Pruzni prelazi u Srbiji

prvepruge

Domaćin
Poruka
4.777
Danas se desila jos jedna nesreca na pruznim prelazima u Srbiji. U blizini Lazarevca su otisla 3 zivota, da li zbog javasluka da li zbog nepaznje, to cemo valjda saznati.
U secanju mi je par takvih nesreca u kojima je poginulo vise ljudi, dokle bre ljudi? Dvoje dece poginulo, ocu se bore za zivot, poginuo i taksista koji ih vozio, ogromna tuga.

I za kraj evo snimka sa kamera na pruznom prelazu u Batajnici (ka Ugrinovcima i Busijama), jednog od opterecenijih prelaza pod rampama u Srbiji (mislim da je zamenjen nadvoznjakom od kad je izgradjena brza pruga BG-NS). Cisto da se vidi zasto se desavaju takvi udesi (imam drugara iz gimnazije kome je otac poginuo na tom pruznom prelazu), da nije uvek sve u javasluku zaposlenih u Zeleznicama odnosno da ima i poprilicno obesti.

U 99% slucajeva je u pitanju nepaznja vozaca i pesaka

Prelazi su povezani sa APB automatskim pruznim blokom koji je opremljen sa visestrukim fail -safe senzorima, upoznat sam sa njihovim uredjajima.

Ukratko i najmanji kvar da se desi na prelazu odmah se salje signal i voz ne moze da projuri tek tako kako neki govore. Losa stvar je sto svi ti tehnicari i inzenjeri koji ih odrzavaju nemaju ni ljudstva ni sredstva da postignu sve to, i polovina opreme im je stara Siemens tehnologija koja se reciklira iznova i iznova tako da im najcesce odlaze releji koji su iz kamenog doba.

gledam na pruznom prelazu..niko ne usporava, svi samo prelate preko njega..cak mi lik iza i trubi kad usporavam..pa brate zaobilazi ako ti se zuri..

iskljucivo je kriva ljudska greska..automobil treba da se bas uspori i dobro pogleda svaka strana pre prelaska cak i ako postoji rampa ali to bas niko ne radi..svi samo projure..

mislim da bi trebalo postaviti lezece policajce ispred svakog pruznog prelaza i to one velike betonske koji te teraju da skoro zaustavis vozilo i ne znam kako to jos nikome nije palo na pamet da uradi

Rampe i signalizacija svakako trebaju da rade, to što ne rade je samo jedan od milijardu javašluka lokalnih vlasti i pokazuje u kakvoj državi živimo.

Ali mi definitivno nisu ni jasni ljudi koji ne pogledaju levo-desno pre nego što pređu prugu. Pa naši vozovi se bukvalno vuku, možeš da trčiš pored njih, kako je moguće da to ne vidiš? Šta bi bilo da imamo one vozove što idu 400 na sat kao u Japanu i Kini? 🤔

Šta bi bilo da imamo one vozove što idu 400 na sat kao u Japanu i Kini? 🤔
ljudi koji ne znaju komentarisu i pricaju da su vozovi krivi.

nisu vozovi krivi nego ljudi.

lepo si rekao..voz se vuce sporo.

imamo mi brze pruge i pri tome ne mislim samo na sokola ali je fora da te pruge nemaju nijedno presecanje sa putevima kojima idu automobili ali to ljudi ne znaju i pricaju gluposti po forumima i drustvenim mrezama

tako da je vazno pogledati levo desno i na vreme ces reagovati.

Испред пружног прелаза је обавезно заустављање. Без обзира што је рампа подигнута и није укључена светл.сигнслизација. Дакле станеш, погледаш, и у прву брзину. Ко још то практикује. Ретко ко.

И мали оф топик..кад се излази из кружног тока мало ко даје мигавац. Скоро нико.

Ni tramvaj,ali vozac tramvaja namerno udari auto na sinama iako ga vidi ,zabole ga otalja smenu sedeci dok murija resava slucaj

Sinsko vozilo ima prvenstvo i ne sme da stane van stanice ukoliko nije doslo do udesa.
Takva je procedura u vecem delu sveta.

GSP u Pragu redovno kaci ne YT snimke iz tramvaja kao upozorenja ljudima.

Ima ,da udje i izadje s parkinga
a sta bi ti?
da tramvaj stane dok se gospodin ili gospodja isparkiravaju?

:rotf:

automobil koji se isparkirava nema prednost ni na putu ni na sinama..nema nigde..on mora da saceka da se put oslobodi da bi mogao da izadje..ti bi trebao da se vratis u auto skolu..nadam se da ne vozis posto sad bas izbacujes osnovno nepoznavanje saobracajnih propisa i opasnost si na putu.

a sta bi ti?
da tramvaj stane dok se gospodin ili gospodja isparkiravaju?

:rotf:

automobil koji se isparkirava nema prednost ni na putu ni na sinama..nema nigde..on mora da saceka da se put oslobodi da bi mogao da izadje..ti bi trebao da se vratis u auto skolu..nadam se da ne vozis posto sad bas izbacujes osnovno nepoznavanje saobracajnih propisa i opasnost si na putu.
Bistar si,sta ako je kvar

A znas sta mi nije jasno,kako su samo ovde svi krivi osim voza a bilo koja druga nesreca u saobracaju kriv ubica vozac automobila,masinovodje se ne drogiraju ,ne piju i nisu vucicevi,ajde bre
Zato sto oni imaju rigorozne provere, mnogi vozove mesaju sa tramvajima koji su Maxi kolica za voz, cak i da je pijan, tesko jedino ako je bas zvakao OHO lepak, zato sto dobija vizuelnu signalizaciju, javlja mu se putem radija, dobija zvucnu signalizaciju, zaboravio sam ime senzora ako predje preko njega prekoracenom brzinom sitem sam aktivira i mehanicku i elektro magnetnu kocnicu bez ucesca masinovodje.

A znas sta mi nije jasno,kako su samo ovde svi krivi osim voza a bilo koja druga nesreca u saobracaju kriv ubica vozac automobila,masinovodje se ne drogiraju ,ne piju i nisu vucicevi,ajde bre
Niko ne kaze da masinovodja moze da omasi crveno svetlo ali postoji sistem koji ga upozorava na to i postroji daleko, daleko bitnija stvar - voz ima apsolutno prednost na bilo kom ukrstanju sa drumskim prelazom. Na stranu sto to crveno svetlo za masinovodju nije zbog ukrstanja sa drumskim prelazom nego zbog ukrstanja sa drugim pruznim pravcima (najcesce radi propustanja voza iz suprotnog pravca gde postoji jednotracni saobracaj).

Dakle, osnovno pravilo koje smo mi nekad ucili na polaganju voznje pri prelasku pruznog prelaza je da usporis i zaustavis se (ako nema svetlosne signalizacije i rampi - obavezno zaustavljanje) a to sto danas svaka dileja u Srbiji ima vozacku dozvolu i to sto i ovakve stvari pravda SNS-om je drugi par opanaka. Par koji pokazuje da je djavo u Srbiji odavno.

gledam na pruznom prelazu..niko ne usporava, svi samo prelate preko njega..cak mi lik iza i trubi kad usporavam..pa brate zaobilazi ako ti se zuri..

iskljucivo je kriva ljudska greska..automobil treba da se bas uspori i dobro pogleda svaka strana pre prelaska cak i ako postoji rampa ali to bas niko ne radi..svi samo projure..

mislim da bi trebalo postaviti lezece policajce ispred svakog pruznog prelaza i to one velike betonske koji te teraju da skoro zaustavis vozilo i ne znam kako to jos nikome nije palo na pamet da uradi

Ne moraju policajci vec samo da se kazne podignu za 5000 evra za ostecenje pruzne signalizacije i izletanje pred voz.
Udri stoku po dzepu kada vec nece da slusa.

Jednom sam sedeo u mecki u 27 marta cije je dupe bilo po sred sina,znas kad je smeo da ga udari,svirao je tako jedno 5 minuta dok ortak nije dosao,bas volim da se bahatimo a ne ko sirotinja neka da cvikamo od indijca tramvajdzije

Jednom sam sedeo u mecki u 27 marta cije je dupe bilo po sred sina,znas kad je smeo da ga udari,svirao je tako jedno 5 minuta dok ortak nije dosao,bas volim da se bahatimo a ne ko sirotinja neka da cvikamo od indijca tramvajdzije
Sinski saobracaj u gradskom javnom prevozu (tramvaji) je totalno drugacija prica od pruga, tramvajske sine su na mogim mestima ukrstaju sa tarajektorijama putnickih automobila na ulicama (pogotovo ako one idu sa strane saobracajnica a ne po sredini kao recimo u bul.Kralja Aleksandra ili u Jur.Gagarina). Brzine tramvaja nisu velike u krivinama ili skretanjima gde se seku sa putanjom automobila pa imaju dovoljno vremena da ukoce. Zeleznicki saobracaj je nezavisan od drumskog i samo tamo gde drumski prelazi preko prelaza imaju dodir ali i to je regulisano - voz uvek ima prednost (zbog mase, brzine, ucestalosti).

Poslednja izmena:

Back