prva, zuta, druga, ovakva..srbija & peta francuska republika

gledam ove teme o drugoj ili prvoj srbiji, o demokratama i patriotama i sl. podjelama. o tome pisu vidim i neka novinarska pera, o tome pricaju politicari, tako se izrazavaju lideri i funkcioneri, tako i "internet" politicari a vjerovatno taj nikako zdrav sindrom trazi put i prema ostatku drustva. razumljivo, u deficitu sposobnih politicara, u deficitu aktivnih intelektualaca, u deficitu ideja i pravih poteza, u nedostatku pravih rjeci javlja se potreba da se taj krater u drustvu ispuni nekim sadrzajem. a ako je sadrzaj podjela tu smo nenadmasni. to je jedna od determinantni naseg postojanja, ybt, tako volimo da se djelimo. na uljudjenom zapadu imamo demokrate, republikance, konzervativce, liberale, lijeve&desne, lijevi&desni centar..imamo i "zelene" ali etimoloski vezane za ekologiju i prirodu. kod nas su "zuti" vezani za nesto drugo, patriote za nesto trece...je l na americkim izborima jedan predsjednik demokrata a drugi patriota? ako uzmemo analogiju i dedukciju patriote su republikanci, republikanci su konzervativci. nase su patriote konzervativne snage? pa imalo bi smisla da i onaj demokratski kandidat nije patriota. ili mozda mrzi ameriku? i kao da podjela nije dosta, izmislili su prvu i drugu srbiju? kao, ima neki znacaj? kakav? sta su autori htjeli reci? zar se nije moglo i dalje zvati demokratama i patriotama, zutim itd? ili je autor zamislio da u prvoj srbiji ima i patriota demokratski orjentisanih, ne samo antievropskih i zadrtih? ili da u drugoj srbiji uz demokrate ima i poneki demokrata koji je patriota? ili je poenta da su u prvoj srbiji oni koji vole srbiju, i patriote i demokrate a u drugoj oni koji ne (je l ima i takvih patriota, po defaultu, npr nekadasnji cetnicki zaljubljenik vuk draskovic)...a ne, poenta je napraviti sto ostriju razliku medju ljudima. stare podjele nisu dovoljne, medju intelktualcima se otrcale a oni moraju biti krema. pa da...
pitam strine u beogradu zna li sta je prva a sta druga srbija- ona nema pojma, stric isto. burazer slicno (radi od "7 do 7" nezaposleni je masinski inzinjer pa daje instrukcije iz matematike)- ne kaze da nema pojma vec da ga gluposti dokonih ne interesuju. bum! to je to. podjele smisljaju dokoni intelektualci u sluzbi politke (necije). terminologija je u sociologiji komunikacija jedan od kljucnih elemenata. nasi intelektualci su kodirali svoje poruke tako da medju primaocima iste samo dovoljno osvesteni i inteligentni mogu da shvate. a nas pdf politika vristi od drustvene kreme. svi se razumiju u politiku kao i mara u krivi q i ova podjela je tako logicna...
zalosni su intelektualci koji patriotizam i njegovu devalvaciju ne znaju odbraniti na drugi nacin od ovog, ovo nije patriotizam vec kretenizam
zalosni su demokrate koji pljunu sebi u lice kada smatraju da su uvrijedili sagovornika time sto mu kazu "patrioto"
interesuje me samo jedno: hoce li se ikada srbi prestati djeliti na podobne i nepodobne, na zdrave i nezdrave, hoce li ikada politicku misao moci razmjeniti bez "izdajnika", "prodanih dusa" ili "primitivaca"?
viva la france

Ехеј, пријатељу! Прочитао сам ово и шта да ти кажем осим да је то то. Лепо издефинисано и упоређено са САД.
Искрен да будем до краја чуо сам и ја за тај израз, ''прва'' и ''друга'' Србија али не знам који су који.:think:
Што се тиче форума...да, овде се иде баш у екстрем. Сад, дал је форум људима вентил, стварно тако мисле или имају неке треће разлоге, не знам. Вероватно од свега по мало.
А што се тиче политике.....ух, много тешко питање. Мислим да се скоро неће десити неки бољитак. Деградирани смо као нација. Једни би пошто пото да буду нешто што нису а други се онда екстремно противе томе.
Мада, кад погледам људе на послу и око себе мало ко и прича о политици. Дојадило људима, видели да од тога нема 'леба.

Odlično si primetio kako se zbog zastarelosti i izlizanosti već postojećih podela smišljaju nove, nakaradne, pa tako i ova na Srbiju po rednim brojevima.
Energija se troši na gluposti...ima tvoj burazer pravo.

Valjalo bi u to ime pročitati knjigu D. Kovačevića "Dvadeset srpskih podela".

Nebeski i ovozemaljski, muški i ženski, oslobodioci i oslobođeni...
Dušan Kovačević napisao je knjigu pod nazivom „Dvadeset srpskih podela". Po njemu se Srbi dele na nebeske i ovozemaljske, proistočne i prozapadne, čuvare Kosova i secesioniste, patriote i izdajnike, racionalne i iracionalne, monarhiste i republikance, četnike i partizane, oslobodioce i oslobođene. Zatim se dele na Srbe i Jugoslovene, na podunavske, pomoravske, posavske, podrinske, pa na srpske Srbe, kosovske, crnogorske, hrvatske i ostale Srbe. Slede srpski Srbi i Srbi iz dijaspore: nemački, francuski, američki, novozelandski, južnoafrički Srbi. Potom u Srbiji imamo bogate i siromašne, one na ić i na ov, ac, ski, go, ač. U podeli učestvuju i sadašnja i bivša braća, rođaci, kumovi, prijatelji. Iza njih su građani i seljaci, stari i mladi, muški i ženski, rođeni i nerođeni. Poslednja podela, po Kovačeviću, jeste Srbin podeljen na samog sebe.

A više od svega me nervira frljanje sa pojmovi, kojima ne poznaju značenja, a sve će uraditi samo da ocrne neistomišljenika. Tako sam se ja pronašao u "zatucanom klerofašisti" :D

Kad slušam srpske "patriote", "evropejce" i "demokrate" stičem utisak da smo gore zagrizli u nacizam nego Rajh svojevremeno i da nema gorih ljudi od nas Srba, jer smo toliko zagazili u izdaju sopstvenog naroda i zemlje

odlican citata dano :ok:
pa rechke prijatelju ja sam toliko ogorcen na ovakve podjele i kud sve ovo ide, da nemam rjeci :dash:
svaki ekstremizam je bolest, bio on od lijevih ili od desnih
termin prva i druga srbija su na opste zadovoljstvo intelektualaca prve i druge srbije izmislili prepametni kako bi se mogli od ameba podjeliti na jezgro i plazmu. ova degenrativna filogenija svojstvena narocito razvijenim "nebeskim" i "ultrademokratskim" bicima tezi daljnjem cjepanju i raspadu organskom srpskog bica. u sustini, nista se ne gubi- isprazna forma dobija novi, nenormalan oblik pa imamo npr nebesko jezgro i ultrademokratsku plazmu (ili obrnuto). razvojem opne u polucelijskom bicu dolazi do trajne anomalije: na evoluciju i eventualno spajanje moze uticati iskljucivo vanjski faktor, jer polucelije nemaju sposobnost razmisljanja ni vlastiti sud.

uh, ajmo ovako: Intelektualci su oni kojima njihova profesija i gotovo sve čime se bave služi za unutrašnji rast i odgovor na osnovna čovekova pitanja koja mu u životu iskrsavaju( svojim znanjem i doprinosom obogaćuju svet oko sebe) . Neintelektualci su oni koji profesiju i ono čime se bave koriste za spoljašnji rast, koji se manifestuje na različite načine: kućama, desetospratnicama, autima..polit. pozicijama..žudnjom za dominacijom.. itd.
Banalna definicija, znam...no tako bi trebalo da bude...no, stvarnost ima drugu priču.

Kada se svet stavi u sito..ostaju samo bad boys..koji mrače i seju strah. Piramidalno i poslušnici imaju svoje uloge u lancu beskrupuloznog iživljavanja. Da bi zaštitili " intelektualni " (patriotski..kao) nivo, navlače se maske dušebrižnih ljigavštura.., zamajava javnost igrankama o bojama i broju partija stranaka "čistoći" naciomalnoj...jer društveni poredak to zahteva..."alfa" tako želi. Scenario perfidno licemernog je na snazi..svuda po svetu "emisari" novog doba "podučavaju" i prate rad svojih marioneta...a mi možemo na net prostorima da tupimo i šiljimo do beskonačnosti..jer,
SVI smo prepametni i željni pozicije koja omogućava "zdrav i normalan" život..pa makar kožu prodali u bescenje.
Licemerje je dobilo epitet "transparentnog" ...pa je sipanje iluzije u akciji i erekciji -šakom i kapom...da javnost (masa) bude zadovoljena prividim o moći i da se pita bilo za šta.

Ja bih radije da ostavim predivan tekst jedno novinara koji se potpisao samo inicijalima i kad bih pisala o Srbiji JEDNOJ jedinoj, pisala bih kao On-- ali me pretekao, i sigurno to bolje ucinio:

"Nemojte o njoj tako lose, zbog svih nas nemojte, …

Ona je naša i moja, i onih nerođenih koji će sigurno doći. Nemojte loše o plavim šljivama, o proplancima, rasnoj stoci i koscima moje Šumadije,…o žitnim poljima moje Vojvodine. Samo uz Moravicu oko Arilja, Ivanjice, Požege, znaju tako lepo dočekati gosta...sa slatkom od malina.

Nemojte loše o Savi i Dunavu, Oj Moravo, moje selo ravno. Nigde na svetu nema toliko Morava, pa još i opevanih.

Nemojte ni o Ibru, neka samo u pesmi na trenutak stane, ali pustite ga neka teče.

Sećate li se detinjstva, prvih školskih ocena upisanih crvenom bojom u sveske uskih pa onda širokih linija ? Sećate li se prvih ljubavi, i kratkih porukica na parćencetu papira, “ja te volim, ja te najviše volim”, sećate li se svojih novih suknjica i pantalonica koje su vam tate i mame kupovale za novu školsku godinu, opančića, cipelica...ekskurzija, onih školskih koje za navek ostanu u sećanju...ili možda trenutka kada ste prvi puta u životu ugledali more. Toliko vode na jednom mestu...

Sećate li se berbi grožđa na Fruškoj iznad Iriga, oko Smedereva, Vršca, Knjaževca, ... Devojke iz Gruže, lepe su ko ruže....

Možda još niste zaboravili šerpu kuvanog mleka na starom šporetu “Smederevo” kod bake i dede na selu oko Bajine bađte, Leskovca, ili Knjaževca možda, svejedno, i to sa kajmakom kao kukuruz žutim?

Dali vas jos uvek probudi crvenilo sa istoka u rana Vojvodjanska jutra oko Kanjiže, Padeja, Sente, Horgoša pa sve do Dunava na zapadu, tamo do Bača i Apatina. Zamirišu li vam jastuci na pokošeno seno kao kada ste ležali na travi naše Srbije, tamo gde ste sada , tamo gde je sve “bolje”.... i teže.

Ona je naša, ona je najviše naša, i ona nikoga drugoga nema ...

Samo u njoj postoji Ravanica, samo u njoj Studenica, Žiča, i onih 17 na Fruškoj Gori i mnogo mnogo više. Samo u Srbiji, mojoj Srbiji, sveci gledaju pravo u oči i pričaju sa čovekom, živim čovekom... možda još negde ali ja neznam, a prošao sam sveta ili mi se cini. Mačva, prostrta poput šarenog ćilima istkanog rukama vrednih ratara, sve od Drine pa do Cera, a sa one strane Srem, deo junačkog srca punog žita i lubenica...

Pričajte o njoj, našoj, najlepčoj. Pričajte uvek lepo ne radi priče već zato čto je lepa. Pričajte svojoj deci kako su lepa prela oko Kučeva i Žagubice, na Zlatiboru, i oko Valjeva. Pustite neka čuju i pesmu onu “Zlatibore pitaj Taru”, malo radi dece a više radi sebe i onoga “dali pamtiš ljubav staru”, lepo je jer je naše, a može i podsetiti na nekoga ko će to osetiti. Nije sramota. naše je, ...

Nigde takvih zalazaka sunca, i nigde se tako lepo ne peva. Nigde ljubav nema takvu snagu a rakija dušu kao u našoj Srbiji gde je i sok voda, gde je gost brat, i gde se uvek negde išlo... i u rat....sa pesmom na usnama.

Eeeeej kad bi mogli ponovo u djačke klupe pa ispočetka u jelek i opanke,...i one kuće krečene u belo,

A Sećate li se Beograda, Novog Sada, Nška banja topla voda, pa Odžaka, Palanki..., bonbona tvrdih a slatkih, ili onih “pirusa” sa mentolom, onih zelenkastih. Kako nam je bilo krivo kada se onaj beli papirić zalepi za karamelu pa od muke pojedemo i komad papira samo da osetimo tu slast karamele, ljutimo se a žvaćemo i uživamo. Bože kao da je bilo juče : April u Beogradu, Poljupce je čak iz Luvra slala Šapcu Monaliza,....Svratit ćemo i u Čoku to nije daleko, kad se pije sve je usput što bi Lala rek’o ...pa one trešnje na Zelenom Vencu ili Kalenićevoj, Futoška u Novom Sadu, .... kupusna polja, ...krompir u Guči...Svilajnac,.... Tamo i gromovi lepo pucaju, lepše nego ovamo gde smo, ... a kiša, ... lepa, kao da je i ona nekako posebno naša, … iz Srbije.

Dodje zima a mi se okupimo uveče, slanina suva,.... bela a slatka, čorbast pasulj sa rebarca suva, kiseli kupus,... šta sve nemožeš od njega napraviti. Bukovina pucketa i mačor drema a psi lajuuuuu, selo odjekuje,... milina za čuti.

I zato, o svemu možte ali o njoj, ne, nemojte o njoj loše, .... mi smo njeni a ako baš nikako drugačije ne umemo prestanimo rasti, ili nemojmo odrasti,... jer deca su najiskrenija i

More diko mani se divana...Nek nas ne zaborave devojke sa Morave, ...

Ne brini Srbijo moja, ima još onih koji te vole, i to mnogo,..najviše !"

V.L.

Nije podela Srba od juce ili od danas....

Crkava je podelila Srbe jos od vremena Milosa i Vuka....

Pre mnogo vekova...

Ta prvobitna podela je MAJKA SVIH PODELA....

U mitovima i narodnim pesmama su ovekoveceni nepostojeci junak Milos i jedini pametni vojskovodja u Lazarevoj vojsci Vuk...

Ta podela je ZA UVEK podelila Srbe na patriote i izdajnike....

U tom duhu su GENERACIJE odgajane...

Oni pametni i napredni su uvek izdajnici, a oni cija junastva i dostignuca postoje SAMO U MASTI - su redovno patriote i junaci...

Zato su Srbi kroz celu svoju istoriju slavili luzere i gubitnike, a ubijali sposobne i pametne vodje...

Tek kada se ta doktrina promeni, mozemo ocekivati da Srbija uhvati korak sa ostalim, NORMALNIM SVETOM....

esh ***;bt126167:
ne, najgore podjele u istoriji srba izazvala je komunisticka vladavina i komunizam

Ne, komunisticka vladavina je podelila Srbe na ateiste i vernike, ali to postoji u svim narodima na svetu...

Ali, ona osnovna podela na PATRIOTE I IZDAJNIKE nije pocela od komunista, vec od mnogo ranije....(i komunisti su je prihvatili, ali u svoju korist!)

Sve generacije srba su odgajane u senci Milosa i Vuka....

SPC je vrlo dobro blindirala taj mit i svako ko nije na njenoj moralno politickoj podobnosti postao je - izdajnik.

Komunisti su ih bili nadmudrili, ali za kratko.

Sad smo opet tamo gde smo bili pre 7 vekova, opet se bore Milos i Vuk.....

Milos vuce u Aziju, a Vuk u Evropu...

ne lupaj blajbingere, ja nisam vjernik ali ovo sto ti pises je takva generalizacija kao da nikada iz svog sela nisi izasao a pop te sikanirao :roll: kakva moralna i politicka podobnost, sta lupas bre? je l spc ubijala na prokletijama i u ww2, je l spc napravila jasenovac? je l spc pakovala leseve u Plavu grobnicu? mani me bezveznog trolovanja. ja nisam na relaciji da cu pljuvati ili podrzati bilo koga zato sto je to samo neciji interes. briga me. moji stavovi nisu konformizam vec iskustvo i citanje. a komunizam je postao najnazadnija ideologija covjecanstva onog momenta kada se odrekao robne razmjene . mani me floskula o naucnom socijalizmu, ybt, svi zanemaruju drustvenu realnost i misle da se sa ljudima treba upravljati kao sa ovcama. 45 godina je drzava bila maksimalno sekularna pa se nije rjesio ni sovinizam ni ustastvo, je l tako? danas kada je crkva zloupotrebljena od politike treba je oznaciti kao sve zlo? pa polupismen vidi ko je tu izmanipulisan. politicka vlast sigurno nije

Poslednja izmena:

Back