Psihologija balkanske žene/devojke

L DJ S P N P Z

Domaćin
Banovan
Poruka
4.228
http://www.vijesti.me/vijesti/majke-i-sestre-za-nezaborav-2-98021
Ćetna Petrova Jovović

Gorda majka tri znamenita Crnogorca, Rama, oca Novakovog, popa Luke i popa Mila, opjevanih junaka i harambaša, rođena je 1786. godine na Čevu u čuvenoj kući Vukotića. Prije udaje za Petra Jovovića bila je udata za nekog bogatog seljaka. Ćetna tom udajom nije bila zadovoljna jer je smatrala da je njen muž slab i neodvažan čovjek.

Zapisi o njoj svjedoče da je ona jednog dana odlučila da stavi muža na probu. Kako je u to vrijeme kod Crnogoraca bio običaj da žena domaćina dočekuje na nogama i ponudi mu stolicu, ona je prije nego joj se muž vratio kući sjela na prag, čekajući kako će njen domaćin reagovati.

Pružila je noge preko praga, uzela preslicu i počela da prede. Domaćin, umjesto da joj kaže da ustane, kako bi mogao ući, zaobišao je bez riječi. Nakon toga, Ćetna se vratila kod oca i rekla mu da neće živjeti sa mlakonjom po cijenu života. Ubrzo poslije toga udala se za Petra Jovovića iz Markovine, junaka u bojevima protiv Turaka i Francuza. Kada je njega stavila na probu kao prvog muža, Petar je dobro izudarao.

Prema pisanoj građi o njoj, Ćetna se nije žalila nego je kasnije pričala da je tada sebi rekla : "Ovakav mi muž i domaćin treba".
šta mislite o ovoj priči

:ok:

Meni nikad nece biti jasno zasto ljudi misle da je neka snaga u dranju i eventualno tuci?:dontunderstand:

Snaga je davanje. Autoritet je postovanje. Posto u principu niko nikog ne postuje, u sustini, jer su ljudi slabi i jadni, sve je to sviranje kur.cu.

- - - - - - - - - -

Мислим да се тад требало млатити са Турцима, и да је мудра Ћетна изабрала јунака који може да потамани више Турака, реално. :D

Ovi koji su klali Turke su posle dobijali kao nagradu zemlju van gradova. Svi oni koji imaju velike posede zemlje van gradova danas su u principu potomci koljaca.

Sa druge strane, stare gradske porodice su potomci lizaca turskih bulja.

Tako da, moze da se kaze da su danasnji Srbi potomci koljaca i lizaca bulja.

- - - - - - - - - -

Glup tekst . Nijedna zena bilo da je balkanka ili skandinavka ne voli da njen muz bude neka mlakonja i piccka

Nijedna zena, bila Balkanka ili Skndinavka, ne bi mogla da proceni kakav je neki muskarac bez minimum 15 godina iskustva sa njim, cak i da im neko plati 20 miliona evra. Toliko su pogubljene, slabe i jadne, u principu.

Obrati paznju na datum. 1796.godina.

Kraj 18 tog veka sam zamišljala romantičnije...Verovatno je i bio ali negde mnogo dalje od Četne...
Batine kao nešto potpuno normalno i čak poželjno ne mogu ipak nikako da shvatim, koje god vreme da je bilo i sredina...
Da li mislite da smo bili zaostali?

Takav je patrijarhat. Danas je toga sve manje ali i sve vise razvedenih.

Činjenica je da je sve veći broj ali nisam sigurna da je razlog taj.

Poslednja izmena:

Back