Protivnicima generalizovanja

Dionys

Iskusan
Poruka
5.119
Pisem pismo ... u kojem pise ... da covjek ne moze da zavrsi sa nekim dozivljajem dok ga temeljno ne razumije i shvati. Sto znaci da je svaki napredak covjeka usko vezan za generalizovanje, jer svako shvatanje i formiranje sudova zavrsava njihovom upotrebom u obliku predrasuda. Mi ne bismo mogli da ne budemo zivotinje da neki nas predak nije shvatio zivotinje i zavrsio sa njima. Da nije uzeo koplje i kamen i nabio ih zivotinjama u bulju, s predrasudom da tako treba...!

Poslednja izmena:
Kad bulja strada,svejedno je.
Da l' kamen ili strela ?
Ili neko drugo streljivo !
Bulja propada, a u pripremi je sofistikacija strojnice.
Kad izmisle....
A,radi se,nije da se ne radi.
Kasnije će pop iz Smiljana dati Nikolu...
E,onda ćemo im se najebati mamice !
Mile......
Pa,ne mogu oni,unatoč svemu,baš sve kad im se nakurči !
:per:

Poslednja izmena:
samo iskustvo je mjerodavno

Ali koja je razlika izmedju vlastitog i stranog iskustva? Imam utisak da se danas nastoji osporiti mogucnost da ucimo iz tudjeg iskustva.

I kao da je i najmanji licni dozivljaj vazniji ovim danasnjim ljudima, nego svo znanje ovog svijeta.

Koliko se samo ignorise svo znanje starih Grka koje se uglavnom odnosi na iste dozivljaje i iskustva koja i mi imamo, a samo radi kobojagi nekog "progresa".

U demokratiji propadaju jaki ljudi. Onda na kraju ostanu neki ekstremno pokvareni sitnicari i zlomislici, i oni ruiniraju jedni drugima zivote, a sve sto ih zanima je uzivanje. U tome oni i osiromase i spadnu na nivo krpe-otiraca. Te i slicne generalizacije iz starog doba mogu da posluze i nama da bismo izbjegli istu sudbinu. Generalizacije i mudrosti sluze da se lose stvari ne bi ponavljale, a dobre da potraju duze.

Pisem pismo ... u kojem pise ... da covjek ne moze da zavrsi sa nekim dozivljajem dok ga temeljno ne razumije i shvati. Sto znaci da je svaki napredak covjeka usko vezan za generalizovanje, jer svako shvatanje i formiranje sudova zavrsava njihovom upotrebom u obliku predrasuda. Mi ne bismo mogli da ne budemo zivotinje da neki nas predak nije shvatio zivotinje i zavrsio sa njima. Da nije uzeo koplje i kamen i nabio ih zivotinjama u bulju, s predrasudom da tako treba...!

pametni ljudi uce na tudjim greskama..budale na svojim....;)

iako se u vecoj mjeri slazem sa nekim tvojim postovima, radikalni su dosta korjeniti ... i upravo glavna moja zamjerka na tebe je da previse generalizujes ...

Back