Проучавање хаплогрупа - крај света каквог знамо!

Ma nisi, tj. šansa je skoro nepostojeća. :)
Razocara me.😀
Za razliku od postavljaca teme, meni ne bi smetalo da se bilo ko "otkrije" u mojim genima.
Sta je tu je...zato i jesam savrsena.😂
Salim se...pokusavam da razumijem ove haplogrupe i slicno,ali moram priznati,ne ide mi bas.Sve mi to zvuci kao hijeroglifi.
Ali zanimljivo je za istrazivanje.😂

Razocara me.😀
Za razliku od postavljaca teme, meni ne bi smetalo da se bilo ko "otkrije" u mojim genima.
Sta je tu je...zato i jesam savrsena.😂
Salim se...pokusavam da razumijem ove haplogrupe i slicno,ali moram priznati,ne ide mi bas.Sve mi to zvuci kao hijeroglifi.
Ali zanimljivo je za istrazivanje.😂
Zamisli ovako. Pre 3000 godina jedan vladar iz Indije je oženio ženu sa ostrva Java (voli čovek egzotiku), sa njom je imao ćerku i ona je imala sa svojim mužem Indijcem ćerku itd itd narednih 700 godina. Sve one su živele u Indiji.
Onda su došle vojske Aleksandra Velikog i jedan od njih, tamo negde u Avganistanu, oženi jednu ćerku lokalnog poglavice (ona je naravno direktni ženski predak one devojke sa Jave). Povede je on kući u Epir, dobiju ćerke i sinove.
Prođe još 1000 godina i dođu Slovenska plemena sa severa u Epir, ostanu tu, asimiluju lokalno stanovništvo, žene se lokalnim ženama. Jedna od njih je tvoja pra pra pra pra pra... baka.
:)

Recimo tako možeš biti potomak žene sa mtDNK haplogrupom E1 (dakle ženska, a ne muška E1, to je posebna priča).

Sve linije i sve putanje naših predaka su bitne i lepe, sve se prepliću i na kraju sve vode od jednog početka.

Zamisli ovako. Pre 3000 godina jedan vladar iz Indije je oženio ženu sa ostrva Java (voli čovek egzotiku), sa njom je imao ćerku i ona je imala sa svojim mužem Indijcem ćerku itd itd narednih 700 godina. Sve one su živele u Indiji.
Onda su došle vojske Aleksandra Velikog i jedan od njih, tamo negde u Avganistanu, oženi jednu ćerku lokalnog poglavice (ona je naravno direktni ženski predak one devojke sa Jave). Povede je on kući u Epir, dobiju ćerke i sinove.
Prođe još 1000 godina i dođu Slovenska plemena sa severa u Epir, ostanu tu, asimiluju lokalno stanovništvo, žene se lokalnim ženama. Jedna od njih je tvoja pra pra pra pra pra... baka.
:)

Recimo tako možeš biti potomak žene sa mtDNK haplogrupom E1 (dakle ženska, a ne muška E1, to je posebna priča).

Sve linije i sve putanje naših predaka su bitne i lepe, sve se prepliću i na kraju sve vode od jednog početka.
Uh,ko bi sve te putanje istrazio...
Ne poznajem genetiku,ali uvijek mi je bilo zanimljivo pitanje da li neko moze da naslijedi neki udaljeni gen.Znamo da nasljedjujemo od roditelja,baba,djedova,pradjedova itd.
Ali dokle to ide?Kad prestaje slicnost sa precima?
Moze li se naslijediti gen od pra pra pra babe koja je zivjela prije 3000 godina? 🙂

Тако карактеристично за Црногорце.

Видиш, ја сам мало то чачкао кад сам био заљубљен и луд,
међутим брзо сам укапирао да сам само 200 година пре свог рођења имао 256 предака,
а 400 година раније у "производњи мене је својим споловолима учествовало 65.136 јебача и јебачица.

И то сам узео 25 година за генерацију, а не 20 !

Опа, одједном верујеш генетичкој генеалогији ?!
А по чему то само Црногорци имају родослов? Да ли је то необавештеност или увреда свима осталима?

Знаш како се у Црној Гори прави родослов? Најважније је да накокају барем 10 имена по очевој линији и то је све. Остало их не занима.
И сад тврдиш да је то исто као и мој рад - а ја истражујем све постојеће линије предака, све за шта постоје документи. Имам у чукун колену попуњено свих 16 имена и 15 од 16 презимена предака.
У неким линијама имам и више, у две по 7, негде 6, 5...

Око поверења у природне науке, нпр. генетику - уопште није реч да ли ја верујем или не, да ли ми се свиђа или не. Резултати су сасвим јасни и проверљиви - доста људи по Србији има резултате попут људи у Црној Гори. У Србији себе ословљавају са Срби, па често и у Црној Гори, а неки и са Црногорци. Могу да се назову и марсовцима - генетика је она која јесте.
Јасно је, црно на бело.

Иначе ми се генетика свиђа много више него историја. Генетика даје јасне и коначне резултате, историја је... договорићемо се.

Шта сам све до сада чуо, шта су све људи изјављивали какво им је порекло... Најчешће та велика митологија нема упориште у чињеницама.
Други људи, већина, који немају неку велику митологију порекла, они често и добију резултат који се могао претпоставити (један од пар изгледних).

Ne poznajem genetiku,ali uvijek mi je bilo zanimljivo pitanje da li neko moze da naslijedi neki udaljeni gen.Znamo da nasljedjujemo od roditelja,baba,djedova,pradjedova itd.
Moze li se naslijediti gen od pra pra pra babe koja je zivjela prije 3000 godina? 🙂
Može naravno. X hromozom se prenosi sa majke na ćerku, u neprekinutom nizu, od prve žene do tebe.
Isto je sa Y dnk kod muškaraca.
Sve to vodi u prošlost od oko 300.000 godina do onog prvobitnog plemena u Africi, čiji smo svi potomci.

Пробај да замислиш да не постоји?
Парадокс?
....
Изгледа да је тај ТАЈП О НЕГАТИВЕ везан искључиво за одређене гране западњачке Р1Б?
Баски су Р1б скоро па 80%

И то дају лепу слику о свему осталоме, да су они примили НЕМАЈМУНСКИ ГЕН, док смо ми остали МАЈМУНИ.
Занимљиво?!
Ирци су 80% Р1б, али нека друга грана.
Они су можда и већи фанатици за порекло од нас.

Наслеђивање генетике је делом "преписивање" а делом комбиновање.
После неколико генерација се сви "оригинални" делови "исперу", тако да после 7 генерација не постоји ни једна длака која је иста као код давног претка.

Иначе, постоји статистика колика је шанса да дете има барем неке делове "преписане" генетике од родитеља/предака.
По генерацијама:
1. 99,9%
2. 45%
3. 15%
4. 6%
5. 1,5 %
6. 0.1 %

Које ћемо делове генетике добити као преписане, а које као комбиноване - не постоји начин да се израчуна.
Не добијамо увек баш по пола од родитеља, исто се не зна зашто.
Не зна се ни формула како се комбиновање врши, резултат је потпуно непредвидив.

Раније, када су породице имале много деце, могло је да се види ко на кога више личи. Међу свом том децом истих родитеља је могло да буде светлијих, тамнијих, виших, нижих... све комбинације.

Лако је испратити мушку или женску линију (мада су по мушкој резултати много употребљивији). Ако је нека комбинација, па мора да се гледа сличност генетике... Шест генерација је највише што се може узети. То не буде ни 200 година, али шта је ту је.

Moze li ukratko prevod za nas lijene Crnogorce? 😀
Evo nasao neki prevodilac.
Što znači odsutnost Faktora Rhesus majmuna?

Ne postoji čvrsto znanstveno objašnjenje kako i zašto je došlo do Rh-krvi. Pretpostavlja se da je to rezultat slučajne mutacije. Jeste li ikada osjećali da ste drugačiji ? To može biti zbog vašeg DNK .

85% ljudi ima gen majmuna (RH+), a 15% ne (RH-) . RH-ljude karakterizira viši IQ, osjetljiv vid, niže tjelesne temperature, osjetljivost na toplinu i sunčevu svjetlost, psihička snaga, sposobnost zaustavljanja satova i električnih uređaja i dodatni kralješci. Ovaj film prikazuje poveznicu s mogućim vanzemaljskim oblikom života !

Znaci,prakticno onda do sedme generacije unazad smo u srodstvu i "bitni" su za nase gene.
Nadam se da nisam nesto sad lupila.🙂
Да, од седмог колена на даље нема опасности од проблема које изазива мешање рођака. Свакако не препоручујем, али по науци је безбедно.

Друга ствар је што су наши преци сасвим извесно делимични рођаци, мада у ко зна ком колену.
Када узмеш колико предака имаш за само хиљаду година... Ако узмемо да је то 30 генерација, то даје милијарду предака (2 на 30). Једну милијарду за тебе, другу за мене... за сваког на форуму... Видећеш да не постоји толико милијарди...
Па ако узмемо 2000 година, само колико хришћанство траје, то је милијарда милијарди... То ти је 1 па 18 нула. Мислим да ни по Библији ни по еволуцији нико не гарантује да је до сада укупно постојало толико људи.
Замисли још пар хиљада година до старих Египћана или Вавилонаца...

За сада смо у блаженом незнању за старе генераије, мада откако се воде документи... Могуће је проверити. У будућности ће бити све више докумената.
Што се мене тиче, могућност непознавања рођака је врло мала... Бавим се истраживањем и упознавањем одавно.

Back