Psihologija ceste upotrebe JA u recenici...

Žalosno je što JA kada ga konačno spoznamo ostaje tako kratko čisto i neokrnjeno raznim društvenim statusima.
Trenutna asocijacija mi je Tyler Durden u antologijskom ostvarenju fight club koji parafraziraću kaže nešto ovako
Ti nisi svoj posao, ti nisi svoj račun u banci, ti nisi auto koji voziš, ti nisi sadržaj tvog novčanika.....
A nas već od sedme godine života dresiraju i bude u nama takmičarski duh i želju da moć steknemo količinom novca kojom ćemo kupiti svakoga ko nam stoji na putu. Misleći naravno kako je naše JA veliko jer mu je velika platežna moć.
Neki ljudi žive u uverenju da je njihovo JA veoma moćno samo zato što su prijatne spoljašnosti, neki zato što su vešto uvežbali incident u komunikaciji sa drugim ljudima, beskrajan je niz pogrešnih JA....
Kako u takvoj atmosferi doživeti JA kao nešto što je samo naše, a ne kao nešto što je unapred prodana stvar?
Pa sejo,tako baš kako si ti to uradila-promišljanjem i introspekcijom!
Malkice se zablentaviš u sebe i gledaš i sebe kao nekog kog si malčas srela!:mrgreen:
Nije to tako komplikovano,ali je narcizam ega dosta magnetičan pa treba ga hoblovati s vremena na vreme...
Sklon je da se otme kreten...:lol:

Ne valja ni u suprotnom smeru preterivati...Napišite slobodno "Ja I ćale..."ako je autobiografsko nešto jer ste tada u
prvom planu...Neki književni bon-ton postoji,ali mačku o rep s njim...:mrgreen:
Pankerski pisac sigurno neće napisati "...Ćale I ja smo...":lol:
Jednostavnije,hoću da uputim na nepotiskivanje ega jer to ego muči I akumulira nezadovoljstvo u nesvesnom podkorteksu...
Dakle:idealno bi bilo poznavati svoju psihu I dozvoliti svom egu koliko mu treba,a da nije na njegovu štetu...Pri tom valja znati da
antipatija koju može izazvati japaja takođe ide na štetu ega!
Znati se dopasti ljudima,a ne biti jadni napaćeni glumac je super !
Ima ljudi koji se baš trude da se dopadnu! I elokventni su I zabavni I trude se,ali je pravo pitanje kako je njima!
Posmatrajte te "zabavljače" I ko to nije,potrudite se da I vi budete povremeno takvi...
Lepo je dopasti se ljudima!
Šminka I lepo oblačenje nisu dovoljni!

Ne valja ni u suprotnom smeru preterivati...Napišite slobodno "Ja I ćale..."ako je autobiografsko nešto jer ste tada u
prvom planu...Neki književni bon-ton postoji,ali mačku o rep s njim...:mrgreen:
Pankerski pisac sigurno neće napisati "...Ćale I ja smo...":lol:
Jednostavnije,hoću da uputim na nepotiskivanje ega jer to ego muči I akumulira nezadovoljstvo u nesvesnom podkorteksu...
Dakle:idealno bi bilo poznavati svoju psihu I dozvoliti svom egu koliko mu treba,a da nije na njegovu štetu...Pri tom valja znati da
antipatija koju može izazvati japaja takođe ide na štetu ega!
Znati se dopasti ljudima,a ne biti jadni napaćeni glumac je super !
Ima ljudi koji se baš trude da se dopadnu! I elokventni su I zabavni I trude se,ali je pravo pitanje kako je njima!
Posmatrajte te "zabavljače" I ko to nije,potrudite se da I vi budete povremeno takvi...
Lepo je dopasti se ljudima!
Šminka I lepo oblačenje nisu dovoljni!

sindrom tužnih klovnova , bolje rečeno pseudo-ekstravertnost ?

Sada mi pade na pamet nesto...
Ja cesto pricam o sebi u trecem licu...
I oslovljavam sebe sa imenom u zavisnosti od price,
ako sam napravila glupost, ispala debil itd, onda pricam, pisem. Malo dete Mica je uradilo to to i to...
Ako sam donela istorijsko neopozivo NE, DA ili neku odluku, onada eeee, sl.put ce Milica tako i tako...
Ako sam ispala kul nesto oslovljavam sebe sa Comi...
itd...
I sad razmisljam kako to nisam primetila, tj jesam ali nisam pridavala znacaj tome,
trazila skriveno znacenje,
dok ovoj prekomerenoj upotrebi "JA" kod drugih jesam...

Sada mi pade na pamet nesto...
Ja cesto pricam o sebi u trecem licu...
I oslovljavam sebe sa imenom u zavisnosti od price,
ako sam napravila glupost, ispala debil itd, onda pricam, pisem. Malo dete Mica je uradilo to to i to...
Ako sam donela istorijsko neopozivo NE, DA ili neku odluku, onada eeee, sl.put ce Milica tako i tako...
Ako sam ispala kul nesto oslovljavam sebe sa Comi...
itd...
I sad razmisljam kako to nisam primetila, tj jesam ali nisam pridavala znacaj tome,
trazila skriveno znacenje,
dok ovoj prekomerenoj upotrebi "JA" kod drugih jesam...

ovo tvoje me podseti na film sa Mel Gibsonom - Beaver ...odličan film, preporuka

naime, u filmu glavni junak ima komunikaciju sa sobom tj. sa lutkom dabra koja je navučena na ruku

pogledaj scenu iz filma pa mi reci šta misliš, ima li nekih dodirnih tačaka
sa tvojim unutrašnjim dijalogom ?

posle ovog filma, 'unutrašnju komunikaciju' sam nazvao - sindrom Beaver (ukoliko se i stvarno ne zove tako, nemam pojma)

Odlična tema.

Često ga koristim, nenamjerno ..
Ja ovo, ja ono.. i gordo mi zvuči.
Ne mogu reći da sam egocentrik jer uvijek prvo gledam druge, a onda sebe. Po tom pitanju sam tupeks..
Samopuzdanje na zdravoj granici, a opet.. uvijek nešto u iz kuta želim, još..više, nisam si dovoljno dobra.
Kao da ga konzumiram kad nešto želim kod sebe naglasiti, ono .. toneš i boriš se za zrak pa vikenš - JA! Čisto da te čuju.

ovo tvoje me podseti na film sa Mel Gibsonom - Beaver ...odličan film, preporuka

naime, u filmu glavni junak ima komunikaciju sa sobom tj. sa lutkom dabra koja je navučena na ruku

pogledaj scenu iz filma pa mi reci šta misliš, ima li nekih dodirnih tačaka
sa tvojim unutrašnjim dijalogom ?

posle ovog filma, 'unutrašnju komunikaciju' sam nazvao - sindrom Beaver (ukoliko se i stvarno ne zove tako, nemam pojma)

Naravno da ne jer pricam sa sagovornikom i nemam podvojenu licnost...
Samo prepricam svoju pricu u trecem licu,
koju bih i ovako prepricala,
npr. Ne kazem diplomirala sam. Vec Milica je diplomirala. ili Sledeci put ce platiti prenociste, e sledeci put ce Milica da mu prenociste obracuna lepo...
Bolesna sam, jer sam se kupala po losem vremenu. vec Malo dete Mica, resilo da se kupa po grmljavini i naravno navuklo neki oblik upale pluca.
Uhvatim loptu i dam kos. vec I Comi tu utci uhvati loptu i da kos...
Ovako zvuci cudno kada samo nalupam primere, ali u govoru ne, niko ne primeti, cak povezuju sa ironijom, sarkazmom, cinizmom itd...

Naravno da ne jer pricam sa sagovornikom i nemam podvojenu licnost...
Samo prepricam svoju pricu u trecem licu,
koju bih i ovako prepricala,
npr. Ne kazem diplomirala sam. Vec Milica je diplomirala. ili Sledeci put ce platiti prenociste, e sledeci put ce Milica da mu prenociste obracuna lepo...
Bolesna sam, jer sam se kupala po losem vremenu. vec Malo dete Mica, resilo da se kupa po grmljavini i naravno navuklo neki oblik upale pluca.
Uhvatim loptu i dam kos. vec I Comi tu utci uhvati loptu i da kos...
Ovako zvuci cudno kada samo nalupam primere, ali u govoru ne, niko ne primeti, cak povezuju sa ironijom, sarkazmom, cinizmom itd...

a nisam baš mislio na podvojenu ličnost, to već ide u psihijatriju
ali normalno je(valjda :neutral:) konverzirati sa sobom, u mislima, nekad i na glas,
e sad sve zavisi koliko je popizd, šta ga muči

imao sam prilike kao klinac da vidim jednog lika na motorčetu... vozi polako
mlatara jednom rukom i čovek priča s sobom samo piči, u stvari, više deluje da se svađa

a stvarno ne znam šta bi to moglo da znači što se obraćaš sebi u trećem licu
ajd u drugom licu, to je već standardno kad kažeš sebi npr : al sam prolupo pa to je strašno

ovo u trećem licu mi zvuči, baš onako...hmmm

Back