Psihologija modernog patrijahalnog društva

Da li je naše društvo patrijahalno?

• Da

• Ne

• Djelimično

• Ne znam

• Da

• Ne

• Djelimično

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Kako nelogično, pa skroz je logično ono sa rudnikom :)
A ovo
je počelo poprilično odavno i aje sad mi kaži da ovoga nema. Zato je i teži zadatak.
Ja bi lično voleo da zamenimo uloge, čisto nakratko da vidite koliko ste zahtevne. I još se bunite... ne ne tako se ne prave aeroplani. :)
I opet, umesto da se sistematski delimo, predlažem množenje.

Ma hajde :lol: kao da je svaki muskarac fizicki sposoban za rad u rudniku, i kao da bas svi zaradjuju za zivot uz pomoc svoje fizicke snage.
U porodicama koje su primorane na tezak fizicki rad, najcesce se i zena i muskarac izlazu fizickim naporima.
Ali posle obavljenih 8 sati placenog rada, zenu ceka jos 5 neplacenog, u kuci.(to je ona vrsta posla koji prihvataju kao zaposlenje samo oni koji nemaju drugog izbora, cistacica, kucepaziteljica, dadilja. Niko ne zeli tako graditi karijeru.:aha:) Za to vreme muskarac gleda utakmicu i gundja zbog usisivaca :lol: Ili je u kafani sa drugarima, jer on ne zna, ali ne zna oprati sudje, ili rasiriti ves.
To je valjda pitanje ponosa i dostojanstva kod vas, ne?
Karikiram....

Svi smo mi patrijahalno vaspitani i od svakog se očekuje da preuzme svoju patrijahalnu ulogu prije ili kasnije. No kao što sam rekla, u današnjem društvu to je nešto malo drugačije nego nekada..muškarci žele da zadrže privilegije alfa mužijaka iako više nemaju ni jedan zaista pravi argumenat za to..demografski podaci nam jasno govore da se porodice zaista teže ostvaruju. Zašto bi jedna samostalna žena - koja zarađuje imala neravnopravan položaj u vlastitoj kući? Da li se naši patrijahalni muškarci boje ovakve žene? Da. Šta je sad ovo...nisu mi rekli ..pa ja sam muško..Patrijahalni superego je isklesan još u djetinjstvu i sad stoji tu kao zid, kao prepreka, očekivanje koje se želi, ali se sumnja i zna da neće biti ispunjeno onako kako "bi trebalo"..pa se oklijeva..ili se ništa ne radi..Kako osnovati porodicu kada je sve naopačke? Realnost nije u saglasnosti sa unutrašnjom predstavom o istom..naslućuje se to, ako već i ne spoznaje. A šta je sa ženama...Znaju koja im je uloga predodređena, znaju šta ih čeka..ali nije u saglasnosti sa realnom situacijom. Danas žena ima novac, a sa tim određenu slobodu i samostalnost. Ako se već izborila za to kako da sad igra svoju "predodređenu" ulogu i podredi svoju slobodu patrijahalnom muškarcu, ..pa se oklijeva i čeka ...i imamo demografsku situaciju kakvu imamo...
Razmišljam o civilizacijama, fazama demografskog razvitka ..bijela kuga kao kraj..Da li se smrt patrijahalnog muškarca doživljava kao smrt čovječanstva ..Poslije nas potop (rigidni patrijahalni superego)
Jedna od privilegija patrijahalnog muškarca jeste i nemoralnost..tu su oni izgradili čitave teorije, na toj podlozi nemoralnosti o superiornosti roda masculinum - tuča, ubistva, poligamija..nemoralno kao "snažno", kao sposobnost "jačih" ..naravno kad se njima tako prohtje ...Dok je sa druge strane "moralna snaga" odlika roda femininum - rad u kući, briga o porodici, monogamija, vjenost..
Nešto sposobniji muškarci su se ponosili svojom "moralnom snagom", ali čak i oni su, a to se vuče do dana današnjeg radi držanja kontrole smatrali svojm vrlinom svoju nemoralnost...
Imamo, danas, pred sobom ono što treba da budemo - po patrijahalnim vrijednostima i ulogama i ono što jesmo - po obrazovanju i sposobnostima...suprotnosti se ne dodiruju u ovom slučaju ...

Lepo si prikazala osnov koji razdvaja muskraca i zenu, u danasnjim uslovima. Ali individualno, svi smo mi ljudi, i kompromis se moze naci izmedju dva coveka pre svega, ako imaju zajednicki cilj, i ako postoji nesto sto ih vezuje. Izmedju ekstrema, postoje i racionalniji ljudi...bar se nadam:)

Ne otvara mi se nova tema, a prosto mi je fascinantno koliko,kako, a i zbog čega 12 odrednica zdravlja, među kojima su većina društveni faktori utiču kako na zdravlje, tako i na ostatak svega što čini naš život
- prihod i socijalni status
- zaposlenost
- obrazovanje
- društveno okruženje
- fizička sredina
- razvoj zdravog djeteta
- lične zdravstvene navike i vještine borbe sa zdravstvenim problemima
- zdravstveni sistem
- mreža socijalne podrške
- biološko i genetsko nasleđe

8 faktora, među kojima i gender su izuzetno značajni kako za naše fizičko, tako i psihičko zdravlje.
Da li smo mi svjesni faktora koji utiču i koji mogu poboljšati društveni osvrt na naše zdravstvene posljedice?
Samo nekoliko pitanja:
Da li incidenca i prevalenca određenog stanja varira zbog uticaja sledećih:
Spol? Gender? Kultura ili društvo? Socioekonomsko stanje?
Da li znakovi i simptomi (psihičkog ili fizičkog stanja) variraju zbog roda? Zbog kulture?
Da li se ispitivanje stanja razlikuje zbog:
Gendera? Kulture? Socioekonomskog statusa?
Da li se faktori rizika razlikuju zbog roda ili kulture?
Da li patologija stanja varira zbog roda?
Da li je odgovor na patogeni okidač različit zbog roda?
Da li je prirodni tok stanja različit zbog roda ili kulture?
(ovo pitanje smatram izuzetno zanimljivim)
..a ima ih još
Da li se prihvaćanje tretmana razlikuje zbog:
Gendera? Kulture? Socioekonomskog statusa?

Evo novog potpitanja
Činjenica je da manje razvijena i jače patrijahalna društva imaju prosječnu manju dužinu života stanovništva, sa većim morbiditetom. Jača patrijahalna zajednica je paralela nižoj kulturi
Kako nazvati inzistiranje na patrijahalnom kad je sasvim očigledno da skraćuje životni vijek oba pola, tj. gendera?

Back