Prva generacija studentkinja Vojne akademije

Zene u US army imaju totalno ista prava ali i iste obaveze! To je sve regulisano vecim brojem zakona i propisa koji sprecavaju bilo kakvu vrstu diskriminacije u bilo kom smeru! I naravno da imaju dobro izgradjene mehanizme sprecavanja bilo kakvog odvajanja! Ali isto tako zene nemaju nikakav popust zato sto su zene, ako si oficir onda si oficir bez obzira na boju koze ili pol! Upravo kako i treba da bude!
Imas zene u US navy, US marine core, US army i u US air force, znaci bukvalno u svim rodovima i vidovima!
Narocito me iznenadilo kada sam video da postoje zene instruktori za obuku tj Drill sargents! Inace ovi narednici koji izvode obuku imaju posebne sesire tako da ih je lako prepoznati i ponasanje je veoma slicno kao u filmovima To ti sve govori o organizaciji americke vojske! Bez obzira sta mi mislili svakog dana postaju sve bolji i bolji! Ali je sistem skolovanja totalno drugaciji!

Ma nije lose nase skolstvo ali vodjenje ljudi kroz karijeru je lose, mislim da je to nas glavni nedostatak!
Kod Amera stizes do cian kapetana za 3 god i svi stizu osim ako nesto krupno ne zajebu! Razlog je jer je najpotrebniji cin kapetana u vojsci! E posle toga krece selekcija!
Svidja mi se sto pruzaju sansu podoficirima koji se iskazu da postanu oficiri! Imas tri grupe podoficira
1. obicni podoficiri( komandiri odeljenja)
2. glavni podoficiri( na nivou voda,cete,bataljona,brigade itd, do samog vrha)
3. podoficiri za obuku
i uslovno posebna grupa su Warrant officer koji je nesto izmedju podoficira i oficira a zaduzeni su za odrzavanje tehnike, rad na slozenimsredstvima i slicni poslovi

I posebno znacajna stvar u americkoj vojsci! Skoro svi oficiri su zavrsili vise kurseva, na primer:
-padobranska obuka
-obuka za rendzere
-ronioci itd

Posle kursa se vracaju na istu duznost ali time postizu mnogo vecu obucenost vojske tj staresinskog kadra! Sve ovo vazi i za zene naravno!

Meni je glavni motiv bio bezanje iz Raske, iskreno da kazem! Da su mi ponudili da idem u Irak dok sam bio u Raski verovatno bih prihvatio! Ja sam bio u Burmi, bio u NATO bazi u Bosni i evo me sada u USA ali nikako da dojem na red da polozim za STANAG sertifikat! Tako to ide valjda! Prvo koristis engleski nekoliko godina pa onda da dobijes papir!

Back