Psiha zeca

• Začetnik teme Začetnik teme nolk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

nolk

Obećava
Poruka
62
10847841_359296117615066_7126447479526501535_n.jpg

Moj zec ima psiholoske probleme. Zatvoren je u kavezu veci deo dana, sam je bez drustva, zao mi ga je. Mazim ga cesto, al uglavnom nemam vremena da se igram i pravim mu drustvo.
- U vezi hrane, on ne zna kako da kaze svom gospodaru, odnosno meni sta voli od hrane, a sta ne, sta je zdravo. Dajem mu seno, salatu i ostalu hranu koju preporucuje internet.
- Kaki precesto, govanca su svuda... nikako da ga dresiram da kaki na jednom mestu, na tacni u kutku kaveza, odnosno jesam jedno vreme do pre nesto meseci dok je boravio u ogradjenom kutku sobe, medjutim otkad sam skoro nabavio jedan poveci kavez govanca su svuda po kavezu, a i van njega kad ga pustim da trckara, doduse piski redje van njega. Zato se sad bojim da ga pustam napolje, a fizioloski moze da zakrzlja, ako ne trci redovno, kao sto je prirodno? Sva ta briga oko cistoce i higijene me jako smara.
- Od pre par meseci dobio je i neku respiratornu infekciju, pretpostavljam bakterijsku, odnosno cesto frkce, proizvodi nekakve uzastopne zvuke nalik kijavici ili alergiji na neki miris, sa trzajima glave, guglajuci nasao sam da su simptomi najpriblizniji bolesti Snuffles na engleskom. Leci se antibioticima i probioticima. I potrebno je da ide kod veterinara itd. Postoje i neki prirodni lekovi za tu prehladu ali sta znam....
Medjutim on ne voli da ide izvan stana. Odnosno ja ne znam gde su veterinari, niti imam kavez ni vozilo da ga prevezem, a tek je problem cena pregleda i terapije mi je nepoznat. A vecina veterinara leci samo pse i macke. Pre neki dan bio neki zivotinjski festival na Bg hipodromu, samo za pse i macke, konje, a zecevi se diskriminisu. Ipak kako primecujem u zadnje vreme da redje frkce, uzdam se da iscezne ta bolest. Juce je ispustao nekakve nedefinisane cvilece piskave zvuke. Nadam se da je prolazno, ali kao da mi nesto zeli reci, a ne zna kako.
- osecam da je nezadovoljan jer ga muci nesto, cesto skace po kavezu, pokusava da iskoci, glodje ogradu, ili cudno mi sto cesto stoji na dve noge i gleda me gore kao nekog diva ocekujuci nesto.., bojim se da me ne posmatra kao zlog cuvara zatvora koji mu sputava slobodu, ili je pronikao u to da postoji siri svet izvan kaveza i stana, odnosno uzeg prostora sobe i hodnika u koji ga pustam da trckara dok zagradjujem drugu polovinu barijerom da ne bi izgrizao namestaj ili izasao na terasu i skocio u ponor, ili cak podivljao, napao i pregrizao vratove ukucana u snu.
Osecam da manipulisem njegovom krhkom psihom i umom kao oni ljudi iz Truman show ili Dark City filmova, postoji svet izvan oboda, a on to ne zna, ili zna i oseca da nesto nije u redu i sve kako izgleda. Ali, ako ga pustim mogu ga kola pregaziti, zli ljudi i psi pojesti, ovde je siguran. Ipak znam da mesto mu je u prirodi, a ovako nikad nece videti nebo, zemlju, travu, cist vazduh, drvece od 30 metara, gledace drvene daske i vrata od metar, dva, ograde, hodice po tepihu, parketu, plastici, vek trajanja ce mu se smanjiti.

Izuzev navedenog zadovoljan mojim zekom, odnosno zecicom jer je zenka u pitanju, patuljasti kunic, zapravo, a ne zec, 8 meseci stara, zuckasto bele dlake. Zbog svega navedenog mislim da joj treba pomoc i psihoterapija nekakva, ali ne znam psihologe za zivotinje, ne verujem veterinarima, oni rade za pare, farmakomafije, dehumanizuju zivotinje, ne sagledavauju holisticki problem, zato ovde na Psihologiji trazim pomoc od ljudskih psihologa, koji se nadam veruju da se ljudska i zivotinjska psiha ne razlikuju puno ili pak misle da zivotinja moze i da se jede i nema dusu?! Ova slika na koju sam naisao mi daje nadu da psiholozi mogu leciti zeceve uspesno.

11329942_360176700860341_6770219090580082358_n.jpg

Inace, primetio sam jako cudnu stvar, da se zec nekako ponasa robotizovano, automatski, radi neke iste kompulzivn radnje, sablonski se krece i trci napred-nazad istom trasom kad izadje iz kaveza. Sasvim moguce da rec rabbit i robot su istog korena? Sta ako su zecevi nekakva vestacka robotizovana, a ne nesavrsena ziva bica?! Dizajnirani prvobitno sa nekom namerom i ulogom u ekosistemu, a ne da budu kucni ljubimci.

Mislim da tebe treba zavezati,
a ako si ljudsko bice iseci i pojesti.

tumblr_o9bimju0g31tbhgn7o1_500.jpg

depressed-man-cooked-and-ate-his-finger.jpg

Nemoj da mi obesmisljavate, ovako ozbiljnu temu o psihoanalizi zivotinjske, zecje psihe...

Ti, tiranine,
Pre svega, ne voliš ga/je. Samo voliš da ga IMAŠ, da te razgali u časovima dokolice. Da ga voliš, bio bi u stanju da sa njim saosećaš: stavio bi se u zečju kožu i zamislio da si u kavezu – u kome, iako te je priroda obdarila skakutavim korakom, možeš isključivo da šetuckaš levo-desno i uvek posmatraš spoljašnost iz istih uglova ... pa kad izađeš iz kaveza, tu spoljašnost doživljavaš kao sliku koja se ne uklapa u četvorougaoni svet na koji si, silom prilika, navikao – na rešetke, ne na žaluzine ili otvoreni prostor.
Pusti zečicu u šumicu, da iz potoka (a ne sa tvog dlana) pije vodicu.

Videla bih ja tebe da ti je ljubimica belgijski orijaš.:mrgreen:

giantrabbit.jpg

Većina Srba su – zeke? :think:

10847841_359296117615066_7126447479526501535_n.jpg

Moj zec ima psiholoske probleme. Zatvoren je u kavezu veci deo dana, sam je bez drustva, zao mi ga je. Mazim ga cesto, al uglavnom nemam vremena da se igram i pravim mu drustvo.
- U vezi hrane, on ne zna kako da kaze svom gospodaru, odnosno meni sta voli od hrane, a sta ne, sta je zdravo. Dajem mu seno, salatu i ostalu hranu koju preporucuje internet.
- Kaki precesto, govanca su svuda... nikako da ga dresiram da kaki na jednom mestu, na tacni u kutku kaveza, odnosno jesam jedno vreme do pre nesto meseci dok je boravio u ogradjenom kutku sobe, medjutim otkad sam skoro nabavio jedan poveci kavez govanca su svuda po kavezu, a i van njega kad ga pustim da trckara, doduse piski redje van njega. Zato se sad bojim da ga pustam napolje, a fizioloski moze da zakrzlja, ako ne trci redovno, kao sto je prirodno? Sva ta briga oko cistoce i higijene me jako smara.
- Od pre par meseci dobio je i neku respiratornu infekciju, pretpostavljam bakterijsku, odnosno cesto frkce, proizvodi nekakve uzastopne zvuke nalik kijavici ili alergiji na neki miris, sa trzajima glave, guglajuci nasao sam da su simptomi najpriblizniji bolesti Snuffles na engleskom. Leci se antibioticima i probioticima. I potrebno je da ide kod veterinara itd. Postoje i neki prirodni lekovi za tu prehladu ali sta znam....
Medjutim on ne voli da ide izvan stana. Odnosno ja ne znam gde su veterinari, niti imam kavez ni vozilo da ga prevezem, a tek je problem cena pregleda i terapije mi je nepoznat. A vecina veterinara leci samo pse i macke. Pre neki dan bio neki zivotinjski festival na Bg hipodromu, samo za pse i macke, konje, a zecevi se diskriminisu. Ipak kako primecujem u zadnje vreme da redje frkce, uzdam se da iscezne ta bolest. Juce je ispustao nekakve nedefinisane cvilece piskave zvuke. Nadam se da je prolazno, ali kao da mi nesto zeli reci, a ne zna kako.
- osecam da je nezadovoljan jer ga muci nesto, cesto skace po kavezu, pokusava da iskoci, glodje ogradu, ili cudno mi sto cesto stoji na dve noge i gleda me gore kao nekog diva ocekujuci nesto.., bojim se da me ne posmatra kao zlog cuvara zatvora koji mu sputava slobodu, ili je pronikao u to da postoji siri svet izvan kaveza i stana, odnosno uzeg prostora sobe i hodnika u koji ga pustam da trckara dok zagradjujem drugu polovinu barijerom da ne bi izgrizao namestaj ili izasao na terasu i skocio u ponor, ili cak podivljao, napao i pregrizao vratove ukucana u snu.
Osecam da manipulisem njegovom krhkom psihom i umom kao oni ljudi iz Truman show ili Dark City filmova, postoji svet izvan oboda, a on to ne zna, ili zna i oseca da nesto nije u redu i sve kako izgleda. Ali, ako ga pustim mogu ga kola pregaziti, zli ljudi i psi pojesti, ovde je siguran. Ipak znam da mesto mu je u prirodi, a ovako nikad nece videti nebo, zemlju, travu, cist vazduh, drvece od 30 metara, gledace drvene daske i vrata od metar, dva, ograde, hodice po tepihu, parketu, plastici, vek trajanja ce mu se smanjiti.

Izuzev navedenog zadovoljan mojim zekom, odnosno zecicom jer je zenka u pitanju, patuljasti kunic, zapravo, a ne zec, 8 meseci stara, zuckasto bele dlake. Zbog svega navedenog mislim da joj treba pomoc i psihoterapija nekakva, ali ne znam psihologe za zivotinje, ne verujem veterinarima, oni rade za pare, farmakomafije, dehumanizuju zivotinje, ne sagledavauju holisticki problem, zato ovde na Psihologiji trazim pomoc od ljudskih psihologa, koji se nadam veruju da se ljudska i zivotinjska psiha ne razlikuju puno ili pak misle da zivotinja moze i da se jede i nema dusu?! Ova slika na koju sam naisao mi daje nadu da psiholozi mogu leciti zeceve uspesno.

11329942_360176700860341_6770219090580082358_n.jpg

Inace, primetio sam jako cudnu stvar, da se zec nekako ponasa robotizovano, automatski, radi neke iste kompulzivn radnje, sablonski se krece i trci napred-nazad istom trasom kad izadje iz kaveza. Sasvim moguce da rec rabbit i robot su istog korena? Sta ako su zecevi nekakva vestacka robotizovana, a ne nesavrsena ziva bica?! Dizajnirani prvobitno sa nekom namerom i ulogom u ekosistemu, a ne da budu kucni ljubimci.

zec ti nikada nece videti nebo? pa nemoj ga brate skuvati u zecijem paprikasu i vidice nebo ?
ili si ti sa njim u nekakvom kavezu phiholoskom... ?

Kavez je u unutrasnjosti sobe i deo stana po kojem se krece je udaljen od prozora, pa nebo moze videti samo kroz staklo prozora, i deluje mu kao televizijski ekran. Sigurno, kad bih stanovao u kuci sa dvoristem, stvari bi bile drugacije i imao bi vise trave da jede, skace, a ne tepih da grize i spava, kunja taj kunic ceo dan u kavezu.

Mene tu brine kako on/ona dozivljava stalno gledanje plafona, cetiri zida, umesto prirodnih uslova.
Da li ima memoriju kao covek ili ne, pamcenje dalje od deset minuta unazad.
Da li se seca mesta u kome je uzgajan/a, pre kupovine, koje verujem da je bilo u prirodnijim uslovima, kao i drugih zeceva koje je poznavao, sto ukljucuje i majku i rodbinu.

A to da ga/je izvodim napolje u setnju, nije preporucljivo za kunice, kao sto je za pse.
a gomila komsijkih pasa koji se setaju oko zgrade bi ga/je sigurno lajanjem ako ne i fizickim kontaktom napala i prepala.
Ta stvar setnje, plus to sto nije potrebno prati i kupati kunice, je razlog zasto imam kunica, a ne psa, macku koji zahtevaju vise prostora i brige.

Mozda je potrebno organizovati neku paradu zecjeg ponosa?!

A to da sam tiranin i da ne volim i ne stoji sasvim, odnosno, moze biti delimicno tacno.
jer umem da volim i saosecam, ali nekad moram da volim i druge stvari i ljude, te mi nestane ljubavi ka zecu.
Tako da ta ljubav ili tiranstvo nije konstantan osecaj, vec promenljiv.
Da smo "ona" i ja na pustom ostrvu, sigurno da bi saosecao vise i potpuno sa njom. Ovako ostale stvari me preokupiraju. Borba za ljudsku vrstu, koja u svom progamu ukljucuje dominaciju nad zivotinjskom vrstom.
Jedino mozda da se mojoj zecici obracam kao da je zensko stalno, onda bi nas odnos dosegao uzvisenije visine?
No, bojim se da bi me to udaljilo od prvilacenja ljudskih zenki, bile bi ljubomorne. One imaju nekakv radar da osete nevernost mentalnu, a kamoli fizicku.
Zato cesto mislim o njemu u svojstvu nize zivotinjske rase, zecu ili cupavom gremlinu koji trckara stanom. Te mu se obracam u srednjem/muskom rodu.
Moram priznati da par puta dok sam Je mazio, bludne misli su pocele da me spopadaju kad sam se u potpunosti mentalno stopio s njom. Sreca za nju da je tako sitna zivotinjica, za nekakav dalji ljubavni odnos i male gremline, pokemone i ostale usate hibride koje bi se izrodili iz toga.
A to sto je mazim cesto, je jer tako pise u prirucnicima, da zecevi vole i treba im to. Ali sta ja znam, kome da verujem, dal im treba 10 puta na dan ili mesecno blagotvorni kontakt ljudske sape na njihovom cupavom krznu.
Ja bih svakako hteo da posedujem onog cupavog slatkog antropomorfnog gremlina gimza, s kojim bi se bolje kapirao. Ali izgleda da jos nisu proizveli takve ljubimce, ipak ovi pokemoni daju nadu u nekakve novu hibridnu kiborg vanzemaljsku rasu ljubimaca.

Tema je o emotivno pisholosom stanju zeca, a ne mene kao coveka. Ili drveta ,jbg.
Nadam se zato ipak nekim strucnim psiholiteralnim osvrtima na zecju psihu.

gremlins0zf.jpg

Breathe

Breathe, breathe in the air
Don't be afraid to care
Leave but don't leave me
Look around and choose your own ground

For long you live and high you fly
And smiles you'll give and tears you'll cry
And all you touch and all you see
Is all your life will ever be

Run, rabbit, run
Dig that hole, forget the sun,
And when at last the work is done
Don't sit down, it's time to dig another one

For long you live and high you fly
But only if you ride the tide
And balanced on the biggest wave
You race toward an early grave.

Iz ugla ljudskog odnosa prema drugima, pa i zivotinjama ti jesi tiranin koji je zecici pokazao
lepsu stranu zivota, nesretna zecica ne moze da ode od tebe, ali je nesretna jer ne vodi prirodni nacin zivota.
Prevedeno, moraces da je pustis kadtad, ali to ce biti kada pretera u zahtevima, tako da nemas potrebe za psihoterapeutom
samo postuj svoj osecaj za ljudskost.
Dok je tu, tu je, kad joj se bude svidjalo da ode i odrekne se tvoje ljubavi, pusti je.

Back