Psiholog, Psihoterapeut?

• Začetnik teme Začetnik teme fkcz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cao svima:) Skoro sam pisala o mom problemu i dobila savjete da se javim psihijatru sto sam juce posle mnogo oklijevanja obavila..Dobila sam terapiju xanax 0.25 mg 2x1 i ciraplex 10mg 1/2 tbl uvece. Htjela sam da vas pitam da li ima neko ko je koristio ovu terapiju i kakva su mu iskustva..znam da terapija drugacije djeluje na sve,ali eto voljela bih da cujem neka iskustva,jer sam jako mlada (19 godina) i sve je ovo novo za mene i pokusavam sve lakse da prihvatim:)

Samo, naravno, uzmi sa rezervom sva iskustva koja dobijes ovde. Kao sto si i sama rekla, svako je slucaj za sebe. Uzimaj terapiju bas po rezimu koji ti je nalozen, nemoj da se igras i bice sve u redu :)

KBT je daleko od proverene terapije. Razlog zasto je ona "medicinski potvrdjena" je to sto je najbrza, a to je odgovaralo medicinskom sistemu, npr. u Britaniji, posto je samim tim isplatljivija. Ipak, istrazivanja kazu da vec nakon godinu i po dolazi do povratka simptoma. To naravno, ne znaci da KBT ne valja sama po sebi. Sve je to do terapeuta

Nije daleko od "proverene terapije". Ne pricaj nesto sto ne znas. KBT je naucno potvrdjena psihoterapija, neuronauke je svakog dana potvrdjuju da "radi". Jedna od retkih psihoterapija koja zaista nije neko kvazi religijsko, pseudonaucno kvazi-filozofiranje i gubljenje vremena dok je pacijentu sve gore i gore.

Kognitivno-bihejvioralna terapija, kao vrsta psihoterapije radi, na slican nacin kao kada primimo vakcine i zastitimo se. Na slican nacin kao kada uzmemo antibiotik i pobedimo bakterijsku infekciju.
Ona radi. I nikako nije "daleko od proverene terapije".

Prema tome ne pisi gluposti.

Cao svima:) Skoro sam pisala o mom problemu i dobila savjete da se javim psihijatru sto sam juce posle mnogo oklijevanja obavila..Dobila sam terapiju xanax 0.25 mg 2x1 i ciraplex 10mg 1/2 tbl uvece. Htjela sam da vas pitam da li ima neko ko je koristio ovu terapiju i kakva su mu iskustva..znam da terapija drugacije djeluje na sve,ali eto voljela bih da cujem neka iskustva,jer sam jako mlada (19 godina) i sve je ovo novo za mene i pokusavam sve lakse da prihvatim:)

Nemoj ovo da pitas, niti trebas da se interesujes za druge. Zasto? Zato sto je totalno pogresno i bilo kakvu info da dobijes, jedino sto mozes uraditi je da lose protumacis procitano, sto ce imati nocebo (obrnuti negativni placebo) efekat po tvoje ozdravljenje. Da ne pominjem da je internet pun od raznoraznih teoreticara zavera koji svuda vide neke mafije, zavere, neke podvale u lekovima u medicinskim sistemima i sl.

Dobila si sta si dobila, strucno lice je tako reklo, a valjda strucno lice bolje zna nego neki internet glupson, isparanoisani zaverenik koji ce uputiti neku kritiku tome. Sa druge strane niko ne moze reci ni nesto afirmativno o tome tipa - "Bravo, e to je najbolja doza za tebe, dao ti je tacnu meru, "evo kazem ja sto ti oci nisam nikada video a inace sam zidar i vozac viljuskara".

Iskustva mogu biti svakakva. Tebe treba da zanimaju tvoja iskustva a ne tudja. Uz pomoc placeba, i secerna tabletica ti moze kratkorocnio pomoci da se autosugestijom smiris, ali mozes i sama sebi napraviti jos jace uznemirenje nocebo efektom ako te tablete pocnes paranoidno da gledas kao nesto strasno, grozno i ugrozavajuce.

Kako trebas da gledas na sve ovo, kako "lakse da prihvatis ovo sve" ? - Ok znam da si mlada, neiskusna, i da je sve ovo novo za tebe, ali gledaj na to kao na nesto normalno, a i jeste to normalno; gledaj na to da puno ljudi radi to sto radis ti, i da je to sasvim normalno, kako za coveka, tako i za siru zajednicu ljudi....
Gledaj na to kao na podatak da mnogo ljudi ima i karijes pa pre ili kasnije zavrsi kod stomatologa.
Gledaj na to kao da pijes tabletu za migrene, ili tabletu za zeludac, probiotik posle dijareje, elektrolitni rastvor posle dehidratacije organizma.

Eto tako gledaj, i ne pravi cudoviste od toga svega, to je isto kao i sve ostalo, i ako tako gledas na stvari neces ni imati problem da nesto prihvatis, a pogotovo da ga lakse ili teze prihvatis.

Prati sebe, veruj da ce ti lekovi pomoci, ne trazi previse, ne trazi prebrzo da dodje do 100% boljitka, budi zadovoljna na svaki, pa i najmanji uspeh. Budi opustena i daj sebi vreme i sansu i sve ce biti ok.
U medjuvremenu lepo bi bilo i da podjes na neke seanse kod nekog psihoterapeuta, npr kognitivno-bihejvioralnog (psiho)terapeuta, ili REBT psihoterapeuta i sl.

Back