Проучавање хаплогрупа - крај света каквог знамо!

Обилић

Elita
Poruka
17.205
Отварам тему на "Завери" јер се надам да сам све умислио и да ће остати моја мала параноја.

У промишљању о било чему увек полазим од мог утиска,
па онда консултујем што чвршћа научна сазнања.

О чему се ради ?

Одувек Црногорце сматрам за "тућу кост" и некога ко је истински другачији од нас Срба,
а алармантно је то што их ми својатамо, братимимо,
а испада да трпамо трње у недра.

А сад читам да заиста њихова нека племена (Кучи, Белопавлићи ...)
припадају албанској хаплогрупи !
Дакле они који су говорили да су Црногорци посрбљено шиптарско племе су били у праву !
Истина не сви Црногорци ...

Српску хаплогрупу има отприлике 30-40% Црногораца
па толико и на попису има Срба тамо !!!
И толико их гласа против Милове државе !

Но свеједно, њих сам одавно избрисао са списка родбине и пријатеља (од кад сам био на њиховом приморју),
има ту неких других заиста интересантних могућности,
пази вамо:

Замислимо да председник наше (или било чије) државе изврши генску анализу
и да се покаже да је он рецимо Бугарин !?

Замислимо сад да је то тајна
и да ту тајну поред председника сазнају и неке од моћних тајних служби
које и иначе роваре по свету !!!

ЦИА, КГБ, Мосад, МИ6 ...

Или рецимо није тајна, јавност зна која је председникова хаплогрупа !
Да ли би му веровала када сазна да није Србин ?
Да ли би он и даље тако горљиво заступао српске интересе чак и оне против Бугарске ?

Брррр,
што више копам по интернету о тим стварима (генетици),
све више ме ипак вуче да сазнам своје порекло !

Да ли бих и даље био (рецимо) комунистичких убеђења,
да сазнам да сам Швајцарац ?

Не можеш ти да будеш Швајцарац, већ Швајцарци могу да буду Срби.

Наиме, пре 8000 година је Европа била покривена ледом, а посебно планинска Швицарска.

По отопљавању, људи су се са Балкана (апенина, пиринеја ...) раширили по Европи, па и Швицарској.

Дакле, могао је Србин да оде горе, али не неко горе да оде доле (на Балкан).

Тј. могло је са Балкана горе, па тек оданде доле, али не обратно.

Не можеш ти да будеш Швајцарац, већ Швајцарци могу да буду Срби.
...

Нисам хтео да се фрљам са ознакама хаплогрупа,
него сам апострофирао Швајцарце као неку посебну групу (мада то нису),
тј антагонисте комунизма !

Ако бих се прецизније изразио било би то:
"Да ли бих и даље био комунсита да утврдим да нисам И2а него P1 хг ?

Отварам тему на "Завери" јер се надам да сам све умислио и да ће остати моја мала параноја.

У промишљању о било чему увек полазим од мог утиска,
па онда консултујем што чвршћа научна сазнања.

О чему се ради ?

Одувек Црногорце сматрам за "тућу кост" и некога ко је истински другачији од нас Срба,
а алармантно је то што их ми својатамо, братимимо,
а испада да трпамо трње у недра.

Дакле они који су говорили да су Црногорци посрбљено шиптарско племе су били у праву !

Но свеједно, њих сам одавно избрисао са списка родбине и пријатеља (од кад сам био на њиховом приморју),
има ту неких других заиста интересантних могућности,
пази вамо:

ЦИА, КГБ, Мосад, МИ6 ...

Да ли би он и даље тако горљиво заступао српске интересе чак и оне против Бугарске ?

Брррр,

nisi dobro proučio haplogrupe...to što ti zoveš srpska haplogrupa a Hrvati zovu hrvatska, to je i u Srbiji i u Hrvatskoj na oko 35% a u Crnoj Gori i Makedoniji nešto manje...Nisu samo I2a Din Srbi...Srbi su svi koji se osećaju Srbima...Crnogorci su svi koji se osećaju Crnogorcima, Hrvati su svi koji se osećaju Hrvatima... Neka Crnogorska plemena imaju E'V13 haplogrupu ali to ne znači da su Šiptari nego da njihov zasnivač verovatno nije došao sa Slovenima nego je starosedeoc..EV13 je jaka u celom Mediteranu a ima je u celoj Evropi..nije šiptarska haplogrupa....

Uz to imaj u vidu da YDNA odražava samo nasledstvo po direktnoj muškoj liniji a to je jako mali deo nečije ukupne genetike...to da si naprimer ti I2aDin i da je još neko I2aDin znači da vam je jedan čovek koji je živeo pre do 2500 godina zajednički predak...a osim njega verovatno živeći na ovim prostorima imate jako mnogo zajedničkih predaka koji nisu po direktnoj muškoj liniji ali jednako doprinose tvojoj genetici kao taj direktni muški predak...

Нисам хтео да се фрљам са ознакама хаплогрупа,
него сам апострофирао Швајцарце као неку посебну групу (мада то нису),
тј антагонисте комунизма !

Ако бих се прецизније изразио било би то:
"Да ли бих и даље био комунсита да утврдим да нисам И2а него P1 хг ?

Ма, приметио сам да хаплогрупе повезујеш са идеологијом, ал' ових дана нешто гледам Србија Глобал, па се наложих на тему, па мало да преносим знање које сам нахватао на Србија Глобал.

Елем, вратимо се на тему.

ЦИА, КГБ, Мосад, МИ6 ...

možda je Šiptar...neki tvrde da mu je majka bila malo nestašna a da je izvesni Musliju bio zgodan...e sad meni on liči i na zvaničnog oca i na ovog kog mu tračevi naturaju za oca...

a možda si Marsovac...

...Srbi su svi koji se osećaju Srbima...Crnogorci su svi koji se osećaju Crnogorcima, Hrvati su svi koji se osećaju Hrvatima...

Па то ја и стављам под лупу
и питам се
да ли би тај што се "осећа" Србином, Хрваћанином или Шиптаром
био то и када сазна да је рецимо Ром ?

Neka Crnogorska plemena imaju E'V13 haplogrupu ali to ne znači da su Šiptari nego da njihov zasnivač verovatno nije došao sa Slovenima nego je starosedeoc..

Сасвим довољно за нетрпељивост према Словенима
који дођоше и заузеше им земљу,
наметнуше језик и обичаје,
и својом бројношћу посташе доминантни !

Poslednja izmena:
možda je Šiptar...neki tvrde da mu je majka bila malo nestašna a da je izvesni Musliju bio zgodan...e sad meni on liči i na zvaničnog oca i na ovog kog mu tračevi naturaju za oca...

a možda si Marsovac...

Ако желиш да ме одвратиш од размишљања о генетској подељености света,
доста је да кажеш
па ево Американци знају да су различитог порекла
па им то не смета да верују у исту ствар !

Ако желиш да ме одвратиш од размишљања о генетској подељености света,
доста је да кажеш
па ево Американци знају да су различитог порекла
па им то не смета да верују у исту ствар !
bitno je ko u šta veruje...haplogrupe su stvar tela,a mi smo duše koje koriste tela kao vozila za materjalni svet koji uzgred i nije tako materjalan kako na prvi pogled izgleda.....

bitno je ko u šta veruje...haplogrupe su stvar tela,a mi smo duše koje koriste tela kao vozila za materjalni svet koji uzgred i nije tako materjalan kako na prvi pogled izgleda.....

Значи ти разумеш и подржаваш амерички систем,
тј "верујемо у Америку и не гледамо ко је одакле !"

Хммм, али да ли ће то тако бити и кад им Руси и Кинези затворе штампарију долара ?
Кад падну, јер пао је и Рим, Турска или Аустроугарска ?

Значи ти разумеш и подржаваш амерички систем,
тј "верујемо у Америку и не гледамо ко је одакле !"

Хммм, али да ли ће то тако бити и кад им Руси и Кинези затворе штампарију долара ?
Кад падну, јер пао је и Рим, Турска или Аустроугарска ?
ne podržavam ja nikog sem Srbiju....a što se tiče Amerike pašće sigurno sa svetskog trona, samo je pitanje vremena...može preko noći ekonomski kolaps a možda ćemo da gledamo decenijama kako ih Kina sustiže i prestiže ekonomski pa i vojno...Rusija je ekonomski dosta slabiji igrač od Kine i Amerike...

Обилућу... Не узбуђуј се превише, не користи здрављу.

Морам да напоменем да појам "хаплогрупа" треба боље да познајеш. Свака хаплогрупа је одређена по неким својим особеностима, одређене вредности маркера одређују где ко припада. Хаплогрупе су системи стари барем 30 000 година. Неке су мало старије од других, зависи како су наука и статистика направили разврставање.

Стога, ако неко припада истој хаплогрупи као ти, може да буде 30000 година удаљен од тебе (време до заједничког претка) или мање. У толиком опсегу времена су и Винчанци новотарија.

Поменуо си хаплогрупу Е... Унутар њене гране В13 (стара 8900 година, опет нешто што је старије од Винчанаца) се налазе Васојевићи, Кучи и Белопавлићи, који сви заједно имају заједничког претка на 2000 година или слично (не сећам се тачно).
Хоће рећи, они припадају једној малој гранчици унутар великог система. Е / В13 је присутна по европској страни Медитерана.
Братска, хоће рећи паралелна, грана В12 је присутна на афричкој страни Медитерана.

До сада се доста добро утврдило које подгране припадају ком простору. Најчешће су мешовите подгране (једна група присутна у више земаља).
Једино ако идеш на нешто новије од 1000 година, може се десити да су сви у једној земљи.

Не треба бркати генетичко порекло, ко је коме шта, мерљиво и проверљиво, са културом. То ти је као да кажеш да су природне и друштвене науке упоредиве... а нису.
Можеш ти да имаш неку верзију историје, може тамо да пише било шта, али ако генетика каже да је другачије... Онда је та историјска прича само део туристичке понуде, није тачна.

Сасвим је могуће да је нека група, једно веће племе, у давно време успело да буде главно, да наметне своју културу и обичаје свој својој околини, иако те околине има више.
Ти који су наметнули своје су могли и да дођу са неког другог простора.
Не може се сада тврдити да је нова култура од памтивека на неком простору само зато што су староседеоци били ту од раније - они су имали своје, па су прихватили нешто друго.
Тако да... тврдња да су данашње културе на Балкану присутне од пре писане историје... не стоји.
Јасно се по генетичким тестовима види да је овај простор био насељен пре него што су до њега стигли носиоци словенских језика, мађарског или албанског.
Присвајање старог је ружна муљачина.

Да ли неко види проблем у томе да ми нисмо били хришћани док нисмо покрштени? Мерено по садашњем стању, од нас Срба је око 40% дочекало сеобу Словена, 50% се доселило са сеобом, а неколико процената је стигло касније.
Да ли су староседеоци (не значи ни да су они ту баш од настанка света, али они јесу дочекали Словене) примили хришћанство пре доласка Словена? Не знам, нисам видео да се неко прихватио да то обрађује. Сасвим је сигурно да су стигли у ко зна колико сеоба, то су представници барем 5-6 хаплогрупа.
Представници две главне словенске хаплогрупе свакако нису дошли на Балкан као хришћани - па су се полако покрстили.
Они што су стигли после сеобе Словена... И они данас кажу "ја, Србин", једнако као и сви остали.

Поменуо си хаплогрупу Е... Унутар њене гране В13 (стара 8900 година, опет нешто што је старије од Винчанаца) се налазе Васојевићи, Кучи и Белопавлићи, који сви заједно имају заједничког претка на 2000 година или слично (не сећам се тачно).

Дедукција ти иде добро, са индукцијом имаш мало проблема ...
Од дрвета не видиш шуму !

Ne postoji "albanska" haplogrupa. Albanci imaju najviše E1b haplogrupe ali to znači da su Srbi koji imaju E1b hg albanskog porkela, pogotvo zato što najčešća grana E1b kod Srba je nekoliko hiljada godina starija od one koju Albanci imaju. Dakle nepovezano. Srbi i Albanci sa E1b uglavnom nemaju iste pretke.

Isto tako ne postoji ni "srpska haplogrupa". Odakle ti ovaj procenat? Sam si odlučio da je I2a "srpska" haplgorupa?

Mešamo babe i žabe...

Nemoguća misija. Nema te analize koja će ti pokazati etnicitet nakon genetičke analize. Etniciteti i nacionalnost su isključivo kulturna pojava, nema veze sa genetikom.

ЦИА, КГБ, Мосад, МИ6 ...

Još više gluposti...

Дедукција ти иде добро, са индукцијом имаш мало проблема ...
Од дрвета не видиш шуму !
Obiliću, tvoje poznavanje ove materije je veoma skromno. Čovek se potrudio da ti objasni kako stvari stoje, odvojio je vreme da ti napiše odgovor. Nema razloga da tako reaguješ.

Jesi li ti uradio test ili nisi?

Нисам !
Ту сам за Србију у сваком смислу,
али, али, али ...

Да ли ће тако бити ако се утврди да сам Банту ?

Шта то Србија има због чега бих (осим генске припадности) био њен ?
Има Теслу, Ћоковића, Марићку, Миленковића, и још пар стотина таквих.

Али Чеси имају још пар хиљада таквих !
А Кинези непребројиво !

Нисам !
Ту сам за Србију у сваком смислу,
али, али, али ...

Да ли ће тако бити ако се утврди да сам Банту ?

Шта то Србија има због чега бих (осим генске припадности) био њен ?
Има Теслу, Ћоковића, Марићку, Миленковића, и још пар стотина таквих.

Али Чеси имају још пар хиљада таквих !
А Кинези непребројиво !
Ako već imaš krizu nacionalnog identiteta onda će ti potencijalno saznaje da si neka tebi neodgovarajuća haplogrupa napraviti još veći problem.

Ako već imaš krizu nacionalnog identiteta onda će ti potencijalno saznaje da si neka tebi neodgovarajuća haplogrupa napraviti još veći problem.

Moжда је ова тема место где ћемо прво препознати кризу сопственог идентитета
(она тиња у свима нама од пре но што се открише хаплогрупе)
а онда наћи и пут изласка из Србије или кризе ! :aha2:

Back