Pocetak hard rock muzike je poceo 1969 godine sa atraktivnim sviranjem bubnjeva, jakim basom i gitarskim rifovima.
Upravo si opisao grupu Cream, a sa obzirom da su Cream nastali 1966g., i hard rock je postojao mnogo pre 1969-te godine. Ne razumem koji su to "novi bubnjevi uvedeni" 1980-te godine. Mislim, Roger Taylor iz Duran Duran je svirao iste Tama bubnjeve kao Karl Palmer ili Bil Bruford 10-tak godina pre njega.
To sto ti pitas nema nikakve veze sa elektricnim bubnjevima i sa znacajom bubnjeva u muzici, vec sa cinjenicom da muzicki pravci ubijaju jedan drugi i muzika se menja sa novim generacijama. Pocetkom 80-tih, ljudi su se jednostavno zasitili 15-to minutnih solo deonica na bubnjevima, pesama koje traju 20 minuta i beskrajnih solaza i improvizacija muzicara na svakom instrumentu pa i vokalu u grupi. "Made In Japan" od Deep Purple mozda ne bi ni bio izdat da su ga hteli objaviti nakon 80-tih. To je bila stvar 70-tih.
Glam rock je jednostavno preovladao hard rock i iz glam rocka su se pojavili metal bendovi 80-tih i novi romantizam. Ljudi su se tada okrenuli ka grupama i muzici ciji su clanovi imali besprekorno lepa lica, bez i jedne bubuljice, i sa uredjenim dugackim frizurama. Ljudi su u tome nasli nesto novo, nesto sto nije vidjeno pre i sto ce im uliti novi elan, snagu, uzivanje. Pesme su svedene na normalnu duzinu sa jakim i izrazenim refrenima i sa kratkim gitarskim solom a soloi na bubnjevima i basu se postali stvar proslosti. Nove generacije jednostavno traze svoju muziku.
Isto tako kada su se pojavile grandz grupe iz Sijetl scene pocetkom 90-tih, Alice in Chains, Pearl Jam i Soundgarden i drugi su muzicki ubili heavy metal 80-tih i romantizam. Muzika dise i muzika se obnavlja. Mislim da je to i dobro na neki nacin. Bilo bi mi dosadno da i danas slusam nekog novog klinca na bubnjevima kako svira 10-to minutni solo na bubnjevima sto su Ian Paice i mnogi drugi bubnjari vec uradili pre 50 godina. Novo nije na odmet mada licno mislim da ideja polako nestaje i da izvori presusuju ali to je mozda ipak tema za neku drugu diskusiju....