nolk
Obećava
- Poruka
- 62

Moj zec ima psiholoske probleme. Zatvoren je u kavezu veci deo dana, sam je bez drustva, zao mi ga je. Mazim ga cesto, al uglavnom nemam vremena da se igram i pravim mu drustvo.
- U vezi hrane, on ne zna kako da kaze svom gospodaru, odnosno meni sta voli od hrane, a sta ne, sta je zdravo. Dajem mu seno, salatu i ostalu hranu koju preporucuje internet.
- Kaki precesto, govanca su svuda... nikako da ga dresiram da kaki na jednom mestu, na tacni u kutku kaveza, odnosno jesam jedno vreme do pre nesto meseci dok je boravio u ogradjenom kutku sobe, medjutim otkad sam skoro nabavio jedan poveci kavez govanca su svuda po kavezu, a i van njega kad ga pustim da trckara, doduse piski redje van njega. Zato se sad bojim da ga pustam napolje, a fizioloski moze da zakrzlja, ako ne trci redovno, kao sto je prirodno? Sva ta briga oko cistoce i higijene me jako smara.
- Od pre par meseci dobio je i neku respiratornu infekciju, pretpostavljam bakterijsku, odnosno cesto frkce, proizvodi nekakve uzastopne zvuke nalik kijavici ili alergiji na neki miris, sa trzajima glave, guglajuci nasao sam da su simptomi najpriblizniji bolesti Snuffles na engleskom. Leci se antibioticima i probioticima. I potrebno je da ide kod veterinara itd. Postoje i neki prirodni lekovi za tu prehladu ali sta znam....
Medjutim on ne voli da ide izvan stana. Odnosno ja ne znam gde su veterinari, niti imam kavez ni vozilo da ga prevezem, a tek je problem cena pregleda i terapije mi je nepoznat. A vecina veterinara leci samo pse i macke. Pre neki dan bio neki zivotinjski festival na Bg hipodromu, samo za pse i macke, konje, a zecevi se diskriminisu. Ipak kako primecujem u zadnje vreme da redje frkce, uzdam se da iscezne ta bolest. Juce je ispustao nekakve nedefinisane cvilece piskave zvuke. Nadam se da je prolazno, ali kao da mi nesto zeli reci, a ne zna kako.
- osecam da je nezadovoljan jer ga muci nesto, cesto skace po kavezu, pokusava da iskoci, glodje ogradu, ili cudno mi sto cesto stoji na dve noge i gleda me gore kao nekog diva ocekujuci nesto.., bojim se da me ne posmatra kao zlog cuvara zatvora koji mu sputava slobodu, ili je pronikao u to da postoji siri svet izvan kaveza i stana, odnosno uzeg prostora sobe i hodnika u koji ga pustam da trckara dok zagradjujem drugu polovinu barijerom da ne bi izgrizao namestaj ili izasao na terasu i skocio u ponor, ili cak podivljao, napao i pregrizao vratove ukucana u snu.
Osecam da manipulisem njegovom krhkom psihom i umom kao oni ljudi iz Truman show ili Dark City filmova, postoji svet izvan oboda, a on to ne zna, ili zna i oseca da nesto nije u redu i sve kako izgleda. Ali, ako ga pustim mogu ga kola pregaziti, zli ljudi i psi pojesti, ovde je siguran. Ipak znam da mesto mu je u prirodi, a ovako nikad nece videti nebo, zemlju, travu, cist vazduh, drvece od 30 metara, gledace drvene daske i vrata od metar, dva, ograde, hodice po tepihu, parketu, plastici, vek trajanja ce mu se smanjiti.
Izuzev navedenog zadovoljan mojim zekom, odnosno zecicom jer je zenka u pitanju, patuljasti kunic, zapravo, a ne zec, 8 meseci stara, zuckasto bele dlake. Zbog svega navedenog mislim da joj treba pomoc i psihoterapija nekakva, ali ne znam psihologe za zivotinje, ne verujem veterinarima, oni rade za pare, farmakomafije, dehumanizuju zivotinje, ne sagledavauju holisticki problem, zato ovde na Psihologiji trazim pomoc od ljudskih psihologa, koji se nadam veruju da se ljudska i zivotinjska psiha ne razlikuju puno ili pak misle da zivotinja moze i da se jede i nema dusu?! Ova slika na koju sam naisao mi daje nadu da psiholozi mogu leciti zeceve uspesno.

Inace, primetio sam jako cudnu stvar, da se zec nekako ponasa robotizovano, automatski, radi neke iste kompulzivn radnje, sablonski se krece i trci napred-nazad istom trasom kad izadje iz kaveza. Sasvim moguce da rec rabbit i robot su istog korena? Sta ako su zecevi nekakva vestacka robotizovana, a ne nesavrsena ziva bica?! Dizajnirani prvobitno sa nekom namerom i ulogom u ekosistemu, a ne da budu kucni ljubimci.