PSIHOLOGIJA ČOPORA

Grupa istomisljenika ne mora uvek da predstavlja klan, javi se tu i tamo neka tema gde se moje misljenje poklopi sa misljenjem vecine, a to nije razlog da se iskljucim sa foruma da bi odnos snaga bio ravnopravan... "individualac" moze biti zrtva a moze biti spamer ili lujka, vecina moze biti grupa individualaca istomisljenika a moze biti i copor, to su dve razlicite stvari.

Ne radi se o istomisljenicima koji na fin nacin komentarisu na nekim od tema i o zdravoj diskusiji. Evo ti konkretan primer, komentari na ovoj temi. Misljenja nam se uglavnom poklapju ali mi opet nismo klan. Ne delamo po dogovoru, vec svako za sebe. Ovde se radi o ekipama koje udruzeno deluju , ljudima koji nemaju osnovno vaspitanje ( verovatno ni u realnom zivotu). Primer , sad ti izneses svoje misljenje o necemu i sad mi kao uigrana ekipa skocimo i krenemo da te ponizavamo , da se sprdamo na tvoj racun ne birajuci reci. Utrkujemo se ko ce vise da te izvredja...Koliko finih ljudi je otislo sa foruma zbog takvih, a ne verujem da je bilo kome prijatno kad ga vredjaju pa bio to i forum. Bez obzira sto smo ovde u nekom virtuelnom svetu, nismo roboti, postojimo , stvarni smo. Postoji i ono drugo, ukljucis se u diskusiju, nov si na nekoj temi, a mi uigrana ekipa koja inace obitava na toj temi te ocigledno ignorisemo. Ta grupa individualaca koja deli neko misljenje ne moze biti copor. Svako od njih ima nesto svoje, neku novu ideju, neko svoje gledanje na svet, otvoreno pise o tome, a u coporu je jednoumlje, ne ispada se iz sablona, tu je sve pravolinijski. Postoji tu i hijerarhija sef , sekretar i poslusnici...

Poslednja izmena:
Ok, toga ima svakako, to ne sporim samo sam dodao da ima i pojedinaca koji cak pomalo trolaju i dignu pritisak nekom iz grupe sa vecinskim zajednickim misljenjem (nismo roboti) ,onda se kriju iza paravana zrtve a verujem da su ladni ko spricer. Pomenuo sam cisto da se zna da ima i jednog i drugog.

Dobra tema...
Šta je indikativno? Da čopori nikad ne nastaju da bi nešto podržali, ohrabrili, pohvalili... Naprotiv, da se nešto opljune, zacrni, ponizi, obeshrabri. Da se, svesno ili nesvesno, izlije sva gorčina, bes i nezadovoljstvo sopstvenim životom. Da se, makar i na tren, makar i na ovakvom mestu gde se ništa suštinski ne može promeniti, zavara osećanjem nadmoći.

- - - - - - - - - -

Tako da... ja bih to nazvala nekakvom kolektivnom terapijom.. :)

Od prvog posta imam osecaj da mi nesto ne stima, kad ono, dabome. Zena skocila u principijelnu odbranu pravde. Znaci da se ipak nesto krece. Mozda uskoro nece biti zenskih klanova. Mozda, neki lekar skoci da principijelno brani pacijente ili neki uniformisani potvrdi gresku kolege. Kada bi jos osudili nekog sudiju jer ga je prijavio kolega kud bi nam bio kraj.

Od prvog posta imam osecaj da mi nesto ne stima, kad ono, dabome. Zena skocila u principijelnu odbranu pravde. Znaci da se ipak nesto krece. Mozda uskoro nece biti zenskih klanova. Mozda, neki lekar skoci da principijelno brani pacijente ili neki uniformisani potvrdi gresku kolege. Kada bi jos osudili nekog sudiju jer ga je prijavio kolega kud bi nam bio kraj.

Jel ovo u pozitivnom il u negativnom kontekstu?:rumenko:

Forum kao suma u kojoj zive razni copori:) Doduse svi smo deo nekog copora ovde ili tamo u manjoj ili vecoj meri.... Medjutim, postoji ogromna razlika u ponasanju, delovanju . Ima onih agresivnijih i malo umerenijih ( sve zavisi od teme i od toga koga "nagazis"). Ovi agresivni , ukoliko se neko drzne da se usprotivi nekom od njihovih, odmah skacu u odbranu sa najogavnijim komentarima. Utrkuju se ko ce napisati sto pogrdnije, prostacke komentare, a pri tome se sve prave nevini, naivni ko francuske sobarice i sve su njihove zlatne i na mestu. Ima i onih koji uglavnom ordiniraju na istoj temi i ponasaju se kao vlasnici teritorije. Tu su gde su, to mesto su obelezili, zapisali i vrte se u zacaranom krugu i ignorisu svakog dodjosa koji pokusa da se ukljuci u pricu.Ima tu jos mnogo toga...Kakvi li su ti "vukovi" u realnom zivotu: isti kao i ovde, kompleksasi manji od makovog zrna, a ovde se "junace" i lece, osobe koje ne umeju da deluju samostalno , prosto "rodjeni" bezobrazni ili nesto sesnaesto....

šta bih dao da mogu da uletim u nekakav čopor,pa makar i virtuelni..mene ovdje niko ne kapira u potpunosti..tako da od čopora ništa..:(
a tako bi dobro bilo učoporiti se..(sporazumjeti se) sa nekim..
nekad sam vuk,a nekad jagnje..zavisi od mnogo čega...ali trudim se iz petnih žila da budem jagnje u životu...ali pošto se jagnjad smatraju za slabiće u ovom surovom svijetu,često navučem kožu vuka na sebe..

šta bih dao da mogu da uletim u nekakav čopor,pa makar i virtuelni..mene ovdje niko ne kapira u potpunosti..tako da od čopora ništa..:(
a tako bi dobro bilo učoporiti se..(sporazumjeti se) sa nekim..
nekad sam vuk,a nekad jagnje..zavisi od mnogo čega...ali trudim se iz petnih žila da budem jagnje u životu...ali pošto se jagnjad smatraju za slabiće u ovom surovom svijetu,često navučem kožu vuka na sebe..

Bolje jagnje u vucjoj kozi, nego vuk u jagnjecoj kozi.

Forum kao suma u kojoj zive razni copori:) Doduse svi smo deo nekog copora ovde ili tamo u manjoj ili vecoj meri.... Medjutim, postoji ogromna razlika u ponasanju, delovanju . Ima onih agresivnijih i malo umerenijih ( sve zavisi od teme i od toga koga "nagazis"). Ovi agresivni , ukoliko se neko drzne da se usprotivi nekom od njihovih, odmah skacu u odbranu sa najogavnijim komentarima. Utrkuju se ko ce napisati sto pogrdnije, prostacke komentare, a pri tome se sve prave nevini, naivni ko francuske sobarice i sve su njihove zlatne i na mestu. Ima i onih koji uglavnom ordiniraju na istoj temi i ponasaju se kao vlasnici teritorije. Tu su gde su, to mesto su obelezili, zapisali i vrte se u zacaranom krugu i ignorisu svakog dodjosa koji pokusa da se ukljuci u pricu.Ima tu jos mnogo toga...Kakvi li su ti "vukovi" u realnom zivotu: isti kao i ovde, kompleksasi manji od makovog zrna, a ovde se "junace" i lece, osobe koje ne umeju da deluju samostalno , prosto "rodjeni" bezobrazni ili nesto sesnaesto....

Паћеници који се фолирају да и у стварном животу имају све то исто као и овде. Потреба да поред себе имају истомишљеника који ће му тапшати улетати у расправу иако се те особе то нимало не дотиче је страх од самоће. А што је неко виртуелно способан да изманипулише "пријатеља" да кевће уместо њега је крајње лицемерно.
Можда би било мање таквих које си описала да је држава сређенија, а можда и не:think:
Нису то никакви вукови ни јуначине него напаћене душе.

Ljudi prenose svoj model ponašanja stečen u životu na forumu.Kada vidim da je neko govedo na forumu gotovo sam siguran da je govedo i u svakodnevnom životu a takvom oraj iz ruke ne bi uzeo.

По мени нешто најглупље што човек себи може да уради је да пресели стваран живот на форум. Форум има функцију да се размењују запажања, схватања, размишљања, информације о одређеној теми или да се забавиш.

По мени нешто најглупље што човек себи може да уради је да пресели стваран живот на форум. Форум има функцију да се размењују запажања, схватања, размишљања, информације о одређеној теми или да се забавиш.
Svoju ličnost čovek svakako nosi svuda sa sobom pa i u virtuelne svetove, od nje ne može pobeći.

Svoju ličnost čovek svakako nosi svuda sa sobom pa i u virtuelne svetove, od nje ne može pobeći.

ипак зависи како гледаш на форум или неку друштвену мрежу. довољно сам дуго овде да сам приметио како се тема отвори, постови у вези теме издрже једва једну страницу остало је препуцавање, свађање, спамовање, троловање, удаљавање са теме....значи људима који су овде је више до забаве што не значи да је у стварном животу такав. за никог овде не можеш бити сигурна какав је заиста.
као и сваки почетник тако сам почео и ја, унео сам своју личност па сам био дочекан са спрдњом и онда сам схватио да ово није оно што сам мислио у почетку. оставио сам реалан живот где му је место а овде могу да будем и супермен ако треба.
све је политика јер нека озбиљна дискусија је монотона и брзо се угаси а то оном ко живи од овог не иде на руку зато је дозвољено да се арчи, а онда свако од нас искористи ту прилику коју у реалном животу никад не би смео или никад не би могао да буде оно што овде може. зато овде имаш је6аче који могу по два сата без вађења, затим, тесла је мало дете за форумаша јер тесла није имао гугл, супер-домаћице по 24 сата које висе на интернету и стигну и да одведу децу у школу и да их врати и да скува ручак и да се посекса са мужем и да прочита књигу и да искритикује прљаве улице свог града :rumenko: :D
од себе не можеш побећи то је тачно али од стварног живота ипак у виртуали можеш.
колико поспрдачине је било на фб где нека исфрустрирана ружна госпоја поставља слике непознатих манекенки па добије по 5000 лајкова, мада је тога и овде било :D

и шта смо данас добили од свега овога, оно што је и постављач теме написао, стварају се чопори, бране једни друге од тобож неког виртуалног непријатеља (тај део ми је најсмешнији) угрожава им тај стелт непријатељ форумски интегритет, кредибилитет и руши ауторитет вође чопора :hahaha: е када се та граница досегне овде, знај да је тај индетификовао свој напаћени живот са овим виртуалним светом где нико ником очи није видео. тај више не зна за шалу и забаву само чува "своју" непостојећу имовину.

Poslednja izmena:

Lakše je biti hijena nego lav.

Back