Psihologija brze voznje

Ime teme dovoljno govori, zasto ljudi vole brzu voznju (neretko pod dejstvom alkohola), kada znaju koliko nastradalih u saobracaju imamo svake godine?
Broj nastradalih u saobraćaju motornih vozila je (u odnosu na ukupan broj stanovnika) praktično u stalnom padu još od Drugog svetskog rata.... ne ubija brza vožnja nego brzo zaustavljanje... :mrgreen:

Како ауто од 4000 кубика можете да возите 120 на аутопуту? То је мучење аута.
Neee, komšinice, to je zamena teza :D.. 120 km/h autoputem je mučenje nestrpljivog vozača, ali ne auta.... Auto "uživa" u vožnji konstantnom brzinom u visokom stepenu prenosa na niskom broju obrtaja. Vozilu veće kubikaže (tj. obrtnog momenta) neće smetati ni veća brzina od toga, ali će potrošnja znatno porasti, eksponencijalno sa brzinom.

prevagne skok adrenalina i uzbudjenje nad oprezom. i ne mora uopste brza voznja da se voli samo pod dejstvom alkohola, s tim da je ovo bez alkohola gore.
zasto se ljudi bave opasnim poslovima ili vole extremne sportove...msm, odgovor je isti vole uzbudjenje koje donosi rizik, ljudi se osecaju zivim.

p.s. mene uzbudjuju krivine. :mrgreen:

Poslednja izmena:
U svakom čoveku čuči kockar !

Najviše pleni to drhtanje pred odluku.
Dobitak ili fijasko ?
Svila i kadifa ili iznošene gaće....

To je ona draž.
Kao ruski rulet !
Nakon jednog pomeranja kažiprsta...
Život ili smrt.
Sreća opstanka ili ništavilo.

Mislim da se na istim principima zasniva
i smisao uživanja u brzoj vožnji...!

Neee, komšinice, to je zamena teza :D.. 120 km/h autoputem je mučenje nestrpljivog vozača, ali ne auta.... Auto "uživa" u vožnji konstantnom brzinom u visokom stepenu prenosa na niskom broju obrtaja. Vozilu veće kubikaže (tj. obrtnog momenta) neće smetati ni veća brzina od toga, ali će potrošnja znatno porasti, eksponencijalno sa brzinom.

Овде не причамо о потрошњи, онај ко има ауто велике кубикаже не размишља о томе.

Већа брзина не да му неће сметати, већ су ниске брзине заиста мучење, поготов градска вожња.

Што се тиче нестрпљивог возача, има оних који оваква кола купују као статусни симбол, ја волим брзу вожњу.

Netacno, auto najvise "voli" cepanje pun gas do velikih obrtaja. Ne bas non stop, ali bar jednom na dan... :)
Pa sad... kazaljku u crvenom mnogo više vole vozači nego auti. Autu zapravo najviše odgovara konstantna vožnja u visokom stepenu prenosa. Dokaz za to je i trajnost motora - auto koji se uglavnom vozi autoputem prelazi bez problema pola miliona kilometara i više, a auto koji se vozi nemilosrdno ipak zahteva mnogo više održavanja i ukupni vek trajanja mu je manji. Ima tu još faktora, naravno, ali preopterećivanje ne pomaže uglavnom ni jednoj tehničkoj spravi, pa ni autu.

Овде не причамо о потрошњи, онај ко има ауто велике кубикаже не размишља о томе.
Pa sve zavisi od toga ko je u pitanju. Ima naravno ljudi kojima potrošnja nije bitna, ali primer na zapadu - u odnosu na Srbiju potpuno su promenje dimenzije - auti male kubikaže su otprilike do 3L, auti srednje su 3L-5L, a velike su tek preko 5L, pa čak i oni često vode računa o potrošnji (iako je cena benzina upola niža nego kod nas). Sada imamo neviđenu ekspanziju auta velike kubikaže sa niskom potrošnjom, i celu gamu novih "zelenih" tehnologija, i drastično povećanu prodaju linijskih četvorocilindraša, koji su tamo bili retkost.

Већа брзина не да му неће сметати, већ су ниске брзине заиста мучење, поготов градска вожња.
Gradska vožnja opterećuje automobil iz drugih razloga - ne zbog niske brzine već zbog čestih ciklusa kretanja i zaustavljanja, generalno lošijeg i par stepeni toplijeg vazduha, češćih ciklusa zagrevanja motora od hladnog bloka do radne tempereature, i sl. Ta priča da auto mora da se "produva" je zaostavština iz doba karburatora, koji imaju dva usisa - pri niskim brzinama sekundarni usis se ne otvara nikada, i desi se da se zaglavi od prljavštine, stoga je vozačima (opravdano) preporučivano da ponekad malo "produvaju" auto vožnjom na većoj brzini, da pročiste oba usisnika na karburatoru i da sagore naslage čađi. Naravno, sa novim kolima sa elektronskim ubrizgavanjem ovo nije slučaj, ali stara priča kruži i dalje. :)

Што се тиче нестрпљивог возача, има оних који оваква кола купују као статусни симбол, ја волим брзу вожњу.
I ja isto. :mrgreen: Pravim ljubiteljima brzine i adrenalina ipak preporučujem da pred auta probaju i motor (ako već nisu). It's addictive.

Protivnik sam brze vožnje na ulicama i putevima jer im tamo nije mesto, uvek postoji neko dete,neka rupa,neki pas ili mačka koja može da izleti i promeni smer kretanja vozila.
Naši ljudi po pravilu zatupljeni a kurčeviti misle da je velika hrabrost i veština brzo voziti i ne shvataju da je saobraćaj jedna celina u kome su oni samo jedni od učesnika.

I ja isto. :mrgreen: Pravim ljubiteljima brzine i adrenalina ipak preporučujem da pred auta probaju i motor (ako već nisu). It's addictive.

Пробала бих, али ми не делује привлачно, а и сигурнија сам на 4 точка, хвала!

Заправо, сем брзе вожње, ниједна друга активност која диже адреналин (банџи, параглајдинг, падобрански скокови и сл.) ме не привлачи.

Protivnik sam brze vožnje na ulicama i putevima jer im tamo nije mesto, uvek postoji neko dete,neka rupa,neki pas ili mačka koja može da izleti i promeni smer kretanja vozila.
Naši ljudi po pravilu zatupljeni a kurčeviti misle da je velika hrabrost i veština brzo voziti i ne shvataju da je saobraćaj jedna celina u kome su oni samo jedni od učesnika.

А где је место брзој вожњи? Ето, ја нисам те среће да у мом граду има аутодрома.

Ако размишљаш на тај начин, ујутро ни из куће не треба да изађеш, јер има саобраћаја, кучића и осталих опасности које те вребају иза сваког ћошка.

Ma da, mene motor privlaci samo tako, ali bolje ne... Poznajuci sebe. :rumenka:

Пробала бих, али ми не делује привлачно, а и сигурнија сам на 4 точка, хвала!
Dok sam bio mlađi, i ja sam bio veliki protivnik motora, baš zato što sam se na 4 točka osećao sigurnije... međutim, kad sam jednom seo... (and now I'm a believer)
sport-smiley-12.gif

Čak i ne moraš da voziš previše brzo da bi osetio šok adrenalina, a verujem da je to ono na šta se navučeš.

А где је место брзој вожњи? Ето, ја нисам те среће да у мом граду има аутодрома.

Ако размишљаш на тај начин, ујутро ни из куће не треба да изађеш, јер има саобраћаја, кучића и осталих опасности које те вребају иза сваког ћошка.

Da li je moguće da nisi shvatila ili se praviš da nisi.
Evo objasniću ti ponovo, ne vrebaju nikakve opasnosti iza ćoška nego saobraćaj funkcioniše po nepredvidivim principima.Ne pričam ja da vozač treba da se brine za svoju bezbednost, ko ga ebe nek vozi i 300 na sat ako hoće, ali treba da se brine za bezbednost drugih.
U tom saobraćaju učestvuju i drugi učesnici, stari ljudi, deca na biciklama, dešavaju se razne nepredviđene situacije sa kojima je nemoguće manipulisati sa brzinama od 200 na sat pa ni sa 150 ne možeš da prikočiš ako ti neko izleti.
Što se adrenalina tiče i tu postoji gomila pravila i u paraglajdingu,padobranstvu,bandžiju i formuli,trkama ostalim stvarima ...
Ali takvoj vrsti adrenalina o kojem vi pričate u saobraćaju nije mesto.

Aha, cak ne moras da ides ni previse brzo da se razbijes ko pic... :rumenko:
Upravo tako... prolaziš pored zaustavljene kolone lagano, ali u svakom trenutku na ovoj vrućini neki Yugo može neočekivano da upali klimu (čitaj - otvori vrata) i eto tebe na asfaltu... (što se dešavalo)

Naravno, tu su i one privlačne stvari - ni u jednim kolima (koja nisu Formula 1 ili Veyron) nemaš onaj divni osećaj kada na autoputu voziš 120 na sat, dodaš gas, i kada se jedva zadržiš na motoru koliko te povuče. Kez zagarantovan.

Što se tiče brze vožnje po gradu, ovaj video ispod ilustruje dovoljno. Ovaj lik recimo je tipičan bolid, ali to je Rus pa njega ne računam u normalne motoriste. Što kaže ovaj komentator, "you need balls to watch this video."

Ima takvih ludaka jako puno! :eek: To je ipak previse, svaka mu cast kako vozi pun gas, ali to ipak nije za javni saobracaj jer dovodi u opasnost druge...

Ja gledam, odem nekad na Miseluk malo sa provozam par krugova, i onda se parkiram gledam sta rade. A na motorima sta rade. Izadje iz krivine napravac, pa pun gas, on za par sekundi ide 200 sigurno! Ja verujem da je to neverovatan osecaj, ali na neku neravninu da naleti ili nesto tako, ode aj zdravo! :eek:

Ja verujem da je to neverovatan osecaj, ali na neku neravninu da naleti ili nesto tako, ode aj zdravo! :eek:
To je česta predrasuda, da je pri većim brzinama najmanji kamenčić dovoljan da izgubiš kontrolu nad motorom. Međutim, istina je vrlo čudna - pri velikim brzinama stvari postaju nepredvidive... žiroskopska sila koja drži motor uspravnim je pri velikim brzinama izuzetno jaka, tako da vozač može i da padne sa motora, a motor da nastavi pravo još pola kilometra. Stoga, gaženje kamenčića na pravom i ravnom putu nije toliki problem... veći problem je gubitak trakcije zbog nagle promene koeficijenta trenja, što se događa na primer ako u krivini nagaziš na pesak ili mrlju od ulja - čak i pri mnogo manjim brzinama.

U svakom slučaju, velika brzina je opasna jer je put zaustavljanja znatno duži.. ako ti neočekivano objekat uleti u putanju (pešak, vozilo, životinja), u 90% slučajeva se instinktivno i bez kočenja zakucavaš u njega, čak nekad od straha pred sam udarac vozači dodaju gas umesto da koče... a to je često fatalno.

Back