Psamoterapija -zvuči veoma egzotično, zar ne?

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Psamoterapija ili „terapija peskom“, zvuči veoma egzotično, zar ne? Istina je, međutim, da se ovaj metod lečenja praktikuje od davnina. Koristili su ih iscelitelji starog Rima, Egipta i Grčke.
Psamoterapija danas postaje jedan od vrhunskih tretmana u banjskim centrima, gde se tretman kvarcom, odnosno tretmani ovom vrstom peska, odvijaju u specijalnim kadama specijalizovanim za ovu namenu.
2-playa-flamenco-grafically-minded-alamy.jpg

https://media.cntraveler.com/photos/54ef44d4560f0bf2218e8f93/master/w_1600,c_limit/2-playa-flamenco-grafically-minded-alamy.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Ako niste u mogućnosti da priuštite psamoterapiju, dobro će vam poslužiti i obična peščana plaža.

Evo nekoliko predloga kako da koristite pesak na plaži, ne samo za izležavanje i opuštanje, već i za zdravlje.
Svi znamo da na stopalima postoje važne tačke koje su povezane sa našim unutrašnjim organima. Tokom hodanja po pesku, svaka takva tačka se masira, aktivirajući rad unutrašnjih organa i poboljšavajući njihovo stanje.
Trčanje po vlažnom pesku ima skoro isti efekat kao vežbanje u fitnes klubu uz upotrebu tegova! Na sat se sagore oko 600 kalorija. Trčanje po mokrom pesku je mnogo teže od trčanja po stazi u teretani, pa će vam se posle nekoliko dana primetno zategnuti mišići nogu i zadnjice.

Vrući pesak leči artritis, artrozu, hronične respiratorne bolesti, pa čak i ginekološke probleme.
Pesak je različitih boja u zavisnosti od sastava. Boja peska može biti zlatna (zbog sastava kremena), crna, zelena i crvena (kada ima dosta stena vulkanskog i sedimentnog porekla), bela (zbog velike količine morskih školjki). U terapijske svrhe je najpogodniji pesak srednjeg zrna, koji uključuje kvarc, feldspat, šljunak, sastojke iz drugih stena.

Autor: Jelena Vukić uz pomoć grazia.rs

Ovog leta sam bila na crnogorskoj plaži i onaj pesak mi je preseo.
Zapravo, setila sam se zašto... nisam kupila ništa za zaštitu stopala,-kako na plaži, tako ni u vodi.
O, Bože, kakvo mučenje, uvek sam pre imala one ''opanke'' za po pesku i u vodi:
Pesak gori, a kad uđem u vodu osećam ljigavštinu i neravno kamenje... a tek kad me pomiluje neka morska trava... umirem, nema... ne umem ni da plivam više!
To je sve bilo užasno neprijatno!
Šta je ono bilo i zašto se nisam odmorila kako treba i da li je normalno, ne znam, ali znam da je od stopala. Nisam imala moje opanke. :rida:

Ovog leta sam bila na crnogorskoj plaži i onaj pesak mi je preseo.
Zapravo, setila sam se zašto... nisam kupila ništa za zaštitu stopala,-kako na plaži, tako ni u vodi.
O, Bože, kakvo mučenje, uvek sam pre imala one ''opanke'' za po pesku i u vodi:
Pesak gori, a kad uđem u vodu osećam ljigavštinu i neravno kamenje... a tek kad me pomiluje neka morska trava... umirem, nema... ne umem ni da plivam više!
To je sve bilo užasno neprijatno!
Šta je ono bilo i zašto se nisam odmorila kako treba i da li je normalno, ne znam, ali znam da je od stopala. Nisam imala moje opanke. :rida:
Za sledeci put prvo njih spremi,spakuj msm...

Back