Psihologija fanatizma?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Pocecu ovu temu necim, pa skoroskoro smesnim.

Citam tako o nekim fanovima video igara, u pitanju je milionska publika svih starosnih grupa od 12 do 45+ godina. E sad, postoji to neko rivalstvo, "moja igra je bolja, tvoja ne valja" kao i u svemu, medjutim onda se nadje neko ko je clan jedne od te dve grupe koji jednom prilikom kaze nesto pozitivno o onoj drugoj grupi, i onda krece oluja. Ovi iz prve grupe krecu da napadaju svog, krecu prozivke, "prodana duso, bla, bla", pogrdni komentari, pa cak i pretnje smrcu i sve to jer je neko rekao nesto pozitivno o onoj drugoj grupi.

E sad, vidimo kako to smesno i glupo deluje kada su u pitanju video igre, ali zar ne postoji takvo ponasanje, pa i fanatizam u svim delovima naseg zivota? Moj tim je bolji nego tvoj, moja partija je bolja nego tvoja, moja religija je bolja nego tvoja, Samsung je bolji od HTC-a, i sta ti ja znam kakve vec rasprave.

Moje pitanje je odakle taj fanatizam, i kako on nastaje, i zasto dolazi do "mrznje" kod nekih pojedinaca izmedju suparnickih grupa?

Svi smo mi delovi nekog copora, svi smo mi deo neke porodice, sela, grada, svi volimo vise jedno nego drugo, ali ne uzimamo da smo "mi" tj. nasa grupa najbolja, a druga zlo.
Zasto neki pojedinci copora pocnu da gaje neprijateljstvo prema drugim coporima?

Pocecu ovu temu necim, pa skoroskoro smesnim.

Citam tako o nekim fanovima video igara, u pitanju je milionska publika svih starosnih grupa od 12 do 45+ godina. E sad, postoji to neko rivalstvo, "moja igra je bolja, tvoja ne valja" kao i u svemu, medjutim onda se nadje neko ko je clan jedne od te dve grupe koji jednom prilikom kaze nesto pozitivno o onoj drugoj grupi, i onda krece oluja. Ovi iz prve grupe krecu da napadaju svog, krecu prozivke, "prodana duso, bla, bla", pogrdni komentari, pa cak i pretnje smrcu i sve to jer je neko rekao nesto pozitivno o onoj drugoj grupi.

E sad, vidimo kako to smesno i glupo deluje kada su u pitanju video igre, ali zar ne postoji takvo ponasanje, pa i fanatizam u svim delovima naseg zivota? Moj tim je bolji nego tvoj, moja partija je bolja nego tvoja, moja religija je bolja nego tvoja, Samsung je bolji od HTC-a, i sta ti ja znam kakve vec rasprave.

Moje pitanje je odakle taj fanatizam, i kako on nastaje, i zasto dolazi do "mrznje" kod nekih pojedinaca izmedju suparnickih grupa?

dolazi zbog poistovećivanja sa psihologijom grupe
..radi se o prihvatanju iliti filzofiji "slično se sličnom raduje"
..Svaki oblik fanatizma u suštini ima problem sa identifikacijom. Odnosno nedostatkom sopstvenog identiteta i traganjem za ciljnom grupom kojoj bi se pripadalo, da bi se pojačao osećaj sopstvene vrednosti i značaja.
...
Fanatizam je oblik ludila i nesvesti.,,
...ljudi koji usvajaju tuđe stavove i brane ih svojim životom gube ljudskost u sebi i tako smo svedoci raznoraznog nasilja po tribinama, mitinzima, religijskih grupa
...
slepilo moje istine, koja je uvek veća i bolja od tvoje istine (odnosno tvoje laži, jer ne veruješ u ono u šta ja verujem)

Back