Svi smo mi patrijahalno vaspitani i od svakog se očekuje da preuzme svoju patrijahalnu ulogu prije ili kasnije. No kao što sam rekla, u današnjem društvu to je nešto malo drugačije nego nekada..muškarci žele da zadrže privilegije alfa mužijaka iako više nemaju ni jedan zaista pravi argumenat za to..demografski podaci nam jasno govore da se porodice zaista teže ostvaruju. Zašto bi jedna samostalna žena - koja zarađuje imala neravnopravan položaj u vlastitoj kući? Da li se naši patrijahalni muškarci boje ovakve žene? Da. Šta je sad ovo...nisu mi rekli ..pa ja sam muško..Patrijahalni superego je isklesan još u djetinjstvu i sad stoji tu kao zid, kao prepreka, očekivanje koje se želi, ali se sumnja i zna da neće biti ispunjeno onako kako "bi trebalo"..pa se oklijeva..ili se ništa ne radi..Kako osnovati porodicu kada je sve naopačke? Realnost nije u saglasnosti sa unutrašnjom predstavom o istom..naslućuje se to, ako već i ne spoznaje. A šta je sa ženama...Znaju koja im je uloga predodređena, znaju šta ih čeka..ali nije u saglasnosti sa realnom situacijom. Danas žena ima novac, a sa tim određenu slobodu i samostalnost. Ako se već izborila za to kako da sad igra svoju "predodređenu" ulogu i podredi svoju slobodu patrijahalnom muškarcu, ..pa se oklijeva i čeka ...i imamo demografsku situaciju kakvu imamo...
Razmišljam o civilizacijama, fazama demografskog razvitka ..bijela kuga kao kraj..Da li se smrt patrijahalnog muškarca doživljava kao smrt čovječanstva ..Poslije nas potop (rigidni patrijahalni superego)
Jedna od privilegija patrijahalnog muškarca jeste i nemoralnost..tu su oni izgradili čitave teorije, na toj podlozi nemoralnosti o superiornosti roda masculinum - tuča, ubistva, poligamija..nemoralno kao "snažno", kao sposobnost "jačih" ..naravno kad se njima tako prohtje ...Dok je sa druge strane "moralna snaga" odlika roda femininum - rad u kući, briga o porodici, monogamija, vjenost..
Nešto sposobniji muškarci su se ponosili svojom "moralnom snagom", ali čak i oni su, a to se vuče do dana današnjeg radi držanja kontrole smatrali svojm vrlinom svoju nemoralnost...
Imamo, danas, pred sobom ono što treba da budemo - po patrijahalnim vrijednostima i ulogama i ono što jesmo - po obrazovanju i sposobnostima...suprotnosti se ne dodiruju u ovom slučaju ...