja izmena:
No tvoj um,tj duša, se takođe ne može detektovati na instrumentima. Takođe način kako misliš je natprirodan.
Niko ne zna odakle naš intelekt, tj mogućnost da budemo kreativni.
Da, prenose mi iskustva i stalno me mame kod raznih...
ali to nije moj svet i ne odbijam, ali ne učestvujem. Ne pridružujem se.
Izbor i dalje postoji.
Smešno je i interesantno da neko mora da poteže put, plati da učestvuje i sve,
a neko se samo moli Bogu i dobije više nego što traži.

Imala sam iskustvo navračavanja, neko mi je nešto navračao.
Kako znam? Pa tako što ću se tog sna sećati dok sam živa, zauvek.
Tad nisam bila vernica, nisam postila i to.
Oko mene usnule ili mrtve su ljudi u crnim kapuljačama plakali krvave suze koje su padale po meni.
Otvorila sam oči i videla 12 lica koja plaču krvave suze na mene.
Iz tog sna nije bilo bega... Ne možeš. Nemaš kud. Deri se, viči, nema da se iko odaziva... ni svoj glas nisam čula kad sam imala utisak da će mi glasne žice pući.
U snu sam već znala ko je uzrok toga, prvo ime koje sam zvala, ne stvarno na glas, nego u snu na glas, je bila osoba koju mnogo volim...
ali se ispostavilo da je baš taj dan moja baka nosila moju majicu nekoj veštici bez mog znanja da mi sliva stravu, da bolje spavam.

Poslednja izmena:
Šta mislite da li u ovoj eri bežičnih tehnologija i virtuelnih svetova i dalje postoje ljudi koji sumnjaju u takve pojave kao sto su vidovitost, čaranje, razne magije i šta sve ne... :think: i ako postoje, koji odbrambeni mehanizam se krije iza potrebe za takvim, da kažemo mehanicističko-materijalističkim gledanjem na svet?

Već pre 50 godina sa pojavom televizije bi takav stav bio čudan da nije bilo zvaničnog političko-ideološkog narativa koji je kroz medijski i obrazovni sistem uticao na generacije.

Možda se i sam izraz moze protumačiti kao vid fanatičnog antropocentrizma, da je čovečanstvo iz ničega stvorilo nešto sa čim je nezamisliva analogija u svetu prirode
Postoji danas. Samo instaliras app Vidovita Mica, izaberes karte, pasulj, dlan. Dlan mora da slikas i posaljes.

Ma ja sam se uverio i u vidovitost i u bioenergiju...
Zabranila sam baki da me čuva na taj način, bila sam da eksplodiram, jednom zauvek sam odreagovala iako sam bila možda tek devojčica sa 12, 13 godina.
Ne savetujem nikome da nosi dlake, krpe ili bilo šta što koristimo vešticama.
Taj san je nešto što proživljavam ponekad još..
Grozno je to!
Bog, Isus Hrist neka nas sačuva čak i od dobrih namera! Fuj!

To su tvoji psiho tripovi i mašta i naravno jaka želja.
Ne bih rekla.

Back