Prvi srpski roman o FaceBook-u ''Oaza u oblacima ljubavi''

• Začetnik teme Začetnik teme MBJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

MBJ

Početnik
Poruka
15
Siže romana:

Jovana je žena u tridesetim koja ljubav svog života susreće na najpopularnijoj društvenoj mreži – fejsbuku. Da nije udata, ne bi sebe nazivala preljubnicom. Da nije majka, imala bi pravo na sopstveni izbor. Ona je psiholog i sve dok bude imala snage progoniće ženu u sebi, makar i u podsvesti – kroz snove koji će se obistiniti, jedan po jedan, bez milosti i bilo kakve realne podloge… Ipak, Jovana je samo zaljubljena žena koja prelazi crtu i samospoznaje se kroz iskušenja koja samo ljubav jednoj ženi može da donese… Čovek u koga se zaljubljuje mlađi je od nje, ima sivu radnu biografiju i odlazi poslom na godinu dana. Oni svoju vezu održavaju SMS porukama. Iz dana u dan, njih dvoje prolaze kroz nova iskušenja, iz noći u noć njihova želja je sve jača, osnažuje ih. Jovana po prvi put spoznaje bliskost i moć telepatije, po prvi put oseća silinu treperenja u stomaku. Za nju više nema drugog izbora – ona je zaljubljena žena. Kada joj se učini da je sudbina na njenoj strani, gospodin đavo dolazi po svoje i sve kreće po zlu… Ljubav za nju postaje i kazna i greh, i bolest i smeh, i patnja i peh. Hod po tankoj liniji postaje njen jedini put.

„Prešla sam crtu… Nema mi povratka… Zaboravila sam tačno gde bih preko nje mogla ponovo da skačem“, govori Jovana sebi, i meni i tebi…
Jovanin aktuelni status na fejsbuk profilu: Ljubav najbolje poznaje sve granice.
Jovana je udata.
Njen sadašnji suprug je neko iz ove priče.
oaza%20u%20oblacima%20ljubavi.jpg

Život je takav... Inače, knjigu sam napisala ja... Posle 5 romana: ''Obeležena'', ''Instinkt'', ''Ulična zebra'', ''Brak za ručak'' i ''Vrelo meso'', kao i knjige kratkih priča ''Kradljivica vremena'', dadoh sebi za pravo, možda neosnovano, da se i ja latim teme koja naizgled deluje kao stupidalja... Zašto? Pa takvih skaradnih priča ima, deo su svakodnevnice i obeležavaju vreme u kome živim... Nisam vična pisanju limunada, pa je od pomenute teme nastao psihološki roman... E, sada, naravno, da nisam ja pisala na pomenutu temu, neko drugi bi je već ''obradio'' na svima nama poznat način... Možda bi to bila debitantska tema neke naše estradne umetnice ili političara... Što ne znači da sam pišući o ovome na svoj način u stilu psihološkog žanra sa izvesnim tonom ironije, eliminisala ''konkurenciju''... Nisam nikome preotela ''hleb iz ruku'', jer ne umem da ''uprostačim'' - ujednostavim ništa... Poenta cele priče je predočavanje ovakvih virtuelnih pojava koje aktera priča u većini slučajeva pretvaraju u žrtve... Najčešće je u pitanju obmana, a žrtve su uglavnom žene željne pažnje i ljubavi, koje lakoverno i naivno ulaze u priču sa potpunim strancima... Suludo je kada čujete da žena u pedesetim prođe kroz ovakvo iskustvo, pa završi na klinici i antidepresivima... Tema nije naivna, ma koliko izgledala glupo... Uvažavam svaki komentar i trudiću se da na svaki odgovorim korektno i argumentovano...

Baš mi je drago... :)
Ranije sam radila sa izdavačima: Legenda, Alnari, Dobra knjiga... I išlo je tako nekako... Bilo je ponovljenih izdanja... Pogotovo za ''Obeleženu'' i ''Uličnu zebru''... Kod ove knjige, poslednje, odvažila sam se na suludi korak - otvorila svoju izdavačku kuću - Harizma... Plasman je OK... Za sada nije spektakularno... Nije ni loše... U nekoj zlatnoj sredini se najbolje snalazim... Mada je distribucija bolje odrađena, knjige ima u svim knjižarama Delfi, Vulkan, Bookstore... Trudila sam se da je bude, jer je to u principu ranije bio najveći problem... Do mojih knjiga se jako teško dolazilo, pa eto mene u izdavačkim vodama... U borbi sa državom, porezom i drugim vratolomijama...
Imam nekih ideja oko prevoda, objavljivanja dela naših mladih talenata i sl. Optimista sam, borbena i pozitivac, pa uz malo sreće, nadam se biće sve ok...
Kako se može doći do tvoje knjige?

Iako sebe smatram lakom za saradnju, ja sam imala problema sa izdavačima. Raznoraznih. Meni za utehu – nisu se ticali mog umeća pisanja. :lol:
I evo sad, nakon pet romana – od kojih je poslednji, o virtuelnom svetu, bio u najužem izboru za jednu prestižnu nagradu, zbirke eseja i zbirke pripovedaka – reših da krenem samostalno. Rukopis romana, kojeg sam završila pre par meseci, čeka da se smislim šta ću i kako ću … ali ne bih otvarala svoju izdavačku kuću, jer bi to bilo u koliziji sa mojim statusom slobodnjaka; tj. napravilo bi mi tehničke probleme.
Svaka ti čast na inicijativi i hrabrosti da uđeš u izdavačke vode! :klap:

Do mojih knjiga je trenutno teško doći (iz razloga koji si spomenula iz sopstvenog iskustva). Proslediću ti u privatnoj poruci linkove naslova i knjižara u kojima se mogu naći.

Drago mi je da smo se našle... :) Mi smo talentovana nacija, ne samo u sportu, već i po peru i umetnosti uopšte... Kao nacija visoke emocionalne inteligencije i nivoa kreativnosti, snalažljivosti i izdržljivosti, imamo potencijala za velika dela, a inspiracija nam se sama nameće (živimo u zemlji čuda)...
Kod tebe, draga, prepoznajem sebe... Raduje me pomisao da postojiš, da si uprkos svemu opstala i ostala u književnim vodama, jer i sama znam kako je to ovde...
Na sreću ni ja nisam imala problem pomenute vrste (nisu mi dovodili u pitanje kvalitet pisanja)... Imala sam, čak, i sreće sa izdavačima, možda malo više nego većina mojih kolega ... Ipak, avanturista u meni ne dade mi mira da nastavim već utabanom stazom, nego me otera u ''izdavanje'' sopstvenih dela... Da smo na zapadu, dovoljan bi bio literarni agent, ali nismo, te nismo...
Moj savet što se tiče tvog novog rukopisa je autorsko izdanje. Tu se valja raspitati oko tehničkih detalja (administracije) kada je distribucija knjige u pitanju. Verovatno postoji rešenje.
Hvala na podršci za izdavačku kućicu... Ne znam smem li postaviti link koji vodi na sajt iste?

Back